PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Ei helpotuksia työsopimuksiin virkamiesyrityksille vaan omistajayrittäjille.

Nyt olisi jo vihdoinkin aika erottaa todelliset yksityiset yritykset, joissa riskin kantaa omistajayrittäjä, niistä ”virkamiesjohtoisista” yrityksistä, joissa ei kukaan vastaa mistään.

Yritystoiminnassa on turvattu ”virkamiesyritykset” ja työntekijät, mutta ”omistajayrittäjillä” ei ole mitään turvaa! Konkurssissa yrittäjältä viedään housutkin jalasta ja tuhotaan yrittäjän perhe ja tulevaisuus.

Tilanne on täysin kestämätön, kun esim. valtavalla S-ryhmällä on samat työehtosopimukset pienien kilpailijoidensa kanssa. Se on uusien yritysten syntymisen este ja vanhojen omistajayritysten työllistämisen ja laajenemisen este.

Yksityisyrityksen, eli yrityksen, jonka omistajat ovat ihan oikeita ihmisiä, jotka myös vastaavat yritystoiminnastaan omalla työpanoksellaan sekä omaisuudellaan, heidän taakkaa on kevennettävä ja oikeusturvaa parannettava.

Virkamiesyritykset, joilla on palkattu johto ja kasvottomat sijoittajaomistajat, heidän vastuuta työntekijöistä ei pidä helpottaa sillä heillä on rahkeita kantaa suurempi vastuu työntekijöistään.

Työehtosopimuksissa ja lainsäädännössä on palattava ”heikomman sopijapuolen” turvaamiseen. Omistajayrittäjä pienellä liikevaihdolla on nyt samassa asemassa kuin esim. S-ryhmä valtavalla liikevaihdollaan ja suurella lakimiesarmeijallaan työsopimuskumppanina suuria ammattiliittoja vastaan. Sama on tilanne kaikissa oikeudenkäynneissä, joissa aina suuryitykset ja pankit ovat ”vahvempia sopimuskumppaneita”, joiden hyväksi asiaa ymmärtämättömät tuomarit langettavat tuomionsa ”heikomman sopijapuolen” vahingoksi.

Omistajayrittäjän täytyy saada ottaa työntekijöitä ja myös irtisanoa heitä helpommin, että yrittäjä uskaltaa palkata uusia työntekijöitä, sillä hän on henkilökohtaisesti vastuussa yritystoiminnastaan. Omistajayrittäjällä ei ole velvollisuutta kantaa yhteiskuntavastuuta, koska yhteiskunta ei kanna vastuuta yrittäjästä konkurssin jälkeen.

 

Miksi näin ajattelen:

Perustin yrityksen viiden veljeni ja yhden ulkopuolisen yhtiökumppanin kanssa. Kun pankki suunnitteli yrityksemme haltuunoton konkurssin kautta, vastoin keskinäisiä rahoitussopimuksiamme, niin se pystyi sen tekemään. Pankki, sen palkkaamat konsultit ja pankin myötäpuolena toiminut yrityksemme KHT-tilintarkastaja pystyivät kirkkain silmin valehtelemaan oikeudenkäynneissä ilman minkäänlaista vaara joutua vastuuseen väärästävalasta. Kokemuksesta tiedän, miten Suomessa oikeuslaitos toimii, eli se tarjoaa suojan vahvemmalle heikomman vahingoksi.

Konkurssin jälkeen putsattiin minut ja veljeni täysin. Vietiin pilkkahinnalla kodit ja muu omaisuus. Perheet lapsineen ajettiin kodeistaan ja tuhottiin 30-ihmisen elämä. Yrityksemme parisataa työntekijää jatkoi töitään aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Perustamamme yritys on turvannut heille työpaikan jo 27-vuotta. Perustamamme yritys jatkoi toimintaansa ilman häiriöitä, ilman irtisanomisia. Yritystä on vielä laajennettu lähes 200milj.eurolla ja sen on alansa huippu Euroopassa. Minä yrityksen perustajana ja omistajana jouduin maanpakoon. Menetin kotini, kotiseutuni, kotimaani ja terveyteni. Me yrittäjät emme saaneet edes puolueettomia oikeudenkäyntejä.

Näiden kokemuksieni kautta minulla on tieto ja näkemys siitä, että omistajayrittäjä tarvitsee kaikista eniten sopimus- ja lainsuojaa, myös työsopimuksissa. Virkamiesyritysten, joissa on kasvottomat omistajat, työntekijöillä täytyy olla vahvempi oikeusturva, sillä ne pelaavat vain ahneuden ajamana. Johdon tulospalkkiot ja maksettavat osingot ovat ne, jotka ovat ne virkamiesyritysten tärkeimmät tavoitteet. Omistajayritysten tavoite on pitää yrittäjä leivässä, turvata tuotannon ja palvelu laatu, turvata työpaikat, jatkuvuus ja mahdollisesti sukupolvenvaihdos tulevaisuudessa.

Ihmettelen Suomen eri yrittäjäjärjestöjen toimintaa, että toimivatko ne kaikki ”virkamiesyritysten” käsikassarana ja ajavat vain niiden etuja?

Tämä blogini koskee myös nykyään työntekijöinä toimivia kansalaisia, sillä Te saatatte joskus perustaa oman yrityksen tulevaisuudessa, joten etu on molemmin puolinen.

ps. Ymmärräthän Sinä lukija, että työnantaja maksaa suurimman osan työntekijän sosiaalikuluista? Eli kun työnantaja maksaa vaikka 1.000€ palkkaa, niin hän joutuu maksamaan palkan lisäksi 560€:a henkilösivukuluja. Kun työntekijän palkkaa korotetaan 100€:lla,niin se tarkoittaa 156€:n kustannusta työnantajalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Alla olevasta linkistä voit lukea sen, kuinka me omistajayrittäjinä jouduimme vastamaan siitä, että olimme luoneet satoja pysyviä työpaikkoja.

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176316-t...

Tästä linkistä voit lukea sen todellisuuden, miten heikko on yrittäjän oikeusturva:

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/192628-t...

Valtakunnalliset yrittäjäpäivät ovat perustamamassani yrityksessä 2-4-10.2015, jossa yrittäjät voivat konkreettisesti todeta, että emme epäonnistuneet yritystoiminnassa vaan meidät ryöstettiin.

http://www.yrittajapaivat.fi/ohjelma/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset