PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Olisiko tämä mahdollista Suomessa tai Euroopassa?

Jos ajattelemme, että Suomessa on 70.000 venäläistä ja heistä äänioikeutettuja 50.000. Jos nämä äänioikeutetut päättäisivät muuttaa vaikka Lappeenrantaan, ennen kunnallisvaaleja, jossa on noin 60.000 äänioikeutettua.

Venäläisten äänestysinto olisi jopa 80% ja suomalaisten 60%. Venäläisten edustajat saisivat vaaleissa 40.000 ääntä ja suomalaiset 36.000 ääntä.

Lappeenrannassa olisi venäläisillä enemmistö ja he haluaisivat tehdä kunnanvaltuustossa esityksen Lappeenrannan liittämisestä Venäjään. Venäjään liittymisen puolesta olisi yli 50% äänistä.

Kysymys kuuluu, estääkö mikään Suomen laki tätä menettelyä?

 

Toinen esimerkki: Suomalaisia keljuttaa Viron viinaralli, kun Virossa on halvempi viina.

Virossa on noin 900.000 äänioikeutettua. Ennen Viron Riigikogun vaaleja suomalaisia äänioikeutettuja muuttaisi sinne 1.000.0000. Vaalien jälkeen suomalaislla olisi enemmistö Viron Riigikogussa ja he päättäisivät äänestyttää Viron alkoholihinnan nostamisesta, niin onnistuuko se? Jos suomalaiset päätettäisivät äänestää Viron liittämisestä Suomeen. Estäisikö Viron, EU:n tai kansainvälinen laki sen?

Tai voihan olla, että Viro pyytää suomalaisa äänioikeutettuja muuttamaan maahan ennen vaaleja, jos tarve vaatii? Esimerkiski virolaiset tarvitseisivat apua, ettei osaa Virosta erotettaisi osaksi Venäjää?

 

Jos tällaisen toiminnan estävää lakia ei ole Suomessa, EU:ssa eikä kansainvälisissä sopimuksissa selkeästi, niin ehdotan sellaista lakialoitetta välittömästi.

Pyydän joltakin asiaa tuntevalta vastausta, että onko Suomen lainsäädännössä olemassa laki, joka estää tämän? Onko EU direktiivi olemassa, joka estää tämän? Onko kansainvälisissä sopimuksissa olemassa tätä koskeva kohta, joka estää tämän?

Venäjä vetoaa toteamalla, että "heillä on oikeus", mutta mihin lakiin he oikeutensa perustavat, missään sitä lakia, direktiiviä tai kansainvälistä sopimusta ei ole ollut esillä?

Täytyy ottaa myös huomioon se, että demokraattisessa valtiossa esim. Suomi, ei voida säätää lakeja viikossa, niin kuin se on mahdollista Venäjällä!

Lisäsin tämän blogiini , joka oli päivää myöhemmin Iltasanomissa 15.3.2014.

"Kansanäänestys veisi Venäjällä vankilaan

Jos Krim olisi jo nyt osa Venäjää ja yrittäisi järjestää kansanäänestyksen omasta kohtalostaan, pelkkä äänestykseen "yllyttäminen" veisi kaikki kansanäänestyksen ehdottajat vankilaan.

Venäjän rikoslakiin otettiin viime joulukuussa pikavauhdilla käyttöön uusi pykälä numero 280, joka käsittelee "julkista yllyttämistä toimintaan, joka tähtää Venäjän alueellisen yhtenäisyyden romuttamiseen". Enimmillään tällaisesta toiminnasta voi saada 5 vuoden vankeustuomion.

Eikö tämä herätä joitakin ajatuksia?

 

Kuuluisa moskovalainen asianajaja Genri Reznikhuomauttikin, että Venäjä on jo näin varautunut siihen, että Krimin kansanäänestyksen jälkeen joku Venäjän osa alkaisi vaatia itsenäisyyttä vastaavalla tavalla.


- Eli jos jonkin alueen paikallisparlamentti päättäisi haluta eroon Venäjästä ja kutsuisi kokoon kansanäänestyksen, niin kaikkia kansanedustajia uhkaisi viiden vuoden vankeus, Reznik kirjoitti kolumnissaan Eho Moskvy -radioaseman sivuilla."

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288665878677.html

 

 

 

Että tällaista pohdiskelua 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

No varmasti Lappeenranta liitettäisiin Venäjään, jos Lappeenranta niin äänestäisivät. Mutta älä pelkää. Ne Lappeenrannan venäläiset asuvat Suomessa koska haluavat mielummin asua Suomessa kuin Venäjällä.

Ilkka Huotari

Mitä Krimin venäläiset haluavat? Kuka sen tietää? Silti siellä on nyt se tilanne mikä on.

Myös Itä-Ukrainassa on jotain provokaatioita.

Tässä tulevien vuosien käsikirjoitus
http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/31371...

Myös
http://en.wikipedia.org/wiki/Secession

Sekä
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014030418092945_u...

Että
http://yle.fi/uutiset/venalaisia_voi_olla_suomessa...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Periaatteessa aina tulisi kunnioittaa alkuperäisen etnisen väestön päätöksiä - ainakin sellaisissa tilanteissa, joissa väestöjakauma on väkivalloin vääristetty.

Krimin niemimaa on ennen Stalinin valtaa ollut tataarien asuttama ja heidät kuskattiin määrätietoisesti ja tarkoituksellisesti syvälle Neuvostoliiton itäosiin.

Sama koskee tavallaan myös tšetšeenejä.

Esimerkkisi on mielenkiintoinen ja havainnollistava, mutta sillä ei ole Suomessa reaalipohjaa, koska Suomen venäläiset eivät pääosaltaan halua liittyä Venäjään. Suurin osa heistä on itse asiassa venäläisiksi luokiteltuja vähemmistökansallisuuksia tai muita sellaisia, jotka nimenomaisesti ovat halunneet pois Venäjältä.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Blogini on tietenkin hypoteettinen, mutta tärkeä pohdittavaksi. Entä jos venäläiset tuovat sotilaansa Lappenrantaan valvomaan äänestystä ja ottavat itselleen myös äänioikeuden ilman oikeutta siihen?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Tärkein pointti sinulla on tämä: "alkuperäisen etnisen väestön päätöksiä". Venäjänkieliset eivät koskaan ole koskaan muodostaneet sellaista väestöryhmää Suomessa tai Krimin niemimaalla. Ainakaan vielä. Tilannehan muuttuu tietenkin ajan myötä eli parin- tai kolmensadan vuoden kuluttua se saattaa olla sellainen.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

"Venäjä tarjoaa passiaan myös lukuisille suomalaisille – ”asuvat entisessä Venäjän imperiumissa”

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-12886619971...

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #13

Eikö tämä muuten ollut uutisankka? En itse tiedä, mutta se ei vähennä edellisen kommentin pätevyyttä.

Vai haluatko ainoastaan levittää pelkoa?

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman Vastaus kommenttiin #14

En ole kuullut, että se olisi uutisankka?

En halua levittää pelkoa, mutta pohdin suomalaisena Venäjän mahdollisia samansuuntaisia toimia, kuin Ukrainassa, toisia itsenäisiä naapurivaltioita kohtaan.

Pelkoa levittää Venäjä, jos et ole sattunut huomaamaan?

http://yle.fi/uutiset/venalaislehti_venaja_tarjoaa...

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #16

Muistan vain lukeneeni jostakin, että laki ei todellakaan tarkoittaisi sitä - eli Ilta-Sanomissa olisi ollut uutisankka. Mutta kuten sanoin, en ole varma asiasta.

Pelkoa voi levittää sekä ulkopuolinen taho, tässä tapauksessa Venäjä, että maan sisäinen taho: maassa asuvat venäjänkieliset muodostavat uhan, eräänlaisen viidennen kolonnan!

En väitä sinun tekevän tätä, mutta onhan täällä jo ollut tällainen blogikirjoitus: http://ruudolfster.puheenvuoro.uusisuomi.fi/161983....

Molemmat ovat mielestäni haitallisia. Lienet samaa mieltä?

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman Vastaus kommenttiin #17

Mietin sitä, että kävisimmekö tätä keskustelua, jos Venäjä ei olisi ottamassa haltuunsa Krimiä ja mahdollisesti vielä Ukrainan itäosaa?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #19

Emme tietenkään. Miksi edes kysyt?

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman Vastaus kommenttiin #20
Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #22

Niinpä. Ja tästä sen huomaa, miten huonosti se retoriikan keino sopii tällaiseen keskusteluun...

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo Vastaus kommenttiin #17

Mitä se sitten tarkoittaa? Kova luottamus laintulkitsija ja lainsäätäjä Venäjään, eikö kellot soi? Maassa, jossa haastetaan vainaja oikeuteen (Magnistky) on jotakin kiehtovaa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ilta-sanomat,ilta-lehti on kuin seitsämän päivää,eli ..Suomen median taso,haloo.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Pidän Suomen roskalehdistöäkin luotettavampana kuin Venäjän tiedotusvälineitä. Vapaata lehdistöä siellä ei taida olla enää jäljellä?

http://www.hs.fi/ulkomaat/Vapaan+median+ahdinko+syvenee+Venäjällä++suositun+uutissivuston+päätoimittajille+potkut/a1394682083244?ref=hs-art-new-1

http://yle.fi/uutiset/venalaislehti_venaja_tarjoaa...

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Tällainen ehdotus ei pitäisi olla vaikea toteuttaa?

"Ehdotus Suomen venäläisille."

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/162764-e...

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Tässä osa jutusta,jonka kirjoitin mielipidepalstaan PS:ään 21.10.2012

On todella surullista,että valtaosa maailman väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Sotia käydään ja pakolaisia tulvii jokapuolelle. Onko kuitenkaan perusteltua ottaa maahanmuuttajia niin paljon tähän köyhtyvään kuntaan?

On jalo ajatus auttaa ahdingossa olevia,mutta jos tilanne ajautuu kriisiin auttajienkin osalta,niin lopulta missään ei ole enää jaettavaa. Kyllä kunnan pitäisi ensisijaisesti auttaa omia kuntalaisiaan. Ihminen tulee tavallaan huijatuksi,mikäli ei saa vastiketta koko ikänsä maksamilleen verorahoille. Emme me voi kaikkia pelastaa. Kun kulkee tuolla kaupungilla,niin tulee sellainen tunne,että eiköhän me olla oma osamme tehty pakolaisten auttamiseksi.

Nyt kun päästiin,vähän aikaa sitten,maksamasta Venäjälle sotakorvauksia,niin eiköhän otettu uudet käskijät tilalle. Yht-äkkiä mikään ei muutu,mutta pitäisi olla näkemystä siitä mitä kohti ollaan menossa ja pyrkiä vaikuttamaan yleiseen ajatteluun. Jos todella halutaan vaikuttaa,niin otetaan tänne 6 miljoonaa maailman nälkiintyneintä ja. Jaetaan kaikki. Eipähän tarvitse äänestyksissä miettiä,että kenellä on enemmistö.
Kuka määrää,miten paljon pakolaisia on otettava,että omatunto on ostettu puhtaaksi?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Suomen rikoslain mukaan Suomen osan irroittaminen olisi maanpetos jos tilanne olisi verrannollinen siihen, mitä Krimillä tapahtuu:

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/1889003...

"12 luku (21.4.1995/578) Maanpetosrikoksista

1 § (21.4.1995/578)

Suomen itsemääräämisoikeuden vaarantaminen

Joka tarkoituksenaan väkivaltaa käyttämällä tai sillä uhkaamalla taikka vieraan valtion sotilaallisen tai taloudellisen painostuksen tai tuen avulla

1) saattaa Suomi tai osa Suomea vieraan valtion alaiseksi,

2) irrottaa osa Suomea muusta valtakunnasta tai

3) muulla vakavuudeltaan näihin rinnastettavalla tavalla rajoittaa Suomen valtiollista itsemääräämisoikeutta

tekee teon, josta aiheutuu sanotun tarkoituksen toteutumisen vaara, on tuomittava Suomen itsemääräämisoikeuden vaarantamisesta vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi."

Tulkintani on se, että kaikki mikä Krimillä tapahtuu niin se tapahtuu Kremlin siunauksella, joten siihen toimintaan on olemassa vieraan vallan tuki.

Juhani Putkinen

Lappeenranta-esimerkkisi on täysin relevantti.

Suomessa äänioikeus pitäisi olla vain etnisillä suomalaisilla (ruotsinkielisillä suomalaisilla ja saamenkielisillä suomalaisilla). Valitettavasti se on myös Suomessa pysyvästi asuvilla venäläisillä - ei saisi olla.

Viro-esimerkkisi ei ole relevantti, sillä Viron Riigikogua (eduskunta) valittaessa vain Viron kansalaisilla on äänioikeus. Niin pitääkin olla. Virossa on valitettavasti paikallisvaaleissa äänioikeus myös paikkakunnalla asuvilla venäläisillä - ei saisi olla, se äänioikeus pitäisi ottaa pois. Parasta olisi, että Viron vaaleissa saisivat äänestää vain etniset virolaiset.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mutta koittakaa nyt pikkuhiljaa ymmärtää, miten valtiot syntyvät. Suomikin on syntynyt julistautumalla itsenäiseksi eikä kukaan ole miettinyt oliko se maannpetos. Rikoslaissa tarkoitetaan sitä tilannetta, että yksi yksittäinen ihminen lähtisi/yksittäiset ihmiset lähtisivät liittämään jotain Suomen aluetta lainvastaisesti naapurimaahan.

Rikoksellakin syntyneet valtiot saavat kansainvälisoikeudellidesti oikeussubjektin aseman, jos muut maat sen tunnustavat eikä YK ole kieltänyt. Eikä emomaan rikoslaki sitten enää koske uuden maan kansalaisia, jos eivät mene matkustamaan vanhaan emomaahan ennen rikoksen vanhentumista.

Toimittajilta on mennyt YK:n toiminnan uutisoinnissa vähän "ohi" se, että USA:han halusi juuri sellaisen päätöslauselman, joka tekisi asiasta kansainvälisen oikeuden vastaisen ja jonka Venäjä kumosi veto-oikeudellaan. Siitähän siinä oli kyse eikä mistään muusta.

Mikään ei estä sitä, että Lappeenrannan venäläiset äänestäisivät Lappeerannan kunnavaltuustoon ennemmistön, joka päättäisi järjestää kansanäänestyksen, joka on tässä maassa sallittua. Seuraava vaihe vain sitten on, että Lappeenranta ilmoittaakin eduskunnalle haluavansa ehdotetun kuntaliitoksen sijaan itsenäisen aseman tai liittyä Venäjään. Muut valtiot tunnustavat ja YK ei anna kielteistä päätöstä --> uusi kauppakanava on syntynyt.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Eli Venäjä ylittää Ukrainan oman lainsäädännön rikollisella tavalla yrittäessään liittää osan Ukrainaa omaan maahansa? Niinkö?

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Venäjä ei riko, mutta venäläinen sotilas rikkoo niin kauan kuin maaperä kuuluu Ukrainalle. Sen jälkeen mennään uusien sääntöjen kanssa. Venäjä tuskin luovuttaa sotilaitaan vieraaseen valtioon tuomittaviksi. Tuskin ukrainakaan etsintäkuuluttaa maassaan sotilaita, joita ei yleensä edes tunnista. Eikä sotilaita luovuta kukaan muukaan. Eli kysymys on todella teoreettinen.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #36

Lisäyksenä: Niin siis sotilasasusteissa ja tunnuksissa liikkuessaan. Vaan eipä ole sellaisia paljon näkynyt. Vähän sama juttu kuin, että voidaanhan mekin käydä Ahvenanmaalla, mutta ilman tunnuksia.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #37

Se tunnusten käyttöön velvoittava sääntö, johon on viitattu, liittyy tietääkseni sotatilaan eli sodassa ei saa esiintyä ilman tunnuksia eikä myöskään naamioitua punaisen ristin tai puolikuun taakse. Mutta kun ei ole sotatilaa julistettu ja nyt on jopa sovittu, ettei ainakaan ennen perjantaita julisteta.

Mutta olen ihan sivilisti vain, joku alan kv-oikeuden asiantuntija voisi vastata siihen paremmin. Mutta eiköhän Putin ole tämänkin tarkistanut.

Lisäksi jos kansainvälisessä oikeudessa olisi joku ehdoton kielto sotatoimiin ja muihin toimiin rajojen siirtelemiseen niinkuin on vähän annettu ymmärtää, niin eihän meillä olisi sotiakaan. Kauheella vaivalla ja hirveellä joukolla ensi siirretäisiin rajaa ja sitten tulee lakimies paikalle ja palautta sen ennalleen.

Vaikka länsi vertasi Suomea ja Ukrainaa keskenään, niin Suomi on geopoliittisesti ihan eri asemassa kuin Ukraina.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1384935148176

Putin suojelee täällä voimakkaasti jopa luontoa ja tuskin haluaa minkäälaisia sotatoimia kesämökkinsä lähistölle.

Enkä usko, että myöskään kaipaa Natoa mökkinaapurikseen. Se voi olla vähän liikaa. Natointoilijoiden on turha nähdä siinä mitään hyötyä. Voi se selustankin kautta hyökätä.

On vissiin sitten vähän masokisti, kun tykkää meikäläisestä ilmastosta.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Kiitos, nyt alkoi tulla niitä kommenteja ja vastauksia mitä kaipasin!

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Lappeenrannan muotoiluista sitten riippuu, onko äänestys perustuslain vastainen. Muttei sillä nyt kauheasti ole merkitystä siinä kohtaa, onko emomaan perustuslain vastainen vai ei, kun Lappeenranta on jo itsenäistynyt.

Se on oikeastaan oikeudellisesti vielä epärelevantimpi kysymys kuin rikosoikeudellinen vastuu.

Syntynyt uusi valtio säätää itse oman uuden perustuslakinsa eikä vanha ole enää voimassa sen alueella.

Oikeudellisesti ihan yhtä epärelevantti on erottaa paikallinen aluehallinto. Sehän lakkaa muutenkin.

Oletteko muuten huomanneet, että länsimedia ei kauheasti haastattele oikeudellisia asiantuntijoita, vaikka väitteitä kansainvälisen oikeuden mukaisuudesta esitetään. Ne vähäiset haastattelut, mitä on tehty ovat olleet lännen kannalta täysiä fiaskoja?

Oliskohan tässä kannattanut miettiä, että
a) Putin on lakimies,
b) Putin on taustaltaan kylmähermoinen KGB:n eversti,
c) Venäjällä on Krimillä todella iso sotilaallinen intressi,
d) Venäjä on rakentamassa Mustanmeren pohjaan kaasuputkea ja
e) Ukraina on korruptoitunut konkurssipesä ilman omaa armeijaa.

Minulle on ihan yksi lysti, jos joku hörhö pohjoisamerikkalainen tutkija kirjoittaa kirjan, jossa todetaan, että USA on ainoa supervalta. En minä siihen usko ja meidän pienten osalta on ihan hyväkin, että noita on kaksi. Yhtä sympaattisia molemmat.

Mistä sitä tietää, vaikka ihmisoikeudet alkaisivat kehittymään Venäjällä. Kansan hyvinvointi siellä on alkanut kehittyä Putinin kaudella hyvää vauhtia, jos YK:n tilastoja katsoo. Ei meilläkään sen suhteen hääppöstä ennen ollut, kun olot olivat huonot.

Jos joku vastaa tähän viestiin, jotain tyyliin russofiili... tms., niin haastehakemusta pukkaa. Yritin vain mahdollisimman objektiivisesti arvioida asiaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset