PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Suutelun mieletön keveys on katsojan silmissä.

  • Miehet suutelevat entisessä Neuvostoliitossa.
    Miehet suutelevat entisessä Neuvostoliitossa.
  • Miehet pahoinpitelevät homolasta, nykypäivän Venäjällä.
    Miehet pahoinpitelevät homolasta, nykypäivän Venäjällä.
  • Kummassa joukossa Sinä haluat lapsesi olevan? Ilossa vai vihassa?  Kuva: FB, Jussi Hirvi.
    Kummassa joukossa Sinä haluat lapsesi olevan? Ilossa vai vihassa? Kuva: FB, Jussi Hirvi.

Tämän blogi kirjoitukseni innoittajana on Henna Kuivilan blogi ” Hetero Pride ja myötähäpeä”,  jonka linkin löydät blogini lopusta.

Olin kirjoittanut tämän blogini alun jo 24.09, mutta Henna ehti ensin –Kiitos Hennalle.

Blogini käsittelee näin maalaisjärjellä ”myötähäpeää” suomen kielen sana, jonka vasta löysin Hennan blogista. Itse en ole elänyt, en asunut Suomessa viimeiseen 16-vuoteen, joten suomen kieleni on ruostunut.

Tässä ajattelemisen aihetta lisää juuri Sinulle, joka ei halua lukea pidemmälle.

Miesten välinen suutelu televisiossa on välillä otsikoissa viimeksi surullisen kuuluisassa Hetero Pridessa, ennen Sieg Heil tervehdystä.

Aloin pohtimaan asiaa lasten, nuorten ja aikuisten kannalta, että kuinka kukin suutelun näkee ja kokee, oli sitten suutelijat eri tai samaa sukupuolta.

Pieni lapsi, nähdessään kotona isän ja äidin suutelevan, voi olla mustasukkainen vanhempien lähentelystä. Vauvana ja pikkulapsena ihminen kokee luontaisen omistushalun varsinkin äitiin, joka häntä ruokkii.

Lapsi voi reagoida vanhempien suuteluun tulemalla väliin tai sanomalla ”yäk, mitä te teette?” Teininuori saattaa huutaa ”lopettakaa toi”. Eli lapsi ja nuori eivät osaa käsitellä vanhempiensa hellyydenosoituksia. Isät ja äidit suukottelevat pienokaistaan estoitta, joka on tietenkin hieno asia, osoittaa hellyyttä lapselle. Lapsi sitä ei välttämättä niin koe vaan pitää sitä ”kivana leikkinä”.

Äidille ja isälle on kiusallista katsoa myös heidän jo yli 70-vuotiaiden vanhempiensa suutelua.

Jos jotkut tuntemattomat ihmiset suutelevat televisiossa, niin lapsi ei siihen reagoi välttämättä mitenkään, olivat suutelijat sitten eri tai samaa sukupuolta . Lapsi ei siitä opi suuteluntaitoa, eli se ei vaikuta hänen seksuaaliseen kehitykseensä millään tavoin. Jos niin olisi, niin näkisitte joka puolella suutelevia lapsia ;-)

Samalla tavoin, kun lapselle tai teini-ikäiselle tuntuu vieraalta katsoa vanhempiensa suutelua, niin vanhemmat tuntevat jotenkin häpeää nähdessään toisten suutelevan. Eli siinä suhteessa lapset ja vanhemmat ovat samalla kehityksen asteella. Jos suuteleva pari on vielä samaa sukupuolta, niin sen käsitteleminen omassa ahtaassa maailmankuvassa on tietenkin vaikeata.

Isälle ja äidille voi olla ”hyväksyttävämpää” katsoa kun kaksi miestä hakkaa toistensa päät verille, kuin nähdä heidän suutelevan keskenään. Sairasta, sanon minä, siis se hakkaaminen!

Jos suomalainen katsoo Pekkaa ja Pätkää, niin siellä saattaa olla sellaista huumoria tai tapahtumia, että katsoja tuntee ”myötähäpeää” eli kääntää katseensa pois kuvaruudusta, sillä tuntee olonsa vaivaantuneeksi. Aivan samasta asiasta tässäkin on kyse.

Se, että suutelua pidetään jotenkin paheksuttavana on ainoastaan vanhempien mielessä omana häpeänään, joten heidän itsensä täytyy päästä siitä yli ja käsitellä häpeänsä syyt. Suutelemisen näkeminen ei ole lapsille ongelma, vaan ja ainoastaan heidän vanhemmilleen.

Lasten vanhempien täytyisi enemmän kiinnittää huomiota televisiosta ja videopeleistä pursuavaan väkivaltaan, joka varmasti tarttuu lapsen mieleen ja jättää sinne jälkensä. Jopa historia ohjelma natseista saattaa aiheuttaa lapsessa ahdistusta, ja nostamaan lapsen oikean käden natsitervehdykseen. Lapsi ei tietenkään sen tervehdystavan merkitystä ymmärrä. Vanhemmat katsoessaan väkivaltaa televisiosta, toisten ampumista, pahoinpitelyä jopa ihmisen silpomista, ei näytä tuntevan siitä häpeää, kun juuri se väkivalta täytyisi saada vanhemmat voimaan pahoin ja kääntämään katseensa ja peittämään lasten silmät, jos he ovat paikalla.

Hellyydessä ei ole mitään peiteltävää tai hävettävää, mutta väkivallassa on!

Uskontokasvatus jo pyhäkoulusta lähtien saattaa valmistaa lapsia peloille ja ahdistukselle teini-ikäisenä. Pyhäkoulussa aloitetaan lampailla ja säteilevällä hyvän tahtoisella Jeesuksella ja niin on lapsi saatu ”uskonnon koukkuun”. Teini-iässä ja rippikoululeirillä alkaa sitten toisenlainen uskontokasvatus, joka pyrkii synnintunnon herättämiseen nuoressa sielussa. Se tapahtuu kieloilla, pelottelulla helvetillä ja erilaisilla nuoren manipuloinnilla . Syntiä on tämä – synti on tuo – synninpalkka on kuolema ja iankaikkinen kadotus helvetissä. Nuori, joka ei ole ollut mukana uskontokasvatuksessa, ei tietenkään reagoi mitenkään tällaiseen pelotteluun ja ei siitä ahdistu, mutta mitä enemmän hän on lapsesta lähtien ollut uskontokasvatuksessa mukana, niin sitä enemmän se manipuolointi vaikutta nuoren elämään ja voi jopa sen tuhota. Esimerkiski homolapsi voi tuntea, ettei ole hyväksytty perheen jäsen ja päätyy lopettamaan oman nuoren elämänsä, ettei tuottaisi häpeää vanhemilleen.

Se mikä on merkille pantavaa, että vielä tänä päivänä poliittiset johtajat ja puolueet voivat pelottelulla alistaa äänestäjiään,  jopa kansanedustajiaan, jotka edustavat heidät valinneita kansalaisia. Tästä tulee mieleen vain katolinen kirkko ja inkvisitio, jonka toimeenpanijat ymmärsivät tekevänsä väärin, mutta toimeenpanijoilla ei ollut rohkeutta vastustaa tapahtuvaa vääryyttä. Maapalloa pidettiin litteänä, hyväksyttiin se, että aurinko kiertää maapalloa – jos ajattelit toisin, niin sinut kidutettiin ja teloitettiin. Onneksi oli heitä rohkeita ihmisiä, he jäivät historiaan, jotka hyväksyivät tosiasiat, että maapallo on pyöreä ja se kiertää aurinkoa. He toivat tosiasiat esille, mutta menettivät henkensä kirkonmiesten järjestämissä teloitusnäytöksissä.

Vielä tämän päivän Suomessa löytyy ihmisiä, jotka eivät oman häpeänsä, oman kapean mielentilansa vuoksi, eivät voi nähdä ihmiselämän erityislaatuista rikkautta ja ainutkertaisuutta, vaan haluavat nähdä ihmiset samanlaisina kuin itse ovat.

Itsekäs ei ole hän, joka haluaa olla oma itsensä vaan itsekäs on hän, joka haluaa, että sinä olet hänen kaltaisensa. Tämä on se tärkein lause ihmiselle, joka elää vain muutamat kymmenet joulut ja juhannukset meidän keskuudessamme.

Tästä voi katsoa, kun heteromiehet suutelevat toisiaan.

https://

Ramatussa on paljon keskenään suutelevia miehiä:

2. Moos. 18:7 Silloin Mooses lähti appeaan vastaan, kumartui hänen eteensä ja suuteli häntä, ja he tervehtivät toisiaan. Sitten he menivät Mooseksen telttaan.

2. Moos. 4:27 Herra sanoi Aaronille: "Mene autiomaahan Moosesta vastaan." Aaron meni ja tapasi hänet Jumalan vuoren luona ja suuteli häntä.

1. Sam. 10:1 Samuel otti esille öljypullon, kaatoi siitä öljyä Saulin päähän, suuteli häntä ja sanoi:

2. Sam. 14:33 Joab meni kuninkaan puheille ja kertoi tämän hänelle, ja kuningas kutsui Absalomin luokseen. Hän tuli kuninkaan luo ja heittäytyi kasvoilleen maahan hänen eteensä, ja kuningas suuteli häntä.

2. Sam. 19:39 (19:40) Sitten koko väkijoukko meni Jordanin yli, ja myös kuningas ylitti joen. Kuningas suuteli Barsillaita ja toivotti hänelle kaikkea hyvää, ja Barsillai palasi kotikaupunkiinsa.

 

Tässä ”sunnuntaisaarnani” teille Rakkaat Uuden Suomen Puheenvuoron lukijat.

http://hennakuivila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/150417-hetero-pride-ja-myot...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän HennaKuivila kuva
Henna Kuivila

Kiva että pidit kirjoitustani innostavana!

Ukko Kulta

Eikö tuo 'suuteleminen' raamatussa aivan selvästi oli poskisuudelma, joka on aika yleinenkin tervehdys etelämpänä.
Myös suuri osa tästä artikkelista tuntui olevan ihmisten syyllistämistä, ja asian vaihtamista toiseen. Tuo kaikki miten suutelu vaikuttaa kehenkään tuntuu täysin sinun ajatuksilta. Kyllähän varsinkin teinit ovat aivan innoissaan ja katsovat suutelun ja seksikkyyden takia asioita. En ole myöskään nähnyt aikuisten olevan häpeissään, kun katsovat muiden suutelevan, se on lopulta kumminkin kulttuuri asia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset