PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Aikuiset älkää opettako lapsia ja nuoria kiusaamaan!

  • Kuva: P.Lindeman
    Kuva: P.Lindeman

Näin kouluvuoden aluksi haluan muistuttaa vanhempia, lapsia, nuoria ja aikuisia muutamasta koulukiusaamisen syystä.

Ennen kuin luet eteenpäin, niin mieti, miksi sinua on lapsena tai nuorena kiusattu, niin ymmärrät paremmin tämän blogin viestin. Mitä leimoja ja minkälainen häpeä sinuun lapsuudessa lyötiin?

Kiusaajien koulutus tapahtuu useimmiten hänen kotonaan. Lasten vanhempien ja toisten aikuisten mielipiteet kotona, tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa luovat ne syyt, joilla lapset ja nuoret kiusaavat toisiaan. Lapset harvoin keksivät kiusaamisen syytä.

 

Tässä muutama kiusaamisen syy, jotka kiusaajat ovat oppineet aikuisilta. Kiusauksen syyt ovat luoneet ymmärtämättömät ja suvaitsemattomat aikuiset. Nämä kiusaamisen syyt on ensin aikuisten itse ymmärettävä ja sen jälkeen selitettävä lapsille.

Jos lasta kiusataan hänen fyysisen erilaisuutensa tai ulkomuodon takia, niin se ei ole lapsen syy. Lapsi ei ole voinut vaikuttaa omaan ruuminsa kehitykseen. Toiset vanhemmat aiheuttavat suvaistemattomuudellaan lapsen kiusaamisen ja kärsimyksen. Hyväksymällä erilaisuus poistuu kiusaamisen syy.

Jos lasta kiusataan hänen vanhempiensa sosiaalisen taustan perustella, niin se ei ole lapsen syy. Toiset vanhemmat aiheuttavat suvaistemattomuudellaan lapsen kiusaamisen ja kärsimyksen. Hyväksymällä erilaisuus poistuu kiusaamisen syy.

Jos lasta kiusataan hänen alkoholisti vanhempiensa takia, niin se ei ole lapsen syy. Se on hänen vanempiensa syy, johon voi olla syynä 90-luvun lama, työttömyys, sairaus tai välinpitämättömyys omasta ja lapsen elämästä. Lapsen syyllistäminen vahempien takia on tuomittavaa, niin kotona, koulussa kuin yhteiskunnassa yleensä.

Jos lasta kiusataan siksi, ettei hänellä ole muodin mukaisia vaatteita, hienoa älypuhelinta ja tietokonetta, niin se ei ole lapsen syy. Lapselta ei saa kukaan, ei myöskään kaverit, vaatia mitään asioita, joihin lapsi ei voi itse vaikuttaa. Toisten vanhempien ja aikuisten on korostettava kotona, että kaverin/ihmisen arvon mitta ei ole varallisuus vaan ihminen itsessään on arvokas sellaisena kuin hän on.

Jos jotain lasta kiusataan hänen uskontonsa vuoksi, niin se ei ole lapsen syy. Vanhemmat harjoittakoon suvaitsevaisempaa osaa uskonnosta, niin lasten ei tarvitse siitä kärsiä. Uskonto on hankittu ominaisuus.

Jos jotain lasta kiusataan hänen vanhempiensa polittisten katsomusten vuoksi, niin se ei ole lapsen syy. Vanhemmat jättäköön palopuheensa ja toisten haukkumisen vähemmälle, niin lasten ei tarvitse siitä kärsiä. Poliittisen näkökantojen juuret ovat vanhempien oman elämän heijastumia.

Jos jotain lasta kiusataan hänen samaa sukupuolta olevien vanhempiensa vuoksi, niin se ei ole lapsen eikä heidän vanhempiensa syy. Lapsen vanhemmat eivät ole voineet valita seksuaalista suuntaumistaan vaan se on synnynnäinen ominaisuus. Toiset vanhemmat suvaitsemattomuudellaan aiheuttavat lapsen kiusaamisen ja kärsimyksen. 

Jos lasta kiusataan, että hänellä ei ole isää tai äitiä, niin se ei ole lapsen syy. Vanhemmat eroavat, toinen heistä voi kuolla. Toiset vanhemmat aiheuttavat suvaistemattomuudellaan lapsen kiusaamisen ja kärsimyksen.

Jos lasta kiusataan, että hänellä ei ole vanhempia, niin se ei ole lapsen syy. Vanhemmat ovat voineet kuolla tai hylätä lapsen. Toiset vanhemmat aiheuttavat suvaistemattomuudellaan lapsen kiusaamisen ja kärsimyksen.

Jos jotain lasta kiusataan hänen ihonvärinsä takia, niin se ei ole lapsen syy. Hänen vanhempansa eikä myöskään lapsi ole voinut valita omaa ihonväriään vaan se on synnynnäinen ominaisuus. Toiset vanhemmat aiheuttavat suvaistemattomuudellaan lapsen kiusaamisen ja kärsimyksen. Hyväksymällä erilaisuus poistuu kiusaamisen syy.

Jos jotain lasta kiusataan hänen kansalaisuutensa tai äidinkielen takia, nii se ei ole lapsen syy. Hänen vanhempansa eivät ole voineet valita, että mihin maahan syntyvät. Toiset vanhemmat aiheuttavat suvaistemattomuudellaan lapsen kiusaamisen ja kärsimyksen. Hyväksymällä erilaisuus poistuu kiusaamisen syy.

Jos lasta kiusataan hänen homoseksuaalisuutensa takia, niin se ei ole lapsen syy. Lapsi ei ole voinut valita, että syntyykö hän hetero- vai homoseksuaaliksi. Toiset vanhemmat aiheuttavat suvaistemattomuudellaan lapsen kiusaamisen ja kärsimyksen.  Hyväksymällä erilaisuus poistuu kiusaamisen syy. 

Kaikista näistä kiusaamisen syistä lapselle ja nuorelle jäävät haavat jopa elämän loppuun saakka ja vaikuttavat hänen kehitykseensä, onnen kokemiseen ja elämänarvoihin. Sinä aikuinen, älä oman lapsesi kautta luo suvaitsemattomuutta ja häpeää toisille lapsille. Kanna aina huolta oman lapsesi lisäksi myös lasten kavereista ja heidän hyvinvoinnistaan, sen kaiken saat takaisin turvallisempana ja parempana elinympäristönä sinulle itsellesi ja lapsellesi tulevaisuudessa.

Meihin jokaiseen on lyöty jo lapsesta saakka leimoja ja häpeää, joihin me itse emme ole voineet mitenkään vaikuttaa ja siksi ne eivät saa olla kiusaamisen syitä.

Kiusaajan vanhemmilta kannattaa kysyä mielipiteet näistä kiusauksen syistä!

Hyvää ja turvallista kouluvuotta kaikille lapsille, nuorille ja heidän vanhemmilleen.heart

 

ps. kiusaamisen syyt on tarkoituksella omissa kappaleissaan, että jokainen löytää omansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Kiitos hienosta ja koskettavasta kirjoituksestasi. Toivottavasti se menisi perille mahdollisimman laajalti.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Leila, Kiitos Sinulle kommentistasi, se oli minulle erittäin tärkeä.

Mulla tuli hiukan tunne, ettei kukaan tätä blogiani ymmärrä.

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Kait on niin, että tämän päivän pinnallisessa ja money talks -tyyppisessä huomiotalousyhteiskunnassa ihmiset eivät uskalla pysähtyä ja katsoa peiliin ja tutustua itseensä ja arvoihinsa. Mitä vauhdikkaammin eletään sitä vähemmän jaksetaan syventyä niinkin tylsältä tuntuviin asioihin kuin perusihmisoikeuksiin ja erilaisuuden aitoon hyväksymiseen. Se on minustakin tosi pelottavaa kehitystä.

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Hups, minulta unohtui viestistäni jotain. Halusin sanoa sinulle, että toivon kovasti sinun jatkavan intellektuellisti eleganttien ja merkityksellisten blogitekstiesi kirjoittamista, minä olen pitänyt kovasti niistä kaikista ja siitä viestistä, jonka haluat välittää.

Susanna Juurikka

Helpommin sanottu kuin tehty.

Totta kai yritettävä on parhaansa, mutta ei ne vanhemmatkaan mitään itsenäisiä saaria ole jotka pystyisivät täysin välttämään ympäristönsä paineita ja ongelmia. Vastuuta se ei tietenkään poista, mutta vanhempien moralisointi voi joskus olla vähän yksisilmäistä. Toki oma tekstisi oli ihan fiksu, ei mitään kärjistyksiä, mutta kyse on siitä mitä voi odottaa ihmiseltä. Jokaisella ajalla omat ongelmansa, paremminkin minusta tuntuu historiaan katsottuna että nyt ollaan menossa ihan hyvään suuntaan. Kasvatukseen on panostettava, mutta hankalapa niitä itse hyvinä pitämiään arvoja on siirtää muille ilman vastarintaa. Aina on niitä sosiaalidarvinisteja tai muita vastaavia toteuttamassa kantaansa (ja siirtämässä ajatuksiaan lapsilleen). Eikä tietenkään tarvitse olla niinkään äärimmäinen, kunhan kärjistin.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Susanna, kiitti kommentistasi.

Et mitenkään kärjistänyt, vaan pohdit avoimesti kasvatuksen vaikeutta.

Tomi Pitkänen

ehkä kiusaajaksi ei tarvitse opettaa ehkä se tulee luonnostaan. meillä on paljon alkukantaisia vaistoja edelleen vaikka olemme niistä pitkälle tulleetkin mutta loppujen lopuksi olemme lauma eläimiä. monesti kiusatuista tulee itsetään kiusaajia jos he mahdollisesti saavat jonkun edun puolelleen mikä antaa mahdollisuuden siihen. ja mikä sitten lasketaa kiusaamiseksi? todennäköisesti kaikki meistä on kiusaajia. jos olet ikinä arvostellut toista tai edes pitänyt itseäsi parempana kuin joku muu olet kiusaaja. tottakai on hyvä asia että kiusaamiseen puututaan mutta kuka meistä loppujen lopuksi pystyy päättämään kuka on kiusaaja ja kuka ei? teksitin kirjoittajalle älä syytä vanhempia.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Vanhemmilla, ja yleensä aikuisilla, on aivot joilla ajatella ja madollisesti ymmärrystä elämään. Vähättelemällä vanhempien vastuuta asia ei ainkaan korjaannu.

Kiusauksen syitä luodaan jatkuvasti, niin uskonnollsissa piireissä kuin politiikan alttareilla.

Tässä viimeisin uusi kiusaamisen syy: Nyt kuvataan lasenvaunuja, kun yksi poliitikko nosti ne parrasvalohin, joten kiusataan lastenvaunujen työntäjiä.

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/322689...

Pasi Harjamäki

Kiusaaminen ja itsekeskeisyys eivät tule luonnostaan. Tätä on tutkittu pikkulapsilla ihan vauvaiästä. Ihmiselle luontaista on myötätunto ja oikeudenmukaisuus, niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin.

Lento Pro

Ei pienessä kunnassa tarvita palopuheita jotta saisi poliittista kiusaamista osakseen. Se että epäillään, ettei äänestä esim. keskustaa, riittää. Mielestäni vanhempien ei siinä tilanteessa kuulu alistua yhtenäiskulttuurin pakkoon. Hyvinkin passiivisten vanhempien lapsena pidän aarteena sitä, jos vanhemmat voivat luoda lapselle uskon siihen, että ihmiset voivat muuttaa ihmisten maailmaa ja että ihmisellä on vapaus uskoa.

En olisi itse lapsena toivonut vanhempieni suostuvan moiseen kiristykseen.

Toisaalta uskon, että kyky puolustautua, hyvä kaveripiiri ja yleensäkin lapsen pärjäämisen edistäminen positiivisen kautta on hyvä rokotus kiusatuksi joutumista vastaan. Toisaalta pidän myös hyvin tärkeänä - kuten kirjoittajakin - sitä että lapset kasvatetaan kunnioittamaan toisten itsemääräämisoikeutta ja koskemattomuutta.

Hyvä ensiaskel aikuiselle on lopettaa muiden - myös sen naapurin, Lenita Airiston, itsen ja homojen - haukkuminen ja keskittyä myönteiseen palautteeseen ja asialliseen kritiikkiin. Aikuisen kunnioittavuus toimii lapselle mallina sekä itsen että toisten kunnioittamiseen.

Tällaisia ajatuksia heräsi. Kiitos tekstistä! :)

Käyttäjän TapaniMoilanen kuva
Tapani Moilanen

Puheesta tuli mieleen suuret puhujar,kuten Martin Luther King.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset