PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Vain yksi kysymys. Milloin Putin pyytää anteeksi pakkosiirretyiltä venäläisiltä?

Neuvostovenäjä pakkosiirti valtavan määrän kansalaisiaan toisiin maihin, joihin kouluttamattomat venäläiset eivät koskaan sopeutuneet. Heillä ei ollut valmiuksia oppia ympäristönsä kieltä ja kulttuuria. Heidät pakotettiin toisten kansojen keskuuteen ilman, että heillä olisi ollut edellytyksiä sopeutua.

Näitä ihmisiä kohdeltiin kuin karjaa, jota ajetaan naapurin niityille laiduntamaan. He olivat ajan ja olosuhteiden uhreja, joiden mielipidettä ei kysytty. Näitä onnettomia Neuvostovenäjän kansalaisia on Viipurissa, heitä on Baltian maissa, heitä on  Ukrainassa, Puolassa...miljoonia ja miljoonia.

Eikö todellakaan riitä se, että he kärsivät pakkosiirroista, kun nyt vielä halutaan tuhota heidän lastensa ja lastenlastensa elämä pakottamalla heidät Äitivenäjän huomaan takaisin valloittamalla pakkosiirtojen kohteena olevat alueet.

Sukupolvesta toiseen heidän ei annetta elää rauhassa niissä maissa, joihin he yrittivät pakosta sopeuta ja heidän lapsensa ja lapsenlapsensa ovat jo sopeutuneet.

Pakkosiirrettyjen venäläisten lapsilta ja lapsenlapsilta pyritään nyt riistämään tulevaisuus niissä maissa, jotka he ovat jo tunteneet kotimaakseen ja kodikseen. Jälleen kerran heistä tehdään vihollisia naapureittensa kanssa, ja nyt itsenäisten valtoiden rajojen sisäpuolella, joka on heidän kotimaansa.

Toivoisin, että Putinin politiikka tähtäisi näiden onnettomien perheiden ja sukujen tukemiseen ja heidän sopeuttamiseen toisiin kulttuuriympäristöön, eikä riistää heidän identiteettiään, jonka nuorempipolvi on jo saavuttanut.

Juuri tämän takia Putinin nykyinen politiikka sotii Venäjän entisiä kansalaisia vastaan ja tuhoaa heidän ainutkertaisen ja muutamia kymmeniä vuosia kestävän elämän. Tästä on väistämättömänä seurauksena se, että nykyisten, alkuperältään venäläisten, lasten ja nuorten jälkeläisten tulevaisuus tulee olemaan jälleen sopeutumista eikä täysipainoista ja turvattua elämää. 

Putin pyrkii vain kasvattamaan Venäjän väestön määrää, ajattelematta omia kansalaisiaan, että minkälaista tuhoa hän saa aikaan maansa entisille, kaltoin kohdelluille, kansalaisilleen.

Itse olen tavannut ja tutustunut näiden pakkosiirrettyjen venäläisten jälkeläisiin. Viimeksi viikko sitten yksi nuorimies, joiden vanhemmat kutsuvat itseään venäläisiksi ja ovat asuneet Virossa koko elämänsä, kysyi minulta ”Olenko minä venäläinen vai virolainen?” (tarkoittaen kysymyksellä itseään) Tämä kysymys tuntuu varmasti oudolta, mutta se ei ole outo minulle, ja se ei ole ainutkertainen. Minulta on kysytty samaa useasti. Pakkosiirrettyjen venäläisten lastenlapset, vaikka he ovat omaksuneet jo kotimaansa kielen ja kulttuurin, niin he elävät kahdessa erilaisessa kulttuuriympäristössä. Kotonaan venäläisittäin, venäläisen median infotilassa, jota he vierastavat, ja kodin ulkopuolella todellisen kotimaansa kulttuurin ja kielen sisällä. Vastasin, jälleen kerran, tälle nuorellemiehelle, että "Sinä olet virolainen, sinä et ole venäläinen."  Perustan vastaukseni ja mielipiteeni siihen, jonka kerrroin myös hänelle, että minun äitini suku on Ruotsista kotoisin, mutta minä ja viisi veljeäni olemme vain ja ainoastaan suomalaisia. Meillä ei ole tullut edes koskaan mieleen, että olisimme ruotsalaisia. Me emme voi jäädä vanhempiemme tai isovanhempiemme kansallisiin juuriin kiinni. Kaikkien ihmisten on elettävä elämäänsä eteenpäin, katsomatta taakseen, mutta se ei tarkoita sitä, että unohtaisi oman historiansa, mutta sitä ei saa ottaa taakakseen omassa elämässään. Nuorimies nousi seisomaan ja kätteli minua, kiitti siitä, että hyväksyin ja annoin hänelle sinä pienenä hetkenä hänelle kansallisen identiteetin, jonka kanssa hän haluaa elää tulevaisuudessa. Tämä virolainen nuorimies aloitti keskustelun ensin englanniksi, mutta pyysin, että puhumme viron kieltä, koska olemme Virossa.

Mielestäni valtion johtajan täytyy parantaa nykyisten ja entisten kansalaistensa hyvinvointia, kun nykyinen politiikka tuhoaa sen hauraan kehityksen pakkosiirrettyjen perheitten keskuudessa. Se tuho ja hävitys on peruuttamatonta ja tuomittavaa.

Historiaa täytyy pohtia pitemmällä aikavälillä kuin muutamalla vuosikymmenellä tai sadalla vuodella –  Ihmisten historia on ajatonta, ilman valtionjohtajien itsekkäitä poliittisia pyrkimyksiä, jotka väistämättä johtavat kansalaisten kärsimykseen.

 

Inhimillisyyttä omia entisiä kansalaisa kohtaan Herra Putin!

Lue vielä tämä blogini: "Älä anna johtaa itseäsi harhaan venäjän kielen asemasta naapurimaissa!"

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/164473-ala-anna-johtaa-itseasi-harhaan-venajan-kielen-asemasta-naapurimaissa

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

No heidät siirrettiin, jotta vaikutusvalta säilyy. Toki alueen piti pysyä ikuisen neuvostoliiton käsissä.

Mutta kyllä Hemmo kertoo oikeat syyt tai tiedonantaja tai Kalevin tietotoimisto.

Eikä sitä tiedä. Voi olla, että jonain päivänä kysellään täälläkin kuka mitäkin mieltä on. Jahka ollaan taas rähmällään.

Käyttäjän HelenaReponen kuva
Helena Reponen

Hyvä kirjoitus. Näihin valtion laajenemisiin on aina liittynyt tämä kansalaisten siirtämis- ja pakkoasutus, alkuperäisasukkaat (ainakin todelliset ja potentiaaliset toisinajattelijat) pääsevät vankileireihin tai tuhotaan. Pätee natsisaksaan, neuvostoliittoon, suur-suomi suunnitelmiin, israeliin ja palestiinaan, kurdeihin jne. jne. Ja nyt näyttävästi Ukrainaan, asialla neukkulan uudet valtion varojen perilliset venäjän oligarkit ja unelma suurempaakin suuremmasta Venäjästä.
Tämä on se hetki, että suomen ei kannattaisi olla rähmällään.

Veikko Penttinen

Hyvä kirjoitus ja Lindeman puhui omista juuristaan juuri niin kuin pitääkin.

Osa ruotsinkielisistä ei kuitenkaan tee näin, siitä huolimatta että juuret voi olla Savossa tai Hämeessä, mutta kieli on vaihtunut aikoinaan olosuhteiden myötä.

Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla seurataan aika tiukkaan Ruotsin television ohjelmia ja muuallakin rantaruotsalaisten seuduilla korostetaan tapakulttuurissakin hyvin mielellään juuri niitä ei-suomalaisia perinteitä. Juhannussalkoja ja se semmoisia. No, niissähän ei mitään vikaa ja ne ovat juuri sitä positiivista moniarvoisuutta, mutta kotouttamisen aatteelle ne ovat hieman kinkkisiä.

Noilla asioilla ei olisi mitään väliä, jos asenteet ei vaikuttaisi koko maan kielikäytäntöihin ja kielipolitiikkaan. Kimmo Sasikin puhui asiasta juuri niin kuin asian ei pitäisi olla.

Sori Lindeman, että sain tälläisen nuivan näkökulman aikaan muuten hyvästä aiheestasi.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Suomi on aina ollut ja tuleekin olemaan monikulttuurinen ja -kielinen valtio.

Veikko Penttinen

Pekka, monikielisyys kyllä, mutta pakkokielisyys ei ole vain pakkomielisyyttä vaan ennenkaikkea ylimielisyyttä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #12

Kaksikielisessä valtiossa molempien kielten lukeminen koulussa on aiheellista. Jos kaksikielisyydestä luovutaan, tilanne muuttuu. Joka tapauksessa kaksikielisyyden takana on edelleenkin poliittinen tahto, muutosta ei ole näkyvissä.

Veikko Penttinen Vastaus kommenttiin #13

Muutosvastarintainen ihmistyyppi haluaa aina status quon jatkuvan ja jatkuvan. Romahti se Neukkulakin ja Espanja tuli maitojunalla pois Brasiliasta.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #13

"Kaksikielisessä valtiossa molempien kielten lukeminen koulussa on aiheellista."

Pakollisena? Tämä on varmaanki mielipide, faktana tämä ei toimi.

Miksei vaikka Belgiassa tai Sveitsissä opeteta kaikkia kansalliskieliä kaikille?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #13

"Kaksikielisessä valtiossa molempien kielten lukeminen koulussa on aiheellista"

Ruotsinkielisellä Ahvenamaalla päättivät muutama vuosi sitten että Suomen kaksikielisyys on historiaa ja poistivat pakkosuomen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #20

Ahvenanmaa ei ole kaksikielinen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #22

"Ahvenanmaa ei ole kaksikielinen."

Eikö siis Ahvenanmaa kuulu enää Suomeen? Vaikea on pakkoruotsin kannattajien keksiä vääristelyja höpinöidensä tueksi, valehtelemaanhan siinä joutuu ja siitä kärähtää nykyisessä nettimaailmassa.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #22

Sinulla ei sitten ollut vastausta minun kysymykseeni?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Milloin Putin pyytää anteeksi pakkosiirretyiltä venäläisiltä?"

- Väärin asetettu kysymys, koska sellaista anteeksipyyntöä ei tulla milloinkaan esittämään. Ajankohta ei siis kerta kaikkiaan ole määriteltävissä.

Markus Lehtipuu

Silloin syntymättömät lapset ovat nyt imperialistisen Venäjän "viidettä kolonnaa", joiden tehtävä on olla statisteina, kun Putin luo illuusion "venäläisten suojelusta" vieraiden valtioiden alueella.

Myös Karjalan asutus, jota suomettuneet pelkurit pitävät perusteluna sille, ettei Karjalaa tulisi palauttaa, ovat saman kyynisen pakkosiirtopolitiikan seurausta. Istutetaan valkovenäläisiä kodittomia irtolaisia Viipurin kaupunkiasuntoihin tai Kannaksen maaseudulle "viljelemään" maata (mitä he eivät osanneet tehdä) siksi, että aluelaajennus vieraan valtion laillisille alueille, olisi ikään kuin perusteltua.

Hannu Töyri

Suomen tulisi olla aktiivisempi ja kertoa, että kaikki venäläiset voivat muuttaa koska tahansa takaisin Venäjällä, muuten Suomi pitää heistä hyvän huolen. Ne jotka ovat saaneet suomenkanslaisuuden ovat samalla tavalla suomalaisia lain edessä kiun muutkin suomen kansalaiset, eikä Venäjällä ole mitään oikeutta puutua Suomen sisäisiin asioihin.

Näin vain ei tule tapahtumaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ovatko vironvenäläiset tosiaan jotenkin pakolla siirrettyjä? Olettaisin, että he ovat ihan omasta tahdostaan muuttaneet NL:n sisällä kuka mistäkin syystä.En ymmärrä nykymaailmassa ajatusta siitä, että voisi enää olla ylipäätään olemassa mitään kulttuurisesti ja kielellisesti yhtenäisiä kansallisvaltioita - Suomi on hyvä esimerkki, maassa on aina ollut monta kieltä ja kulttuuria.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Miksi Putinin pitäisi pyytää anteeksi menneitä? Miksi Obaman ja länsivaltojen johtajien pitäisi pyytää anteeksi Afrikasta ostamiaan orjia? Miksi tämänpäiväisen saksalaisen pitäisi pyytää anteeksi Hitlerin aikalaisten tekoja? Vanhoihin tekoihin ei kukaan tämänpäiväinen ole kyennyt vaikuttamaan.

Keskitytään siihen, mitä tänä päivänä vaikutusvallassamme teemme.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Hän on nyt puikoissa valtiossa, jonka kansalaiset siirrettiin.

Mielestäni on parempi pyytää anteeksi ja hyväksyä nykyinen tilanne, kuin valloittaa uusia aluieita ja aiheuttaa lisää kärsimystä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Niinpä, Lindeman. Keskitytään Putinin tekoihin, ei tsaarien eikä Stalinin aikaisiin toimiin. Putin voi vastata omista teoistaan, ei edeltäjiensä.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman Vastaus kommenttiin #17

Olet varmaan pannut merkille, että Putin haluaa olla juuri heidän kaltaisensa, joten edeltäjien teoilla on merkitystä tämän päivän päätöksiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomi on surkea neuvoja kieliasioissa, muutama vuosi sitten Ahvenanmalla kiellettiin suomenkieliset leikkikoulut ja monilla paikkakunnilla on kieletty puhumasta suomea lastentarhassa rangaistuksen uhalla.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Minusta on täysin ymmärrettävää, jotta Ahvenanmaan tultua pakotetuksi Suomen yhteyteen, paikalliset haluavat puolustaa omaa kulttuuriaan ja sehän heille on aikanaan luvattukin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"paikalliset haluavat puolustaa omaa kulttuuriaan"

Saako siis syrjiä toista kulttuuria?

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Venäjällä vaaditaan vierasperäisten sanojen kieltoa. Huom! presidentti on vierasperäinen sana, mikä tulee Putinin ammatinimikkeeksi?

Täytyy tietenkin muistaa se, että useassa maassa pyritään suojelemaan kieltä vierasperäisltä sanoilta ja ilmaisuilta.

http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/jun/...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Venäjällä vaaditaan vierasperäisten sanojen kieltoa"

Suomessa ongelma on suomenkieli, esim. entinen TVH ei saanut ottaa suomenkielistä nimeä Tietapio vaan piti ottaa Destia koska RKP näin vaati. Itella ja muut kummajaiset ovat samaa älytöntä kielipolitiikkaa Suomessa. Itse olen kiinnostuneempi Suomen käytännöistä ja varsinkin kohtuuttomasta ruotsinkielen asemasta Suomessa.

Käyttäjän JaakkoNurmi kuva
Jaakko Nurmi

Jaaha, meillä on uusi messias, joka jakaa ihmiset oikeisiin elementteihinsä ja maihinsa, Onneksi olkoon.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Miksi näin ikävä kommentti? En pidä itseäni messiaana. Kirjoitan elämän kokemukseni kautta.

Käyttäjän JaakkoNurmi kuva
Jaakko Nurmi

No. Täällä nyt lentää kaikenlainen huuli, joskus tulkitaan jonkinlaiseksi huumoriksi, toisinaan taas tyhmäksi ylilyönniksi, johon tökkäyskin kuului. Mutta vähän tuohon kansalliskysymykseen. Olin kolmivuotiaana sotalapsena Ruotsissa, Värmlannissa, Ekshäradin kylässä. Vaikka paikkani oli lastenkodissa, en olisi ollut pahoillani, vaikka olisivat adoptoineet minut Ruotsiin.

Valittamista en koe nykyisessä olotilassani, mutta ministeri Fagerholm olisi voinut hoitaa itselleen ottamansa lastensiirtoasian paljon huolellisemmin. Ymmärrän, ettei ihmiseltä voi enempää vaatia kun sille on annettu, mutta asiantuntemusta oli silloinkin tarjolla. Neuvot vain eivät herralle kelvanneet, ja tulos oli surkea farssi. "Maailman suurin lastensiirto".

Ole Sinä vain ylpeä juuristasi, Ruotsi on osannut luovia sotia väistellen, turvautuen naapuriensa puskureihin, jopa hyödyntäen talouttaan malmikaupoilla naapurinsa vihollisen kanssa, toisten sotiessa henkensä edestä. "Ruotsi julistautui puolueettomaksi", eikä näinollen voinut auttaa Suomea virallisesti. "Voi yhren kerran".

Sittenkään en osoita Sinulle,minkä maalainen Sinun tulee olla. Voit ihan itse sen valita. Niin teen myös minä. Olen kaikista mieluiten maailman kansalainen. Suomessa syntynyt, pakkosiirretty lapsena, ja palautettu taas takaisin, kysymättä minulta yhtään mitään. Siirtäjistäni en ole ylpeä, päinvastoin, häpeän heidän puolestaan. Olen antanut anteeksi, mutta en suinkaan unohtanut.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Olen kotoisiin Neuvostoliitosta.Syntynyt siellä ja työurani tehnyt..joutunut pakkosiirtolaisena vaeltamaan Neuvostoliiton rajojen sisäpuolella, niin kuin monen muut kansalaisuudeltaan ja myös venäläiset silloin Leninin, Stalinin terrorismivuosina, mutta eivät silloin ketään pakkosiirretty ulkomaille.

En ymmärrä blogistin kysymystä! Ulkomaille muuttamaan venäläiset ja muut lähtivät kun tuli mahdollisuus perestroikan aikana, mutta lähtivät vapaaehtoisesti.Itsekin muutin paluumuuttajana vapaaehtoisesti.

Miksi nyt Putinin pitäisi pyytää minulta anteeksi. Ei hän pakottanut minua lähtemään.Identiteetiltäni ole suomalainen Inkeristä. Olin Neuvostoliitossa suomalainen ja olen aina, asuisin missä tahansa.
Lapsenlapset ovat syntyneet Suomessa. Heidän identiteetistä en voi päättää.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Kysymykseesi on selkeä vastaus blogissani, eli venäläiset entisissä Neuvostoliiton alusmaissa.

"Näitä ihmisiä kohdeltiin kuin karjaa, jota ajetaan naapurin niityille laiduntamaan. He olivat ajan ja olosuhteiden uhreja, joiden mielipidettä ei kysytty. Näitä onnettomia Neuvostovenäjän kansalaisia on Viipurissa, heitä on Baltian maissa, heitä on Ukrainassa, Puolassa...miljoonia ja miljoonia."

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tuo vastaus ei tyydytä minua, koska käytännössä tuolla tavalla
kohdeltiin "kuin karjaa" työ- ja vankileireillä Leninin, Stalinin ja hieman myöhemminkin nimenoman pakkosiirrettyjä kansalaisia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset