PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Kokemuksia pakolaisena ja maahanmuuttajana lähipäiviltä.

Nämä ovat facebook päivityksiäni.


Olen itse pakolainen ja maahanmuuttaja toisissa maissa. Pakosta jouduin muuttamaan kotimaastani Suomesta. En rikoksen takia tai velkoja pakoon. Minut ryöstettiin SKOP:n toimesta 90-luvun laman aikaan puti puhtaaksi.

Tässä kolmelta päivältä tarinani maahanmuuttajista Espanjassa:

Kävin perjantaina 20.09.2013 lounaalla yhdessä suomalaisessa ravintolassa. 
Yksi vanhempi arabi mies huomasi minut, vanha tuttu. Hän myi ennen mattoja kadulla, kantaen niitä olkapäillään, nyt myy virveleitä. Matot ovat hänelle, nyt liian raskaita kantaa. Hän lähestyi terassipöytääni ja kohteliaasti nousin ylös. Halasimme, hän suuteli kaulaani molemmin puolin. Otti käteni käsiinsä ja suuteli niitä ja vei kätensä sydämelleen. Vaihdoimme pari ystävällistä sanaa ja hän käveli pois. 

Ehkä toisilla asiakkailla oli ihmettelemistä. Hän on nähnyt mitä minä teen ja minä olen nähnyt hänen tekevän. Näin yhdenkin kerran, kun yksi turisti sai sairauskohtauksen ja makasi kadulla. Hän meni viereen, otti olaltaan upeimman maton, laski sen sairauskohtauksen saaneen viereen kadulle ja auttoi sairaan maton päälle, pois likaiselta kadulta, ambulanssia odottamaan.

Me olemme täällä auttaaksemme toisia.

 

Sunnuntai 22.09.2013

 Tulin juuri junalla kotiin. Vaunussa oli yksi sokea mies, jonka viereen meni yön musta nuorukainen. Hän tarjosi käsivartensa sokealle, ohjasi vaunusta pois ja rullaportaat ylös. Minä autoin asettamaan lipun oikein päin ulosmenoporttiin, että portti aukesi.
Ei sokea kysynyt, että minkä värinen on auttaja, ei kysynyt ”onko homo vai hetero?”.

Itse maanpakolaisena koen ehkä asiat eri tavalla.

Minulle on ollut tärkeintä näissä maissa, joissa asun, että paikalliset ovat minut hyväksyneet sellaisena kuin olen ja ottaneet minut avosylin vastaan. Itse kunnioitan aina pakallista kulttuuria, tapoja ja yritän oppia kielenkin.

Hyväksyn sen, että minua kohdellaan tasavertaisesti paikallisten kanssa, mutta en hyväksy sitä, että minua kohdellaan huonommin kuin paikallisia.

Aina viranomaiset eivät toimi tasapuolisesti maahanmuttajien kanssa ja sen olen myös itse saanut kokea. Samaan asiaan törmään joskus myös yrityksien kohdalla, jos tarvitsen esim. tarjouksen jostain työstä tai palvelusta, niin siinä on "ulkomaalaislisä" mukana. Ne eivät tietenkään tunnu hyvältä. Pääsen niistä yli sillä, että muistutan itseäni olevani vieraana toisessa maassa.

Ymmärrän maahanmuuttajia siksi, että itsekin olen, joten kiinnitän toisiin maahanmuuttajiin erityistä huomiota.


Maanantai päivä 23.09:

Lähdin puoli kahden bussilla rannalle. (samaan aikaan oli espanjalainen naapurin rouva käynyt oven takanani, olisi tuonut minulle itse valmistamansa lounaan). Bussin jonossa seisoi kaksi senegalilaista, näin arvelin, sillä kaupustelijat tulevat sieltä henkensä uhalla veneillä. Olen useasti pysähtynyt juttelemaan senegalilaisten kanssa. He ovat kertoneet minulle venematkoistaan, joilla heidän ystäviään on kuollut.  

Tummaihoisilla nuorillamiehillä oli suret reput mukanaan jonottaessaan bussiin. Vaikka he olivat tulleet jonoon aiemmin kuin monet toiset, niin he odottivat menevänsä viimeisenä bussiin. Itse en voinut sitä hyväksyä vaan laitoin toisen kaverin olkapäälle käteni, hymyilin ja hiukan tyrkkäsin ystävällisesti hänen ja kaverinsa itseäni ennen bussiin. Sain kaksi mukavaa hymyä vastaan. En menettänyt mitään mennessäni viimeisenä.

Mentyäni bussiin se oli aika täynnä, yksittäisiä paikkoja siellä täällä. Istahdin yhden tumman kaverin viereen, joka näpläsi rukousnauhaa. Kun nyökkäsin aikomuksestani istua hänen viereensä, niin sain jälleen iloisen hymyn hänen kasvoilleen.

Kotouttaminen vaati siellä pohjoisessa ehkä rahaa karujen olojen vuoksi, mutta maahanmuuttajalle on tärkeintä saada ympäriltä hyväksyntää, että hän tuntee olevansa osa sitä maata ja kansaa, jossa asuu. Ei hän kaipaa erityiskohtelua vaan samaa kohtelua, jonka paikallinen antaa toiselle – huomioimista ja ystävällisyyttä.

Minä olen saanut ystävällisyyttä niin Virossa kuin Espanjassa ja voin sanoa, että se tuntuu hyvältä ja ohittaa kaiken sen, kun minua ei kaikissa paikoissa tasapuolisesti kohdella. ”Torveloita” löytyy joka kansasta ja maasta.

Näin kirjoitan, vaikka olen hankkinut Kainuuseen miljoonia ja miljoonia veroeuroja ja valtavasti työpaikkoja saamatta sieltä aikoinaan sossusta edes puhelinlaskuuni rahaa ja puhelimeni suljettiin. En saanut apua kotikunnaltani asunnon vuokraamiseen vaan jouduin jättämään kotimaani.

Olen luonut sinne varallisuutta saamatta itselleni mitään, eläkkeenikin maksaa yksityinen eläkeyhtiö, ei valtio. En ole kuitenkaan pahoillani siitä, että sinne luomastani yritystoiminnasta saaduilla vero euroilla kustannetaan maanhan muuttajien sopeutumista Suomeen. Suomi tarvitsee lisää asukkaita ja työvoimaa.

Kotouttaminen tapahtuu sydämellä ei rahalla!

Ps. Jos sinusta joskus tuntuu siltä, että tuhannet maahanmuuttajat ja pakolaiset käyttävät sinun työllä hankkimia vero euroja väärin hyväkseen, niin ymmärrä, että me länsimaalaiset käytämme hyväksemme vähintään miljardia ihmistä, joista osa vielä lapsia. He tekevät meille vaatteita ja kaikenlaisia ”hilavitkuttimia” palkalla, jolla he eivät saa edes riittävästi ravintoa ja elävät ilman kunnollista asumusta. Me nautimme heidän työnsä tuloksista päivittäin ajaessamme autolla, puhuessamme kännykkään, näppäillessämme tietokonetta, pukeutuessamme vaatteisiin... eli kiitos heille, että saamme ostaa sen kaiken halvalla.Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Varasin tämän kommenttikentän itselleni myöhempää yleiskommentointia varten.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hienosti osaat lyhyesti mutta kuitenkin elävästi kuvailla kauniita tilanteita. (Pahinta natsiaatteessa on mitä se tekee kielelle, brutalisoi ja banalisoi.). Olen ollut allapäin siitä heteropridestä alkaen tämä vähän kevensi koska tässä oli kauneutta. (Kun natsiaate nostaa enemmistöihin kuulumisen ihanteeksi se samalla latistaa kaikkien ihmisten omakuvaa. Me kaikki kuulumme aina sekä enemmistöihin että vähemmistöihin. On meitä kaikkia vastaan jos enemmistöjä ruvetaan palvomaan vähemmistöjen kustannuksella.)

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Kiitos Sini ;-)

Joskus on hyvä katsoa ympärilleen - läheisiä, joita kaikki toiset ihmiset ovat - tuntemattomatkin.

Kalevi koskinen

Onkohan joku luullut sinua turistiksi joka tuo maahan rahaa

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Varmasti niinkin on joku luullut.

Kotimaani Suomi ei minua rahaa tuovana ja työpaikkoja luovana yrittäjänä kohdellut vaan päinvastoin.

20 vuotta matkailuyrittäjänä Suomessa tiedän myös, kuinka toiset paikalliset suhtautuvat rahaa tuoviin turisteihin, jopa väkivaltaisesti.

Jos luet uudelleen blogini, niin tärkein pointti ei ollut siinä, että kuinka minut koetaan vaan kuinka minä koen maahanmuuttajana toisen maan ja toiset maahanmuuttajat.

Valitettavasti itse olen kokenut myös rasismia Suomessa. Toisessa blogissani siitä kirjoitan, alla linkki:

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/149484-r...

Ilkka Huotari

Voisi kai ajatella että tässä on kaksi puolta, hyvien asioiden edistäminen ja ongelmien ehkäisy. Tässä blogissa oli tarinoita ensin mainitusta.

Tavallaan maahanmuuttokeskustelu on painottunut jälkimmäiseen (ongelmien torjuntaan), eikä keskitytty varsinaisiin ongelmiin - pakolaisuuteen.

Ongelmien analysointiin ja niistä kiistelyyn siis käytetään paljon aikaa. On yllättävän vaikeaa päästä yhteisymmärrykseen näistä ongelmista, mutta sitten kun se tapahtuu, päästäneen ratkomaan varsinaisia pakolaisongelmiakin ( = edistämään hyviä asioita). Tuskin kukaan kiistää että pakolaisuus sinällään on ongelma, pakolaisille.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Maahanmuuttajista suurin osa on muita kuin pakolaisia. Tulee päivittäin oltua töissä heidän kanssaan. Osa on tosin keikkatyöläisiä, mutta joukossa paljon niitä, jotka ovat perheen perustaneet tänne. Tai tuoneet perheen mukanaan. Duunareita siis. Hyviä tyyppejä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Hyvä kirjoitus.
Suomi yhteiskuntana on mielestäni aika tyly - eivät kaikki virkamiehet onneksi, mutta jos seuraa kunnallispolitiikkaa tai valtakunnan politiikkaa näkee koko ajan itsekästä kotiinpäinvetoa. Politikot ja heimopäälliköt, joita virkamiehet pyörittävät, pitävät kansalaisia jonakin paarialuokkana, jolla on vain yhden äänen arvo.

Tosin me äänestäjätkin saamme katsoa peiliin, kun emme vaivaudu valvomaan päätöksiä, emme reagoi juuri mihinkään vaan kaikki katsotaan "maan tavaksi".

Yhteiskuntamme on edelleen tsaristinen, ylempiä sikoja palvova ja nöyryyttämiseen perustuva. Inhimmillisyys on kadonnut. Tosin yksittäisiä poikkeuksiakin löytyy, mutta he tuskin viihtyvät työssään, jolloin siirtyvät muualle ja tilalle tulee (ennenpitkää) sopivampi, itsekkäämpi, ylempien käsikassaraksi sopivampi joka ei kyseenalaista mitään vaan "noudattaa vain käskyjä".

Maa on meidän, mutta niin vain nämä kasvottomat ajavat meidät pois yksitellen. Minäkin lähden pian.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Hieno kirjoitus! Löysin sen vasta nyt!

Itsekin olen saman "laman" ja pankkien (etupäässä Aktia) ryöstön uhri.

Oma koti meni noi 10 %:lla käyvästä hinnasta pankille. Se sai siitä hyvät rahat, kun myi moninkertaisella hinnalla pari vuotta myöhemmin. Ja minä maksoin vielä sen lainan! Pankit saivat kaiken moninkertaisesti, omaisuuden, siihen otetun lainarahan, myyntivoiton ja vielä pankkituet.

Ahkerat yrittäjät lyötiin maahan ja kyykytettiin oikein olan takaa. Eivät sieltä kaikki nousseet, moni valitsi kuoleman. Rohkeimmat jättivät kotimaansa tomut ja muuttivat muualle.

Minä lähdin Ruotsiin aikoinaan. Ja maksoin itseni kipeäksi parinkymmenen vuoden ajan. Onneksi oli töitä, ja Ruotsi kohteli erinomaisesti!

Olen vihainen siitä, kuinka huonosti pakolaisia kohdellaan meillä, ja kuinka heitä vihataan ja syljetään! Miten voi kotoutua, jos kansalaiset vihaavat ja kyräilevät, eivätkä ota yhteisöönsä mukaan?

Näin sellaisenkin tapauksen Helsingissä töihin mennessäni noin vuosi sitten, että eräs nuori mies sylkäisi ohimennen vastaan tulevaa somalinaista kohti. Ällöttävä klöntti jäi lillumaan lastenvaunujen kuomun päälle!

Omat kokemukseni maahanmuuttajana Ruotsissa ovat vain positiivisia.

Ulla-Kristiina Salmi

Minulla on kans hyviä kokemuksia maahanmuuttajista, mutta huonoja kokemuksia suomalaisista. Nuori naisystäväni seurusteli turkkilaisen kanssa, mutta hänen oli pakko se lopettaa, koska suomalaiset haukkui tuon miehen, kävivät käsiksi häneen, kun vie heiltä suomalaisen kauniin naisen.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Näin se ikävä kyllä on aika usein.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset