PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Vetoomus yrittäjille solidaarisuudesta toisia yrittäjiä kohtaan

Hallitusneuvottelijat yrittävät nyt kaikkensa saada Suomen nousuun tuhoamatta yrityksiä, niin kuin tehtiin 90-luvun alussa. Vetoan nyt teihin yrittäjä- ja yrityskollegoihin, ettette antaisi saman tapahtua.

Olen yrittänyt vedota täällä jo vuosia poliitikkoihin ja virkamiehiin, mutta siitä ei ole apua. He eivät ymmärrä, että kuka heidän palkkansa maksaa.

Yhteiskuntasopimus takkuilee, mutta positiivinen yhteinen yrittäjiensopimus on mahdollisuus.

Vetoan teihin yrittäjät ja yrityksien vetäjät, että ajattelisitte liiketoiminnassanne pienempiänne, niitä yrityksiä, joilla on pienempi liikevaihto ja tase.

Suurempien etu on se, että tuomioistuimet tekevät suuremmille yrityksille ja pankeille myönteisiä päätöksiä pienempien yritysten vahingoksi. Pienemmillä ei ole juristiarmeijaa, ei kattavia vakuutuksia, eikä myöskään ammattitaitoa ja voimia taistella omien oikeuksiensa puolesta, joten useasti oikeudenpäätökset ovat vääriä, ei oikeudenmukaisia.

Mitä jos, suuremmat yritykset, heille mitättömissä asioissa, pyrkisivät sopimaan riita-asiansa pienempien kollegoidensa kanssa ilman oikeudenkäyntiä, vaikka sitten tulisi ”vähän takkiin”? Tuhat euroa, jopa satatuhatta euroa saattaa olla pieni raha suuremmalle yritykselle, mutta se saattaa tuhota pienemmän yrittäjän ja ajaa yrittäjäperheen ahdinkoon, jossa menee perheen koti, elinkeino ja lopuksi perhe hajoaa. Perhe ajautuu sosiaaliturvan varaan ja yhteiskunta joutuu maksajaksi, josta seuraa verojen korotus. Sen maksavat jäljelle jääneet oikeudessa voittaneet yrittäjät ja yritykset. Yrittäjäperheen lapset saattavat syrjäytyä yhteiskunnasta jopa varhain, perheen hajottua, josta seuraa tulevaisuudessa suuria kustannuksia yhteiskunnalle.

Poliitikot, ei maailman paraskaan hallitus, pysty korjaamaan niitä tuhoja, joita konkurssien kierre aiheuttaa. Uskon ja luotan, että Teillä nykyisillä yrittäjillä ja yrityksillä on tuntemus ja tietämys 90-luvun pankkiriisin vaikutuksista ja seurauksista vielä tänäkin päivänä. Vain yhdessä, yrittäjät, yritykset ja pankit voivat estää vastaavan tuhon ja luoda samalla itselleen paremman liiketuloksen tulevaisuudessa pienemmällä verorasitteella. Poliitikot eivät siihen yksin pysty, sillä he ajattelevat vain tulevia vaaleja neljän vuoden kuluttua, kun yritystoiminnassa ajatellaan vuosikymmeniä eteenpäin.

Yrittäjä ja yritykset suosikaa sitä pienintäkin yksityisyrittäjää. Käyttäkää toisten suomalaisten yrittäjien palveluita, valitkaa paikkakuntanne omien tuottajien ja yrittäjien tuotteita. Unohtakaa kauppaketjujen bonukset ja tarjoukset, sillä pitämällä yhdessä pystyssä, suosimalla kollegoittenne tuotteita ja palveluita, turvaatte jatkossa myös omaa tulevaisuuttanne. Minäkin ostin kalliimmat linnist silmälaseihini, koska ne valmisti eurooppalainen yritys, minulle eläkeläiselle se oli suuri summa.

Älkää tehkö niin, kuin meidän perheelle tehtiin, että luomamme yrityksestä hyötyneet toiset yrittäjät eivät auttaneet. Ei auttanut kunta, jonne puolenmiljardin markan investoinnin teimme. Kunta, joka on saanut jo kymmeniä miljooniaeuroja verotuloja (yksistään palkoista maksetut verot ovat noin 50milj.euroa ja kiinteistöverotkin 5miljoonaa euroa) perustamastamme yrityksestä. Ei auttanut valtio, jolta ei anottu penniäkään investointi tai muuta tukea, mutta maksoimme veroja. Ei auttanut kirkko, joka on kerännyt miljoonien eurojen kirkollisverot perustamme yrityksen myötä. Työllä ja luovuudella loin mahdollisuuksia useille yrittäjille hankkia miljoonia, mutta kun pari vuotta sitten pyysin heiltä pientä apua, että saisin ostettua kodin itselleni, kun minut vuokra-asunnostani häädettiin pihalle, niin apua en saanut. Kun 18-vuotta sitten pyysin apua kunnalta, jonne olin luonut satoja pysyviä työpaikkoja, asunnon vuokraamiseen, niin apua en saanut. Kun pyysin sosiaalitoimistosta apua puhelinlaskun ja yhtiövastikkeen maksamiseen, niin apua en saanut. Nyt minä sain, parivuotta sitten, asuntolainan kaksion ostoon, minulla on nyt ensimmäinen oikea koti 23-vuoden jälkeen, josta minut voi häätää vain pankki. Saan kotini lainan maksettua kun täytän 85-vuotta. Keneltäkään apua en saanut vaikka pyysin, eläkkeestäni nyt kotiani maksan. Perustamani yrityksen myötä loin toisille miljoonien omaisuuden ja sadoille ihmisille pysyvän työpaikan. Ei kiitosta, ei kunniaa miltään taholta, vaan unohtamista, hylkäämistä ja toisille kunnian jakamista tekemästäni työstä, yhteisen ja yhteiskunnan hyväksi.

Älkää Te tehkö samoin, älkää kääntäkö selkäänne, kun olette hyötyneet toisen yrittäjän vuosikymmenten työstä, vaan auttakaa toista yrittäjää hädän hetkellä, sillä yhteiskunta ei yrittäjää auta vaikka häneltä vaaditaan yhteiskuntavastuuta ja kerätään veroja erimuodoissa.

Suomi elää työllä, joka elättää myös poliitikot ja virkamiehet. Ne työpaikat tarjoaa yrittäjät ja yritykset, jotka maksavat veroja, jotka koostuvat työntekijöiden palkkaveroista, ALV:sta ja muista veromaksuista.

Tämän blogini lopun ikävän tarinan kirjoitan siksi, että ymmärtäisitte, miksi edellisen kirjoitin, sillä minä ymmärrän kokemuksieni kautta…

Kun Te yrittäjäkollegat vietätte tulevana syksynä, lokakuussa, valtakunnallista yrittäjäpäivää perustamassani yrityksessä Katinkullassa Vuokatissa, jonka perustimme sukumme maalle, niin voitte itse todeta, ettei se ollut järjetön hanke, vaan ainutlaatuinen, tuottavin ja Suomen suurin yksittäinen matkailuyritys, alansa edelläkävijä. Luomani ”Katinkulta konseptia” on toisten taholta hyödynnetty niin Suomessa kuin ulkomailla, ja hankittu ideani kautta kymmeniä miljoonia euroja. Se yritys ryöstettiin meiltä yrittäjiltä rahoittajapankkimme SKOP:n toimesta ja valtiovallan tuella. Nauttikaa kuitenkin niistä puitteista, jotka olemme teille sinne luoneet ja astelkaa sukumme perintömailla, siinä vieressä on synnyinkotini, 1804 valmistunut tilamme päärakennus. Katinkulta on perheellemme raskas taakka, sillä sen epäoikeudenmukainen menettäminen vei minulta ennenaikaisesti kaksi veljeäni ja äitini, kaiken muun kärsimyksen lisäksi. Talvisodassa menetin vain setäni, joka taisteli Suomen itsenäisyyden puolesta.

Meistä Katinkullan perustajista, todellisista yrittäjistä, siellä Valtakunnallisilla Yrittäjäpäivillä Katinkullassa ei ole ketään läsnä, mutta Te olette minun mielessäni, sillä yrittäjät loivat Suomen ja yrittäjät sitä ylläpitävät, kuitenkin yhdessä työntekijöiden kanssa, joita ilman yrityksiä ei olisi - yhdessä olemme Suomen hyvinvoinnin luoneet.

Synnyin yrittäjäksi ja aloitin oman yritystoimintani 9-vuotiaana myymällä onkimatoja, perheemme lomakyläyrityksessä turisteille, joka sijaitsi Katinkullan paikalla ennen kuin sen sinne loin. Olin yrittäjä sielultani ja ruumiltani 24/7/365, niin kuin matkailuyritys pyörii, yötä päivää ja kaikkina vuoden päivinä. Varusmiespalvelustanikaan en jättänyt kesken, vaikka puolessa välissä sitä isäni kuoli. Armeijasta käsin hoidin kolme yritystämme samanaikaisesti. Olisin jatkanut yrittäjän työtäni kuolemaani saakka, jos minulta ei olisi sitä mahdollisuutta ryöstetty. En ollut koskaan ajatellut jääväni eläkkeelle, sillä yritysten pyörittäminen oli elämäni.

Itse pidin myös huolta Kainuun suurimman matkailuyrityksen omistajana ja toimitusjohtaja siitä, että maksoimme myös suurimman osan matkailumarkkinointikuluista, josta hyötyivät myös pienyritykset. 

Minun osani tässä muutaman kymmenen joulun ja juhannuksen elämässä oli yrittäjän työ ja kärsimys. Tehkää Te toisin, eli yrittäkää ja turvatkaa toisten yrittäjien elämä eteenpäin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Tässä linkissä on YLE:n tekemä yhteenveto Katinkullan taistelusta, eli Valtakunnallisten Yrittäjäpäivien 2015 näyttämö:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/09/02/taistelu-k...

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Hei Pertti,

hyvä, että pysyttelet äänessä ja pidät esillä yrittäjyyteen liittyviä asioita, jotka - kuten selkeästi esität - nivoutuvat aina tavalla tai toisella koko maan kohtaloon.

Muistan vuosikymmenten takaa "Suosi suomalaista" -kampanjan sekä avainlipputunnuksen. Nykyisin yritys voi käyttää avainlipputunnusta, vaikka sen valmistama tuote koostuisi ulkoimailla valmistetuista osista. Riittää, kunhan osat on pistetty kasaan Suomessa.

Tämä on mielestäni alkuperäisen ajatuksen rapauttamista ja sellaisenaan varsin halpahintaista oveluutta.

Vetoat suurempien yritysten omatuntoon suhteessa pienempiin toimijoihin.

Ajatus on kaunis ja kannatettava, ja voi olla, että jonkinlaisessa paikkakuntakohtaisessa hegemoniassa jonkinlaiseen yhteisvastuuseen jossakin jopa kyetään. Mutta valitettavan usein yleisesti hyväksytty ajatus "kilpailun kovuudesta" näyttää oikeuttavan erilaiset toimijat vaikka minkälaisiin tempauksiin.

Satuin joskus kiinnostumaan pellavariveestä eristeenä ja tulin tätä kautta seuranneeksi tapausta, jossa suuri ja asemansa vakiinnuttanut suomalainen toimija söi pois markkinoilta pienenpienen suomalaisen kilpailijansa.

Tapaus ei varmasti liene ainoa laatuaan.

Myöhemmin työskentelin jonkin aikaa liikejuridiikkaan erikoistuneessa asianajotoimistossa, ja jouduin kosketuksiin joidenkin markkinaoikeudessa olleiden tapausten kanssa. Sain ajantasaisen ja yksityiskohtaisen tilannekuvan "kovasta kilpailusta".

Kuva ei ollut kaunis. Ihmisen syntiluonto näyttytyi siinä juurikin niin säälittävänä kuin miksi Raamattu sen kuvaa. On surkuteltavaa, että ihmisiä ajetaan toimimaan vastoin omatuntoaan, lain väärälle puolelle, koska "firman etu" sitä edellyttää. On surkuteltavaa, että edetäkseen urallaan ja/tai säilyttääkseen työpaikkansa ihmiset suostuvat menettelytapoihin, jotka tietävät vähintäänkin kyseenalaisiksi, ellei peräti rikollisiksi.

Luja usko rahaan ja sen kaikkivoipuuteen on syrjäyttänyt uskon Jumalaan, Hänen kaikkivoipuuteensa ja lakeihinsa. Ja kuitenkin Jeesuksen omat sanat ovat nämä:"Katsokaa eteenne ja kavahtakaa kaikkea ahneutta, sillä ei ihmisen elämä riipu hänen omaisuudestaan, vaikka sitä ylenpalttisesti olisi." (Luukas 12:15)

Tiedän, millaista on nöyrtyä pyytämään apua. Tiedän, että se ei ole helppoa. Kirjoituksestasi käy ilmi, että sinäkin tiedät, millaista on pyytää apua. Tiedät myös, miltä tuntuu, kun sitä ei saa.

Toivon, että tulevan hallituksen jokainen jäsen lukee kirjoituksesi ja katsoo tuon mainitsemasi ohjelman.

Kirkot tyhjenevät, hourulat täyttyvät, kaikenlainen oveluus ja kieroilu valtaavat alaa. Maanviljelijä tietää, että saadakseen sadon, hänen on tehtävä tietyt asiat - kaikki tietyt asiat - ja tehtävä ne oikeassa järjestyksessä. Lisäksi tarvitaan maauskoa, uskoa siihen, että kylvö kannattaa.

Yrittäjän maausko on koetuksella, jos sato toisensa jälkeen - syystä tai toisesta - tuhoutuu.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Johanna, kiitos kommentistasi.

Meille kävi juuri näin "Kuva ei ollut kaunis. Ihmisen syntiluonto näyttytyi siinä juurikin niin säälittävänä kuin miksi Raamattu sen kuvaa. On surkuteltavaa, että ihmisiä ajetaan toimimaan vastoin omatuntoaan, lain väärälle puolelle, koska "firman etu" sitä edellyttää. On surkuteltavaa, että edetäkseen urallaan ja/tai säilyttääkseen työpaikkansa ihmiset suostuvat menettelytapoihin, jotka tietävät vähintäänkin kyseenalaisiksi, ellei peräti rikollisiksi."

Meidän yrityksemme avainhenkilöt, joille olimme työpaikat luoneet, sekä muutama oleelliinen yhteistyökumppani oli siirtyntyt pankin puolelle suunnittelemaan ja avustamaan yrtyksemme kaappaamisessa pankille. Se oli rikollista ja aukottomat todisteet oli esim. KHT-tilntarkastajan toiminnasta, mutta vastuuseen heitä ei saatu. Heille jaettiin palkkiona roskapankissa ollutta omaisuutta alihintaan. Roskapankkeja käytettiin siihen aikaan "lahjusvarastanona", sillä niiden toimintaa ei valvonut kukaan.

Kirjoitit "Tiedän, millaista on nöyrtyä pyytämään apua. Tiedän, että se ei ole helppoa. Kirjoituksestasi käy ilmi, että sinäkin tiedät, millaista on pyytää apua. Tiedät myös, miltä tuntuu, kun sitä ei saa."

Se oli järkyttävää, se oli alentavaa, nöyryyttävää. Järkytys oli se, että mistään apua ei saanut, käänsivät selkänsä, kun eivät oman häpeänsä vuoksi pystyneet katsomaan silmiin epäoikeudenmukaisuutta. Hyödynsin sen kokemani vääryyden unohtamalla maineeni ja kunnian, aloin tuomaan julki ne kaikki pahimmatkin kokemukseni ja tunemukseni. En kirjoittele täällä itseni vuoksi, päinvastoin raskasta on kirjoittaa, mutta jonkun on kerrottava niistä seurauksista, joita syntyy epäoikeudenmukaisuuden syistä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Erinomainen kirjoitus! Meni jakoon sosiaaliseen mediaan.

Kari Savinen

Yrittäminen on riskialtista, se on myönnettävä.

90-luvun alun lama oli erään herran järjestämä kts. www.jormajaakkola.fi

Syytä tähän ei ihan tavallisella maalaisjärjellä varustettuna tahdo ymmärtää.
Maamme asiat olisivat hiukan toisessa mallissa, mikäli SDP:n porukka olisi voitu boikotoida päätöksenteosta...

Mielenkiintoisia lukuhetkiä.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Pertti - kiitos hienosta kirjoituksesta ja rohkeudestasi jakaa tarinaasi myös muillekin - luin sen suurella mielenkiinnolla ja myös bongasin sinut siitä ohjelmasta.

Itselläni on myös matkailuyrittäjätausta. Olin veljeni kanssa menestyvä leirintämatkailuyrittäjä Keski-Suomessa 16 vuotta 1993-2008 Rasua Camping*** Jämsänkoski (tein samalla myös yrittäjyyskoulutuksia jne talviaikaan) ja homma päättyi siihen kun poliitikot päättivät heittää meidät pois kun olimme vuokralaisia - Jämsä ja Jämsänkoski yhdistyivät ja meitä käytettiin hiekkalaatikkoleikkien välikappaleena. Sekin on pitkä tarina ja meni siinäkin pieni elämäntyö ja saimme 0 € kädenpuristuksena terveestä ja hyvin tuottavasta 400-500% kasvaneesta liiketoiminnasta mistä olisi voinut saada jatkossa vieläkin hienomman jutun. Nyt tuli sen aikainen kaupunginhalituksen puheenjohtaja pyytämään anteeksi - sanoivat että mokasivat ja raskaasti. Koko Jämsänjokilaakso asian kyllä tiesi asian jo vuonna 2008...

Sitten on minulla ollut toinenkin huikea reissu Ambrosia Professionals yritykseni josta poiki se missä ollaan nyt ja miksi kirjoittelen tännekin. Ehkä kannattaa aloittaa viimeisen blogini lukemalla missä näet millaisia ajatuksia minulla on.

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1952...

Missä väärä virkamies siellä ongelma! Suomi on valtaholistipoliitikkojen ja väärien virkamiesten paratiisi ja bisneksen puolella melkein 100% asioista korjaantuu kun laitetaan noi asiat kuntoon. JOs luet tarkemmin http://E-liike.net kansanliikkeen saittia (+ agenda 2015) niin taatusti yrittäjänä alat ajatella että eihän asioitten kuntoonlaittaminen mahdotinta ole ainakaan ajatuksen tasolle.

Born in hell. Sinulla on varmasti vieläkin kovempia kokemuksia kuin itselläni - noh, vaimo, 7,4 ja kesällä syntyvä uusi tulokas lapsina ja Hirvimäki vuonna 0 on siinäkin tekemistä. En ole eilisen teerenpoika minäkään vaan jo 48 vuotta.

Yhdessä voimme siirtää vaikka vuoria kunhan ajatus menee hyvin syvällä ja tarvittaessa valonnopeudella eli annamme itsemme olla täydellisen vapaita omassa ajattelussamme. t. Petri

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Kiitos Petri kannustuksesta. Tärkeätä palautetta, että jaksan kirjoittaa.

Poliitikot sielläkin ajattelevat vain muutaman vuoden eteenpäin ja omaa kannatustaan. Myönsivät virheensä, mutta siitä ei sinulle paljon apua ollut, menettäjinä olivat kunnat ja työntekijät sinun lisäksi.

Yrittämisen saisi turvalliseksi. Siitä hyötyisi myös yhteiskunta ja veronmaksajat, mutta tahtotila puuttuu. Poliitikot ovat ohjattavissa suuryritysten ja pankkien toimesta, oikeuslaitos vielä tukee sitä kehitystä, pysähtyneisyyden aikaa.

Katinkultaa rakentaessame haimme jotain pientä valtion tukemaa rahoitusta, niin sieltä tuli kyllä päätös, mutta rahoittaja olisi alkanut määräämään kaiken rakentamiseen liittyvän. Emme ottaneet sitä pientäkään rahaa vastaan, sillä halusimme luoda jotain aivan uutta. Kun rakentaminen eteni suunnitelmiemme mukaan, niin saimme KERA:sta, TERA:sta ja toisista valtion rahaa tarjoavista vihollisia, sillä niiden johtajat eivät voineet laittaa omiin tilastoihinsa niitä satoja työpaikkoja, jotka Katinkulta synnytti.

Minä odottelen nyt 100 päivää uuden hallituksen toimia, että saadaanko aiemmin blogeissani esittämät asiat kuntoon ja yrittäjien oikeusturva demokraattisen valtion vaatimalle tasolle. Jos niin ei käy, niin aloitan aktiivisen ovien avaamisen suomalaisille, idearikkaille ja luoville, yrittäjiksi aikoville nuorille toisiin maihin. Niihin maihin, joiden oikeusjäjrstelmään ja tuomioistuimiin voi luottaa paremmin.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Pertti itsellesi kannustuksesta - sinulla(kin) on energiaa! Hittolainen sinulla on energiaa jutuissasi se sinullakaan aina siltä taida tuntua;-)

Lukaisepa joutessasi se E-liike.net agenda

http://www.ambrosia.fi/images/eliikeagenda2015.pdf

Kun saadaan jengi kasaan joka on joutunut uimaan syvemmissä vesissä niin ei meitä mikään pysäytä. Voisin uskoa että ne ajatukset mitä minulla on agandalla on pitkälti sinunkin. Se Suomi on rakennettu Suomeksi jossa joku konkurssi on välietappi matkalla suureen menestykseen!

Myöskin menestystä on monella tasolla ja sinulla on kyky ilmaista ajatuksiasi kirjallisesti.

Taas kun saadaan resursseja yhteen niin se #hyvävallankumous on vain ajan kysymys. Ja siinä totisesti tarvitaan kynämiehiä ja naisia ja jos se eivät kaikki ole kehäkolmosen sisäpuolella kasvaneita niin aina parempi.

E-liike.net nimi on ihan harkittu vaikka se ei todellakaan ole mitään sosialismia. Strategia millä pystytään vaikuttamaan maan asioihin on mietitty ja mietitään lisää yhdessä. E-liike.net on kansanliike ja se voi olla yksi työkalu ja rinnalle jotain muuta mukavaa...

FB kaveripyynnön laitoin btw. t

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset