PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Arvoisat blogistit, Suomi tarvitsee nyt apuanne. Kertokaa työllistämisideanne.

Kansantalous näyttää nyt sakkaavan kriisien seurauksena rajusti, joten uusia ideoita kaivataan kuinka saada työttömät työllistettyä.

Lukiessani blogeja ja kommentteja olen huomannut, että täällä on eri alojen ammattilaisia sekä luovia ja idearikkaita kirjoittajia. Me myös osaamme kriittisesti arvostella poliitikkojen työllistämisideoita ja päätöksiä, joten tarjotkaamme me niiden tyrmäämisen sijasta omia ideoitamme.

Ehkä te voisitte kirjoittaa työllistämisideanne tänne Puheenvuoroon? Voi olla, että joku niitä lukee ja joku idea myös toteutuu,

Oma ideani tässä on vuodelta 2003, jonka silloin kirjoitin luettuani tällaisen lausunnon: ” Professori Jaakko Pehkosen lausunnossa  hallituksen työllisyyspolitiikasta ei suositella työnantajamaksujen alentamista.”

Olen siitä samaa mieltä, entisenä yrittäjänä, että henkilösivukulujen yleinen alentaminen ei välttämättä työllistä vaan ainoastaan vähentää yritysten palkkakuluja. Henkilösivukulut ovat kuitenkin työllistämisen este, sillä ne nostavat olennaisesti palkattavan henkilöstön kuluja, jolloin ne ovat este uuden työvoiman palkkaamiseen

Ehdotankin täydellistä henkilösivukulujen poistamista, mutta kohdistetusti uusin työntekijöihin ja määrätyin ehdoin!

Ehdotukseni lähtökohtana on kertaluontoisesti poistaa kaikki henkilösivukulut uusilta työntekijöiltä seuraavalta neljältä vuodelta, jos seuraavat ehdot täyttyvät uudesta palkattavasta henkilöstä. Jokainen yritys saa palkata korkeintaan kaksi henkilöä seuraavin ehdoin, mutta vain kahdenkuukauden työllistämiskampanjan aikana, esim. "Työllistämisisku marras- joulukuu", jota mainostetaan ja markkinoidaan kaikille yrityksille aktiivisesti.

Ehdot:

1.Työnhakija on ollut vähintään kolme kuukautta työttömänä työnhakijana työvoimatoimistossa.

2.Palkaava yritys ei saa irtisanoa yhtään työntekijää seuraavan neljän vuoden aikana, tai etu menetetään.

3.Työntekijälle maksettavan bruttopalkan määrä ei saa ylittää 4.000€?/kuukaudessa.

4.Työntekijä palkataan vähintään neljäksi vuodeksi.

Idealla on suoranainen työllistämistä tukeva vaikutus varsinkin pieniin yrityksiin. Pienyritykset saavat pienemmällä riskillä uutta työvoimaa, jolloin nykyisellä henkilöstöllä ei tarvitse teetättää ylitöitä. Palveluyritykset voivat lähteä nostamaan palvelun tasoa, vaikka palkkaamalla nuoria siivoamaan pöytiä, ettei asiakkaiden itse sitä tarvitse tehdä. Pienikin yritys voi esimerkiksi palkata tietotekniikan ammattilaisen tekemään yrityksen omat nettisivut. Idea vähentää harmaata taloutta ja pimeää työvoimaa, koska työllistämisen kulu on sama, mutta valtio ja kunta saavat verotulonsa. Mielestäni idean hyvänä puolena on myös se, että se on helposti ja edullisesti hoidettavissa, ilman isoa byrokratiaa. Työntekijöiden kannalta on myös oleellista, että he saavat useammaksi vuodeksi varman työpaikan ja oletettavasti omaa koulutusta vastaavan. Valtio huolehtii näin työllistettyjen henkilöiden kaikki henkilösivukulut, että työntekijän kaikki edut säilyvät samoina, kuin muillakin työntekijöillä on.

Edellä mainituilla henkilösivukulujen poistamisella voidaan varmasti taata se, että uusia työpaikkoja syntyy, mutta se ei lisää yritysten voittoja valtion kustannuksella. (Summat ja ajat ovat esimerkkejä) Voihan olla, että joku PK yritys voi näin palkata tuotekehittelijän/-suunnittelijan, jonka työ turvaa yrityksen jatkuvuuden ja lisää työpaikkoja.

Eli tässä yksi ideani. Sitä saa asiallisesti repostella ja kommentoida. Varmaan joku löytää siitä paljonkin huonoa ja toinen saattaa löytää siitä jotain hyvää. Tai ideani voi olla täysin toteuttamiskelvoton. Mitä sitten, tänne blogeihin mahtuu paljon tekstejä ja ideoita, toiset menevät ja toiset jäävät.

Tärkeintä on kuitenkin nostaa yleiseen keskusteluun työllistäminen, työpaikkojen säilyminen ja niiden turvaaminen.

Eli kirjoita omaan blogiisi perusteltu ideasi työllistämisestä. Anna luovuuteesi kukkia ja sormien hyppelehtiä vapaasti näppäimistöllä.

Eli nopeasti toimivia työllistäviä ideoita, ei pitkiä poliittisia päätöksiä vaativia!

 

Huom! En yleensä poista blogieni kommenteja, mutta nyt poistan, jos ne eivät ole rakentavia ja uusia työllistämisideoita.

 

ps. uusien ideoiden keksiminen poistaa vanhoja murheita mielestä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ehdotuksesi on liian monimutkainen. Parempi olisi, että sivukulut kokonaan pois. Työeläkkeiden maksun voisi sitten vähitellen lopettaa, kun kassoista loppuu rahat.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Jos uudelleen luet ideani, niin se ei todellakaan ole monimutkainen.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Julkinen palveluntuotanto minimiin, verotus typistetään 15% tasaveroksi jokaiseen tuloluokkaan joka kattaa samalla energiaverotuksen ja arvolisäverot. Seuraaviksi toimenpiteiksi kuntien lakisääteisten tehtävien, valtion monopoliyhtiöiden, yritystukien, valtionosuuksien, yleissitovien työehtosopimusten ja asevelvollisuusarmeijan purku ja huumausaineiden, asekaupan, alkoholilainsäädännön ja nykyisten ympäristömääräysten täydellinen vapauttaminen.

Loput hoituu ikään kuin itsestään. Taloudellinen toiminta herää henkiin kun julkinen valta lopettaa sen jatkuvan kuristamisen.

Anna-Leena Nieminen

Entäs raha- ja pankkijärjestelmä?

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru
Pekka Heliste

Sivukulujen poistaminen jättää esim eläkkeiden rahoitukseen aukon ja työntekijät ilman vakuutussuojaa työtapaturmissa.

Miten ratkaiset rahoitusongelman ? Loukkaantunut viedään tallin taakse ?

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Asia oli ideassani huomioitu: " Valtio huolehtii näin työllistettyjen henkilöiden kaikki henkilösivukulut, että työntekijän kaikki edut säilyvät samoina, kuin muillakin työntekijöillä on."

Pekka Heliste

Ja tuota varten valtio ottaa velkaa ?

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman Vastaus kommenttiin #17

...ja säästää työttömyysrahoissa, sosiaaliturvassa jne.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #18

Ei välttämättä, sillä firmat ulksoitavt toisesta päästä täyspalkkaisia.

Näinhän on käynyt kaikissa tukijutuissa

Jouni Peltoniemi

Tempuilla ja uudistuksilla voidaan varmasti parantaa työllisyyttä ainakin monta promillea, mutta lähes kaikki tekotyöllistys vain pallottelee ongelmaa paikasta toiseen.

Pientyönantajan työllistämishaluja parantaisi helpompi palkanmaksu: maksan vain kokonaisbruttosumman palkkakuluja palkansaajan verotettavalle tulotilille, josta sitten muu viranomainen tai firma hoitaa kaikki verot ja sivukulut, eikä minun tarvitse sen enempää murehtia edes kirjanpitoon.

Teollisuuspoliittisiin mahdollisuuksiin palataan, kun tasavallan presidentti on virallisesti vahvistanut vihreiden eron hallituksesta.

Kuitenkin, ainoa tuntemani varmasti toimiva keino on massiivinen keynesiläinen setelielvyytys.

Pekka Heliste

Suomessa on pilvin pimein pienyrittäjiä ,jotka hoitavat palkanlaskennan, maksetuksi,laskutuksen,reskontran ja kirjanpidon.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Ympäripyöreästi sanottuna ehdotan ratkaisuksi, että yleinen tulotaso sidotaan puolivuosittain suoraan vaihtotaseeseen ja se koskemaan sittennii ihan kaikkia,
loppu on seurausta.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Työ käsitetään nykyään vain työksi palkkasuhteessa. Muunkin laista työtä on olemassa, joten mielestäni Suomessa voitaisiin ottaa käyttöön ns. perustulo.

Kunnista ja valtiosta on tullut ilmeisesti merkittävin työllistäjä, jossa on kysymys toinen toistensa palvelemisesta.

Kela on ollut alkujaan kansaneläkelaitos, joka on maksanut vanhuuseläkkeitä. Sen velvoitteet ovat kasvaneet.

Poliitikot eivät työllistä kuin itseään, yritykset työllistävät.

Yrityksellä on yritysidea, jonka pitäisi tuottaa voittoa ja pääomia osaajien käsiin, jotka voivat siten pitää maan talouselämää vireänä. Yrityksen tarkoituksena on tuottaa yrittäjille rahaa ja varallisuutta, osallistua yhteiskunnan rakentamiseen ja tuoda maahan vakautta.

Työ ei synny tyhjästä, vaan työn perustana on tarve (tehdä ja teettää työtä).

Mikä tahansa maa sinänsä voisi elää omassa taloudessaan itsenäisesti, mutta maailma on jakautunut maa-alueisiin niin, että niiden välille on syntynyt ja syntyy taloudellisia intressejä. Se johtaa siihen, että kansainvälisesti kilpailukyky on tärkeä motiivi tuottaa työtä.

Suomen vahvuutena nykyään on asiantuntijuus. Muitakin vahvuuksia on, mutta vahvuuksia pitäisi mieluummin hersytellä kuin lannistaa. Suomesta on muutamassa vuosikymmenessä muodostunut hyvinvointiyhteiskuntamallillaan hyvinvointiyhteiskunta-asiantuntija, mitä osaamista on mahdollista hyödyntää talouselämässä. Kun vain oikea tahtotila löytyy.

Kilin Kolli

Ay liike voisi perustaa kestävän työn luokitussertifikaatin. Tämä voidaan jakaa firmoille jotka työllistävät. Sertifikaattia ei saa firma joka potkii väkeä pois, vaikka yritys tekee voittoa.
Kuluttaja voi näin kkulutuspäätöksellaan vaikutta työllisyyteen jättämällä ns riistofirman tuotteet ja palvelut käyttämättä. Kuluttaja voi siten vaikuttaa työmarkkinoihin.
Toinen työllistävä vaikutus on laeiksi muutettujen Eu direktiivien poistaminen. Turha sääntely pois ja aivoton turvallisuuden vahtaaminen. Ei ihmiskunta ole kuollut ennenkään.
Jos vapaakauppaa halutaan käydä, Suomi ei ole investointikohde rajoitusten vuoksi.
Työllistäminen suhteessa liikevaihtoon ja voitonjakoon. Mitä vähemmän voittoa jaetaan suhteessa työllistämiseen, sitä enemmän valtion tuli tulla vastaan. Kun firma maksaa verojen sijaan palkkoja, myös kulutus lisääntyy - > verotulot tulevat sitä kautta moninkertaisena valtiolle ja työpaikat lisääntyvät. Muutetaan talous voittojohteisesta, työllistysjohteiseksi ja palkitaan yritykset tästä vero ja kulukannustimella. Käytännössä raha on se joka pyörittää markkinoita ja verotuloja. Jos tämä polttoaine otetaan kuluttajilta pois, firmoilla ei ole toivoa. Tämä malli ruokkii itse itseään.
Käytännössä totetetaan yritysten vastuu kysynnästä ja työllisyydestä. 'Työllistämiseettisyyden' kautta. Palkitaan ja sakotetaan. Esim yritys joka tuottaa voittoa ja sanoo irti työtekijöitä, tämän pitäisi maksaa tästä. Suuntahan ei ole kestävä.
Voitonjako työntekijöille piristää taloutta ja nostaa palkkoja sen mukaan miten yrityksellä menee. Motivoi myös työntekijää ja joustaa ylös ja alas suhdanteen mukaan.

Yritys voi maksaa esim 30% voitosta palkkohin. Tästä 30%sta kuitenkin osa jäisi yritykseen sisään Ns työntekijän investointina. Tämä raha taas tuottaisi työtekijälle voittoa, sen minkä yritys muutenkin omistajilleen. Työntekijä olisi näin osaomistaja. Pitkäjänteisellä vuosia kestävllä sitoutumisella yritykseen työntekijän potti kasvaisi ja hyvällä työnteolla oma tulos paranee. Tämäkin joustaisi alaspäin ja muuttuisi arvottomaksi, mikäli yrityskin lakkaa tai työntekijä irtisanoutuu. Mikäli työntekijä irtisanotaan ilman että firma on vaikeuksissa, tämä 'investointiraha' pitäisi maksaa työntekijälle. Näin työntekijän suoja ja tulot paranevat mutta noudattavat yrityksen tilaa ja oikeudenmukaisuutta. Loppupelissä epäilen että tuottavuus per työntekijä kasvaa ja yrityksen varsinaiset omistajat eivät lopulta menetä mitään.

Kyllähän niitä kaikenlaisia keksisi, mutta minun aivoitukseni ovat turhia, niitä ei kukaan noteeraa.

Ji Ris

Kestävän työn luokitussertifikaatti on hyvä idea.

Tässä siihen aloituspotku: Työn tasemalli vuodelta 2012:
- https://yhteiskunnallineninnovaatio.wordpress.com/...

In Action on laatinut työn taseen määrittelyn lisäksi Wikimploi-mekanismin ja nuorten kesätyömallin. Kaikki In Actionin sivuilla.

In Action -mallit ovat skaalautuvia, nopeita ja ilmaisia, siis yleishyödyllisiä.

Juhani Risku, Trondheim

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Työllistämistä, työn teettämistä ja tekemistä edistäisi Suomessa asennemuutos, jonka avulla luovuttaisiin ns. pakkotyöllistämisjankutuksesta. Jokainen ihminen ei voi olla palkkatyössä toiselle, valtion alueella elää aina melko suuri määrä ihmisiä, joita kukaan ei suoraan työllistä. Jokainen ihminen ihmisolennon luonteen vuoksi kuitenkin tekee työtä; työtä itsensä ja perheensä hyväksi. Kaikki työ, myös itsensä ja perheensä hyväksi tehtävä työ, on arvokasta työtä, joka pitää maamme hyvänä elää ja kelvollisena valtiona. Sen vuoksi jokaiselle ihmiselle tulisi maksaa perustuloa, joka kattaisi suunnilleen minimitoimeentulon. Tämä pitäisi yhteistyössä muun Euroopan kanssa toteuttaa kattamaan koko EU:ta yhteisen ja kansainvälisen finanssipolitiikan avulla. Tämän idean perusteet olen kirjannut blogikirjoitukseen "Miten raha kiertää Euroopassa?". Muissakin taloutta koskevissa blogikirjoituksissani sivutaan tätä ideaa. Tämän idean hyviä puolia olisi se, että maassamme asuvien ihmisten omavastuu omasta elämästään nousisi kohtuulliselle tasolle, niin että vaatimatonta elämäntapaa voisi maassamme toteuttaa inhimillisellä tasolla ja niin, että kauhuskenaario elämän suhteen pienentyisi (kaikilla ihmisillä). Tämä idea on mahdollista toteuttaa nykyään, kun tietokoneet on käytettävissä.

Kelaa en lakkauttaisi tietenkään, kuten joku muu blogisti oli esittänyt. Kelalle voisi tulla tehtäväksi välittää perustulon toteutusta byrokratiassa; jokainen ihminen tekisi näitten olemassa olevien instituutioiden kautta ilmoituksen omalta kohdaltaan. Tämän idean esittämisessä suomalaiset voivat olla avainasemassa: meillä on toimiva yhteiskunta, jonka parantaminen olisi kohtuutonta muuta Eurooppaa ja maailmaa kohtaan vain itsekkäistä syistä, vain oman maamme hyvinvointia tarkastellen. Yhteistyössä muiden EU-maiden kanssa voisimme toteuttaa inhimillisemmän maailman.

Epäilijät voisivat sanoa, että maapallon liikakansoitus olisi uhkana. Se on joka tapauksessa uhkana, jos asenteet tulevaisuutta ja lapsia kohtaan eivät muutu. On tärkeää miettiä myös maailmaantuloa, siten miten ihminen maailmaan syntyy. Perinteisesti avion solmiminen on ollut lupa siihen läheisyyteen, jossa lapsi saa alkunsa. Muuten ihmiset ovat olleet seksittömiä. Säälikää ihmiset jo! maapallopoloistamme ja luopukaa elämän rienaamisesta!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset