PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Hienoa Siilasmaa ja kumppanit. Elopia ja Microsoftia höynäytettiin olan takaa?

Julkaisn tämän blogissani jo 4.9.2013, mutta jostain syystä siitä kopioitu linkki ei toimi?

En olisi arvannut, että miten hienosti nuorentunut Nokian hallitus toimi huomatessaan joukossaan Räikkö räähkän. Elop ajoi tieten tahtoen Nokiaa Microsoftin syliin. ”Tuo turilas, Räikkö räähkä,
neuvoi tien viholliselle,
kahden kallion lomasta,
syksy-yönä hiljaisena; ”

 

”Sopimusehtojen mukaisesti Microsoft maksaa 3,79 miljardia euroa Nokian Devices & Services -liiketoiminnan olennaisten osien ostosta ja 1,65 miljardia euroa Nokian patenttien lisensoinnista käteiskaupan kokonaishinnan ollessa 5,44 miljardia euroa.”

Nokia pääsi kunnialla eroon raskaaksi käyneen vanhanaikaisten kännyköiden tekemisestä. Vähän sama juttu, kun jossain vaiheessa se vanha pölyimuri tai ruohonleikkuri on uusittava. Yleensä ne menee kaatopaikalle, mutta joskus joku hullu saattaa maksaa niistä hyvän hinnan. ;-) Tässä tapauksessa Elop ajeli jo ”Nokia autolla” pitkään, joten ei kannatta myöhemmin valittaa kun moottori yskii.

 

Nokia myös jatkaa patenttisalkkunsa, edistyksellisten teknologioiden ja Nokia-brändin kehittämistä ja uskoo niiden tuovan yhtiölle merkittävää arvoa.

Nokialle jäi patenttisalkku, vain lisenssisopimukset meni.  Hyvä niin, sillä patentit eivät estä oman tuotannon aloittamista, kun ne omistetaan, mutta ei myöskään tarvitse kuluttaa aikaa lisenssisopimuksien valvomiseen, joten jää aikaa oikeisiin töihin. Kun otetaan vielä huomioon se oleellinen seikka, että Microsoft maksoi valtavan summan vanhan teknologian patenttien lisensoinnista, joilla ei ole enää parin vuoden kuluttua käyttöä. Tässä kohtaa voi sanoa, että se ei ole tyhmä joka kalliilla myy vaan se joka ostaa.

 

"Kasvavan markkinaosuuden ja markkinoinnista, brändistä sekä mainonnasta syntyvien synergioiden johdosta arvioimme, että tämä sopimus tulee vahvistamaan Microsoftin oikaistua osakekohtaista tulosta”

Nokia tuotemerkkiä puhelimissa ei saa 30 kuukauteen käyttää. Erittäin järkevää, sillä Elop tuhosi Nokian kännyköiden tuotemerkin ”dynaamisen ja positiivisen” imagon. Nokia yhtiönä on maailman kuulu, joten jos se ilmoittaa uuden kännykän nimeksi ”Jolla”, ”Lopo” tai vaikka ”Aikon”, niin parissa tunnissa se tiedetään ympäri maailman. ps. "Jolla" ei ole hyvä kansainvälinen nimi, sillä "J" äännetään eri kielissä eri tavalla ja "ll" äänetän espanjaksi niin, ettei se koko puhelin kuullosa "Jollalta"! Tuskin nuori viihdealalle aikovat tähtönen ottaa taiteilijanimekseen ”Johanna Tukiainen” Flopin aikaiset  tuotenimet ovat jo aikansa eläneitä ja rupsahtaneita. 

Kun Nokia ilmoittaa alkavansa valmistaa uusia kännyköitä aivan uudella tavalla, uudella käyttöjärjestelmällä ja täysin uusituilla ominaisuuksilla – niin sitä uskotaan, sillä vanhoja poria ja sahoja ei enää ole, joilla niitä tehdään. Ne romut on myyty Microsoftille ;-) Vähän sama juttu kun siirretään tuotanto autotallista tuvan puolelle. Tuvasta siirrettiin ekana kaikki kaljapullot Microsoftille kierrätykseen, niin saadaan paljon lisää tuotantotilaa ;-)

 

”Microsoftin palveukseen siirtyy 32 000 Nokian työntekijää. Heistä 4700 on Suomessa.”

Tämä on yksi parhaita uutisia Nokian kannalta, sillä se pääsi eroon raskaasta organisaatiosta ja kohta irtisanottavista työntekijöistä. Microsoft tulee saamaan sen kaiken negatiivisen huomion tehtaiden lopettamisesta ja irtisanomista.

Tulevaisuus on kännykänvalmistuksessa tehokkaammissa roboteissa ja pienemmässä määrässä työvoimaa. Tämä mahdollistaa tuotannon siirtämisen takaisin Suomeen ja Eurooppaan, jossa on riittävä määrä osaavaa työvoimaa robottiteknologian hyödyntämiseen ja käyttöön uuden teknologian valmistuksessa. Euroopassa tehdään laatua, nopeammin ja edullisemmin. Suomessa ei tarvitse työllistää miljardia ihmistä riittää parin miljoonan työllistämisestä. Suomen 4.700 työntekijää vastaa Aasian 32.000 työntekijää. ;-)

 

Mikä loistava mahdollisuus Nokialle ja Suomelle!

Nokialla on koossa nuorentunut, uusi, paremman koulutuksen saanut, pätevä ja ammattitaitoinen porukka. Flopit ovat menneet merten taa. Nyt voidaan alkaa tekemään hommia vähän niin kun sodan jälkeen. Päästään rakentamaan uutta ja ainutkertaista, jolloin puhkutaan intoa ja osaamista, josta syntyvät uudet ideat luoda uudistunut yhtiö.

Nykyinen ”kännykkä” on aikansa elänyt tuote ja kuuluu museoon kampipuhelinten rinnalle.

Nokialla on nyt rahaa ja tietotaitoa luoda aivan uudelta pohjalta viestimen ja viihdekeskuksen yhdistelmä, jossa ei ole mitään vanhaa. Nokialla on hallussaan uuden teknologian patentit ja lisää on haussa, joten tulevaisuus on taattu.

Se mikä on Elopin kohtalo voi lukea Eino Leinon ”Räikkö räähkästä”. Elop näytti luontonsa, joten Microsoft ei voi häntä palkata. Se, joka on kerran pettänyt pettää toisenkin kerran!

 

”NOKIA II” ON SYNTYNYT suomalaiset, viettäkäämme varpajaisia. "ELÄKÖÖN NOKIA II"

 

Saa jakaa ;-)

 

Tällaisia ajatuksia tänään aamulla Emajõen Ateenassa nojatuolissa ennen aamukahvikävelyä...

 

Lähteet:

http://www.talouselama.fi/uutiset/nyt+se+tapahtui+nokia+myy+kannykkatoimintansa+microsoftille+54+miljardilla+eurolla/a2201845

http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/544+miljardia++nokia+myy+puhelinliiketoimintansa+microsoftille/a926494

 

Eino Leinon runo ”Räikkö räähkä”

http://runosto.net/eino-leino/helkavirsia1/raikko-raahka/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Joel Leshko

Siilasmaan habitus on kyllä uskottavampi kuin Elopin eikä hänkään henkilökohtaisesti pikkurahan tarpeessa ole, joten saattaa olla, että takana on harkittu strategia. En kuitenkaan ole niin vakuuttunut, että se merkitsee uusien puhelimien tekemistä.

Jani Virtanen

Osittain samaa mieltä, että Mikkisoftan juoni meni omille reisille. Arvelen, että MS-lumioita on myynnissä vain vuoden pari. En silti usko, että Nokia enää aloittaa puhelimien valmistuksen vaan oikeastaan oli erittäin hyvä aika myydä se toimiala pois. Kinkit on nyt just alkanut tulla koko voimallaan alalle ja se tarkoittaa sitä, että älykännyköistä tulee hinnaltaan ja statukseltaan jotain taskulaskimen tapaista, josta kukaan ei erityisemmin katetta ja rahaa kääri.

tuomas keskonhovi

Tuskin nähdään enään kiinassa kasattua suomikapulaa.

Veli-Matti Saarenpää

Mulla on vähän kutina että Nokia iskee tuohon Applen brandäys tyyliin ja luo vielä markkinoille puhelimia joita kaikki "muotitietoiset" tahtovat. Jotenkin tämä perus älykännykkä juttu alkaa olla finaalissa ja uusia ideoita ja tapoja käyttää puhelinta ilmestyy markkinoille. Ehkä tämä suurin näyttö kisa on jo käyty ja palataan takaisin siihen että kilpaillaan käytettävyydessä ja pienuudessa jne. Vielä ei voi tietää mutta jotain uutta tulee varmasti ja siinä on Nokian saumat iskeä jälleen. Odotan mielenkiinnolla tulevaisuutta tämän suhteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset