PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Ei rangaistuspataljoonaa Eduskuntaan, vaan työtä ja toimeentuloa.

  • Jo 2500 vuotta sitten Platon kirjassa Valtio ymmärsi velkojan vastuun yhteiskunnalle edulliseksi.
    Jo 2500 vuotta sitten Platon kirjassa Valtio ymmärsi velkojan vastuun yhteiskunnalle edulliseksi.

Saat nyt lukea yhden kansalaisen ideoita tulevaisuuden hyvinvonti Suomeen.

Ei voi kuin ihmetellä leikkauslistoja. Pitävätkö puolueet äänestäjiään masokisteina, jotka nauttivat ruoskan sivalluksista ja köyhyydestä? Äänestäjät, älkää menkö halpaan. Älkää valitko puoluetta suurimman leikkauslistan perustella vaikka leikkaukset eivät sinua koske suoranaisesti, sillä ne tulevat sinun maksettavaksi välillisesti.

Kerron ensin tarinan 90-luvun pankkikriisin ajalta. Yrittäjäperhe piti hampurilaisravintolaa ja tuli lama. Pankkiiri kävi ostamassa hampurilaisen ja kysyi yrittäjältä ”Tiedättekö, että nyt on lama ja kauppa ei käy?” Yrittäjä vastasi ”Ensimmäistä kertaa kuulen”. Pankkiiri sanoi ”Nyt täytyy karsia kuluja, että pääsette laman yli.” Yrittäjä sitä kovin ihmetteli, kun kauppa oli käynyt ihan hyvin. Pankkiiri on kuitenkin viisas mies, joten täytyy ottaa neuvosta vaari. Antoihan hän lainaa yrityksen perustamiseen. Yrittäjä alkoi pohtimaan, että miten säästää kuluja, kun ei voi ostoissa säästää, sillä muuten ei olisi mitä myydä. Sitten yrittäjä keksi. Otanpa pois tuosta sateesta katumainoksen ja paikallislehden mainoskin on niin kallis. Yrittäjä säästi pitkän pennin. Jo seuraavana päivänä yrittäjä totesi illalla kassaa laskiessaan, että lama on nyt saapunut minunkin yritykseen. Viikon jälkeen myynti oli tipahtanut jo puoleen. Muutaman kuukauden kuluttua yrittäjä meni pankkiirin luokse, joka oli antanut vihjeen lamasta, anomaan lisäaikaa lainojen lyhennykseen. Pankkiiri totesi, ettei laman aikaan mitään lyhennysvapauksia saa vaan edessä on konkurssi ja ulosotto. Nyt yrittäjä ymmärsi, että lama oli todellakin tullut, kun pankki huutokauppasi kodin ja yrittäjä lapsineen muutti parin kassin kanssa iäkkäitten vanhempiensa olohuoneen nurkkaan kortteeraamaan.

Seuraavassa esitän niitä toimenpiteitä, joita Suomessa täytyy toteuttaa, että yritystoiminta pyörii, työpaikat lisääntyvät ja vanhat säilyvät. Verotuloja tulee kunnille ja valtiolle sekä hyvinvointipalvelut säilyvät kaikille. Ymmärrän täysin, että Sinä lukija et välttämättä ymmärrä kaikkien ideoitteni syy ja seuraussuhdetta, mutta jos hyväksyt yhdenkin ideani, niin jätä toisten äänestäjien hyväksyttäväksi toiset, sillä kun euro kilahtaa yhden pussiin, niin aina toinen saa siitä osansa. Älä ole kateellinen, jos ymmärrän toista, sillä toisissa kohdissa ymmärrän Sinua.

 

Tässäpä minun talouden piristyslistani, ilman mitään loogista järjestystä:

1. Kotitalousvähennys vielä suuremmaksi, että kodit saataisiin kuntoon ja remppamiehille töitä, he maksavat palkkaveroissaan lisää verottajalle ja työttömyyden kustannukset alenevat. Kaikista remontiin kuuluvista ostoista maksetaan vielä ALV:

2. Ruokaravintoloille 50%:n alennus alkoholin hankintahinnasta ja ”juomabaareille” 30%:n alennus.  Sen minkä verottaja häviää alkoholiverossa saa takaisin palkkaverossa, ALV:ssa ja alentuneina sosiaali- ja työttömyysmenoissa. Viron viinakaan ei voita mukavaa ravintolailtaa ystävien kanssa Kotosuomessa.

3. Ravintolat tarjoamaan edullisia illallisbuffeita ja kahvilat euron kahveja, niin asiakas voi ostaa sen kalliin pullan tai kakunkin. Yrittäjät, ymmärtäkää volyymimyynti, sillä se oikeasti kannattaa paremmin, kuin pitää ravintola/kahvila tyhjänä, sillä kiinteät kulut joudutte aina maksamaan.

4. Kaupat, ottakaa nuoret yrittäjinä hoitamaan kotiinkuljetukset, niin saatte jopa nettiruokakaupan kannattavaksi.

5. Ulataksijärjestelmä on tuhottava ja tuotava mahdollisuus tilata eri yrittäjien taksipalvelut eri numeroista, joilla kaikilla on eri hinnat. Niin pyörivät taksipalvelut niissä maissa, joissa on todellinen taksikilpailu ja tavallisetkin ihmiset voivat niitä palveluita käyttää ja maksaa omasta pussistaan taksimatkan. Edulliset taksipalvelut vähentävät rattijuoppojen määrää, sillä hinta ei ole este humallassa valita taksikuljetus oman auton ajamisen sijaan.

6. Vihdoinkin on toteutettava rahoituksessa velkojan vastuu, sillä velallinen on aina se heikompi osapuoli. Velkojan vastuu siirtää enemmän vastuuta velanantajalle, jolla on aina enemmän asiantuntemusta velanannon riskeistä. Se säästää myös tulevaisuudessa veroeuroja, sillä pankkien velat eivät lankea veronmaksajien maksettavaksi. Lainsäätäjät älkää uskoko pankkiirien pelottelua, että sen jälkeen luotonanto loppuu. Se ei todellakaan lopu, sillä maailmassa on ollut jo vuosikymmeniä tilanne, että riskirahaa on tarjolla yllin kyllin. Velkojanvastuun koventamisella on se seuraus, että Suomen finanssitoiminta piristyy ja vaihtoehtoisia rahoitusmuotoja tulee lisää, ne eivät todellakaan vähene.

7. Jokainen konkurssi, jokainen pakkohuutokauppa, on automaattisesti siirrettävä hovioikeuden käsiteltäväksi. Hovioikeuksilla täytyy olla erillinen konkurssi/pakkohuutokauppa käsittelynsä, jossa on sitä varten koulutetut tuomarit. Sillä pystytään estämään, varsinkin pikkupaikkakunnilla tapahtuva ”hyväveliverkoston” valta ja kaveruussuhteiden tuoma hyöty velallisten omaisuuden siirrosta alihintaan velkojien lähipiirille. Konkurssiin ajetulla velallisella ei ole taloudellisia eikä henkisiä resursseja taistella omista oikeuksistaan ja se tiedetään erittäin hyvin alioikeuksissa. Kyse on todellisesta velallisen oikeussuojasta saada oikeutta puolueettomassa ja riippumattomassa oikeusistuimessa. Konkurssipesänhoitajat tarkkaan valvontaan, etteivät he voi nostaa rikossyytteitä velallista vastaan ilman todellisia perusteita, vain sen takia, että voivat laskuttaa enemmän konkurssipesältä. Lähtökohta täytyy aina olla se, että velallinen ei ole rikollinen. Miltä minusta tuntuikaan, kun valitimme oikeusviranomaisten toiminnasta,  koskien velkojapankkiamme, niin oikeuskanslerin virastosta saimme velkojapankkimme juristin kaksoisveljen vastauksen valitukseemme, ettei ole aihetta toimenpiteisiin. Eli valtakunnankin tasolla tilanne on kestämätön.

8. Verottaja tuntuu välillä ”pirulta”, joka pyrkii saamaan pikkusormen lisäksi koko käden. Verottaja on kuitenkin se, joka hankkii lakien mukaan kunnille ja valtiolle tulot. Sen oikeus ja valtuutus ei saa kuitenkaan ylittää veronmaksajien oikeutta kohtuuteen. Ehdotan, että olisi olemassa erillinen ”Veronvarasto”, josta voitaisiin verovelallisen hätätapauksessa, kun on kyseessä rehellinen veronmaksaja, maksaa osa veroista verovelallisen puolesta. Sellaisia tapauksia voisi olla esim. olisi vaara, että velallinen menettäisi kotinsa tai yritys ajautuisi konkurssiin. Molemmissa tapauksissa yhteiskunnan, eli veronmaksajien vahinko olisi suurempi, kuin avustettu verovelkasumma. Perhe, joka menettää kotinsa, niin seurauksena on sosiaaliluukku, asumistuki, syrjäytyminen, päihdeongelmat, mielenterveysongelmat, työttömyys, sairaala kierre jne. Yrityksen kohdalla menetetään yrittäjän työpanos, työntekijät joutuvat kortistoon jne. Valtavat kulut yhteiskunnalle.

9. Kotien ja yrityksien pakkohuutokaupat historiaan. Kaikki velkojien panttina oleva omaisuus voidaan myydä vain ja ainoastaan laillistettujen kiinteistövälittäjien kautta avoimilla markkinoilla. Laitetaan vihdoinkin piste kaikenlaisille velkojien vakuuksien alihinnoittelulle ja suhmuroinneille, joilla velallisen omaisuus siirretään velkojan läheisten pienen piirin omistukseen pilkkahinnalla.

10. Kunnille ja kaupungeille oikeus säätää ”Monopolilaki”, joka tarkoittaisi sitä, että ne voisivat määritellä huoltoasemien, kahviloiden, ravintoloiden ja elintarvikeliikkeiden maksimi neliömäärän, jonka yksi omistaja tai ketju voi alueellaan hallita ja omistaa. Ehdotan 30%:n kattoa, jolloin yrittäjyys ja todellinen kilpailu alkaa kukoistamaan. Kuluttajat hyötyvät ja syntyy lisää täyspäiväsiä työpaikkoja pätkätöiden vastapainoksi. Vain pysyvä kokoaikainen työpaikka luo työntekijälle turvallisen tulevaisuuden ja vähentää sosiaalikustannusten määrää.

11. Huolehtimalla lapsiperheistä nyt, niin tulevina eläkeläisinä säästätte paljon veroissanne.

12. Turvatkaa eläkeläisten toimeentulo nyt, niin voi olla, että sama ajatus jatkuu silloin, kun te siirrytte eläkkeelle. Älkää ajatelko, miten kansaedustajat niitä asioita ajavat, sillä he itse ovat turvanneet omat eläke-etunsa.

13. Alle 30-vuotiaille olisi reilua antaa esim. 10%:n veronkevennys, sillä ei ole reilua, että he joutuvat maksamaan Esko Ahon hallituksen, vuosina 1991-95, ottamaa 50miljardin euron valtionvelkaa.

14. Yksi asuntoyhtiölain tarkennus olisi tarpeellinen, jossa velvoitettaisiin asunto-osakeyhtiö ottamaan erikseen huomioon taloyhtiön omistaja-/vuokralaisvanhukset. Putki- tai muu taloyhtiönremontti on jopa kuolemaan johtava rasitus asuntoyhtiön vanhuksille. Jo remonttia suunniteltaessa vanhuksille on järjestettävä yhdessä kunnan tai kaupungin kanssa tilapäismajoitus sekä muuttoapu taloyhtiön toimesta.

15. Jokainen yhteiskunta elää työllä, jonka yrittäjät tarjoavat. Joten jokaiselle aloittavalle yrittäjälle tulee yhteiskunnan tarjota ”äitiyspakkaus” = ”yrityspakkaus”, joka voisi sisältää esim. veloituksetta nettiyhteyden yhdeksi vuodeksi, kannettavan tietokoneen sekä tulostimen, älypuhelimen, pankin maksupäätteen,  yhdeksi vuodeksi kaupungin pysäköintiluvan, yhden lounaan kunnan henkilöstöruokalassa vuoden ajan, yhden täydellisen lenkkeilyasun, yhden kutsun kunnan-/kaupunginjohtajan lounaalle, vuodeksi ilmaisen lasten päivähoidon, joka kuukausi yhden tunnin yritysasiamiehen konsultoinnin ja sadan euron illalliskortin paikalliseen ravintolaan kiitoksena yhteiskunnalta.

16. Yrittäjälle jokaisesta työntekijästä, joka on ollut palveluksessa ja veronmaksajana viisi vuotta, verottajalta 2.000€:n palkkio. Yrittäjä täytyy palkita riskiotostaan mutten kuin vain rangaistuksilla.

17. Sähkö ja telepalveluilta tarjoavilta yrityksiltä toivoisin oma-aloitteista tukea aloittaville yrityksille. Ne voisivat tarjota sähkön ja telepalvelut aloittavalle yritykselle puoleen hintaan ensimmäisen toimintavuoden ajan. Kun isot yritykset ottavat vastuuta uusista yrittäjistä ja tukevat omalta osaltaan niiden tulevaisuutta uusina asiakkaina, niin siitä hyötyy yritykset, yhteiskunta, ja verottaja. Tukemalla aloittavia yrityksiä, niin saa tuloa itselle tulevaisuudessa. Tässä on aivan uudelaista ajattelua yrityspuolelle, eli toimivat yritykset tukevat ja ottavat suojiinsa uuden yrittäjän.

18. Velallisen velkasaneerausaika on pudotettava yhteen vuoteen, jolloin velallinen palautetaan takaisin täysivaltaiseksi kansalaiseksi. Yhteiskunnan säästö on valtava niin työttömyyskuluissa, työkyvyttömyyskuluissa, eläkekuluissa, sairaudenhoitokuluissa kuin muissa sosiaalimenoissa. Ei ole oikein, että veronmaksajat joutuvat ne kaikki maksamaan pankkien huolimattoman velanannon takia.

19. Vientitoimintaa harjoittaville yrityksille on luotava kuntien sekä valtion toimesta yhteinen vientikanava, kielitaitoinen ja asiantunteva, jolla helpotetaan sekä lasketaan vientimarkkinoinnin kustannuksia.

20. Yli 80-vuotiaat kansalaiset on otettava erityisen huolehtimisen kohteeksi. Ei niin, että me tarjoamme apuamme, vaan niin, että kysymme välillä, että kuinka voimme auttaa?

21. Taataksemme kaikille kansalaisille, niin köyhille kuin rikkaille, puolueettomat ja riippumattomat oikeudenkäynnit, Eduskunnan täytyy säätää erikseen laki valvomaan alioikeuksien toimintaa ja tuomioiden lainmukaisuutta, niiltä osin, kun tuomiot eivät etene korkeimpiin oikeusasteisiin. Alimmissa oikeusasteissa tapahtuvat suurimmat oikeusmurhat.

22. Vammaisille on aina turvattavat vastaavat liikkumis- ja toimintamahdollisuudet kuin on terveillä ihmisillä. Antropologit ovat todenneet ihmisen sivistyksen alkaneen siitä, kun vammaisista alettiin pitämään huolta. Emme kai me halua olla nyt sivistymättömiä?

23. Lopuksi, turvatkaamme kaikille alle 20-vuotiaille ilmaiset vapaa-ajan harrastukset ja varsinkin fyysistä kuntoa kohottavat. Niin me turvamme tulevien sukupolvien turvallisen tulevaisuuden.

ps. Ymmärräthän Sinä lukija, että työnantaja maksaa suurimman osan työntekijän sosiaalikuluista? Eli kun työnantaja maksaa vaikka 1.000€ palkkaa, niin hän joutuu maksamaan palkan lisäksi 560€:a henkilösivukuluja. Kun työntekijän palkkaa korotetaan 100€:lla,niin se tarkoittaa 156€:n kustannusta työnantajalle.

Jos löysit ajatuksistani jotain toteuttamiskelpoista, niin siitä vaan – hyödynnä se vapaasti, kun teet sen kaikkien parhaaksi.

 

Kuvakaappauksen lähde: otava.fi "Platon Valtio"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Toivoisin asiallisia kommenteja, jotka koskisivat Suomen hyvinvoinnin säilyttämistä niin köyhille kuin rikkaille.

ulf fallenius

Kyllä niin halvalla pitäisi yrittää että harmaa talous olisi ainut lääke selvitä näistä sinun ehdotuksista mutta toisaalta käyhän sekin ja se kyllä jo rehottaa Suomessa kuin täällä vaan tutkitaan rehellisiä yrityksiä arvioveron kera .Laittomat saa toimia ihan miten vaan varsinkin pimeät ja Uber taksit+ ravintola ja rakennus aloilla koska ne tutkinnat kuuluu poliseille joilla ei ole aikaa niin voi todeta että Suomi on huippuhyvä maa rikolliselle yritystoiminalle ja rangaistuksia harvoin jaetaan.Kyllä täällä palvelua saa ilman kuittia laittomalta toimijalta ja numeroita riittää mistä tilata mitä vaan mistä vaan ja halvalla kuin verot ja vastuut on vähennetty hinnasta.

Pauli Leinonen

Kaikkia pointteja en kannata, mutta paljon hyviä ajatuksia ja ehdotuksia Sinulta.

Tuo hyväveli-kerhojen toiminta pitäisi kyllä saada jollakin keinoin mahdottomaksi, sanktiot pitäisi asetta riittävän pelottaviksi. Minulla on kyllä aika skeptinen mieli tuon onnistumisen suhteen.

Yksi mielestäni eriarvoistava asia vaatisi välittömän korjauksen: Nämä valtion ja kuntien viranhaltijoiden palkat pitäisi alentaa kohtuullisiksi, eli huonon tilamme mukaiseksi. Nämähän kaiken hyvän lisäksi on korotettu lähes erottamattomiksi, toimivat he miten tahansa virassaan. Iso osa lisälainanotosta jäisi näin pois.

Koska maa on viety lähes konkurssitilaan pitäisi hyvinvointia (pahoinvointiakin) tasata, ja kaikkien ajatukset saatava mukavasta lepotilasta virkistymään ajatteluun. Tämä uskoakseni toisi ainakin pitemmällä tähtäyksellä tilanteeseen korjausta.

Työvoiman vapaa liikkuvuus iskee Suomen valtion nilkkaan myös pahasti. Suomalaisilla ei ole enää mahdollisuutta kilpailla halpatuonnin kanssa. Sääntöjen tulkinnat samaksi kaikille ja todellinen tasa-arvo tavoiteltavaksi tilaksi.

Poliitikot tekevät sen mitä kansa tyhmyydessään sallii. Tarvitaan herätystä tähän politiikan ja median valheellisuuden unitilaan. Vain silmänsä avannut kansa ryhtyy pitämään ohjaksia kireämmällä, eikä helppoheikeillä enää sen jälkeen ole niin helppoa ja mukavaa.

Nyt on aika tehdä radikaaleja muutoksia äänestyskäyttäytymiseen. Vanhat pettävät kehäketut rannalle eduskunnasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset