PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Suomessa työtä tekevien virolaisten koulutuksen arvo on noin miljardi euroa.

 • Tarton uutta keskustaa. Kuva P.Lindeman
  Tarton uutta keskustaa. Kuva P.Lindeman
 • Tarton vanhankaupungin ravintolaelämää. Kuva P.Lindeman
  Tarton vanhankaupungin ravintolaelämää. Kuva P.Lindeman
 • Tarton vanhaakaupunkia. Kuva P.Lindeman
  Tarton vanhaakaupunkia. Kuva P.Lindeman
 • Tarton uusi keskusta jouluvalaistuksessa. Kuva P.Lindeman
  Tarton uusi keskusta jouluvalaistuksessa. Kuva P.Lindeman
 • Tarton Raatihuoneen tori. Kuva P.Lindeman
  Tarton Raatihuoneen tori. Kuva P.Lindeman
 • Tarton vanhakaupunki talviasussaan. Kuva P.Lindeman
  Tarton vanhakaupunki talviasussaan. Kuva P.Lindeman

Nyt jälleen, kun Suomessa mollataan virolaisia ja Virossa suomalaisa, niin tein tällaisen laskelman, joka on hyvin karkea. Tietolähteeni ovat blogini lopussa.

Olen lukenut päivittäin Suomen ja Viron lehdet ja niiden kommentit jo yli kymmenen vuoden ajan. Olen huomannut sinä aikan, että osa ikävistä kommenteista, puolin ja toisin, on Venäjän puolelta organisoitua propagandaa. Venäjän tarkoitus on lyödä kiilaa Suomen ja Viron suhteisiin. Tämän vastakkain asettelun voimistumista on ollut nähtävissä koko Ukrainan kriisin ajan. Valitettavasti molempien maiden media on välillä lähtenyt siihen mukaan.

Saman tyyppistä keskustelua näytetään aika ajoin käytävän myös Suomen sisällä ruuhkasuomen ja sen ulkopuolella olevan muun Suomen välillä sekä Suomen ja EU:n välillä.

Parhaimmin näkee Suomen ja Viron oikeat suhteet, kun lukee urheilu-uutisia ja niiden kommentteja. Urheilusta kiinnostuneet Suomessa ja Virossa pitävät aina peukkuja myös toisen maan urheilijoille, jos oman maan edustaja ei ole samassa lajissa edustettuna tai ei menesty. Kun Räikkönen ajaa hyvin tai huonosti, niin Viron urheilusivujen kommenteissa sataa kuitenkin aina kehuja ja hehkutusta.

Oletteko muuten kuulleet, että virolaiset vaatisivat Suomessa viron kielen opetusta tai omaa kieltää viralliseksi kieleksi?

Missä toisessa maassa juhlitaan eri tapahtumilla kokonainen viikko joulukuun alussa Suomen itsenäisyyttä kuin Virossa? Tarton Raatihuoneen tornin kellot soittavat Suomen itsenäisyyspäivänä 6.12. koko päivän kolmen tunnin välein Finlandia hymniä.

Suomessa voisi pohtia vapaaehtoisen varusmiepalveluksen järjestämistä Suomessa asuville virolaisille? Sillä Suomessa asuvat virolaiset ovat suomenmielisiä, kun Suomessa asuvat venäläiset ovat venäjämielisiä.

Sitten tämä „hatusta vedetty“ laskelmani.

Miten päädyin virolaisten työntekijöiden arvoon?

Selvitin, että mitä suomalainen työtätekevä on tullut yhteiskunnalle maksamaan lapsuudesta lähtien.

 • Lapsilisät 50€/kk x 12kk x 17v = 10.200€/lapsi
 • Peruskoulutus 7.000€/opiskelija
 • Lukiokoulutus 6.000€/opiskelija
 • Ammatillinen koulutus 8.000€/opiskelija
 • Lääkärikoulutus 90.000€/opiskelija

Virolaisia asuu Suomessa noin 40.000 henkeä, hatusta vedetty arvioni on, että heistä työskentelee 30.000 ja Virosta Suomessa töissä käyviä on noin 15.000 henkeä. Virolainen työvoima on Suomessa yhteensä 45.000 henkeä.

Jos jaan „hatusta“ heidän koulutuksensa arvon esimerkinomaisesti, miljoonienkaan virheillä tässä laskelmassa ei ole merkitystä.

Peruskoulutuksen omaavia ovat kaikki, eli heidän peruskoulutuskustannukset ovat lapsilisät + peruskoulutus. (10.200€ + 7.000€) x 45.000 virolaista = 774milj.euroa.

Lukiokoulutuksen saaneeita heistä ehkä 20% eli 9.000 henkeä x 6.000€ = 54milj.euroa.

Ammatillisen koulutuksen saaneita ehkä 40% eli 18.000 henkeä x 8.000€ = 144milj.euroa

Lääkärikoulutuksen saaneita on 600 henkeä x 90.000€ = 54milj.euroa

Suomi on saanut ja saa yhteensä virolaisista työntekijöistä koulutushyödyn, jonka arvo on 774milj.euroa + 54milj.euroa + 144milj.euroa + 54milj.euroa = 1.026milj.euroa eli 1 miljardi euroa.

En ottanut laskelmiin päivähoito-, tervydenhoitokuluja ja muita sosiaaliavustuksia, joita lapsi tai sen perhe voi saada.

Suomi on saanut myös jo kymmeniä vuosia valtavan hyödyn siinä, että satoja suomalaisia on vuosittain opiskellut ja opiskelee Viron yliopistoissa. Toissa keväänä yksistään Tarosta valmistui 23 suomalaista eläinlääkäria. Tarton yliopistossa opiskelee joka vuosi yli 100 suomalaista lääkäriksi. Suomi kouluttaa edullisesti omaa työvoimaansa Virossa ja opiskelijat valmistuttuaan palavaat Suomen työmarkkinoille.

Suomessa työskentelevät Virolaiset maksavat pääasiassa veronsa Suomeen ja kuluttavat saamansa palkan Suomessa, kun Suomalaiset yritykset toimivat veroparatiisesta käsin eivätkä maksa verojaan Suomeen.

HUOM! Virolaiasten työntekijöiden eläkkeet tulevat olemaan keskimääräistä pienemmät, kuin suomalaisten, sillä iso osa heistä ehtii työskennellä Suomessa ennen eläkeikää vain 10-20 vuotta.

Asiaa voidaan myös pohtia laajemmin, eli mitä Suomi menetti, kun suomalaiset rynnivät sankoin joukoin Ruotsiin töihin tai miten valtava yhteiskunnallinen menetys oli se, kun 90-luvun laman seurauksena satoja tuhansia suomalaisia syrjäytettiin yhteiskunnasta.

Näinä aikoina on toivottavaa entisestään parantaa Suomen ja Viron välisiä suhteita kaikilla tavoilla ja tasoilla.

 

Käytetyt lähteet:

http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/yha-useampi-virolainen-kay-toissa-suomessa/1746989

http://fi.wikipedia.org/wiki/Lapsilisä

http://www.minedu.fi/etusivu/arkisto/2012/1406/koulutus.html?lang=fi

http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/laakarikoulutus+on+kalleinta+helsingissa/a807499

http://yle.fi/uutiset/suomi_hoitaa_laakarivajetta_viron_kansanterveyden_kustannuksella/7122159

http://www.eestiarst.ee/static/files/075/10_aastat_tartu_ylikooli_soome_arstiyliopilaste_seltsi_asutamisest.pdf

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Paljonko laskisit lähtevän ulos?

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Työmies on palkkansa ansainnut ja saan sen kuluttaa oman mielensä mukaan, niin kuin suomalaiset kuluttavat valtavat määrät rahaa ulkomaanmatkoillaan. Joten sitä on turha laskea, emme ole Venäjällä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

aha,ok. Jatketaan siis yksipuolisuutta eikä suinkaan koiteta objektiivisesti tarkkailla mitään.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman Vastaus kommenttiin #3

Huom! En laskenut tähän myöskään virolaisten työn arvoa Suomen yhteiskunnalle, joten se ei ole pointti tässä blogissani.

"Rakennusyhtiö SRV:n toimitusjohtaja Jukka Hienonen totesi yhtiön tulosinfossa 9. elokuuta, että ilman virolaisia käytännössä mitään kohdetta ei voida rakentaa."

http://www.kauppalehti.fi/etusivu/tama+on+rakennus...

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #3

#3
Kai sinä Vellu tiedät, että kaikki ei työllisty Suomessa, vaikka ei olisi yhtään virolaista duunissa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Huom! En laskenut tähän myöskään virolaisten työn arvoa Suomen yhteiskunnalle, joten se ei ole pointti tässä blogissani."

Laske samalla mitä maksaa pitää suomalaista rakentajaa työttömyyskortistossa.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Miksi he ovat siellä työttömyyskortistossa jos töitä on tarjolla?

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Koska urakat menee virolaisille firmoille, joiden hintatasoon kotimainen tekijä ei voi vastata lakeja ja työehtosopimuksia rikkomatta.

Kannattaa muistaa että aika iso osa virolaisten "ammattikoulutuksesta" on superfastin matkan mittaista. Ja kannattaa myös laskea näiden sekundaosaajien työnjäljen negatiivinen vaikutus talouteen.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman Vastaus kommenttiin #7

Urakan tilaaja päättänee, että mikä firma töitä tekee ja työn laadusta.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #8

Ei muuten läheskään aina päätä, vaan tekijä pitää kilpailuttaa. Ja jos et valitse halvinta, urakka seisoo valituskierteen ja oikeudenkäyntien ajan.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman Vastaus kommenttiin #20

Yksityisten tilaajien ei tarvitse.

Itse rakennutin nuoruudessani yhden rakennuksen, 13.000m2 ja 120milj.mk:aa. Meillä oli neljä valvojaa takaamassa laadun.

Monellako valtion tai kunnan urakalla ei olisi poliittista suhmurointia taustalla enemmän urakoitsijan valinnassa kuin laadun takaamisessa?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ei se kotimaisenkaan työn jälki aina sitä parasta mahdollista ole joten silloinhan vertailukohdiksi pitäisi ottaa myös sen negatiivinen vaikutus talouteen.

Aika moni homma jäisi kokonaan tekemättä jos suomalaisilla, niin yksityisillä kuin yrityksilläkin, ei olisi oikeutta palkata myös ulkomaista työvoimaa.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Niin se oli Ruotsissa aikoinaan " Vuosina 1960-1979 tehtiin noin 322 000[12] muuttoa Suomesta Ruotsiin"

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ruotsinsuomalaiset

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Aika moni homma jäisi kokonaan tekemättä jos suomalaisilla, niin yksityisillä kuin yrityksilläkin, ei olisi oikeutta palkata myös ulkomaista työvoimaa."'

Eli verovapaata työvoimaa. Kansantaloudellisesti tämä on kuitenkin kestämätön tilanne, minkä voi huomata vaikkapa Suomen talouden tilasta. Sama ongelma verovapauden (verosuunnittelu) suhteen myös yhtiöillä jotka käyttävät ulkomaisia tytäryhtiöitä verotuksen keventämiseksi tai kokonaan poistamiseksi.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Ulkomaalaiset maksavat pääsääntöisesti veronsa Suomeen, kun Suomessa työtä tekevät. Elop taisi myös maksaa omasta miljoonapalkkiostaan verot Suomeen, mutta ne eivät kuitenkaan riitä kattamaan sitä vahnkoa, minkä sai aikaan.

Joskus kannattaa katsoa lähemmältä, eli mihin maahan menevät rahat kännykästä, autosta, televisiosta, vaatteista, bensasta, öljystä...se on suurin ongelma, mutta niin se maailma tänä päivänä pyörii. Suomalaiset tuotteet, joita virolaisetkin Suomessa tekevät, menevät ulkomaille, joista tulee vientituloja Suomeen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mistä moinen epäluulo suomenvenäläisiä kohtaan? Ymmärtääkseni he asuvat Suomessa, koska haluavat asua Suomessa. Kysyttiin tossa ruokapöydässä venäläiseltä lääkäriltä, jotta ketä hän kannattaa jääkiekkopeleissä. Vastaus oli, että sekä Suomea, että Venäjää, näiden pelatessa vastakkain iskee ambivalenssi.
Samalla tavoin Venäjä kouluttaa työntekijöitä Suomeen.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Tapaan myös itse melkein päivittäin venäläisiä, joita kuuluu myös ystäväpiirini, mutta heidän kanssaan ei voi edes keskustella poliitikasta.

Kaksi viikkoa sitten grillailin yhden moskovalaispariskunnan kanssa, mies on arkkitehti. Kevyttä keskustelua ja vitsailua.

Kuukausi sitten kuskasin yhtä venäläistä rouvaa, sain upean kukkakimpun kiitoksena.

Valitettavasti Ukrainan tapahtuvat veivät venäläisiltä uskottavuutta ja sen olen huomannut monessa maassa. :-( Ajatukseni ovat hätää kärsivien ukrainalaisystävieni sukulaisten tilanteessa Ukrainassa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Hallituksen synneistä ei voi syyttää kansalaisia. Vielä vähemmän heimoveljiä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Mitä Makkonen lepertelee? Pitäiskö samalla kieltää suomalaisia, yrityksiä kuin yksityisiä työskentelemästä ulkomailla? Nyt ei olla Venäjällä vaikka varmaan suljettua yhteiskuntaa noilla kommenteilla tavoitellaan. Vähän tasapuolisuutta kiitos.
Vaatia nyt aluksi puolta miljoonaa suomalaista palaamaan takaisin tänne ja korvaamaan Ruotsin taloudelle aiheuttamansa negatiiviset vahingot?

Kieltoporukka taas vauhdissa. Samaan aikaan kun puoluejohtajat harrastavat kilpalaulantaa rajoitusten höllentämisestä, onkin täällä palstalla eri meininki. Lisää kieltoja ja rajoituksia, olkaa hyvä.

Mä veikkaan että siinä vaiheessa kun valtiovalta alkaa määrittelemään jo senkin kenet täällä saa palkata, niin aika moni firma tekee lopulliset johtopäätökset ja ne ei ole taloudellemme positiivisia.
Jätetään hommat sitten suosiolla tekemättä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Pitäiskö samalla kieltää suomalaisia, yrityksiä kuin yksityisiä työskentelemästä ulkomailla?"

Toiset maat hoitavat itse verotuksensa ja huomattavasti pätevämmin kuin Suomi jonka näkee surkeasta taloustilanteestamme.

"Ruotsin verottaja vaatii energiayhtiö Fortumille 415 miljoonan kruunun eli noin 47 miljoonan euron jälkiveroja. Suurin osa mätkyistä tulisi Fortumin ruotsalaisen tytäryhtiön Fortum Swedenin maksettavaksi."
"Mätkyt johtuvat Fortumin harjoittamasta verosuunnittelusta, joka on ollut kiellettyä Ruotsissa vuodesta 2009 lähtien. Käytännössä Fortumin katsotaan syyllistyneen veronkiertoon."

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Virolaiset ovat hyvien työntekijöiden maineessa Suomessa. Ja sitä he ovat myös käytännössä. Heitä ei ole sosiaaliturva, ammattiyhdistysliikkeen ajamat etuudet ja muut hyvinvointivaltion sinänsä hyvät tarkoitusperät vielä totuttaneet retkahtamaan suojaverkkojen varaan.

EU:n säännöt koskevat Suomea ja Viroa. Niiden puitteissa kun mennään, niin kaikki on ok.

Pekka Ropposelle voi todeta, että tottamaar venäläinen lääkäri haluaa asua Suomessa. Uskomaton palkka ja muut edut verrattuna Venäjään. Tämä koskee lähes kaikkia ammattikuntia. Ei muuta kuin idästä tänne tyytyväisiä ihmisiä yhä enemmän. Ikävä kyllä eräät tulijat tekevät työnsä, kuten vanhat suomalaiset sanoivat osuvasti, "ryssäksi".

Olen törmännyt kahteen venäläiseen lääkäriin, joilla oli erittäin huono kielitaito. Sain itse netistä paremman diagnoosin ja yksityisen puolen lääkäri oli sitä mieltä, vaikka en hänelle "omaa diagnoosiani" esittänyt.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Virolaisten työllistymiseen Suomessa vaikuttaa kaksi sopimusta, mitä Suomen eduskunta on aikanaan tehnyt:

1. Päätös liittyä osaksi EU:a. Tällöin sitouduttiin tavaroiden ja palveluiden vapaaseen liikkuvuuteen jäsenmaiden välisesti.

2. Päätös liittyä EMU:n jäseneksi. Tällä pyrittiin talouden vakauttamiseen, hintakilpailukyvyn turvaamiseen ja devavaatiokierteen katkaisemiseen. Suomen jäsennyys EMU:n oloissa on sittemmin epäonnistunut täysin varsinkin julkisen sektorin palkkojen ( julkisten menojen ) karattua kokonaan lapasesta EMU-jäsennyytemme aikana.

Nämä kaksi päätöstä ovat avanneet virolaisille mahdollisuudet omaa maataan parempaan tulotasoon työskennellessään Suomessa, eikä tässä ole mitään sen kummempaa epäselvyyttä.

Suurin kärsijä lienee Viron terveydenhuolto Suomen imiessä maasta lääkärit ja hammaslääkärit lahden pohjoispuolelle, vaikka meillä Suomessakin on näitä jo omasta takaa ja huomattavasti enemmän kuin 1990-luvulla ja väkimäärään suhteutettuna liki eniten maailman maista.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

P.L.> ...Venäjän tarkoitus on lyödä kiilaa Suomen ja Viron suhteisiin...

ooo

Tuosta olisi hyvä kuulla tarkempaa tietoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset