PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

”Sunnuntaisaarnani” Teille Puheenvuoron blogistit - ei uskonnollisuutta ;-)

 • "Kultsi"
  "Kultsi"
 • Kavereiden kotiinpaluu.
  Kavereiden kotiinpaluu.
 • Sieltä "Kultsi" saapuu.
  Sieltä "Kultsi" saapuu.
 • Yhdessä levähdetään.
  Yhdessä levähdetään.
 • Auringonlaskun aikaan viimeinen pyrähdys
  Auringonlaskun aikaan viimeinen pyrähdys
 • Tässä minä olen väsyneenä - auta!
  Tässä minä olen väsyneenä - auta!
 • Kämmenelleni levähtämään.
  Kämmenelleni levähtämään.
 • Voimia on kerätty ja kohta lentoon...
  Voimia on kerätty ja kohta lentoon...
 • Vihdoinkin onnistuin pääsemään yöpuulle.
  Vihdoinkin onnistuin pääsemään yöpuulle.
 • Nyt hyvää yötä ja aamulla lentoon...
  Nyt hyvää yötä ja aamulla lentoon...

Olen lukenut lehtiä ja puheenvuoroja tämän viikon. Ikäviä ja negatiivisia uutisia, joten tässä välillä jotain aivan muuta, eli ”sunnuntaisaarnani”. (poliittisista puolueista riippumaton)

Jos Te jaksatte lukea jotain mukavaa ikävien asioiden lomassa niin lukekaa ja jakakaa mukavia ajatuksia välillä Silmänisku Tämän voi lapsennekin lukea :-)

Lopussa vielä tutkijatohtori Mia Rönkän vastaus Turun Yliopistolta tiedusteluuni pääskysistä. (olin aivan riemuissani, että hän viitsi vastata)

                       Tarina Ystävistäni Espanjassa 

(kuvan ovat minun ottamiani)

Muutin nykyiseen asuntooni La Carihuelassa Espanjassa syksyllä 2005. Asuntoni on seitsemännessä kerroksessa. ”Kultsi” pääskynen, joksi sen ristin, tuli joulukuussa asumaan terassin markiisin päälle. Kultsi lähti aamulla auringon noustua vuorille ja palasi kavereidensa kanssa vähän ennen auringon laskua. Ennen yöpuulle menoa Kultsi ja kaverit järjestävät lentonäytöksen ja sen jälkeen nukkumaan. Kultsi lähti kohti pohjoista huhtikuun puolen välin tienoilla ja minä toukokuun alussa.

Tulin jälleen samaan asuntoon syksyllä 2006 ja Kultsi saapui marraskuun puolessa välissä. Talvi asuttiin jälleen yhdessä ja Kultsi lähti jälleen keväällä pohjoiseen viikkoa aiemmin kuin minä. Syksyllä 2007 Kultsi tuli jo lokakuun puolessa välissä, mutta hävisi yllättäen jo maaliskuun alussa. Pelkään, että jotain on vuorilla sattunut, koska muuttomatka pohjoiseen olisi ollut liian aikainen.

Kultsi oli hyvä asuinkumppani. Vain yhden kerran oli täplä lattialla. Mukava oli jutella iltaisin ja toivottaa hyvää yötä. Useina lauantai-iltoina Kultsi sai kuulla iloista puheensorinaa, jolloin ystävieni kanssa illastin terassilla. Mukava oli myös jutella, kun laitoin pyykkejä kuivumaan, niin Kultsi oli vain parinkymmenen sentin päässä minusta. Myrskypäivän aamuna, molemmat heräsimme myöhemmin ja joskus Kultsi lähti lentoon vasta kahdentoista aikaan.

Näinkin voi kotieläintä pitää, ei narun jatkona eikä häkissä, mutta antoi iloa varmaan samalla tavalla kuin koira tai kissa. Olen maalta kotoisin, ja oppinut jo nuorena antamaan arvon myös eläimille.

Kultsi oli myös ainainen ihmetyksen aihe vierailleni, joita olin ehdottomasti pyytänyt jättämään Kultsin rauhaan ja kieltänyt salamamaa käyttäen kuvaamisen.

Minulla on loppukeväästä asunut myös muutama erilainen pääskynen markiisin takana. Ne pääskyset roikkuvat pitäen kiinni markiisista. Kultsi nukkui aina markiisin päällä.

Yhden kerran kun minulla oli eestiläisiä vieraita, jotka nukkuivat terassin makuuhuoneessa, niin toinen vieraista oli herännyt heti auringon noustua, ja avannut oven terassille, joka oli ollut täynnä pääskysiä.

Tänään tapahtui jotain outoa. Menin terassille, niin suoraan minua kohti tuli yksi pääskynen, joka laskeutui terassin lattialle. Pääskynen vaikutti väsyneeltä. Laitoin hanskat käteen ja nostin pääskysen kädelle. Pääskysen sydän löi ensin lujaa, mutta sitten se rauhoittui. Välillä sen silmät menivät kiinni, ja pelkäsin sen menehtyvän. Kun juttelin sille, niin silmät aukesi. Se tarrasi kynsillään kiinni hanskaan. Kävin hakemassa asunnon sisältä kameran kun pääskynen oli toisella kädelläni. Annoin sen levähtää kädelläni varttitunnin ja liikutin kättä ylös alas, ja yritin saada pääskystä lentoon. Ei heti halunnut, joten annoin sen vielä levätä kädelläni. Yritin uudelleen, mutta se hyppäsi vain lattialle. Nostin sen uudelleen käteeni ja levähdettiin taas. Nyt se yritti lentoon ja onnistuikin. Kävi tekemässä ison kierroksen talojen välissä ja palasi takaisin. Nostin sen jälleen kädelleni lepäilemään. Siinä se lepäsi ja vähän ajan kuluttua lähti uudelleen lentoon, teki kierroksen ja alkoi palamaan terassiani kohti, mutta nyt meni markiisin taakse hengästyneenä.

Nostin markiisia hiukan, että se saisi paremmin tukea.  Pääskynen näytti lepäilevän rauhassa markiisin takana. Aamulla pääskynen oli lähtenyt.

Hiukan ihmettelen, että miksi se tulee juuri minun terassilleni? Kerrostalo, jossa asun on noin 200m pitkä ja 10 kerrosta. Samalla puolella taloa on yli sata terassia. Ehkä iso vihreä kasvi terassillani, tekee siitä houkuttelevan?

Kultsin kanssa jo totuin, että markiisit täytyi nostaa ylös ennen auringonlaskua. Jos oli myrsky tulossa, niin markiisin reuna täytyi laittaa sisään, että se ei heilu tuulessa.

Parina myrsky-yönä unohdin kiristää markiisin, niin Kultsi joutui keskellä yötä evakkoon. Yhden myrsky-yön jälkeen se oli pari yötä pois kotoa.

Nyt toivon, että Kultsi olisi löytänyt kaverin ja lentelisi sen kanssa kohti pohjoista.

Liitteenä kuvia Kultsista ja tämän päiväsestä pääskysestä. 

 

Mia Rönkän vastaus pääskystarinaani

"Hei,

Kiitos viestistäsi ja hienosta tarinasta. Kultsi kumppaneineen on kalliopääsky, ja se lentohaluton pääsky on tervapääsky. Tervapääsky ei oikeastaan nimestään huolimatta ole pääsky lainkaan vaan kiitäjälintu. Sekä tervapääskyjä että kalliopääskyjä pesii Espanjassa, ja ne voivat pesiä myös rakennuksissa. Tervapääskyjä pesii pohjoisessakin Euroopassa, mutta kalliopääsky elää Välimeren alueella ja eteläisessä Aasiassa. Kovin paljon pohjoisemmaksi Kultsi ei siis Espanjasta muuta mutta voi siirtyä esimerkiksi Espanjan tai Ranskan vuorille pesimään.

Tervapääsky ei mielellään laskeudu maahan, sillä se ei pysty kunnolla kävelemään. Erityisesti nuoret ja heikot yksilöt eivät usein jaksa ponnistaa maasta tasaiselta alustalta siivilleen, ja muillekin se on vaikeaa, etenkin jos tiellä on esimerkiksi kasvillisuutta. Maahan joutuneet yksilöt voi laittaa vaikka kaiteelle istumaan, mistä ne pääsevät pudottautumaan lentoon.

Hienoa, että pääskyt ovat tervetulleita parvekkeellesi.

Hyvää kesää ja paljon mielenkiintoisia lintuhavaintoja!

Terveisin

Mia Rönkä"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Pertti,

jaettu on, kiitos!

Mukavia talven odotushetkiä sinne aurinkoon - viivähdellyt meilläkin - vielä hetken ennen pian jo talven tuloa...

P.S. 12 v vanha 5-coctail- koirammekin nautiskelee luonnossa, kun ei ole pihassa riimussa vankina...

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Minäkin kaipaan Suomen raikasta syksyä - Espanjassa liian kuuma syksy pohjoisen miehelle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset