PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Ennolle - virolaiselle Ystävälleni

  • Enno soittaa kuvassa haitaria Tšernobylissa 1986
    Enno soittaa kuvassa haitaria Tšernobylissa 1986
  • Enno soittaa ystävilleni maalla elokuussa 2008
    Enno soittaa ystävilleni maalla elokuussa 2008

 

Jos haluat kostuttaa silmäsi tänään, niin laita ekana soimaan taustalle klikkaamalla hiirellä:

https://


Vuosi sitten maalla Eestissä, olin laittamassa juhannusiltaa yhden tallinnalaisen ystäväni kanssa tarttolaisille ystävilleni, jotka tulivat töistä Narvasta. 

Olimme juuri saaneet aseteltua lihat grillivartaisiin, kun talon ovelle koputettiin. Oven takana oli naapurini Enno ja hänen ystävättärensä pikkukoiransa kanssa. Enno halusi tulla tuomaan minulle juhannusterveiset. Hänellä oli mukana hanuri. Enno istuutui talon eteisen penkille ja alkoi soittamaan Saarenmaan valssia. Enno soitti sen kauniisti ja tunteella. 

Sen jälkeen hän nousi seisomaan ja sanoi "Pertti tulin tuomaan sinulle juhannustunnelman, tiedän, että suomalaiset tykkäävät Saarenmaan valssista ja siksi tulin sen Sinulle soittamaan. Sinä et ole suomalainen, sinä olet "Soomekülan suomalainen". (Soomeküla on sen kylän nimi, jossa minun maatilani on) Enno halusi sillä sanoa, että olet „yksi meistä“ – mitään surempaa ystävällisyyttä vieraassa maassa ei voi saada tai kokea.

Mahtanetko tietää sitä tunnetta, kun olet vieraassa maassa ja naapuri tulee tuomaan tällaisen juhannustervehdyksen? Hämmennys ja tippa oli linssissä. Tämän saman tunteen olen saanut kokea Espanjassa, Kreikassa ja Thaimaassa paikallisten ystävieni keskellä – me kaikki maapallomme ihmiset olemme yhtä, vain poliitikot ja valtaa tavoittelevat ihmiset pyrkivät piiretyillä rajoilla meidät eroittamaan toisistamme. Enno tuli tuomaan juuri tämän viestin minulle.

Tullessani tänä keväällä Espanjan kodistani viettämään kesää Eestin Tarttoon yritin soittaa naapurilleni Ennolle. Numero ei ollut käytössä?

Kysyin naapurin pojalta ystävästäni Ennosta, miksi en tavoita häntä? Artur kertoi kuuleensa, että Enno on kuollut? Vastaus iski suoraan tunteeseeni, ei voi olla totta? Menin nettiin ja googlasin Ennon ja sieltä löytyi vastaus. Enno oli kuollut 28.12.2013, vasta 55-vuotiaana. Liian aikaisin, liian varhain…Ennolla olisi ollut vielä paljon elämää elettävänä. Enno oli keksijä, innovaattori ja uusilla ajatuksilla ajatteleva ystävällinen, toiset huomioon ottava, rakastettava ja mukava ihminen.


Enno oli ollut puhdistamassa Tšernobylia (1985-89), jonne Neuvostoliitto lähetti muita kuin venäläsisiä. Ennon ystävät ovat kuolleet jo aiemmin syöpään.

Tänä Jussina Enno ja Saaremaan valssi soi mielessäni – Enno lepää rauhallisin mielin – annoit elämäsi aikana ystävyyttä ja rakkautta toisille. 

Enno, Sinä olit kosmopoliitti, joka ymmärsi, ilman yhtäkään epäröivää sanaa, että koko maailma on meidän kaikkien yhteinen.

Kun kirjoitin tämän, niin kyyneleet virtasivat, ne tulivat Enno Sinun ystävyytesi vuoksi, miten Sinä hyväksyit minut ulkomaalaisena naapurinasi - olimme kavereita, naapureita ja ystäviä.

Miksi on niin vaikeata ymmärtää ystävyyden arvo kaiken muun niin toissijaisten ja merkityksettömien elämän hetkien ja materian rinnalla? Kaikki se, mitä me keräämme taskuihin ja varastoihin jää tänne, mutta se mitä saamme säilöttyä sydämeemme voi tulla kanssamme.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

P.L.>....me kaikki maapallomme ihmiset olemme yhtä, vain poliitikot ja valtaa tavoittelevat ihmiset pyrkivät piiretyillä rajoilla meidät eroittamaan toisistamme....

ooo

Siinä taitaa olla suuri viisaus.

Myöskin osanotto ystävän kuoleman johdosta.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Oih otan ossaa ystävästi kuolemisen takia ja mikä rikkaus on käsittää maailmaa tuohon tyyhliinko kirjtat. Kiitos taas ja soi uuesthaan tuo juutuupi!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset