PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Poistamalla itsemurhien syitä saadaan ne laskuun.

  • Vuosina 2009-2011 teki 125 lasta ja nuorta itsemurhan
    Vuosina 2009-2011 teki 125 lasta ja nuorta itsemurhan

Aamulla huomasin, että tänään vietetään ”Itsemurhien ehkäisypäivää”, siksi tämä blogini.

Olen kirjoittanut täällä blogeissani paljon itsemurhista ja niiden syistä, mutta kokoan tähän muutaman syyn, jotka syiksi koen. Olen kirjoittanut avoimesti omia ajatuksiani, niin kuin kirjoitan myös tässä blogissani. En itseni takia, sillä minulla ei ole mitään voitettavaa tällä, vaan heidän vuoksi, joita ajetaan erilaisilla syillä itsemurhaan.

Toiset kirjoittavat uusista ruokaresepteistä tai autojen ominaisuuksista, joten minä kirjoitan omasta tutusta aiheestani.

En ole mikään virka-asiantuntija vaan aivan tavallinen ihminen, jolla on ollut mielessä itsemurha jo 45 vuotta, jopa viikoittain, viime yönä viimeksi. Se ajatus on antanut minulle rohkeuden kirjoittaa rankoista aiheista täällä, niin myös tänään. Eli en olel itsemurhakandinaatti vaan tällä kokemulle olen jo itsemurhamaisteri.

Ajatus itsemurhasta on antanut minulle voimia katsoa seuraavaan päivään ja kokea sen ilot ja surut, sillä voinhan aina itse päättää, että milloin elämäni päätän, joten voin sen hyvin siirtää seuraavaan päivään. Tämä on myös neuvoni Sinulle tuntemanton Ystäväni, joka suunnittelet itsemurhaa.

Eli lukijalle tiedoksi, että tämä ei ole itsemurhaviesti.

Kuoleman syiden jälille, ja niiden ehkäisystä

Auto-onnettomuuksia pyritään vähentämään poistamalla onnettomuuksien syitä. Kehitetään autoja turvallisemmaksi, puututaan ylinopeuksiin ja rattijuopumuksiin, jotka ovat auto-onnettomuuksien syitä. Auto-onnettomuuden tutkitaan tarkkaan ja etsitään onnettomuudet syyt ja saatetaan syylliset vastuuseen. Syitä ei jätetä tutkimatta, että vastaavia onnettomuuksia ei tapahtuisi!

Työonnettomuuksia vähennetään kiinnittämällä huomiota työskentelyolosuhteisiin ja työturvallisuuteen. Kehitetään uusia välineitä, joilla ehkäistään työonnettomuuksia ja ulotetaan vastuu työonnettomuuksista työnantajalle. Työonnettomuudet syyt tutkitaan tarkoin ja saatetaan syylliset vastuuseen. Syitä ei jätetä tutkimatta, että vastaavia onnettomuksia ei tapahtuisi.

Itsemurhissa keskitytään muihin asioihin, eli estämään itsemurhaa aikovan teko. Itsemurhien syistä ei ole tilastotietoa ja niitä ei tutkita. Itsemurhasta ei saateta ketään toista vastuuseen, niin kuin useassa muussa maassa tehdään.

Itsemurha koetaan jäljellejäävien läheisten häpeäksi ja siksi kuolemansyyksi saatetaan laittaa jokin sairaus tai onnettomuus. Katolisissa maissa se taitaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus, sillä niissä maissa itsemurha on ”kuoleman synti”, jota leimaa ei läheiset halua itsemurhan tehneelle eivätkä itselleen. Se on saattanut vaikutta huomattavastikin niiden maiden itsemurhien tilastointiin?

Omat näkemykseni ja oma kokemukseni itsemurhien syistä.

  • Ensimmäisenä syyni itsemurha ajatuksiini:

Ensimmäisen kerran omalla kohdallani aloin suunnittelemaan itsemurhaa, kun olin vasta 12-vuotias. Olin silloin ihastunut luokkakaveriini, joka oli poika. Muutaman kuukauden sitä ihastumista ja haaveilua kesti, kunnes yhtenä alkukesän päivänä tuli meille kotiin isäni tuttava. Kuulin kun he puhuivat miehestä, joka oli jäänyt kiinni rakastelemisesta toisen miehen kanssa ja nyt häntä odotti vankilatuomio.

Järkytyin siitä keskustelusta, muistan sen vielä tänäänkin, 45-vuoden jälkeen. Ahdistuin, pelkäsin ja elämänhaluni katosi. Seuraavat päivät olivat raskaita, sillä ajattelin joutuvani vankilaan, jos he tietäisivät ajatukseni? Olin kotona oppinut jo siihen ikään mennessä, että väkivalta on rikos, josta tuomitaan vankilaan, mutta kukaan ei ollut minulle aiemmin kertonut, että ihastuminen ja rakastuminen on rikos?

Silloin ensimmäistä kertaa elämässäni jouduin kohtaamaan sisäisen häpeän tunteen, joka minulle oli nyt ulkopuolelta annettu, ilman omaa syytäni. Se häpeän tunne kasvoi niinä itkuisina öinäni, ahdistukseni ja pelkojeni mukana. Aloin suunnittelemaan elämäni lopettamista. Mietin kuinka soutaisin kotirannastamme veneellä järven selälle ja hyppäisin veneestä ja hukkuisin. Tällaisia olivat 12-vuotiaan pojan ajatukset ja siihen oli syynä vain sivusta kuultu lyhyt keskustelu.

Sitä en muista, että miksi itsemurhasta silloin luovuin, voi olla, että kuitenkin koin perheeni turvalliseksi paikaksi jatkaa elämääni?

Mutta se ahdistus ja itkuiset yöt jatkuivat vuosia eteenpäin ja vaikuttivat koulunkäyntiini ja elämäni kokemiseen raskaana ja vaikeana. Sen huomasivat varmaan myös vanhempani, mutta eivät koskaan saaneet tietää syytä. En olisi myöskään itsemurhaviestiä jättänyt ja kertonut siinä syytä, sillä häpesin sitä enemmän kuin itsemurhaa. Ne homolapset ja -nuoret, jotka ovat päätyneet itsemurhaan eivät ole myöskään kenellekkään sitä syytä kertoneet.

Vasta 20-vuotiaana pääsin sen asian yli, mutta nuoruuteni iloinen aika oli mennyt surun sisällä.

Ajatelkaa tämän päivän lapsia ja nuoria, jotka ovat vasta huomanneet kiinnostuksensa samaan sukupuoleen, kun heidät tuomitaan poliittisilla areenoilla, uskonnollisissa kokouksissa ja internetin palstoilla. Itse en olisi sitä silloin 12-vuotiaana kestänyt, siitä olen varma.

Kirjoitin tämän elämänkokemukseni Teidän homolastenne ja -nuortenne takia, että Te heitä ymmärtäisitte.

 

  • Toinen syyni itsemurha ajatuksiini:

Minut oli kotona kasvatettu rehelliseksi ja toisia arvostavaksi, niin myös kaikki viisi veljeäni. Olen kotoisin maatilalta, jossa kaikki osallistuivat maatilantöihin ja olivat osa yhteistä perhettä, jossa kaikkien panosta yhteisen hyvän rakentamisessa arvostettiin.

Valitettavasti jatkoin vanhempieni luomaa yrittäjäuraa ideoimalla ja luomalla kotitilallemme suuren matkailukeskuksen yhdessä viiden veljeni ja ulkopuolisen yrittäjäkumppanin kanssa. Yrityksemme oli alallaan Pohjoismaiden suurin ja tuottavien sekä tulevaisuuden tuotto-odotukset olivat hyvät.

Suomessa alkoi pankkikriisi 1991, jolloin rahoittajapankkimme joutui valtion haltuun holtittoman toiminnan seurauksena. Se vaikutti myös välittömästi oman yrityksemme toimintaan, sillä asiakkaamme tiesivät, kuka oli päärahoittajamme, joten yrityksemme tulorahoitus romahti, ei liikeidean vuoksi vaan rahoittaja pankkimme vaikeuksien takia ja siitä syntyvät elpäluottamuksen yritystämme kohtaan.

Luottavaisina teimme yhteistuumin, joulukuussa 1991, rahoittajamme kanssa jatkorahoitussopimuksen laman yli. Kaikki näytti menevät suunnitelmien mukaan, mutta pankkimme rikkoi keskinäisen sopimuksemme syksyllä 1992 ja haki yrityksemme konkurssiin. Koko sukumme ryöstetiin ja menestyvä yrityksemme siirrettiin toisille.

Sinä konkurssin hakupäivänä elämäni käytännöllisesti loppui, sillä olimme joutuneet törkeän petoksen uhreiksi ja vielä valtion hallussa olevan pankin taholta.

Sen päivän jälkeen olen pysynyt töin ja tuskin hengissä, etten ole lopettanut maallista vaellustani, niin kuin siihen aikaan tekivät tuhannet velalliset. 

Eli kokemamme epäoikeudenmukaisuus on se syy jo 22 vuoden viikoittaisiin itsemurha ajatuksiini. Tiedän, että minulta on odotettu sitä, että tekisin itsemurhan, jolloin kohtaloni voitaisiin unohtaa.

Sain kammottavan rangaistuksen siitä, että olin tehnyt ikäni työtä yrittäjänä Suomen yhteiskunnan hyväksi luomalla 500 pysyvää työpaikkaa.

 

Muita itsemurhien syitä minun mielestäni ovat seuraavat:

  • Taloudellisen voiton tavoittelu itsemurhan syynä:

Nyt täytyy muistaa Suomessa se, että täällä voidaan toinen ihminen manipuloimalla saada tekemään itsemurha, sillä itsemurhista ei aloiteta rikostutkintaa. Lukijan täytyy ymmärtää se, että muutamassa kuukaudessa toinen ihminen voidaan saada tekemään itsemurha, ajatelkaa vaikka itsemurhapommittajia, niin ymmärrätte.

Tässä käytännönläheinen esimerkki. Kaksi ihmistä löytävät toisensa, menevät naimisiin ja luovat oman elämänsä, hankkivat ehkä lapsia ja omaisuutta. Toinen puoliso löytää kuitenkin uuden rakkauden ja haluaa eroon vanhasta ja kuluneesta puolisosta. Nyt jos tämä uuden rakkauden löytänyt on mieleltään psykopaatti tai narsistisen luonnehäiriön omaava, niin hän alkaa tietoisesti manipuloimaan puolisoaan siihen pisteeseen saakka, että hän tekee itsemurhan. Siihen voi mennä kuukausia tai jopa vuosia, mutta lopputulos on varma. Siitä on se hyöty, että omaisuutta ei tarvitse jakaa vaan se jää pettäjän haltuun.

Olen myös huolissani seurannut, kuinka liikemiehet hankkivat lisää psykologikoulutusta ja jopa terapiakoulutuksen, jota voidaan käyttää väärin. Olen nähnyt kuinka niitä koulutuksia käytetään läheisten ja työntekijöiden manipuloimiseen tavoitteena saada itselleen taloudellista hyötyä. Se manipulointi on tuhonnut liikemiesten läheisiä ja työntekijöitä henkisesti.

 

  • Uskonnot itsemurhan syynä:

Eri uskonnolliset piirit ovat pyrkineet käyttämän uskontoa saattaakseen jäsenensä itsemurhaan. Muistanette joukko itsemurhia, joita ovat tehneet uskonnollisen lahkon jäsenet? Kuinka kätevää onkaan aloittaa uskontokasvatus koulussa karitsoilla ja enkeleillä ja myöhemmin, kun lapsi tai nuori on saatu ”uskomaan”, tuoda kuvaan mukaan saatana ja helvetti, sitä kautta synnintunto.

Kun ensin uskonto-opuksesta opetettiin hyvyyttä, niin myöhemmin alkaa pahuuden etsiminen ja opettaminen. Sen synnintunnon opettaminen alkaa murrosikä vaiheessa, jolloin nuoren seksuaalisuus herää. Uskontokunta haluaa omia ja määräysvallan ”opetuslapsensa” tärkeään inhimilliseen ominaisuuteen eli seksuaalisuuteen. Seksuaalisuudesta tehdään tarkoituksella hävettävää, likaista ja tuomittavaa. Ne ”opetuslapset”, jotka huomaavat olevansa homoseksuaaleja ovat kaikista alistetuimmassa asemassa henkisesti ja heidän nuori elämänsä on vaarassa.

Yhteisön sisältä tuleva sanallinen manipulointi ja tuomio saattaa johtaa sen homoseksuaalinuoren itsemurhaan, mutta ennen sitä aiheuttaa hänelle valtavan ahdistuksen omasta seksuaalisuudestaan, ilman että hän voisi siihen mitenkään vaikuttaa. Jos hänen vanhempansa tai yhteisö saa nuoren homoseksuaalisuudesta tiedon, niin häntä yritetään ”eheyttää”, joka rikkoo nuoren sisimmän hajalle ja aiheuttaa tuskaa, ahdistuta ja itsemurha-ajatuksia. Se vie nuorelta elämän tärkeän pohjan, omanlaisensa läheisyyden ja rakkauden kokemisen.

Kirjoitin vähän aikaa sitten blogin, jossa kävin läpi kiusaamisen syitä ja kuinka aikuiset siitä lapsille ja nuorille opettavat. Siitä blogista löytyy lisää itsemurhan syitä, sillä ne ovat samoja, kuin kiusaamisen syyt.

Puuttumalla kiusaamisen ja itsemurhien syihin, niin niitä voidaan ehkäistä!

Hyvä lukijat muista, että itsemurha-ajatus saattaa tulle kenelle tahansa yhtäkkiä ja yllättäen, samalla tavoin kuin auto-onnettomuudessa surma tai vammautuminen.

Kuinka minä elämäni tänäpäivänä koen voitte nähdä Ihimillinen tekijä ohjelmassa 19.9.2914 kello: 22.00 YLE 1:ssä

 

Tässä linkki blogiin. "Aikuiset älkää opettako lapsia ja nuoria kiusaamaan!"

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/174129-aikuiset-alkaa-opettako-lapsia-ja-nuoria-kiusaamaan

 

 

Tilastolähde: http://www.thl.fi/fi_FI/web/pistetapaturmille-fi/tilastot/tilastokatsaukset/lasten-ja-nuorten-tapaturmat

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset