PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

"HYVIEN AJATUSTEN PÄIVÄ"

Kun olen nyt lukenut kirjoittamiamme Puheenvuoro blogeja ja ajatukseni menivät ikäviksi, niin ajattelin, ehkä tämä voisi meidän syyspäivää piristää, ja edes vähän antaa Hyviä Ajatuksia tähän päivään. 

Olen pahoillani, jos vien teidän ajatuksianne pois ikävistä aiheista. Elämme vain lyhyen hetken täällä, muutamat kymmenet joulut ja juhannukset, ja ajatuksemme ratkaisevat, että onko elämässämme kärsimystä vai onnea – tyytymättömyyttä vai tyytyväisyyttä. Itse päätämme, miten annamme ulkoisten tekijöiden vaikuttaa elämäämme.

Omilla sanoillamme ja teoilla voimme tehdä omasta ja toisten elämästä ikävän tai onnellisen – valinta on meidän!

Neljä vuotta sitten kirjoitin tällaisen artikkelin Viron Tarton Postimees lehteen. Jutun voi ajatella koskevan, myös meidän kaikkia kyliä ja kaupunkeja Suomessa. Kirjoituksen lopussa linkki lehden juttuun.

 

”HYVIEN AJATUSTEN PÄIVÄ”

Tarton tunnuslause on ”Hyvien ajatusten kaupunki”. Varmaan meillä kaikilla on oma mielipide siitä, että mitä tunnuslause tarkoittaa. Minulle se tuo mieleen positiiviset ajatukset, ja ehkä Tartossa voitaisiin viettää ”Hyvien ajatusten päivää”?

Kirjoitin tämän jo marraskuussa 2005, mutta ehkä nyt on aika kypsä julkaista se? Nyt kun koetaan materiaalisen maailman arvojen pysymättömyys, voimme jälleen huomata, että ne asiat jotka tekevät meidät oikeasti onnellisiksi ovat aivan lähellä ja saavutettavissa ilman rahaa.

Mitä ”Hyvien ajatusten päivä” mielestäni tarkoittaa?

Se olisi vuosittain vietettävä Tarton ”Hyvien ajatusten päivä” , jolloin erityisesti kaupunkilaiset antavat toisilleen ystävällisyyttä, myötätuntoa ja välittämistä toisistaan. Sinä päivänä korostuisivat ihmisten väliset suhteet. Kaupallisuus ja lahjat jäävät toissijaisiksi.

”Hyvien ajatusten päivänä” kaupunkilaiset antavat sukulaisilleen, ystävilleen, tuttavilleen ja varsikin tuntemattomille ihmisille ylimääräisen  hymyn, avaavat oven, antavat bussissa istumapaikkansa, hymyilevät toisilleen jopa kassajonossa, sanovat kiitos, sanovat olkaa hyvä, puhuvat ystävällisesti toisilleen, pyytävät anteeksi, antavat anteeksi, välttävät puhumasta toisista ihmistä pahaa ja pyrkivät puhumaan toisista ihmisistä hyvää.

Tuttaville voi antaa ylimääräisen halauksen, ”niin kuin jo Tarton ylioppilaat tekivät tuntemattomille”, toivotuksella ”Olen onnellinen kun olet olemassa”. Kotona voi vaikka sytyttää kynttilän kaikille maailman ihmisille, eläimille ja luonnolle ja ajatella myötätuntoisesti ja toivoa kaikille hyvää ja onnellista elämää.

”Hyvien ajatusten päivänä” ei anneta tavaralahjoja, kukkia tai muitakaan esineitä. (tietenkin jos jollain on merkkipäivä, niin siinä tapauksessa sitä juhlitaan tavalliseen Eestiläiseen tapaan) Päivästä ei saisi tulla kaupallinen!

Lapsille ja nuorille kerrotaan hyvien ajatusten merkityksestä hyvän ja onnellisen elämän saavuttamisessa. Kouluissa piirretään kuvia ”Hyvistä ajatuksista” kirjoitetaan runoja ”Hyvistä ajatuksista” Mietitään yhdessä, että mitä ovat ”Hyvät ajatukset”?

Yliopistolla järjestetään ”Hyvien ajatusten seminaari”

Kaupungin kulttuuri elämä voi järjestää maksuttomia tapahtumia kaupunkilaisille. Konsertteja, näyttelyitä, keskustelutilaisuuksia jne. Joissa on teemana ”Hyvät ajatukset”

Palveluammateissa työskentelevät sekä virkamiehet pyrkivät olemaan sinä päivänä erityisen ystävällisiä työtovereilleen ja asiakkailleen. Asiakkaat pyrkivät olemaan erityisen ystävällisiä asioidessaan eri liikkeissä, liikennevälineissä ja virastoissa.

”Hyvien ajatuksien päivänä” mietimme, että kuinka kaikkien meidän elämämme ja onnellisuutemme on riippuvainen toisista ihmistä.

”Hyvien ajatuksien päivänä” saa puhua positiivisesti, ei tarvitse puhua negatiivisesti!

Positiivinen ajattelu ei sulje pois sitä, että mietimme heitä jotka kärsivät, ja kuinka me voisimme heidän kärsimystään lievittää.

Jo yhdessä päivässä voimme todeta ”Hyvien ajatuksien” vaikutuksen meidän kaikkien elämänlaatuun. Kaikkien toivomuksena on tietenkin se, että ”Hyvistä ajatuksista” tulee arkipäiväinen tapa.

Tärkeintä ei ole se, että odottaa ystävällisyyttä toisilta vaan se, että itse on ystävällinen toisille. Muistan kun asuin yli kymmenen vuotta sitten Annelinnassa ja kävin päivittäin pienessä elintarvikekaupassa. Aina kun menin kauppaan, niin toivotin hyvää huomenta tai hyvää päivää. Luonnollisesti sanoin aina kiitos ja näkemiin. Meni lähes kaksi kuukautta, kunnes kaupan myyjät alkoivat tervehtimään ja sanomaan kiitos ja näkemiin, ajan myötä muutos tapahtui.

Ehkä ”Hyvien ajatusten päivää” vietetään myöhemmin koko Eestissä?

”Ystävän päivä” meni menojaan, mutta Tartossa ”Ystävän päivä” on jokainen vuoden päivä

Ehkä ajatukseni tuntuvat lapsellisilta, mutta lapset kokevatkin puhtaimman onnen.

Linkki Tarton Postimees lehteen, jossa sama eestin kielellä:

http://www.tartupostimees.ee/87537/seisukoht-mida-koike-moelda-heade-motete-paeval

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Eka kommentti tilan olen varannut itselleni myöhempää kommentointia varten.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Tällaisia kyllä kaivattaisiin. Ehkäpä toimitus nappaa kopin ja US puheenvuoro pitäisi vaikka kerran kuukaudessa hyvien ajatusten (positiivinen kehittäminen)kirjoituspäivän.Hyvä!

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Eikä vain kerran kuukaudessa, vaan useamminkin. Purnata ( : D ) pitää välillä vaikka siitä, että taas Suomi otti viikon sisällä kaksi mitalisijaa.

https://www.henleyglobal.com/fileadmin/pdfs/visare...

http://www3.weforum.org/docs/WEF_HumanCapitalRepor...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tuli lisää uusi mitalisija

http://www.oecd.org/site/piaac/

Suomi on sijalla 2 Pisa-tutkimusta vastaavassa aikuistutkimuksessa.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Näin se on Seppo-Juha, vaikka blogistit näkevät Suomen kurjuuden, niin testit ja vertailut näyttävät aivan jotain muuta ;-)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

En lukenut ihan tarkkaan mutta kun äsken kaupassa käydessäni pohdin edelliseen bloggaukseesi liittyen seuraavaa (ja ajatus oli hyvä ajatus):
Melkein kaikki on yksinäisiä. Siksi ihmisiä jotka kadulla tulee vastaan pitäisi kohdata toisena yksinäisenä ja katsoa avoimesti. Yksinäiselle ihmiselle on tärkeää saada katseita ja voida vastata katseisiin.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Moi Sini

Mukava, että kelaat... Itselläni on melkein poikkeuksetta avoin katse, jolla tarkkailen maailmaa ja kohtaan ihmisiä. Joissakin kulttuureissa ei kylläkään hyväksytä suoranaista katsekontaktia toiselta, se koetaan uhkaavana. Se on sellainen evoluution jäänne, jonka tapaa myös eläimillä.

Varmaan jokainen ihminen kokee yksinäisyytensä omalla tavallaan, ja siihen kokemukseen vahvasti vaikuttaa se, että mitä tapahtui hetki sitten ja mitä on odotettavissa.

Tässä blogissani on kyse siitä, että hyväksymmekö välillä "Hyviä ajatuksia" vai täytyykö meidän nähdä itsemme ja toisemme aina pahoina? Ikävistä asioista voi pitää vaikka yhden päivän loman vuodessa - yrittää ainakin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset