PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Rasismi - kuinka minä sen koen?

Minusta kaikenlaisen rasismin syyt ja taustat ovat omassa mielessä ja elämänkokemuksessa. Rasismi ei myöskään välttämättä ole meissä itsessämme vaan sen alkujuuren on saattanut luoda meille poliitikot ja sitä kautta ympäröivä yhteiskunta, jossa me elämme.

Blogini lukija, olit sitten rasisti tai rasismin vastustaja, niin pyydän yrität jaksaa lukea tämän blogini loppuun saakka. Älä pysähdy sanoissani niihin, jotka sinua ei miellytä, sillä uskon, että loppua kohden löydät sen mitä olit ajatellut lukiessasi blogini otsikon? En yritä muuttaa tai manipuloida tällä blogillani Sinun ajatuksiasi – yritän saada sinut ajattelemaan ja päättämään itse ajatuksiesi suunnan.

Olen kotoisin Kainuusta, Sotkamon kunnasta, naapurikunta on Kuhmo. Jo 40-vuotta sitten siellä oli kuntien asukkaitten välistä ”rasismia”, eli ei hyväksytty toisen kunnan asukkaita, se oli meidän nuorten omaksuma tapa.

Itse olen saanut kohdata rasismia esimerkiksi oman sukunimeni vuoksi, joka on romanien käyttämä sukunimi. Suomessa ravintolasta oli joskus vaikea saada varattua pöytää tai hotellista huonetta puhelimitse. Blogi kuvaani katsoessa voi tietenkin sitä ihmetellä. Siksi myös ymmärrän häntä, johon rasismi kohdistuu ja juttuni edetessä  lukija ymmärtää vielä enemmän minua.

En halua satuttaa tai loukata ketään tällä blogillani. Yritän saada vain lukijan ymmärtämään enemmän kuin kirjoittamani sanat kertovat.

Mielestäni Suomeen on synnytetty rasismi, jota siellä aiemmin ei ollut. Suomen kielessä sana ”rasisti tai rasismi” ei varmaankaan ole kovin vanha? Voi olla, että sana ”laukkuryssä” kuvasi sitä aiemmin?

Samalla tavoin on synnytetty sana ”terroristi”. Suomalaisetkin olivat ”terroristeja” Neuvostoliiton mielestä, kun he puolustivat omaa maataan sodassa, jos tämän päivän sotatermejä käytetään.

Älkää kuitenkaan antako itseänne johtaa harhaan sanoillani ja sanojen käytöllä. Pohtikaa itse sanoja ja niiden merkitystä maalaisjärjellä, enempää korkeakoulututkintoja siihen ei tarvita, että ymmärrätte.

Tässä blogi kirjoituksessani käytän sanaa ”rasisti” ja ”rasismi” tarkoittamaan kaikkea sitä, mitä toiset pitävät omasta mielestään vääränä, vastenmielisenä, meitä vastaan olevina tai meitä hyväkseen käyttävinä. Eli minä en etsi rasismi sanojen merkitystä jostain sanakirjasta tai Wikipediasta.

Maahanmuuttajat, pakolaiset, somalialaiset, musta ja tummaihoiset, venäläiset, muslimit, juutalaiset, virolaiset, suomalaiset jne. Ovat tässä kirjoituksessani saman arvoisia.

Meille itsellemme saattaa tulla hetki, tilanne tai pakko siirtyä toiseen maahan. Minulle tulee mieleeni ekana Mannerheim, joka ”matkusti” Portugaliin siksi, että sodan jälkeen oli vaarana, että Neuvostoliitto vaatii hänen luovuttamistaan.  Mihin pakenivat Stella Polariksen Suomen tiedustelutoiminnasta vastanneet sotilashenkilöt?  Osa pakeni Espanjaan. Espanja antoi heille turvapaikan ja suojeli heitä. Minne lähetettiin Suomen lapset sodalta turvaan – Ruotsiin. Minne pakenivat Viron perheet sodan aikaan ja sen jälkeen – Ruotsiin - Amerikkaan. Suomeen paenneet virolaiset luovutettiin Neuvostoliittoon karkotettaviksi Siperiaan tai teloitettaviksi, myös ne virolaiset, jotka olivat puolustaneet sodassa omalla hengellään Suomen itsenäisyyttä rintamalla.

Minne minä jouduin pakenemaan ulkomaille 90-luvun laman jälkeen, kun yritykseni ja omaisuuteni oli ryöstetty pankki koijareiden toimesta ”Koiviston konklaavin” tukeman korruptoituneen oikeuslaitoksen toimesta?  Kun isänmaani Suomi, jolle olin antanut nuoren elämäni ansiomitalilla palkittuna varusmiehenä ja satoja työpaikkoja luoneena yrittäjänä, käänsi minulle selkänsä. Minä myös jouduin maahanmuuttajaksi ja pakolaiseksi toiseen maahan. Minulle annettiin kolme vaihtoehtoa 1) Asumaan veneen alle tai telttaan metsään, sillä luottotietojen mentyä en saanut vuokrattua asuntoa Suomesta (asuin kuukausia ystävieni sohvilla ja olohuoneitten nurkissa). 2) Muutto maasta. 3) Itsemurha, niin kuin tuhannet yrittäjät olivat tehneet laman seurauksena.

Kuin kohtalon saattelemana 1997, juuri sillä hetkellä, kun olin jo päätynyt itsemurhaan, aukeni minulle tie muuttaa Viron Tarttoon, josta sain vuokrattua asunnon ja Viro tarjosi minulle uuden elämän. Virolaiset ottivat minut ystävänä vastaan ja hyväksyivät minut sellaisena kuin minä olen – ihmisenä. Virolaiset pelastivat henkeni ja vain heidän suvaitsevaisuutensa takia vielä tätä blogia kirjoitan ja olen hengissä.

Kerron tässä välissä, että miten minä olen omakohtaisesti kohdannut ”rasismia” eli sitä, että minua ei hyväksytä kansallisuuteni tai muun syyn takia.

Aikoinaan Miamissa kohtasin paikallisen valkoihoisen nyrkkisankarin vessassa käydessäni, ja hän ymmärsi, etten ole paikallisia, niin olisi mielellään tarjonnut minulle luuvitosta. jos olisin vastannut samalla sävyllä hänen puheisiinsa. Hän kehotti minua poistumaan maastaan, koska hän ei pitänyt edes ulkomaalisista turisteista.

Asuin pari vuotta Malagan vanhassa kaupungissa ja yhden kerran sain siellä poistumiskehotuksen paikalliselta iltaisella iloisella kadulla. Nykyään minulla on paljon espanjalaisia ystäviä.

Ensimmäisenä vuonna kun asuin Eestissä, niin yksi paikallinen pyysi muuttamaan takaisin kotimaahan. Hänen mielestään olin tullut vain hyväksi käyttämään Eestin edullista hintatasoa. Hänen vaimonsa oli töissä Suomessa, nauttien suurempaa palkkaa kuin Eestissä olisi voinut saada. Hän olikin ainut ymmärtämätön eestiläinen.

Yhden kerran tulin Aasiassa talvella. Pysähdyin päiväksi Helsinkiin jatkaessani matkaa Espanjaan. Minulla oli musta untuvatakki päällä, joka on täysin valkoinen sisältä, niin kontrasti ruskettuneeseen ihonväriini oli niin voimakas, että kävellessäni Kolmen Sepän patsaan kohdalla talvipäivänä yksi suomalainen tuli minua tyrkkimään ja kehotti suomen kielellä minua painumaan kotimaahani.

Asuessani vielä Helsingissä olin käymässä homoravintolassa tapamaassa ystäviäni. Poistuessani ravintolasta kadulle vastassa oli joku ”hukkapätkä räkänokka” oven takana tarjoamassa minulle nyrkkiä naamaan. Olen kuitenkin lähes kaksi metriä pitkä ja satakiloinen ”korsto”, niin lyöjän nyrkit eivät yltäneet nenääni. En halunnut kuitenkaan satuttaa sitä raukkaa vaan siirryin takaisin sisälle ja pyysin vahtimestaria hoitamaan kaverin kauemmaksi ovesta.

Tässä muutama erimerkki, joihin itse olen törmännyt, ikävimpiä en viitsi edes kirjoittaa, sillä ne ovat tapahtuneet siellä Suomessa.

Itse maanpakolaisena tiedän hyvin, miltä tuntuu jättää pakosta kotikontu, kotimaa ja ystävät. Sopeutua uuteen kulttuuriin tapoihin ja kieleen. Luoda uusi sosiaalinen verkosto vieraassa maassa, joka on ihmiselämän edellytys.  Ei riittänyt, että jouduin muuttamaan toiseen maahan, vaan minun piti muuttaa vielä kolmanteen maahan kotimaani Suomen pakottamana. Oppia kaksi uutta kieltä, erilaiset tavat ja luoda uusi sosiaalinen verkosto, jossa elää. Rikollinen en ole, joten pahalta se tuntui. Nykyään selviytyäkseni tavallisesta elämästäni joudun käyttämään, melkein päivittäin, neljää eri kieltä sekä lisäksi kreikkalaisen kuulovammaisen ystäväni kanssa viiton kreikan viittomakielellä  – ruotsalaisten kanssa puhun englantia. Ystäväni ovat kahdessatoista eri maassa.

Sen olen kuitenkin oppinut, että kaikissa maissa on omat ”torvelonsa”, mutta niiden mukaan en mitään kansaa tuomitse. Kohtaan erilaisia ihmisiä, ihon väriltään erilaisia, eri uskontokuntien edustajia, eri maalaisia jne. He kaikki edustavat itseään, eivät omaa kansaansa. Kun on saanut elämässä kokea valtavan määrän kärsimystä siksi, että toiset ovat lyöneet otsaani erilaisia ”leimoja”, jotka antavat heidän mielestään oikeutuksen potkia minua päähän. Alkaa ymmärtämään lyöjää ja lyötyä paremmin.

Kaikesta huolimatta kohtaan uuden ihmisen aina avoimin mielin ja luottaen, että hän kohtaa minut samalla tavoin. Jos kemiat eivät kohtaa, niin poistun paikalta.

Siitä huolimatta, että isänmaani kohteli minua kaltoin, en syyllistä Suomea en suomalaisia vaan konkreettisesti, niitä ihmisiä ja instituutioita, jotka elämäni tuhosivat. Heitä, jotka olivat valmiit uhraamaan toisten ihmisten elämän ja onnen oman ahneutensa takia.

Jo 39 maassa käyneenä ja useammassa maassa asuneena, enemmän kuin viikon tai kuukauden, ymmärrän arvostaa myös eri maiden erilaisia tapoja ja kulttuureja.

Siksi en voi hyväksyä, enkä myöskään ymmärtää, että Suomessa, joka on kuitenkin kotimaani ja itsenäinen valtio, pyritään muuttamaan vanhoja tapoja ja kulttuuria maahan muuttajien takia.? Suvivirttä ei voi veisata, uima-asussa voi mennä uimahallin saunaan ja uimaan (kylpylän rakennuttajana tiedän, että se ei saa olla sallittua hygienian vuoksi). Ristejä ei saa näkyä siellä ei täällä, olen nykyään enemmän buddhalainen kuin kristitty, siitä huolimatta en hyväksy maahanmuuttajien takia näitä muutoksia. On aivan eri asia kun kantasuomalaiset haluavat niitä muutoksia, he päättäköön.

Olen siksi tällaisia muutoksia vastaan sillä se on juuri se syy rasismiin, juuri se on se syy ettei hyväksytä ulkoiselta olemukseltaan tai erilaista uskontoa harjoittavia ihmisiä. Oli se sitten hyvä tai huono asia, että Suomi on Luterilainen maa – se on kuitenkin osa suomalaisten kulttuuria ja tapoja.

Suomalaiset  ovat itse tehneet ja tekevät itsestään ”rasisteja” luopuessaan omasta identiteetistään toisten takia – älkää tehkö sitä, sillä niin tehdessänne te vahingoitatte itseänne ja maahanmuuttajia. Kun te ette suostu muuttamaan omaa kulttuuria ja omia tapojanne toisten vuoksi, niin te olette aina avoimia ottamaan vastaan uusia erilaisista kulttuureista tulevia ihmisiä – sillä teidän ei heikkoudessanne tarvitse pelätä muutoksia elämässänne – te pysytte vahvoina omaa kulttuurianne ja tapojanne arvostaen.

Itse elän kalenterivuoden kuluessa useassa maassa, mutta minulla ei tulisi mieleeni, että maat, jossa elän ja asun, että niiden kansalaisten pitäisi muuttaa omaa elämäänsä ja kulttuuriaan minun vuokseni. Minun on helpompi oppia paikallinen kieli ja omaksua paikallinen kulttuuri ja tavat kuin kymmenien miljoonien ihmisten oppia minun tavoilleni.

Valtion ja kuntien sosiaalisten tukien täytyy kohdistua niin, että se kaikilla tavoilla kannustaa ja edistää maahanmuuttajien sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Se ei saa antaa edes maahanmuuttajan ensimmäisenä päivänä hänelle viestiä siitä, että ”sinun ei tarvitse tehdä mitään meidän yhteiskunnan hyväksi – siitä huolimatta me annettaan sinulle se mitä sinä tarvitset ja haluat.” Sellaisella ”hyväntahtoisuudella” me itse tuhoamme maahanmuuttajan tulevaisuuden ja teemme hänestä itsellemme ongelman. En minäkään satojen pysyvien työpaikkojen luojana Kainuun korpeen saanut sen jälkeen, kun pankki oli minut ryöstänyt, asuntoa ja sosiaalitoimisto ei maksanut puhelinlaskuani saatikka kotini yhtiövastikkeita.

Toivoisin, että Suomen sosiaaliviranomaiset tutustuisivat kuinka suomalaiset pakolaiset, maasta muuttaneet Ruotsiin ja Amerikkaan sopeutuivat sikäläisiin oloihin. He eivät kerro, että miten heille tarjottiin kaikki valmiina vaan he kertovat tarinaa, kuinka heidän oli taisteltava kaikesta saavuttaakseen jotain. Juuri se, että ei saa kaikkea valmiina ”tarjottuna” antaa sen motivaation ja tekemisen, jonka kautta sopeutuminen uuteen maahan, kulttuuriin ja kieleen on mahdollista.

Maahanmuuttajien valikoinnissa on se suuri vaara, että hyväksymällä toiset ja hylkäämällä toiset avun ja turvapaikan tarvitsijat, me tavallaan nostamme jalustalle heidät, jotka otamme vastaan. Niin se ei saa olla. Me emme saa valikoida ihmisiä heidän uskontonsa, kansallisuutensa tai muun epäolennaisen seikan perusteella vaan on kiinnitettävä eniten huomiota siihen, että kuka eniten apua ja turvapaikka tarvitsee. Sen kaikki suomalaiset voivat hyväksyä.  Silloin me toimimme oikeudenmukaisesti ja ennen kaikkea myös inhimillisyyden tärkeimmän perusteen mukaan ja Suomen voimavarojen mukaan.

Lopuksi haluan muistuttaa teitä rakkaat lukijat siitä, että meidän elämämme, ne muutamat kymmenet joulut ja juhannukset elossamme, me kaikki etsimme ja haluamme kokea onnea ja emme halua kärsiä. Olimme me sitten ihonväriltämme valkoisia tai mustia, olemme me kaljuja tai meillä on vaaleat tai mustat hiukset. Kumarramme me kuuta tai Jumalaa. Me kaikki olemme riippuvaisia toisistamme, joten rakastakaamme kaikkia heitä joita kohtaamme, ei vain heitä jotka ovat läheisiämme. Me kaikki tiedämme, että kun annamme hymyn toiselle, niin me saamme hymyn vastaan. Kun me autamme toista, niin toinen auttaa meitä elomme tiellä eteen päin.

Mukavaa, iloista ja kaunista pyhäpäivää teille kaikille, kirjoitin tämän Sinulle!  Kiitos, jos jaksoit lukea loppuun saakka ”sunnuntaisaarnani” ;-)

               * Älä anna Vihallesi valtaa itsessäsi, silloin kun toinen tarvitsee Rakkauttasi *         

 

Pertti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Ilkka Huotari

Kiitos kirjoituksesta.

Luulisin, että monikin suomalainen tuntee sympatioita virolaisia kohtaan. Virolaiset tuntuvat ehkä läheisiltä erilainen-samanlainen -akselilla. Ja toisaalta viroa ei nähdä uhkana tai maana minkä kanssa pitäisi kilpailla. (No en osaa sanoa miten virolaiset Suomen kokevat.)

Tämän kirjoituksen innoittamana lukaisin tietenkin Wikipediaa, siellä oli mielenkiintoisia teorioita rasismin synnystä (1 ja 2).

Tästä täytynee lukea lisää, varsinkin kun se on näin 'ajankohtainen aihe'.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Rasismi on sana, jolle on tehty epämiellyttävä sisältö. Rasismin sijasta voisimme puhua reviiripuolustuksesta. Evoluutio loi puolustautumisen ja reviirit. Reviirin tulisi estää turhat sodat ja sota tulisi välttää, vain mahtailulla reviirin rajoilla. Viime kädessä reviiri on puolustus suvunjatkamiselle, sillä meillä on vain yksi tehtävä evoluution näkökulmasta ja se on jälkeläisten teko.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Äkkiseltään jälkeläisten teko vaikuttaa siltä tärkeimmältä tehtävältä. Lisääntyä kuin torakat, kun olosuhteet ovat suotuisat lisääntymiseen.

Myös heillä, jotka eivät lisäänny on tärkeä tehtävä olla osa sitä yhteisöä, jossa lisäännytään. Antaa oma panoksensa ja luoda sekä tehdä työtä sen eteen, että lisääntyvien yksilöiden jälkeläisillä on elämisen mahdollisuudet. Muurahaispesä on ilmeisesti hyvä esimerkki?

Reviiri on eläimillä luonnossa, joka on ilmeisen luontainen tarve turvata ruuan saanti määrätyltä alueelta. Ihminen on siinä suhteessa poistunut luonnosta ja reviiriltään, sillä hän jakaa ruokaa omalta alueeltaan toisille korvausta vastaan ja ostaa sitä ympäri maailman. Sen voi todeta itse joka päivä, jos ei elä luontaistaloudessa.

Aina ihmistä ei voi verrata elämiin, vaikka eläimiä ollaan, ainakin näin sanoilla määriteltäessä.

Voin käyttää myös itseäni esimerkkinä, sillä minulla ei ole jälkeläisiä. Olen kuitenkin luonut ja perustanut yrityksen Kainuun korpeen, joka on jo 25 vuoden ajan työllistänyt suoranaisesti 200 ihmistä ja noin 300 ihmistä välillisesti eli yhteensä 500 ihmistä on saanut siitä leipänsä. Kun vielä lisätään siihen puoliso ja vaikka yksi lapsi, niin olen pystynyt ruokkimaan 1.500 ihmistä ilman, että olisin siittänyt jälkeläisiä. Eli olen omalta osaltani ilman lisääntymistä ruokkinut jo pitkän ajan suuren määrän ihmisiä, mutta itse syönyt vain yhden ihmisen ruoka-annokset.

Jonas Hellgren

" Ev'rybody's talking about Bagism, Shagism, Dragism, Madism, Ragism, Tagism, Thisism, Thatism, Isn't it the most
All we are saying
is give peace a chance"

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hieno kirjoitus. Herkisti ja pani ajattelemaan. Tyttäreni kertoi kohdhui anneensa elintarvikekioskilla myyjän, jonka kielitaitoa hän jäi ihmettelemään. Jono oli ollut pitkä ja siinä oli ollut jos mistäkin maasta asiakkaita. Tyttäreni ihmetteli hänen edellään jonottaneelle puhuttua kieltä. Se oli ollut romania. Myyjä puhui yhtätoista kieltä, myös suomea ja oli kotoisin Syyriasta.
Hän oli tottunut tekemään työtä ja elämän korkeakoulu oli opettanut kielet ei mikään yliopisto tai muu laitos. Kun on pakko tehdä jotain löytyy myös kyvyt suorituksiin. Hyvin nostit senkin asian esille. Nykyisin annamme aivan liikaa tänne tulijoille ja näin heiltä viedään oma-aloitteisuus, myös monille suomalaislapsillekin tapahtuu näin. Kuskataan sinne ja tänne ja kaikki tulee kuin Manulle illallinen, siinä katoa kyky tehdä itse.
Sitten vielä sanoisin meillä on kuitenkin luonteen kovuutta. En tiedä mistä se on tullut ja miksi. Sille vastapainona on ehkä sitten sitä taipuisuutta, josta myös puhut. Annetaan ja luovutaan jostakin mikä olisi tärkeää säilyttää. Hyvää päivänjatkoa ja loppuelämää sinulle. Elämäsi olkoon henkisesti ja yhteisöllisesti rikasta ja onnellista.

Käyttäjän KristiinaMayra kuva
Kristiina Mäyrä

Rasistiksi ei synny kukaan! Rasismi ei synny kaurapellon laidassa, koivupuun varjoissa! Rasistiksi kasvaa nahdessaan maailmaa ja erillaisia kulttureita ... Myos niita, epamiellyttavia, jotka maustavat kokemuksia elaman poluilla! Rasismi synnyttaa yleistamista, johon mina ainakin mielessani sorrun paivittain. Yleistaminen taas syntyy kokemuksista erillaisten kulttuurien vaikutuksesta omaan elamaani. karuelli pyorii, enka edes halua sen loppuvan, silla silloin olisin lopettamut oman elamani ja kokemusteni vertailun, seka itsenaisen ajattelun ja liittynyt lammaslaumaan! KIITOS hienosta kirjoituksesta ja syva kumarrus nimenomaan molempien puolien ymmarryksesta!

Käyttäjän KristiinaMayra kuva
Kristiina Mäyrä

Rasistiksi ei synny kukaan! Rasismi ei synny kaurapellon laidassa, koivupuun varjoissa! Rasistiksi kasvaa nahdessaan maailmaa ja erillaisia kulttureita ... Myos niita, epamiellyttavia, jotka maustavat kokemuksia elaman poluilla! Rasismi synnyttaa yleistamista, johon mina ainakin mielessani sorrun paivittain. Yleistaminen taas syntyy kokemuksista erillaisten kulttuurien vaikutuksesta omaan elamaani. karuelli pyorii, enka edes halua sen loppuvan, silla silloin olisin lopettamut oman elamani ja kokemusteni vertailun, seka itsenaisen ajattelun ja liittynyt lammaslaumaan! KIITOS hienosta kirjoituksesta ja syva kumarrus nimenomaan molempien puolien ymmarryksesta!

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Rasismi siirtyy tänne muista maista, kuten Ruotsista. Rahmispossu kääntää ja linkittää ruotsalais-rasitien ajatukset palavista lähiöistä, raiskaavista tummaihoisista, ym. Myös RKP tuo ruotsalaisrasismia tänne tehokkaasti. Nimenomaan RKP:n edustajat ovat levittämässä raisistista ihmiskauppapropagandaa ulkomaalaisten naisiin kohdistamista kauheista rikoksista. Islamofobina teesit pedofiliaväitteineen ovat myös täyttä tuontitavaraa, jonka hommalaiset ja muut ovat vain kääntäneet suomen kielelle. Rasimi on kulttuuriin sisältyvä ilmiö, ja kun olemme 95 % kaikesta kulttuurista lainanneet ulkomailta, niin sieltä myös rasismi on tullut.

Käyttäjän SariKarlstrm kuva
Sari Karlström

"en syyllistä Suomea en suomalaisia vaan konkreettisesti, niitä ihmisiä ja instituutioita, jotka elämäni tuhosivat. Heitä, jotka olivat valmiit uhraamaan toisten ihmisten elämän ja onnen oman ahneutensa takia."

"Suomalaiset ovat itse tehneet ja tekevät itsestään ”rasisteja” luopuessaan omasta identiteetistään toisten takia – älkää tehkö sitä, sillä niin tehdessänne te vahingoitatte itseänne ja maahanmuuttajia"

Ahneus on se ajava voima! Kansalaiset eivät voi eivätkä saa tämänpäivän suomessa pitää kiinni omasta identiteetistään. Sen kieltää valtiovalta! Jos me kaikki käyttäisimme sitä ainoaa oikeaa tapaa toimia, eli maalaisjärkeä, ei tätä dilemmaa olisi koskaan edes syntynyt. Luokaamme katseemme siis Arkadianmäelle ja äänestäjinä vaatikaamme järjenkäyttöä päätöksiin, sillä tällä menolla lopputuloksena on pelkästään anarkia!

Lauri Perälä

Perussuomalaiset ovat pahimpia rasisteja Suomessa, kaksi heistä istuu jopa Eduskunnassa.

Jätän tässä yhteydesä Hakkaraisen kirkkoviinit erikseen mainitsematta.

Esko Matinporo

Hieno kirjoitus! Sen verran on kuitenkin pakko korjata, että rasismi on nimenomaan biologista eikä opittua. Kaikki suosivat perhettään yli ystävien, ystäviä yli tuttavien, kotikaupunkia yli naapurikaupungin, kotimaata yli naapurimaan, jne. Sama ilmenee kaikilla eläimillä. Jos akvaariosta loppuu ruoka, syövät kalat aina ensin kaukaisimmat sukulaisensa ja viimeisenä läheisimmät. Pidämme yksiselitteisesti enemmän ihmisestä mitä enemmän hän on itsemme näköinen.

Älyllämme voimme kiertää tuon tendenssin, mutta kieltää sitä emme voi.

Ukko Makkonen

Pertti, kirjoituksesi oli hyvä ja sitä lukiessa tajusi että sinulla on oikeasti elämänkokemusta ja tajua ihmisen osasta. Siksipä tämä seuraava kappale olikin aika hätkähdyttävä:

"Siksi en voi hyväksyä, enkä myöskään ymmärtää, että Suomessa, joka on kuitenkin kotimaani ja itsenäinen valtio, pyritään muuttamaan vanhoja tapoja ja kulttuuria maahan muuttajien takia.? Suvivirttä ei voi veisata, uima-asussa voi mennä uimahallin saunaan ja uimaan (kylpylän rakennuttajana tiedän, että se ei saa olla sallittua hygienian vuoksi). Ristejä ei saa näkyä siellä ei täällä, olen nykyään enemmän buddhalainen kuin kristitty, siitä huolimatta en hyväksy maahanmuuttajien takia näitä muutoksia. On aivan eri asia kun kantasuomalaiset haluavat niitä muutoksia, he päättäköön."

Mieti vähän: tämä Suvivirsi juttu vedetään esiin takuuvarmasti joka kevät. Kuitenkin on ollut jo pitkään yleisessä tiedossa että se ei ole niinkään mamujen esittämistä toiveista kiinni lauletaanko sitä vai ei vaan se on ollut jonkinsorttista ylireagointia joittenkin kouluviuranomaisten taholta ja kai sillä on ollut tarkoitus palvella enemmänkin suomalaisia ateistiperheitä kuin mamuja. Epäonnistunut juttu joka tapauksessa. Uimahalleissa olen itsekin nähnyt vaikka minkälaisia uima-asuja ja etenkin saunassa ei ole syytä pitää uimapukuja. Kai nämä suunnattomasti huomiota osakseen saaneet mamunaisten omat uintivuorot ovat osittain tulleet siitä tarpeesta ettei kaikilla ole alastomuuteen nähden samanlaista asennetta kuin suomalaisilla.Amerikkalaiset eivät myöskään käy alastomina saunassa, olen huomannut amerikkalaisissa hotelleissa. Myös tuo kommenttisi ristien näkymisistä jäi vähän helpoksi heitoksi, viittaan tässä taas kerran tuohon ateistien suureen osuuteen ihan nykysuomalaisten "kantaväestössä". Suomalainen nainenhan sai aikaan esim. Italiassa ettei siellä enää saa olla ristejä koululuokkien seinälle jos oikein muistan. Tokikin hän toimi tuossa mamuna:)

Siis hyvä kirjoitus mutta olisin kaivannut hieman punnitumpaa puhetta kuin suvivirttä ja uimahallivuoroja. Ovat aika turhia asioita syiksi sille että halutaan maahanmuuttajia karsastaa. Myös tätä hieman ihmettelin kun vertaat esim. Suomesta Ruotsiin 1960-luvun murroksessa muuttaneita. He muuttivat naapurimaahan. Monet maahanmuuttajat tulevat kokonaan toisesta maanosasta, aivan toisesta kulttuurista Suomeen. Ei näitä oikein voi mielestäni verrata.

Ei me vaan olla ihmisinä samalla viivalla mahdollisuuksiemme suhteen. Kokoomusnuorten julkitulot kertoo suunnattomasta ymmärtämättömyydestä elämän edessä. Myös suuresta itsekkyydestä: "jos joku asia ei ole minulle juuri tällä hetkellä ongelma ei mitään väliä että se on ongelma muille".

Vielä yksi juttu: thaimaalaiset marjanpoimijat. On hyvä että heidän oloihinsa vihdoin puututaan, tämä oli väistämätöntä ennen pitkää. Ruotsissa jossa bisnes alkoi aiemmin marjanpoimijoille on taattu minumipalkka ja tämä on tervehdyttänyt alaa. Suomalainen ahneus näyttäytyi todella rumana tänä vuonna Kainuussa:(

Martti Kovala

Joka ei halua sopeutua suomalaisiin tapoihin, voi muuttaa jonnekin missä tavat miellyttävät.

Tapio Vehmaskoski

Oikein hyvin kirjoitettu. Kiitos.

Ulla-Kristiina Salmi

Olen täysin samaa mieltä tuosta, että meidän ei tule muuttaa tapojamme maahanmuuttajien vuoksi, vaan vain omasta halustamme sen voimme tehdä. Suvivirsi kuuluu keväällää koulunpäätösvirreksi. Se on meille niin rakas, että kun kävimme yhden ryhmän kanssa vanhaikodissa sen vanhusten vuoteiden vieressä laulamassa, niin monet itkut näimme, mutta näimme myös sen, että täysin dementoitunut lauloi mukanamme.
Jos ei joku kestä tuota laulua kuulla, niin hän voi poistua tilasta.

Lumira Lumus

Paljon kiitoksia! Pahinta mitä itselleen tekee on juuri tuo luopuminen omasta identiteetistään toisten vaatimusten tähden. Muutos voi tapahtua vain oman itsensä tähden voidakseen elää täydelisemmin ainutkertaista elämäänsä. Minäkään en koskaan halua muuttaa toista ihmistä kaltaisekseni tai, että hyväksyisin hänet vasta kun muuttuu mieleni mukaiseksi. Syvästi kunnioitan ja rakastan itseäni ja haluan olla se persoona, jokis olen syntynyt eli elää omana itsenäni. Sen saman kunnioituksen annan kaikille muillekin ja sanon että jokainen on paras ja onnellisin omana uniikkina itsenään.
On järkyttävää, että ihmisiä kiusataan siksi, ettei ole jonkun muotin mukainen. Ihmisiä on jopa psykiatristi hoitamalla yritetty muuttaa muiden vaatimuksesta ja sehän ei ole mitään sielun terveyden hoitoa, vaan se on julma henkistä väkivaltaa. Ihminen ei koskaan pakolla muutu miksikään, pakotetu muutos tuhoaa sen oman sisäisen kasvun. Se on sama kuin perhosen kotilon rikkoisi, ennen kuin perhonen omalla ponnistelulla rikkoo itse kotilonsa ja silloin sillä on siivissä se lentämisen(elämisen)voima.
Kun sen kotilon särkee ennen tätä perhonen putoaa maahan ja kuolee, sen elämisenn voima on viety väkivalloin.

markku palonen

Kiitos Pertti avarasta mielestäsi ja sitä kaikille jakaneena.
Venäläinen sanoo Suomalaissesta Tsuhna eli tyhmä maalainen.
Tämä johtunee Suomalaisista, jotka ennen vanhaan eli harvaan asuneena agraaditaloudsessa eli maalla.

Naapurin kanssa piti olla hyvissä väleissä ja luottaa siihen mitä naapuri sanoi ja sopi,Jos he valehtelivat niin katovuonna naapuri ei auttanut ja valehtelijan perhe menehtyi.

Siksi mainitsemasi identiteetti ja siihen liittyvä kulttuurin on säilyttävä,koska kulttuuri on syntynyt sillä alueella ja niissä olosuhteissa, joissa kansa on menestynyt.

Sitä en ole koskaan ymmärtänyt miksi pankit ja suurpääoma pelastettiin ja parhaat pienyrittäjät tuhottiin Suomessa kun pankkikriisi oli valloillaan ja näin on tehty taas Euroopan Unionissa. Onko tämämassa vaellus tarkoituksellista ?
Turun persu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset