PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Rikas, älä tekeydy köyhän opettajaksi, köyhistä tehtiin uhreja.

  • Valtion velan kehitys 1990-2013
    Valtion velan kehitys 1990-2013

Tämä on vastaukseni blogiin ” Köyhä, älä tekeydy uhriksi”. Kirjoittajat huomauttavat bloginsa lopussa ”ps. molemmat kirjoittajat ovat itse tällä hetkellä pienituloisia”.

Blogista ei selviä kuitenkaan heidän lapsuutensa ja nuoruutensa, oliko se köyhyyttä vai rikkautta. Ovatko kirjoittajat eläneet 90-luvun pankkiriisin varjolla ryöstettyjen perheiden kasvattamana, kun pankki vei kodin, ulosottomies korvasi joulupukin ja isä veti itsensä hirteen? Vai ovatko he niitä ”hyväosaisia”, joille roskapankeista jaettiin avustuksena pilkkahinnalla rikkauksia: asuntoja, kiinteistöjä ja yrityksiä? Tulivatko heidän vanhempansa vielä rikkaimmiksi vuokratessaan ja myydessään köyhäksi tehtyjen velallisten ja yrittäjien omaisuutta? Onko pojat kasvatettu toisilta ryöstetyllä leivällä, toiko joulupukki heille vanhempiensa varastamilla rahoilla ostetut joululahjat? Kasvatettiinko heidät kodeissa, jotka oli vääryydellä riistetty niiden omistajilta? Toivon todella, ettette ole sitä rupusakkia!

Bloginne on hyvä aloitus todelliseen keskusteluun Suomen ja yleensä elämän arvoista.

Kun meidän suvultamme oli yritys ja omaisuus ryöstetty 1992, niin yksi ystäväni sanoi minulle, että ”Unohda menneet ja perusta uusi yritys.” Miten h*lvetissä minä olisin voinut perustaa uutta yritystä, kun henkilökohtaiset velkavastuuni olivat noin 30miljoonaa markkaa ja en saanut edes vuokrattua asuntoa Suomesta?

Ihmisiltä vietiin usko ja toivo 90-luvun pankkikriisin seurauksena, kun velalliset ryöstettiin. Miksi tehdä mitään töitä, miksi yrittää, kun kaikki se minkä eteen olet tehnyt töitä voidaan yhdessä päivässä sinulta epäoikeudenmukaisesti viedä ja antaa toisille.

Varoituksen sanat teidän kaltaisille nuorille, jos haluatte elää tulevaisuudessa turvallisessa Suomessa? Voi olla, että teille ei ole edes väliä, että minkälainen yhteiskuntajärjestelmä Suomessa vallitsee, sillä voittehan aina vaihtaa maata, niin halutessanne.

Kun Suomi saavutti itsenäisyyden, niin maata rakennettiin yhdessä, niin köyhät kuin rikkaat, rintarinnan. Silloin luotiin pohjaa hyvinvointivaltiolle. Sodat entisestään yhdistivät kansaa 90-luvun alkuun saakka, jolloin kaikki se tuhottiin, mikä oli henkisenä pääomana hankittu.

Esko Ahon hallituksen aikaan, jolloin kirstunvartijana oli Iiro Viinanen, luotiin pohja taloudelliselle epätasa-arvolle yhdessä valtionpään Mauno Koiviston kanssa, joka toi Suomen oikeusistuimiin epäoikeudenmukaisuuden 6.5.1992. Eli tuhottiin niin henkiset- kuin varallisuusarvot. Pankkikriisin seurauksena oli valtava määrä itsemurhia, perheiden hajoamisia ja syrjäytymistä toivottomuuteen. Perheet, suvut, jotka olivat omalla työllään hankkineet varallisuutensa ja yrityksensä jopa usean sukupolven aikana, menettivät hetkessä kaiken. Ei ole mahdollista että sadattuhannet velalliset ja yrittäjät olisivat tehneet yhtaikaa itse väärät talouslaskelmat. He kaikki olivat Keskustan, Kokoomuksen ja Demareiden, Holkerin ja Ahon hallituksien talousuhreja, sanan tarkassa merkityksessä.

Holkerin hallitus loi pohjan pankkikriisille presidentti Mauno Koiviston ja valtiovarainministeri Erkki Liikasen kanssa. Pöydän putsasi Esko Ahon hallitus valtiovarainministeri Iiro Viinasen kanssa. Aiheuttaen 50miljardin euron valtionvelan, jota käytettiin konkurssipankkien tukemiseen, että ne pystyivät ostamaan roskapankeille velallisten omaisuuden, joka myytiin edelleen heille, jotka oli veronmaksajien rahoilla kriisistä pelastettu.

Ahon hallitus sai toimillaan aikaan valtavan konkurssiaallon, työttömyyden ja valtion menojen hallitsemattoman kasvun työttömyyskuluissa, työkyvyttömyyseläkkeissä, syrjäytymisessä ja välinpitämättömyyden yhteiskuntaa kohtaan. Sitä laskua on veronmaksajat maksaneet nyt jo 25-vuotta ja loppua laskulle ei näy.

Pahin seuraus pankkikriisistä on vielä kokematta, mutta se kytee nyt syrjäytettyjen nuorten ja heidän lastensa sisällä. Kun pankkikriisin seurauksena tehtiin arviolta 16.000 itsemurhaa, joka on melkein kolme kertaa enemmän ruumiita kuin Ukrainan sodassa surmansa saaneita, niin nyt kasvava sukupolvi ei välttämättä tyydy viemään elämää vain itseltään, sillä nuorissa kytee aggressiivisuuden ja väkivallan siemen.

Suomen politiikassa on tehtävä täyskäännös ja yritettävä pelastaa se, mikä on vielä pelastettavissa. 90-luvun pankkikriisin tapahtumat on kaivettava julkiseen käsittelyyn, minne 50miljardia valtiolle lainattua euroa annettiin? Kuka on vastuussa valionvelan järkyttävästä kasvattamisesta Esko Ahon hallituskaudella, joka kesti 48 kuukautta, eli jokaista hallituskuukautta kohti valtiolle otettiin velkaa 1miljardi euroa.

Koiviston 6.5.1992 konklaavissa tehty tuomareiden ja muiden oikeusviranomaisten ohjeistus, jossa annettiin lupa polkea velallisten oikeutta velkojan hyväksi Suomen lain vastaisesti, on nyt vihdoinkin lopetettava.

Jos poliittisilla puolueilla ja poliitikoilla ei ole halua eikä tahtoa selvittää 90-luvun pankkiriisiä avoimesti ja palauttaa oikeudenmukaisuus, niin voin sanoa, että Suomi on menetetty lopullisesti oikeus- ja hyvinvointivaltiona. Näen tulevaisuudessa vain tuhoa, jolloin veli nousee veljeä vastaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Kirjoittassani tätä blogia, minun ei tarvitse etsiä viitteitä aiemmin eläneiltä ihmisltä, vaan viiteeksi riittäköön blogini, josta selviää oma elämänkokemukseni.

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176316-t...

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kiitos Pertti jälleen kerran!

Mainitsit Koiviston konklaavin, joten annan linkin kotisivulleni
http://jormajaakkola.fi/Koiviston_konklaavi

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Pertti!

Kirjoitit:

"Suomen politiikassa on tehtävä täyskäännös ja yritettävä pelastaa se, mikä on vielä pelastettavissa. 90-luvun pankkikriisin tapahtumat on kaivettava julkiseen käsittelyyn, minne 50 miljardia valtiolle lainattua euroa annettiin? Kuka on vastuussa valionvelan järkyttävästä kasvattamisesta Esko Ahon hallituskaudella, joka kesti 48 kuukautta, eli jokaista hallituskuukautta kohti valtiolle otettiin velkaa 1 miljardi euroa."

Kuka on vastuussa?

Vastaan; yksi mies, jonka nimi on Mauno Koivisto.
Koivisto halusi jo vuonna 1991 Suomen euroon, vaikkei siitä julkisesti kertonutkaan.

EY-jäsenyys vaati Suomen (maailman moderneimman) perustuslain EY-mukauttamista ja sitä varten Koivisto tarvitsi tarkoituksella tehdyn laman.

Lamasta tuli liian syvä, josta seurasi, että ETA-sopimus vaati pankkien vakavaraisuuden nostamista BIS 8 %:n tasolle.
Aika loppui kesken ja kaiken kukkuraksi Korkein oikeus ei totellut Koivistoa, vaan teki (3.4.1992 KKO 50:1992) Koiviston mielestä väärän ratkaisun, joten pankit oli keinoja kaihtamatta saatettava euro-kuntoon 31.12.1994 mennessä.

Niinpä Koivisto laittoi 6.5.1992 järjestämällään konklaavilla (Hallitusmuodon 2 §:ää rikkoen) tuomioistuinlaitoksen määräysvaltansa alle.
Tapahtui valtiopetos, rikos, joka ei vanhene.

Lamassa ryöstetyistä tuli euron ja valtiopetoksen uhreja.

Valtiopetokset on vaadittava käsittelyyn.

Kokoomusnuorille, joiden kirjoitukseen viittasit, sanoisin, että Kokoomuksen on jo aika lopettaa Mauno Koiviston viitoittaman tien kulkeminen.

Terveisin
Jorma Jaakkola
Kokoomus
http://jormajaakkola.fi/Valtiopetokset%20Suomessa

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niinpä, mutta mitä voi tehdä? Rosvot rosvoavat edelleen ja jos et suostu heidän sääntöihinsä olet ulkona kuin lumiukko.

Käyttäjän sarihaukkakonu kuva
Sari Haukka

Kun puhutaan 90-luvun lamasta, on hyvä muistaa, että suurin osa 90-luvun laman aikana työiässä olleista suomalaisista ei ollut sen paremmin uhreja kuin hyötyjiäkään. Enemmistö säilytti työpaikkansa ja asuntonta. Tämä ei tietenkään poista sitä tosiasiaa, että tragedioita tapahtui, mutta blogin alun kaksinapaisuus antaa väärän kuvan tuosta ajasta. Suurin osa suomalaisista kasvoi perheissä, jotka eivät menettäneet oikeastaan mitään laman aikana, mutta eivät myöskään saaneet asuntoja, kiinteistöjä tai yrityksiä pilkkahinnalla roskapankeista.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Sari, vastasin tähän blogiin "Köyhä, älä tekeydy uhriksi” eli käsittelin sen blogin tapaan tätä asiaa "kaksinapaisesti".

Jokaisen ihmisen, niin kuin niiden satojentuhansien suomalaisten kohdalla, jotka uhrattiin pankkikriisin varjolla, on se omakohtainen kärsimys suurin. Aivan samoin, jos Sinä sairastut syöpään, niin joku voi sinulle sanoa, että "Älä välitä syövästäsi vaan jatka elämääsi eteenpäin", miten lohduttavalta se Sinusta kuulostaa?

Kun Harri Holkerin lonkka murtui varkaan törmätessä häneen, niin hän ei suinkaan jättänyt asiaa siihen, sillä lonkkamurtuma pilasi hänen loppuelämänsä. Holkeri haki oikeutta ja sai oikeutta, mutta se ei tuonut hänen terveyttään takaisin. Meidän perhe haki kahdeksan vuotta oikeutta, mutta sitä emme saaneet.

Tämä blogini koskettaa satojatuhansia sen ajan uhreja ja tämän päivän yhteiskunnasta syrjäytyneitä nuoria sekä heidän lapsiaan. Tämä blogi kosketta niitä kymmeniätuhansia itsemurhan tehneitten läheisiä, joiden kärsimys on ollut kohtuuton.

Ne joita tämä ei suoranaisesti kosketa, niin ovat kuitenkin olleet pankkikriisin laskunmaksajia kuluneet 25-vuotta ja maksavat edelleen sitä laskua. Se asia täytyisi ymmärtää kaikkien. Sinä Sari maksat joka kuukausi veroissasi pankkikriisin laskua, Sinä olet maksanut minun työkyvyttömyyseläkkeestäni oman osasi joka kuukausi. En koskaan ajatellut jääväni eläkkeelle, en koskaan osannut kuvitella itseäni työelämän ulkopuolella, mutta minut ja sukumme tarkoituksella ajettiin sosiaaliturvan varaan, niin kuin SKOP:n pankkiiri totesi puhelussaan ”Ei menee enää kauan kun saamme Lindemanin suvun sosiaaliturvan varaan”

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Ei ole kysymys vain lamassa kaadetuista ja ryöstetyistä yrityksistä.

Lähes jokainen menetti 1990-luvun lamassa.

Pankkitukeen meni kaikkiaan yli 100 miljardia markkaa veronmaksajien rahaa. Valtio velkaantui ja tätä veronmaksajat maksavat edelleen. Julkisia palveluita ja kuntien valtionosuuksia leikattiin eikä näitä "leikkauksia" ole palautettu.
Leikataan lisää.

Työttömiä oli puoli miljoonaa. Työttömyyden hinta on kova.

Lisään vielä

1. kokonaiselle sukupolvelle lama "opetti", että yrittäminen ei kannata. Se on historiaa.
Tulevaisuutta edelleen ajatellen alkaa sama olla todellisuutta seuraavallekin sukupolvelle.

2. oikeuslaitoksen riippumattomuuden hävittämisen laman laittomassa jälkihoidossa.

3. tämän päivän velallisen aseman tulevassa kylmässä kyydissä.

ulf fallenius

En edes viitsi muistaa mitä tapahtui 90 luvun lamassa se tekisi ihmisestä katkeran ja se ei kannatta.Luultavasti meillä on yksi elämä ja tehkäämme siitä paras mahdollinen.

Kilin Kolli

'' Sillä nuorissa kytee aggressiivisuuden ja väkivallan siemen.''

Siemen istutettiin nykynuorten aikuisten vanhempien sisään 90-luvulla. Sieltä se kumpuaa jak asvaa- uusi kansanvalta.

''Veli veljeä vastan''
Olen samaa mieltä. Tämä meno ei lopu ennen uutta vallankumousta jota mielessäni povallut ' Talousvallankumous'. Kansa ottaa jonain päivänä omansa takaisin ja eurooppa palaa.
Aloitin perheen 90 luvun taitteessa. Silloin iski työttömyys ja lama. Nuori aikuine pitkäaikaistyötön, neljä lasta joille ei lopulta voinut antaa mitään. Pikkuhiljaa kaikki leikattiin ja yksityistetiin meidän ulottumattomiin. Lapsissa tämä jos joku on aiheuttanut katkeruutta ja vihaa. Sen huomaan. Ja suunta emme ole me vaan...yhteiskunta. Parempien kakarat kiusaavat kenenkään puuttumatta koulussa jne. Vihaa ruokitaan koko nuoruus. Eliitti on koskematon.
Räjähdesiemen on istutettu ja se on viritetty, on ajan kysymys koska se räjähtää, sytyslanka on pitkä, mutta palaa jo. Kreikka on jo siinä pisteessä, että eliitin tuskin on kauaa turvallista. Tähän on varauduttu mm säästötoimilla puolustusvoimilla, irtisanomalla kaikki muut paitsi eliittiin kuuluvat. Sokea on se, joka ei näe rahanvaltaa ja korporaatio-orjuutta.
Olen opettanut laspilleni. Jos hlauaa muutoksen tapahtuvat on olatava yhtä vihaamansa kanssa ja tehtävä muutos sisältä käsin. Politiikassahan tämä myyrä käytäntö toimii jo täysillä.
Koko talousmalli on rikki. Politiikka on rikki. Järjestelmät eivät ole toimivia. Lisänä meillä järjestelmiä mm ilmastokauppa jne turhia asioita jotka luovat kustannuksia, mutta liian isoja purettavaksi, joten pysyviä.
Maksetaan kosulteille ja prfessoreille maltaita, mutta ei kuunnella heitä jos ovat erimieltä kuin poliittinen päättäjä. Vapaavuori eristemääräyksineen on tällainen esimerkki. Tampereen yliopisto tyrmäsi määräyket vuosien tutkimusten perusteella, koska varmuutta ei ollut.. Vapaavuori ei tyytynyt vähän ja hankki VTT:ltä mielipidekyselyyn joka tuki häntä. Näin saatiin perustelutpoliittiselle päätökselle eristemääräyksiin. Ilman mitään järjellistä perustetta. Tämänkin päätöksen tuhot tulevat olemaan kymmeniä miljardeja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset