PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Suomalaiset, miksi te annatte kaiken hyvän pois toisille?

  • Vasemmalla NOKIA 1020 ja oikealla iPhone 6:lla otettu kuva.
    Vasemmalla NOKIA 1020 ja oikealla iPhone 6:lla otettu kuva.

 

Istuin illallisella Espanjan illassa ystäväni kanssa ja aloimme vertailemaan puhelimiamme. Minulla on uusi, hieno ja kallis iPhone 6 (800€) ja ystävälläni Nokian Lumia 1020 (299€).

Olen harrastanut valokuvausta 40 vuotta ja siksi halusin tehdä kokeen, vertailla puhelimien kameran laatua. Otimme molemmilla kameroilla kuvat samalla paikalla ja samassa valaistuksessa. Käsittelemättä kuvia kuvankäsittelyohjelmalla. Molemmat kuvat on otettu ilman salamaa. Klikkaa hiirellä kuvaa, niin näet sen suurempana.

Kuvat ovat tässä vieressä. Ystäväni otti minusta kuvan Nokian puhelimellaan ja minä hänestä iPhone 6:lla. Kauneus on katsojan silmässä, mutta minusta Nokialla otettu kuva on ylivoimainen niin värien, sävyjen ja tarkkuuden suhteen verrattuna kalliilla iPhonellani otettuun mitään sanomattomaan ja latteaan kuvaan. Vertaile itse kumpi kuva on mielestäsi parempi?

Me suomalaiset olemme jotenkin liian vaatimattomia ja ilmeisen kateellisia. Jos meistä joku menestyy, niin on parempi antaa se menestys halvalla ulkomaille, niin ei tarvitse olla kateellinen toiselle suomalaiselle vaan voidaan sitten nostaa jalustalle se ulkomaalainen, jota voidaan sitten arvostaa. Sama kateellisuus vaivaa myös kylillä, kunnissa, kaupungeissa ja maakunnissa vielä voimakkaammin.

Saman näkee myös siinä, kun ulkomaalainen roskaruokaketju avaa uuden nakkikioskinsa tai sumppipaikkansa Suomessa, niin tiedotusvälineet ovat heti paikalla, ennen liikkeen avaamista, toitottamassa siitä suomalaisille kuluttajille, antaen satojentuhansien eurojen ilmaisen mainostilan. Suomalainen yrittäjän avatessa uuden  kahvilan tai ravintolan, niin siitä ei riitä kerrottavaa Suomen tiedotusvälineillä kuluttajille. Yrittäjät joutuvat maksamaan jokaisen mainoksensa itse. Mieluummin annetaan voittojen valua ulkomaille, kuin pitää varat Suomessa. Vertailun vuoksi voin kertoa, että Espanjan kaupoissa tai ravintoloissa on harvoin tarjolla ulkomaalaisia viinejä tai brandyjä. Etsikää espanjalaisista kaupoista ulkomaalaisa tuotteita, harvoja löydätte, nekin ovat ylikansallisia tuotemerkkejä, joihin suomaiset eivät kuulu.

Maailmalla on toitotettu vuosikausia Suomen tasokkaasta koulutuksesta ja sitä tietotaitoa on jälleen jaettu ilmaiseksi ympäri maailmaa, kun siitä olisi voitu ottaa kohtuullinen korvaus. Olisi voitu jo vuosia sitten luoda nettiin maksullinen ”Suomi koulu”, jonka markkinoinnista olisi huolehtinut ilman korvausta kansainväliset tiedotusvälineet ja rahallisen tuloksen olisi kerännyt Suomen arvostettu koululaitos kehittyäkseen vielä paremmaksi. Missä viipyy suomalainen robotiikkaan erikoistunut lukio, ammattikoulu ja yliopisto, sillä ne ovat tulevaisuutta. Ai niin, ei Suomessa voida mennä kehityksen edelle, sillä vain toiset maat voivat hyödyntää niiden tuoman edun väestöltään pienille maille. Ai niin, onhan musiikki- ja urheilulukiot, mutta valitettavasti sirkushuvit eivät tuo leipää pöytään. Minäkin niitä sirkushuveja sponssasin, Kainuun Jazzkevättä ja Sotkamon Jymyn pesäpallojoukuetta sadoillatuhansilla markoilla, mutta vain siksi, että yrtityskuvaa kohotimme ja tarjosimme ne sirkushuvit asiakkaillemme viihdykkeeksi.

Suomessa korkeakoulu ja yliopistokoulutus ovat huippuluokkaa maailmalla, joiden ansiosta suomalaiset tutkijat tuottavat lakkaamatta uutta, mutta ne tulokset tarjotaan kansainvälisille yrityksille hyödynnettäväksi tarjottimella ”tippien hinnalla”? Pikkuapuraha sinne ja tänne, mutta voitot valuvat ulkomaille. Suomalaiset veronmaksajat maksavat ”viulut” ja ovat ylpeitä nostaessaan tökäreitä ja maksaessaan lisää veroja. Kansainväliset yritykset keräävät voitot, jotka ne sitten lainaavat Suomen valtiolle ”kohtuullisella korolla”, että hyvinvointivaltiota voidaan pitää velkarahalla yllä. Osa siitä velaksi saadusta rahalla annetaan ilman korkoa toisille valtioille? Anteeksi vain, mutta maailmalta katsottuna voin sanoa nyt suomalaisia orjiksi, vaikka aiemmin Suomessa orjuutta ei ole ollut, mutta nyt se on. Ehkä omasta keittiönikkunastanne sitä ette näe, mutta minä näen sen katsoessani maailmanpihalta teidän keittiönikkunastanne sisään.

Niin mielenkiintoista on seurata tuhansien kilometrien päästä Suomesta, kuinka venäläisiä arvostetaan enemmän kuin kotimaan kansalaisia. Venäläislle myydään maat ja mannut, annetaan suurimmat rakennusprojektit ja heiltä ostetaan öljyä ja energiaa, jolla rahalla he voivat ostaa lisää rautaa Suomen rajalle?

Miksi minä näen asiat näin?

Minä ideoin ja loin ammattilaidollani yhden ainutlaatuisen matkailun liikeidean ”Katinkulta konseptin”. Silloin kun sitä ideoin ja myöhemmin sen toteutin yhtiökumppanini kanssa, niin Kainuussa sitä ei arvostettu. Heti kun se oli meiltä pilkkahintaan viety ja siirretty omistus toisille vielä edullisemmin, niin Kainuu heräsi sitä arvostamaan. Liikeideani oli kannattavin matkailualalla ja sitä on kopioitu niin Suomessa kuin ulkomailla. Kainuulaiset ja suomalaiset alkoivat sitä heti arvostamaan, kun liikeideastani ja omaisuudestamme ponnahtaneen yrityksen kotipaikka oli Luxemburg, niin sen arvostus tiedotusvälineissä nousi. Konkurssipesäluettelossa Katinkullan brändi arvostettiin 2.000mk:n, vaikka sen tunnettavuus oli yksi korkeimmista Suomessa, 75%:lle suomalaisista se oli tuttu mielipidetutkimuksen perusteella, joka oli yksi parhaimmista Suomen matkailuyrityksistä. Katinkullan markkinointiin oli käytetty 20milj.mk:aa, joten tunnettavuustutkimuksen mukaan Katinkullan brändin arvo oli kymmeniä miljoonia markkoja. Investointina Katinkulta oli 465milj.mk:aa ja omaisuusarvoltaan 700milj.mk:aa, mutta valtion hallussa ollut SKOP-pankki siirsi sen itselleen hintaan 190milj.mk:aa. Velkaa oli vain 265mlj.mk:aa. Investoinnin kokonaissummasta oli 200milj.mk:aa saatu tulorahoituksella ja omistajien pääomapanostuksella.

Niin minä luovana ja idearikkaana ihmisenä, niin kuin kaikki kaltaiseni yhteiskunnasta syrjäytetyt suomalaiset, olisimme voineet, ja voisimme luoda, valtavasti uusia työpaikkoja, elämisen mahdollisuuksia suomalaisille ja kansallisvarallisuutta, jos meitä arvostettaisiin ja tuettaisiin – EI TUHOTTAISI ! Itselläni oli ainutlaatuisia ideoita laivanrakennukseen, autojen valmistukseen ja eri teollisuusaloille, mutta ne kaikki jäi toteutumatta. Ne sadat, jopa tuhannet työpaikat jäivät syntymättä.

Valitettavasti asemaansa vain koulutuksen kautta, ei kokemuksen kautta, päässeet virkamiehet ja viattomien äänestäjien ansiosta vallankahvan tarttuneet poliitikot eivät ymmärrä sitä, että he sahaavat sitä oksaa, jolla itse roikkuvat. He kaikki putoavat niiltä katkenneilta oksilta yksi toisensa jälkeen yhdessä toisten suomalaisten kanssa.

Niinpä, mitäs minä valittamaan, jo 15. vuosi Espanjan auringon alla nostamassa eläkettä nuorella iällä. (olen 58v)

ps. Itse olisin mieluummin nämä 23 vuotta tehnyt töitä yrittäjänä kotimaassani Suomessa. Säilyttänyt kotini, kotimaakuntani ja kotimaani. Sukulaisieni ja ystävieni lähellä. Elänyt tavallista elämää tehden työtä ja antanut kainuulaisille ja suomalaisille vielä enemmän töitä ja toimeentuloa - olisin elänyt paljon onnellisemman elämän työssä kuin maanpakolaisena ja toimettomana hyvällä eläkkeellä Espanjassa. Niin paljon minulla olisi vieläkin annettavaa, ainulaatuisia yritysideoita ja näkemyksiä, kokemuksia eri maissa elämisestä ja asumisesta maanpakolaisena, mutta kukaan ei ole kiinnostunut niistä, sillä vaikea on suomalaisella hyväksyä toisen elämänkokemuksen tuomaa viisautta. Voin kuitenkin riemulla jakaa sen kaiken kokemukseni toisille maille, joissa tällaista "luuseria" arvostetaan. laugh Suomalaiseen tapaan annan ideat, luovuuteni ja elämänkokemukseni ilmaiseksi eteenpäin. Onhan hienoa, että Suomi saa kuitenkin toisista maista uusia kansalaisia, joita voidaan sitten arvostaa ja tukea. Peustamani yrityksen palkoista on maksettu jo veroja noin 50mil.euroa ja kiinteistöverojakin 5mil.euroa. 200 suoranaista ja 300 välillistä työpaikkaa ovat tuoneet leivän sadoille perheille jo 25-vuoden ajan.

Terveiset sinne Kotosuomeen ja kaikkea hyvää!

Pertti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Hävetkää 1990 luvun laman tehtailleet poliitikot, pankinjohtajat, päättäjät! Hävetkää, sillä näiden Perttien taistelu ei ole vielä ohi.

Olette myyneet meidän omaisuutemme, meidän vanhempiemme omaisuuden pilkkahintaan, Olette valjastaneet jopa virkakoneiston auttamaan pankkeja ryöstämään asiakkaansa ,kun pankinjohtaja on hoitanut OMAN ELI PANKIN TALOUDEN HUONOSTI ja LAITTOMASTI.

Osa ei anna periksi, eikä tule antamaan. Te tulette näkemään, että te ette voi loputtomasti pettää koko kansaa valehtelemalla, että syy 90-luvun lamaan oli yrittäjissä. SYY LAMAAN OLI TEISSÄ VÄTYKSISSÄ, JOILLA EI OLLUT USKALLUSTA LAITTAA PANKINJOHTAJIA LEIVÄTTÖMÄN PÖYDÄN ÄÄREEN,kuten tehtiin Islannissa. Te ette piitanneet Perustuslaista, ette Ihmisoikeuksista, ette työpaikoista, ette oikeudenmukaisuudesta, ette Suomen laista, ette kansavälisestä laista.

Luoja, anna meille voimaa taistella tämä taistelu 90- laman uhrien puolesta, sillä seuraavaa pk-yritysten ja kansalaisten ryöstöä ei Suomessa tapahdu, jos vain vähänkin voin siihen vaikuttaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eivät ne pösilöt häpeä mitään, turha hakea hyväksyntää kun kerran on alas lyöty.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Tämä porukka, joka edelleen taistelee, hakee laillisia oikeuksiaan omaisuuksista, jotka vietiin 0 markalla, mutta myytiin käypään hintaan samantien. Tässä ei haeta hyväksyntää, eikä jotain anteeksiantoa vaan OIKEUTTA näille ryöstetyille suvuille, yrittäjille ja perheille. Samalla pidetään huoli, että tässä maassa palautetaan oikeusvaltion ja hyvinvointivaltion perusteet takaisin.

Sitä päivää ei tule, että tämä porukka entisiä yrittäjiä tai takaajia antaa vääryyden edessä periksi - meitä ei ole lyöty alas. Laki on meidän puolellamme -käytäntö ei. Sellaiset käytännöt, jotka eivät perustu lakiin tullaan vielä purkamaan myös Suomessa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Blogisti osuu asian ytimeen. On aivan käsittämätöntä, että mitään ei ole opittu: vieläkin vain kaikki on "muiden vika". Poliitikkojen pitäisi hävetä, miksi? Samat poliitikot, jotka ajoivat Katinkullan - tuhansien muiden toimivien yritysten mukana - konkurssiin "rakennemuutoksen" ja "eurokuntoon saattamisen" verukkeella, valittiin seuranneissa vaaleissa yhä uudelleen ja uudelleen tekemään samaa.

Onko poliitikon vika, että hänet valitaan päättämään? Koska me tajuamme, että vika on meissä, äänestäjissä? Me ihan itse valitsemme ihan koko eduskunnan, ihan vapaasti. Ja taas - illalla näemme kaikki - valitsemme ihan samat ammatti-yhteistenasioidenhoitajat uudelleen päättämään asioistamme. Ajamaan tulevatkin katikullat konkurssiin.

Kenen pitäisi hävetä?

Seppo Hildén

Ottamatta kantaa itse blogiin muuten, kun että suomalaisten suuri synti on juuri tuo vaatimattomuus ja omien tuotteiden huono markkinointi, niin kuvavertailussa kiinnitti huomiotani se, että toteat vasemmanpuoleisen kuvan olevan otettu Nokialla, mutta minusta siinä valokuvassa kädessäsi oleva kamera näyttäisi kuorivärityksen perusteella olevan nokia. Vai onko sinulla kaksi nokiaa tai onko IPhone alkannut tekemään puhelimia nokiakuorilla?

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Vasemmassa kuvassa minulla on kädessäni iPhone 6 ja kuva on otettu Nokia 1020:lla, niin kuin kuvateksissä on kirjoitettu, joten vasemmalla olevaa kuvaa ei ole voitu ottaa iPhone:lla. iPhonessani on vaaleansininen silikonikuori.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Hei Pertti!

Suunnittelin mainontaa IVO:lle silloin, kun Katinkultaa rakennettiin ja kävin paikan päällä tutustumassa jo valmiiseen huvilaan ja tekeillä olevaan kohteeseen (tein artikkelia lattialämmityksestä).

Kyllä se silloin ihmetytti, että miten nyt tänne keskelle korpea kukaan tulisi johonkin mökkikylään, vaikka miten olisi Vuokatti ja hienot maisemat vieressä. Mutta kun Katinkulta sitten valmistui kaikkine kylpylöineen ja muineen, kuulin siellä lomaansa viettäneiltä kavereilta innostunutta raporttia. Niin paljon innostuivat, että ostivat oman viikko-osakkeenkin, mikä toimintatapa sekin oli Suomessa siihen akaan varsin uutta.

Nähdä oma visionsa valmiina, kun muut eivät kykene näkemään siitä edes millimetriä, vaikka miten kokisivat käytellä mielikuvitustaan, on haastavaa. Jos mielikuvitusta ei ole, niin sitä ei ole. Kyky nähdä vision läpi tulevaan todellisuuteen luo vimman ja tahtotilan pyrkiä kohti tavoitteita. Mutta, jos olet edellä aikaasi ja ainoa, joka vision potentiaalin kykenee hahmottamaan, niin ei se helppoa ole.

En seurannut Katinkullan vaiheita sen pidemmälle, ja nyt on ikävä kuulla, että jouduitte luopumaan hienosta hankkeesta alihintaan.

Olen Promerit.netin sivustolla kommentoinut Koviston konklaavin tekemisten seurauksia ja tunnen suurta myötätuntoa kaikkia niitä yrittäjiä kohtaan, jotka Suomessa devalvaation ja mielivallan myötä syöstiin pankkien käsiin.

Oli oivallista, että kerroit, miten esimerkiksi espanjalaiset suojelevat kotimarkkinaansa EU:sta huolimatta, so. pitävät esillä kotimaisia tuotteita ja antavat hyllytilaa lähinnä niille.

Monet suomalaiset taiteilijat ovat sanoneet samaa kuin sinä: että vasta, kun käy esiintymässä ulkomailla, on jotakin myös Suomessa.

On käsittämätöntä, miten aliarvostava ja vähättelevä suhtautuminen meillä on siihen, mitä itse tuotamme, teemme ja olemme. Onko se kristillistä perua vai mitä? Raamatussahan kehotetaan pitämään toista parempana kuin itseä eikä itsestään sovi ajatella juuri mitään. (En nyt hae tähän Raamatun paikkaa, mutta siellä se on.)

Syvälle jokaisen suomalaisen itsetuntoon istuttamalla istutettu vaatimattomuus potkii itseään nilkkaan. Tästä aiheesta pitäisi keskustella enemmän. Ja on hyvä, että omalla avauksellasi pyrit luomaan keskustelua. Omista tekemisistään saa iloita ja niistä saa olla ylpeä. Kiitokset ja kehut voi ottaa vastaan hyvillä mielin - halla ei enää tule pelloille heti, kun uskaltaa sanoa ääneen, että joo, nyt tein hyvää työtä.

Nuorissa, paljon matkustaneissa suomalaisissa näkyy jo uudenlaista olemista. Suomalaisille ominainen rauhallisuus on ja pysyy, mutta sen rinnalle on kehittynyt uudenlaista itsevarmuutta ja kykyä toimia yhdessä toisten kanssa niin, että uskaltaa ottaa oman paikkansa ja tilansa.

Pyörin Hangossa parina kesänä laskuvarjohyppääjien kanssa, ja näistä muutama työskenteli IT:n parissa. Liekö toimiala vai mikä vaikuttanut sen, että tästä ryhmästä löytyi yhdessä tekemisen taitoa, toinen toistensa kannustamista ja aivan huippuunsa kehitetty harrastajaorganisaatio, josta mikä tahansa yritys voisi ottaa mallia. Oli todellinen ilo katsella tätä porukkaa, kokata tämän porukan kanssa ja jutella.

Ehkä joku Reaktori tai vastaava toimintaympäristö olisi ollut oikea paikka sinullekin, jotta olisit saanut osaksesi kannustusta ja omaa liiketoimintaasi ruokkivan alustan. Kun on monta hyvää osaajaa, yhden ihmisen ei tarvitse osata kaikkea vaan tarvittaessa voi nojata toistenkin osaamiseen, ja sisällyttää omiin näkemyksiinsä toistenkin näkemyksiä.

Kunnioitus ja arvostus ovat yhteistyössä avainsanoja - niistä syntyy se luottamus, että oman osaamisen voi turvallisin mielin luovuttaa kontribuutiona ryhmälle.

Hyvä, että kirjoitit! Tällaisia kirjoituksia tarvitaan!

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Kiitos Johanna upeasta ja koskettavasta kommentistasi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Muilta osin olen samaa mieltä kanssasi, mutta tuo kateusajattelu menee mielestäni metsään. Se keskeinen ongelma on juuri "me olemme niin pieni kansa", "meitä on niin vähän", "meillä on kummallinen kieli", "kaikki on muualla paremmin" jne. tuhkan heittämistä omaan niskaansa. Kaarlo Kramsu totesi oivasti: Ken vaivojansa vaikertaa on vaivojensa vanki. Niin se on, niin meillä kuin muuallakin.

Perusongelma Suomessa ei ole kateus, vaan luottamus. Vähän väliä kysellään luottamusta poliitikkoihin, luottamusta päättäjiin, luottamusta talouteen, luottamusta siihen sun tähän. Ja sitten luotetaan.

Ei valittuihin päättäjiin pidä luottaa. Heitä pitää seurata ja heidän tekemisiään valvoa. Ja kun he toimivat kehnosti, heille pitää(-isi) antaa potkut. Näin ei käy. Miksi? No, siksi kun "ei se minun valitsema, vaan ne muut". Kaikki Suomessa on aina "muiden vika". Peiliin ei vaivaudu (tai uskalla) katsomaan kukaan.

On valitettavan surkeaa, että olet Espanjassa. Ei sinulle eikä espanjalaisille, vaan minulle ja muille suomalaisille.

Tervetuloa takaisin. Muutetaan Suomea yhdessä - jos vielä jaksat yrittää.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Jouko, kyllä se on viranhaltijoiden ja poliitikkojen kateus, joka estää tässä maassa yhdenkään suomalaisen yrityksen menestyksen. Nyt on tilanne jo se, että kaikki yritystoiminta myydään veroparatiiseihin ja omat yritykset joutuvat lopettamaan. Onhan se selvää, kuka tarjouskilpailun voittaa: Se joka maksaa verot -vai se joka ei maksa?

Tai onhan tässä sekin mahdollisuus, että päättäjämme/ virkamiehet eivät hallitse budjetti -laskentaa. Jos valtion budjetti on laskettu 7,8 miljoonan kansalle - olisiko jossain jotain vikaa???

Me tulemme talkoisiin, jos Pertti jaksaa vielä mukaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Eikös tätä tuotteistamista hidasta se ettei kaikki suomalaiset halua menettää oikeuksiaan edullisiin ja ilmaisiin palveluihin (joista moni tuotetaan verorahoin) sekä ettei suvaitsevat ja solidaariset ihmiset halua rahastaa niillä palveluilla muitakaan. Sitten on palveluita joita ei voi viedä ulkomaille esim chileläinen mies ei voi ostaa prisman verkkokaupasta valion maitopurkkia ellei asu pääkaupunkiseudulla, ellei ole käymässä suomessa tai ellei chilessä ole prismaa.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset