PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Osa 7. Uskollinen kumppanini – Osborne tietokone.

  • http://oldcomputers.net/osborne.html
    http://oldcomputers.net/osborne.html

Uusi lukija aloita blogin eka sivulta, niin tiedät, että miksi tässä historiaani kirjoitan. Tämä on jatkokertomus.

"Läppäri"

Ennen Katinkullan idean syntyä minun täytyy esitellä ensin idean toteuttamisessa auttanut kumppani.

Ostin ensimmäisen oikean kannettavan tietokoneen vuonna 1981. Tietokone maksoi kymmeniätuhansia markkoja ja on vielä tallessa Jäätiössä. ”Läppärini” painoi 11 kiloa. Kymmeniä kertoja matkustin sen kanssa Kajaani-Helsinki väliä lentokoneella sekä autolla Suomea ympäri. Nykyään sitä ”läppäriä” ei saisi edes ottaa koneeseen mukaan. Ajatelkaapa kun sellaisen ”läppärin” laittaisi turvatarkastuksen hihnalle ;-)

Kuva Osborne ”läppäristä” viressä.

Osbornen mukana tuli englanninkieliset käyttöohjeet, jotka olivat noin 5cm paksuja. Koneessa oli tekstinkäsittely ja taulukkolaskenta ohjelma. En ollut aiemmin nähnyt kumpaakaan käytettävän, joten jouduin aloittamaan opiskelun ohjekirjoista. Tekstinkäsittely oli jo suuri edistysaskel, mutta matriisikirjoittimella printtijälki ei ollut mitenkään hieno.

Eniten minua alkoi kiinnostamaan taulukkolaskenta ohjelma ja varmaan ensimmäiset askeleet olivat 1+1 laskutoimituksia, kunnes aloin hallitsemaan sen kaikki ominaisuudet. Sen jälkeen minulle avautui aivan uusi matemaattisten kaavojen ja lukujen maailma. Olin aina tykännyt matematiikasta ja luvuista, joten innostuin todella taulukkolaskennasta. Nyt pystyin hallitsemaan yritystemme kustannuslaskentaa sekä tilastoja. Suunnittelin budjetteja, en vain itselleni vaan myös  muille matkailuyrityksille. Opetin myöhemmin useille yrittäjille tietokoneen ja taulukkolaskennan käyttöä esim. Katinkullan yhtiökumppanilleni Seppo Juurikolle.

Sillä ”läppärillä” tein Katinkultaan tähtäävät ensimmäiset investointilaskelmat. Käsin taskulaskimen kanssa se olisi ollut mahdoton tehtävä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Veikko Vitikainen

Läppäri vai matkalaukku???
Hienoa Pertti Lindeman. Tuo kyllä osoittaa että mies tietää tietokoneista enemmän kuin keskiverto kansalainen. Kertomasi tarina osoittaa miten vaikeaa tietokoneistetun yhteiskunnan on aikoinaan ollut hyödyntää tietokoneita verrattuna nykyisiin ohjelmistoihin. Mutta vielä enemmän vaatii älykkyyttä ohjelmistosuunnittelijoilta päästä nykypäivän hyötyohjelmistojen kehittelyyn. Tietoyhteiskunta on nyt vasta alkuaskeleissaan, ja kehitys jatkuu räjähdysmäisen nopeasti. Vain mielikuvitus on rajana.

Käyttäjän AnttiPelkonen kuva
Antti Pelkonen

Pertti,
Osborne oli hieno kone. Sillä tein ensimmäiset etätyöni. Olin 80- luvun alussa myymässä lääketeollisuuden koneita ja halusin jotain helpotusta katelaskelmiin. Yrityksen tuotekehitysosastolalta löytyikin ylimääräinen laite lainaksi. Taulukkolaskenta toi uudet ulottuvuudet katteen laskentaan, kun hinnotteluun voi ottaa helpommin huomioon tuotantokustannukset ja lukemattomat tuotevariaatiot.
Kerran olin lähdössä myyntimatkalle Moskovaan ja tein hienoja katevertailuja erillaisilla optioilla, jotta hintakeskustelut olisivat olleet paremmin hanskassa. Työtilanani oli keittiön pöytä, josta jouduin sitten juuri ennen viimeistä seivausta lähtemäänn kuselle. Takaisin tullessa koskettetuani Osbonea sormen ja laitteen välillä syntyi sähköinen yhteys ja koko hieno laskelmani hävisi jonnekin bittiavaruuteen. En ehtinyt tehdä uusia laskelmia, vaan mentiin mutu tuntumalla.
Antti Pelkonen

Ps. Tulisin mielelläni tutustumaan pajaasi

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset