PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Perusongelma on se, että työntekijä ei ymmärrä yrittäjää

Jospa tämän kerran, myös työntekijä lukisi tämän blogini.

Ensin täytyy erottaa virkamiesjohtoiset ja pörssiyhtiöt perusyrittäjistä.

Virkamiesjohtoisista yrityksistä voidaan ottaa esimerkiksi vaikka S-ryhmä ja pörssiyhtiö, joita on pitkäliuta, pankit ovat niistä oiva esimerkki.

Perusyrittäjä on työtekijä sekä yrittäjä samoissa vaatteissa, päivät ja yöt. Perusyrittäjä on kampaamon pyörittäjä, autokorjaamon pitäjä, yksityinen kauppias, tilitoimistoyrittäjä, hierojayrittäjä, baarin tai ravintolan omistaja jne.

Perusyrittäjän ero virkamiesjohtoiseen yrittäjään ja pörssiyhtiön pyörittäjään on se, että yrittäjän palveluita käyttäessäsi kohtaat myös yrittäjäomistajan.

Kun työntekijä tekee työtään yrittäjän palveluksessa, niin hän saa palkan tehdystä työsuorituksesta ja on vapaalla työvuoron päätyttyä. Perusyrittäjä pakertaa yrityksensä eteen ilman työvuoroja, mutta virkamiesjohtoisen ja pörssiyrityksen johto viettää silloin ansaittua vapaa-aikaa. Hekin ovat kuulolla, eli tavoitettavissa ongelmien ilmetessä. Perusyrittäjä ei ole vain kuulolla vaan hän on kokoajan läsnä, eli valmis tulemaan yritykseensä, työpaikalleen, ongelmien ilmetessä. Tässä on se yksi vapaiden kauppojen aukioloaikojen perusongelma, sillä peruskauppias joutuu luopumaan omasta henkilökohtaisesta elämästään pyörittääkseen kannattavasti yritystään jokaisena viikon päivänä, kun virkamiesjohtoisen suuren kauppaketjun renkipojat viilettävät perheensä kanssa viikonloput kylpylöistä puuhamaihin.

Perusyrittäjän työpäivän ja viikon pituus riippuu hänen yrityksestään. Parturi- tai hierojayrittäjän päivä loppuu siihen kun viimeinen asiakas on poistunut. Kaupan- tai ravintolayrittäjän päivä ei ala siitä kun ensimmäinen asiakas tulee sisään, eikä pääty kun viimeinen poistuu. Heidän täytyy hoitaa tavaran ostot ja tilaukset, ottaa vastaan tilattu tavara. Valvoa elintarvike- ja muiden säädösten ja lakien mukainen tavaran käsittely ja säilytys. Matkailuyritys pyörii 24/7/365, eli vuodessa ei ole yhtään vapaata tuntia, jolloin yrittäjä ei olisi töissä.

Ison yrityksen virkamiesjohtaja tai pörssiyhtiön pomo ei vaivaudu tai hänen ei tarvitse vaivautua paikanpäälle, sillä työntekijät hoitavat homman.

Usean alan perusyrittäjän suurin ongelma on se, että vuorokaudessa on vain 24 tuntia, jotka eivät tahdo riittää yrityksen asioiden hoitamiseen, saatikka perheelle ei jää ollenkaan aikaa.

Kateus ja kauna yrittäjää kohtaan työntekijöiden puolelta on useimmiten kohtuutonta. Työntekijät vaativat etuja ja suurempaa palkkaa, mutta heidän tuottamansa työpanos yritykselle ei vastaa vaatimuksia. Useinkaan syy ei ole työntekijöissä, kun asiakasvirta ja myynti eivät ole riittävät suurempien palkkojen maksuun.

Tässä tulemme siihen iäiseen vastakkain asetteluun, eli yrittäjä on riistäjä ja ei maksa tarpeeksi. Virkamiesjohtoisissa ja pörssiyhtiöissä työntekijä on se ensimmäinen kärsijä, eli pienennetään kuluja irtisanomalla työntekijöitä. Se on täysin tunteetonta peliä tuotoilla, kuluilla ja tulostavoitteilla. Perusyrittäjä kohdalla myös tunteet ovat pelissä, eli yrittäjän on ystävystynyt työntekijöidensä kanssa ja tuntee myös heistä vastuuta, jopa niin paljon, että vaarantaa oman yrityksensä toiminnan laskusuhdanteen aikana, ei halua irtisanoa. Perusyrittäjä haluaisi nostaa työntekijöiden palkkoja, mutta ei pysty, koska pankki vaatii kulujen karsimista.

Konkurssin kohdatessa pankkia, niin veronmaksajat joutuvat maksumiehiksi ja pankkiiri elelee herroiksi aiempien tuottavien vuosien tulospalkkioilla. Virkamiesjohtoisten yrityksien johto hakeutuu uusiin johtotehtäviin ja pörssiyhtiöiden pomot pärjäävät loistavasti nuorina eläkeläisinä etelän ikuisen auringon alla.

Miten käykään perusyrittäjän konkurssitilanteessa ja minkälaiset syyt johtivat konkurssiin?

Konkurssin syinä pidetään useasti huonoa liikeideaa, riittämätöntä omanpääoman määrää, asiakaskatoa, hidasta mukautumiskykyä uudistuviin markkinoihin, vanhaksi käyneitä ja hidasta tuotantoa, käteisvarojen puutetta tai yrittäjä kykenemättömyyttä. Kuitenkin useimmiten on syynä luotonantajan vetäytyminen perusyrittäjän rahoituksen jatkamisesta, johon syynä on luotonantajan vastuun puuttuminen Suomessa.

Konkurssin jälkeen yritys saattaa lopettaa toimintansa, mutta innovatiiviset ja pitemmällä aikavälillä kannattavat yritykset siirretään alihintaan alan toisille yrittäjille, jotka keräävät perusyrittäjän luovuuden voitot oman pohjattomaan pussiinsa. Valitettavasti siinä kannattavien liikeideoiden siirrossa toisiin käsiin avittaa alioikeudet, jotka toimivat osamaattomasti ja omassa suppeassa  kaveripiirissä velallisen vahingoksi.

Perusyrittäjä, oli hän sitten millä alalla tahansa, menettää kaiken, kotinsa ja omaisuutensa. Perusyrittäjän kannalta se pahin vaihtoehto on se, että konkurssin jälkeen yritys jatkaa menestyksellistä toimintaansa, työntekijät säilyttävät työpaikkansa, mutta perusyrittäjä ei voi enää harjoitta omaa ammattiaan yrittämistä, sillä häneltä on viety ”kansalaisluottamus” luottotietorekisterin ja pankkien toimesta.

Perusyrittäjän elämä on pirstaleina ja työntekijät sen kun porskuttavat eteenpäin omassa elämässään.

Suomessa perusyrittäjä on täysin ilman oikeussuojaa, joka hänelle kuuluisi työpaikkojen luojana ja veronmaksajana. Työntekijöiden maksamat verot ovat myös perusyrittäjän hyväksi luettavia, kiinteistöverot, ALV jne...valtavan määrän perusyrittäjän toiminnan tuloloksena valtiot ja kunnat keräävät veroeuroja turvaamatta edes oikeudenmukaisia oikeudenkäyntejä perusyrittäjälle. Perusyrittäjä heiteään yli laidan siitä veneestä, jonka rakentamiseen hän on antanut oman tärkeän panoksensa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Jos et ymmärtänyt blogini viestiä, niin lue aiempi blogini alla olevasta linkistä, jos mielestäsi meitä yrittäjiä kohdeltiin oikeudenmukaisesti, niin pyydän sinua miettimään uudemman kerran:

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176316-t...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Jos yrittäminen kerran on todellakin noin surkean kurjaa, niin eikö olisi aiheellista luoda systeemi, jossa jokainen, joka tekee ilmoitusen yritystoiminnan aloittamisesta, julistetaan saman tien holhouksenalaiseksi ja toimitetaan pakkohoitoon? Olisi sille yrittäjällekin helpompaa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Pertti

... näin se menee. Perusyrittäjä on lainsuojaton, joka ammutaan nähtäessä ensimmäisenä aamun koittaessa.

Perusyrittäjät tavitsevat uuden sheriffin ja lainsuojan hengissä pysymiseksi.

Anna-Leena Nieminen

Toisin sanoen tarvitsevat vapaan eli yksityisen lain yhteiskunnan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Nottinghami sheriffi (pankit) ja Juhana miehineen (pörssi- ja virkamiesyhtiöt) hurmuhallitsevat kansaa ja ryöväävät rahat, sitten on ruin hood ja iloiset Veikot (pienyrittäjät ja ammattijärjestöt) jotka lainsuojaamattomina ovat kansaa ahneudelta suojelleet. Jotenkin vain sheriffi houkutteli Suomen hallituksen syyttämään ongelmista Robinta ja veikkoja mikä sai kansan nousemaan puolustajiaan vastaan.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Juhlapuheissa kehutaan perusyrittäjää, mutta varsinaiset teot kohdistetaan virkamiesjohtoisiin yrittäjiin.

Anna-Leena Nieminen

Poliitikot eivät voi lähtökohtaisestikaan kannattaa vapaata markkinataloutta, koska silloin he menettäisivät asemansa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Huomasin eron selvästi, kun aikoinaan tarvitsin putkiremonttiin tekijää. Isoilta yrityksiltä tuli kalliita tarjouksia. Työ ole heille selvästi liian vähäinen, jotta siihen olisi kannattanut mitään satsata. Hintakin oli sen mukainen, että toivottavasti ei joudu tekemään tai jos joutuu, niin saa reilun korvauksen. Yksinään toimivalta pienyrittäjältä sain asiallisen tarjouksen ja hän sai työn ja asiallisen korvauksen. Vaikutti ainakin tyytyväiseltä. Hyvilläni olin minäkin, kun putket tulivat kuntoon.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

isojen yritysten työntekijöiltä voi toisaalta saada superhalpoja tarjouksia koska he "varastavat" työajan, kaluston ja jopa tarvikkeet työnantajaltaan.

Tämä tulonsiirto luonnollisesti sitten heijastuu yrityksen hinnoittelussa.

Kari Happonen

Timo Huolman

Kaikkea sitä saa kuullakkin...Työntekiää kyllä (lähes aina) syytetään jos firma menee "nurin", nyt väität jotta työntekiät viellä varastavat työnantajaltaan..?? Olipa härski väite,mutta "kieroilta" työnantajila ei muuta väitteitä voi odottaakkaan. Tiedoksi Timo... kaikenlainen varkaus on rikos, jopa työntekiän palkasta pihistäminen ,työ,- ja työturvallisuus sopimuksen rikkominen. Kyllä niin työnantaja ja hänen palkkaamansa työntekiän on tultava palkallaan toimeen.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Oman arjen hallinnan kannalta tärkeissä korjaus- ja huoltotehtävissä olisi ihanteena löytää joku luotettava palveluntarjoaja pk-yrittäjä jonka kanssa tulisi tutuksi ajan myötä. Ja homma sujuu vaikka tämä asiallisen korvauksen ottaisi. Onneksi näitä on löytynyt.

Esimerkiksi auton huollossa myyjäliike painottaa merkkihuollon merkitystä. Onneksi käyttämäni pikkupajoilla on nykyään huoltovaltuudet automerkkiin. Lasku on aina halvempi kuin isossa merkkiliikkeessä. Juttelin asiasta automyyjän kanssa, joka totesi että brändi maksaa. Mutta minä maksaisin enemmän tutusta pk-yrittäjästä joka tekee halvemmalla. Tuttuuden perusteella joustoa myös aikatauluissa löytyy ja esim. ajovalopolttimon vaihdon olen saanut muutamalla lantilla kahvikassaan.

M V

Niin,

Yrittäjän huono ymmärrys työntekijää kohtaan ja päinvastoin voi tulla esiin Pk-yrityksessä monellakin tapaa mutta ei tässäkään saisi yleistää.

Esim. Jos auto on viety huoltoon jossa on yrittäjä ja muutama työntekijä. Omistajan luottoasiakkaan autoa korjataan ja kello neljä havaitaan että juuri se tarvittava tärkeä varaosa on haettu mutta on vahingossa väärään vuosimalliin ja pitäisi hakea uusi. Omistaja ehdottaa että hän hakee sen mutta työntekijän pitäisi odottaa ja siirtää kotiinlähtöään.

Työntekijä on kuitenkin sopinut että hakee vaimon ja lapset heti työajan jälkeen ja perhe jatkaa suoraan pohjoiseen anopin juhliin. Haluaisin jäädä överiin mutta tällä kertaa vaan ei sovi, vaimokin on ihan suuttumispisteessä, -sanoo asentaja.

Omistaja suuttuu mutta hakee osan ja tekee kyseisen työn itse loppuun.

Jos henkilösuhteet ovat kireät kumpikaan ei ymmärrä toistensa tilannetta ja asennetta mutta ylipäätään pienyrittäjän stressi ja havaitaan ja tunnetaan työntekijöiden taholta varsin hyvin.

Seppo Huhtiniemi Vastaus kommenttiin #16

Niin, mutta edellinen tilanne toisin päin,..yrittäjän perhee joutuu odottamaan kunnes mies(yrittäjä) on tehnyt ko.työn, koska joutuu pitämään asiakkaistaan huolta, perhe jää kakkoseksi.. :)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #45

Tämä on täysin yrittäjän oma valinta onko oma terveys ja perhe vähemmän tärkeämpiä kuin ansaita suurisumma rahaa ja haalia mahtikasa mammonaa (Roope Ankan ja Citizen Kanen mielestä kyllä).

Pekka Heliste

Ostajana sinun pitää ymmätää miten yritys segmentoi asiakkaan.

Yrityksellä on käytännössä oikeus valita asiakkaat ja niinpä väärään segmenttiin kuuluva kärsii, jos eksyy asiakkaaksi

Jos et ymmärrä, et ole kovinkan fiksu ostaja ja kärsit tyhmyydestäsi

Eero Mattila

Joo, juuri äsken tuli perusyrittäjälle Kelan viesti, että sairauspäivärahaakaan ei makseta, koska perusyrittäjä saattaa tehdä satunnaisesti työtä sairausaikanaan ..
- Monesti virkamiehet tekevät täysin laittomia päätöksiä yrittäjiin liittyen, koska ovat jossain kahvipöydässä niin keskenään sopineet. Yrittäjä todellakin on lainsuojaton.
nimim. työkyvytön vuodesta 2012

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Laittomia viranomaispäätöksiä varten on olemassa verovaroin rahoitettu oikeuslaitos.

Mutta, jos ei mitään yritä, ei mitään saa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Se on vain niin, ettei Suomessa ja tuskinpa muuallakaan muuallakaan kannata jokaisesta vääryydestä oikeuteen mennä. Ainoa varma tulos on lasku. Suomessa käräjäoikeudet ja muutkin oikeusasteet tulkitsevat tapahtumia vain siltä kannalta, onko rikottu lakia vai ei. Tuomion perusteena on lain mukaisuus ei oikeudenmukaisuus ja sillä on suuri ero.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #24

Kela- ym. sosiaalivalitukset ovat maksuttomia.

Käyttäjän UffeNordstrm kuva
Uffe Nordström

Erittäin osuva kirjoitus.
Haluaisin vaan lisätä että konkurssin tehnyt yrittäjä monasti myöskin menettää tulevaisuutensa. Jopa ihmisarvonsa. Ei pelkästän omaisuutensa.

Olen vähän aikaa sitten lopettanut yritystoiminnan (10 v.) Suomessa ja varmaa on että seuraava yritystä en perusta Suomeen vaikka toiminta suurimmaksi oasaksi tulee tapahtumaan Suomessa.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Kiitos Uffe kommentistasi. Tässä blogissa ne tärkeät asiat unohdin, eli ihmisarvon ja tulevaisuuden menettämisen.

Useassa ne ovat mukana: http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/124791-v...

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen

Sanotaan nyt heti kärkeen: olen työntekijä. En tunne minkäänlaista vetoa yrittäjyyteen koska olen nähnyt sivusta millaista hommaa se on.

Mutta silti yrittäjiä piisaa, miksi? Yrittäjyys on Suomessa ainut tapa rikastua. Työnteolla on kai teoriassa mahdollista saavuttaa seitsennumeroinen tilin saldo mutta se edellyttää vuosien tiukkaa kuria ja on näinollen papereissani järjetöntä. En näe yrittäjyydelle Suomessa mitään muuta syytä kuin rahan himo. On tietysti myös niitä jotka haluavat yrittää enemmän epäitsekkäistä syistä mutta on täysin turhaa tulla väittämään että olet Lindemann pistänyt firman pystyyn kyetäksesi tarjoamaan töitä.

Mulla on lähipiirissäni henkilöitä jotka ovat yrittäjiä. Ne eivät TODELLAKAAN ole kiinni siinä yrityksessä 24/7 (vaikkakin voin uskoa että matkailualan hommissa tuo voi olla totuus). Autokorjaamoyrittäjä totesi mulle että perjantaina menee lafka kiinni klo 14 vaikka syttyisi sota ja pitäisi korjata viimeinen kunnostettava panssarivaunu. Kyllä, se joutuu välillä venyttämään muina päivinä yli virallisen aukioloajan mutta ei se ole missään nimessä kiinni 24/7. Ravintola-ala sama: siellä ollaan kiinni epäinhimillisinä aikoina (yöt) mutta kyllä ne päivät ja alkuillat voi varsin huoletta hoitaa muita asioita.

En sano että yrittäminen Suomessa on helppoa. Aika harvoin työntekokaan Suomessa on helppoa (oletko kokeillut pitkäkestoisesti?) Silti kuvitelma siitä ettei työntekijöillä ole mitään käsitystä yrittäjän arjesta alkaa olla varsin väsynyt ja kulunut. Loppuviimein kyse on kuitenkin vain ja ainoastaan siitä mitä SINÄ haluat tehdä? Haluatko mennä palkkatöihin? Sulla on siihen oikeus. Haluatko yrittää kovemmilla ansioille? Sulla on (toivottavasti, ettei konkurssi enää estä) siihenkin mahdollisuus.

M V

No rahan himo, ei kai yksin se? Maatalousyrittäjiä ja sukuyritysten jatkajia vetää ja painostaa myös suvun painostus.

Nykyään on myös paljon pakkoyrittäjyyttä kuorma-autoilijoita ja myös Franchising ketjujen yksinyrittäjiä jotka ovat nykyajan vastine torppariajalle.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

No ettepä saisi palkkaanne jos ei kukaan yritä mitään tai yrittäminen kustanna virkamiesten palkkaa. Kommentti on bolsevistinen.

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen

Mitähän tarkoittat bolsevistisella?

Ilmeisesti yrität nyt väittää minulle että on olemassa mahdollisuus ettei ole yhtään yritystä eikä kellään ole työtä, niinkö? Ei mulla ole mitään yrittäjiä vastaan ja niinkuin yritin sanoa, olen nähnyt millaista hommaa se on. Eniten vaan harmittaa se jatkuva itku siitä miten vaikeaa se on kun asialle on vaihtoehtojakin.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Tyypillisesti näissä ollaan aina työntekijän puolella ja samalla huudetaan yrittäjille että nyt työllistäkää, kun korotetaan veroja sekä rusikoidaan taas uusi säädöstö jonkin alan riesaksi, jota virkamiehetkään eivät osaa perustella että mitä hyötyä siitä on millään aikavälillä. Kun työntekijällä on hankalaa, pitäisi yrittäjän olla solidaarinen, mutta toiseen suuntaan se ei näytä toimivan.

Joten kun lopulta mietitään kuka se ahnein on, niin voisi työntekijäpuolikin mennä peilin eteen. Siis voisi, muttei varmasti mene.

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen Vastaus kommenttiin #29

Missä "näissä"? Kuka huutaa että työllistäkää? Mua kohtaan ei nykyinen työnantaja ole solidaarisuutta osoittanut (tosin on yrittänyt antaa vaikutelman että lakisäänteisten asioiden toteuttaminen olisi omaa solidaarisuutta) ja olen tähän toimintaan vastannut osoittamalla vastaavan määrän solidaarisuutta takaisin.

Työntekijän mahdollisuudet ahneuteen ovat varsin kapeat. Työntekijää suojellaan lain keinoin koska viimekädessä työntekijä on aina se heikompi osapuoli.

Ilmeisesti itse edustat jotain muuta osapuolta kuin työntekijää?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Perusongelma on se, "yrittäjät" eivät ymmärrä työntekijöitä.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Ongelma on pistää kaikki yrittäjät tai työntekijät samaan laariin.

On yrittäjiä jotka epäonnistuessaan syyttävät kaikkia muita, ja ovat itse kuin pyhimyksiä.

Sitten on niitä jotka epäonnistuessaan eivät jää syyttelemään vaan muuttavat toimintaansa ja yrittävät hanakammin.

Harmittavasti meillä äänekkäämpiä tuntuvat olevan nämä muiden syyttäjät. Harvassa tuntuu olevan se vastavirtaan menevä yrittäjä, joka kiittää työntekijöitä ja yhteiskuntaa, vaikka epäonnistuu.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

On selkeästi filosofisen keskustelun aika tullut.

"Kun työntekijä tekee työtään yrittäjän palveluksessa, niin hän saa palkan tehdystä työsuorituksesta ja on vapaalla työvuoron päätyttyä."

Kyllä.. Pitäisikö _työn_ tekijän tehdä vielä jotain muuta kuin työtä ja siitä hän on oikeutettu tiemmä vielä ainakin toistaiseksi saamaan palkan,vaikka yrittäjät Sipilän kautta nyt tahtovatkin asian muuttaa toisenlaiseksi?

Tämä on hyvin yksinkertainen ajatus. Koita vastata nyt hyvin yksinkertaisesti ilman kyyneliä niin päästään seuraavaan vaiheeseen.

"Perusyrittäjä pakertaa yrityksensä eteen ilman työvuoroja"

Joo o..ei ole pakko pakertaa,mutta kilpailija voikin pakertaa ja voittaa. Missä vika..työntekijöissäkö?

"Tässä on se yksi vapaiden kauppojen aukioloaikojen perusongelma, sillä peruskauppias joutuu luopumaan omasta henkilökohtaisesta elämästään pyörittääkseen kannattavasti yritystään jokaisena viikon päivänä, kun virkamiesjohtoisen suuren kauppaketjun renkipojat viilettävät perheensä kanssa viikonloput kylpylöistä puuhamaihin."

Joo o..missä vika..työntekijöissäkö vai meinaatko pitempäänkin itkeä miksi yrittäjät kilpailee keskenään syyttämällä sitä työntekijöitä?'

"Perusyrittäjän työpäivän ja viikon pituus riippuu hänen yrityksestään."

Ei..vaan yrittäjästä. Yritys on täysin riippuvainen yrittäjästä.Tämä on fakta ja erittäin oleellinen sellainen.

"Parturi- tai hierojayrittäjän päivä loppuu siihen kun viimeinen asiakas on poistunut. Kaupan- tai ravintolayrittäjän päivä ei ala siitä kun ensimmäinen asiakas tulee sisään, eikä pääty kun viimeinen poistuu. Heidän täytyy hoitaa tavaran ostot ja tilaukset, ottaa vastaan tilattu tavara. Valvoa elintarvike- ja muiden säädösten ja lakien mukainen tavaran käsittely ja säilytys. Matkailuyritys pyörii 24/7/365, eli vuodessa ei ole yhtään vapaata tuntia, jolloin yrittäjä ei olisi töissä."

Asioitanne ja järjestelykysymyksiä..mikä pointti?

"Usean alan perusyrittäjän suurin ongelma on se, että vuorokaudessa on vain 24 tuntia, jotka eivät tahdo riittää yrityksen asioiden hoitamiseen, saatikka perheelle ei jää ollenkaan aikaa."

Juu..kateus ja kauna yrittäjiltä työntekijöitä kohtaan alkaa juuri tästä nurinkurisesta ajatuksesta. Perusyrittäjää näyttää riivaavan etologinen toimintadraivi ja kaikki kenellä ei ole sitä on vähän huonompaa porukkaa. Työntekijä tekee työt mitkä on sovittu ja sen on siinä..yrittäjien keskenäinen kilpailu saa yrittäjät hakkaamaan päätänsä todellisuuden mäntyä vasten ja tähän halutaan nyt syyllinen joka on se työntekijä tietysti..mikäs muukaan,vaikka pidennetään sen päivää ja jos ei pidennä niin syytetään sitä sitten yhteiskunnan viholliseksi. Hävetä pitäisi,jos pystyisi.

"Työntekijät vaativat etuja ja suurempaa palkkaa, mutta heidän tuottamansa työpanos yritykselle ei vastaa vaatimuksia."

Jännä juttu..olen kilpailuttanut yrittäjiä töiden tekemisessä ja osa niistä pyysi toisia isompaa korvausta menetetystä vapaa-ajasta. Nämä ketaleet vaaivat etuja ja suurempaa palkkaa kuin kilpailijansa ja heidän tuottamansa työpanos olisi kuitenkin ollut sama kuin kilpailijoilla tai ei olisi edes vastannut vaatimuksiani. Lähdinkö moittimaan heitä? No en.. se kuuluu kilpailuun,että voin kieltäytyä.

"Useinkaan syy ei ole työntekijöissä, kun asiakasvirta ja myynti eivät ole riittävät suurempien palkkojen maksuun."

Ei..kyllä sinä syyllistit edellisessä lauseessasi juuri työntekijät. Näin se homma pelaa..

"Tässä tulemme siihen iäiseen vastakkain asetteluun, eli yrittäjä on riistäjä ja ei maksa tarpeeksi."

Koska ilmeisen selvästi asetit sen vastakkainasettelun olemuksen,niin miksi teit sen?

"Konkurssin syinä pidetään useasti huonoa liikeideaa, riittämätöntä omanpääoman määrää, asiakaskatoa, hidasta mukautumiskykyä uudistuviin markkinoihin, vanhaksi käyneitä ja hidasta tuotantoa, käteisvarojen puutetta tai yrittäjä kykenemättömyyttä. Kuitenkin useimmiten on syynä luotonantajan vetäytyminen perusyrittäjän rahoituksen jatkamisesta, johon syynä on luotonantajan vastuun puuttuminen Suomessa.

Konkurssin jälkeen yritys saattaa lopettaa toimintansa, mutta innovatiiviset ja pitemmällä aikavälillä kannattavat yritykset siirretään alihintaan alan toisille yrittäjille, jotka keräävät perusyrittäjän luovuuden voitot oman pohjattomaan pussiinsa. Valitettavasti siinä kannattavien liikeideoiden siirrossa toisiin käsiin avittaa alioikeudet, jotka toimivat osamaattomasti ja omassa suppeassa kaveripiirissä velallisen vahingoksi.

Perusyrittäjä, oli hän sitten millä alalla tahansa, menettää kaiken, kotinsa ja omaisuutensa. Perusyrittäjän kannalta se pahin vaihtoehto on se, että konkurssin jälkeen yritys jatkaa menestyksellistä toimintaansa, työntekijät säilyttävät työpaikkansa, mutta perusyrittäjä ei voi enää harjoitta omaa ammattiaan yrittämistä, sillä häneltä on viety ”kansalaisluottamus” luottotietorekisterin ja pankkien toimesta."

Kyse on siitä kilpailun hinnasta. Joko se maksetaan tai sitten kilpailu loppuu.

"Perusyrittäjän elämä on pirstaleina ja työntekijät sen kun porskuttavat eteenpäin omassa elämässään."

Kyllä..työhän ei lopu vaan sen tarjoajat vaihtuvat. Tämäkin on osa sitä kilpailua mitä niin jumalattomasti ylistetään.Vai pitäisikö työntekijöiden lopettaa tekeminen,koska tarjoaja ei enään tarjoa töitä tehtäväksi? Niinkö luulet tämän systeemin toimivan?

Ilmeisen selvästi et myöskään ole funtsinut kaikesta huolimatta ihan tarpeeksi kokonaisuutta vaan olet jämähtänyt siihen ahtaaseen näkemykseesi markkinoiden toiminnasta. Vähän sama kuin tuo Anna-Leena Nieminen joka tarjoaa rahalla ostettavaa oikeutta ja kuvittelee ettei se tuota ollenkaan huonoja tilanteita vaan kaikki ikäänkuin itsestään korjaantuu.

Noniin..nyt on toinen näkökulma esitetty kirjoittamiisi asioihin,miten vastaat näihin näkökulmiin,koska varmasti haluat vastata,kun kerran kirjoitit ymmärtämisestä. Ymmärtämistä ei voi tapahtua ilman kommunikaatiota.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Vellu Heinon sisälukutaito lienee näin ed. mukaan osoitettu. Valitettavaa siinä lienee se, ettei hän, höpöttämisensä perusteella, lukemastaan ymmärtänyt yhtään mitään, joten samaan yritysvihaajien laulukuoroon lienee ihanaa samaistua.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Meitä on monenlaisia. Minusta Vellu Heinon pitkä kommentti oli valaiseva. Siinä kuvattiin yrittäjän ja työntekijän asemaa ja toimintaympäristöä monipuolisesti ja hyvinkin totuuden mukaisesti.

Jostain syystä Matti Hemmi näkee asian toisin ja laukoo asiattomasti:
"Valitettavaa siinä lienee se, ettei hän, höpöttämisensä perusteella, lukemastaan ymmärtänyt yhtään mitään, joten samaan yritysvihaajien laulukuoroon lienee ihanaa samaistua."

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ilmeisesti pitäisi alkaa vihata sitten myös itseäni,kun pyrkimys on kuitenkin yrittäjäksi. Miten tämän perusteella sitten pitäisi miettiä Hemmi sinun sisälukutaitoa vai jäikö kaikki jälleen kerran oletusten varaan?

Minun sisälukutaitoni otettiin siinä kohtaa pois päältä,kun selvitetään ensin mitä teksti oikeastaan sanoo..ilman oletuksia.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi Vastaus kommenttiin #26

Yrityksien asioissa mikään mikään kohdallani ei ole jäänyt oletuksien varaan:
http://koskela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/47099-prof...

Suosittelen edelleen perehtymistä ajan kanssa Pertti Lindemanin kirjoitukseen. Hän on mies, joka omassa asiassaan tietää mitä puhuu ja jota kenenkään on turha irvistellä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #35

Mutta silti kuitenkin luulosi minun vihaavan yrittäjiä kolahti päin mäntyä.

Sisälukutaidossasi on sellainen vika,että juuri kirjoitin Pertille vastauksen oman näkemykseni kanssa.. nyt on kyse siitä,että ymmärrämmekö toisiamme. Minä olen vielä työntekijä ja hän on entinen yrittäjä. Otin myös näkökulmaksi edes vähän filosofisen kannan joka koittaisi tarkastella asiaa objektiivisesti.

Siihen voi tietty suhtautua tunteella ja hyvin subjektiivista kulmasta,mutta lisääkö se ymmärrystä? Voit toki osoittaa missä kohtaa myös itse ajattelet toisin ja mikä kohta minun kannattaisi ymmärtää erillailla tai toisin..sekin jopa lisäisi ymmärrystä. Nyt kuitenkin kaikki ymmärtämisen lisääminen heitettiin hukkaan keskittymällä minun ominaisuuksiini jotka oli muuten aivan sivuseikka tiemmä.

Käyttäjän KakeKellovirta kuva
Kake Kellovirta

"Vellu Heinon sisälukutaito lienee näin ed. mukaan osoitettu."

Eipä sunkaan lukutaidossa kehumista ole :)
Olisit vaan vastannut Vellun esittämiin kysymyksiin??

Kari Happonen

Vellu
Tosi hyvä ja asiallinen kirjoitus...

Petteri Hiienkoski

Niinpä! Noin 65 % yrityksistä on juuri yksinyrittäjien yrityksiä. Nykyisen hallituksen ohjelmassa pyritään edistämään yritystoiminnan edellytyksiä. Valitettavasti painopiste on edelleen ihan muualla kuin näissä pienissä yksinyrittäjissä ja heidän elinkeinotoimintansa edistämisessä ja sosiaaliturvan parantamisessa.

Tässä katsaus suomalaiseen yrittäjyyteen painopisteessä pk-yrittäjyys: http://www.kd.fi/files/2015/02/yrittajaohjelma_kdr...

Käyttäjän MarkkuJrvinen1 kuva
Markku Järvinen

P.Lindemanin kuvaa paremmin kuin hyvin millaista pienyrittäjän elämä on.
En viitsi päästää ärräpäitä, mutta vihaksi pistää hänen puolestaan.
Jouko Heynoa kehottaisin suhtautumaan huomattavasti kriittisemmin Suomen oikeuslaitokseen. Yrittämisestä hän ei ymmärrä nyt eikä koskaan tule ymmärtämäänkään yhtään mitään. Itse olen toiminut yrittäjänä n. 20 v. Mitään rikkauksia ei ole tullut. Nyt on hieman valoa näkyvissä, sillä aion muuttaa toiminnan etelän aurinkoon. Heynon Suomi tarvitsee laajaa julkista sektoria. Sillä se tulee hienosti toimeen.

Pekka Heliste

Perusyrittäjiä on monenlaisia eikä heitä voi panna samaan kategoriaan

On huonoja ja on hyviä ja siltä väliltä

Konkurssiin päätyy useimmiten se huono ja jos on huonosti hoitanut raha-asiat niin päätyy ikivelkaan

Mutta yhtään paremmin ei käy palkansaajallekaan, työttömäksi voi jäädä milloin vain ja moni jää pitkäaikaistyöttömäksi, koti pakkohuutokaupataan ja velkaa jää lopuksi ikää.Puoliso ja lapset jättävät luuserin ja loppuelämä norkoillaan sossun luukulla

Pekka Heliste

Hyvä esimerkki on siivousala : Siellä touhuaa pilvin pimein noita perusyrittäjiä ja vain 30 % yrityksistä maksoi työehtosopimusten mukaista palkkaa eikä täyttänyt työsuojeluvelvoitteita ja ihmisten kohtelu on mitä sattuu

Facebookin pitäsi luoda yritysranking, johon voi esittää arvion yrittäjän työntekijäystävällisyydestä, huono saa nolla pistettä, 10 hyvä.Arvoista syntyy keskiarvo

Käyttäjän JuhaKaistinen kuva
Juha Kaistinen

Ymmärtääkö blogisti mikä on yrittäjän tai ammatinharjoittajan ero. Jos ei niin sitten saat puolestani jatkaa ihan itse valitsemallasi tiellä?
Ihmiskunnan historian ajan on ollut henkilöitä, joilla on kyky ja halu tehdä jotain yhteiskuntaa hyödyttävää. Tarvitseeko luetella: käsityöläisiä, rakentajia jne?
Kokonaan toinen asia on he joilla on näkemys jostain suuremmasta tai siitä, että heillä on rohkeutta riskinottoon kasvattaa toimintaansa yritysmuotoon. Mitähän meillä olisikaan ilman maahan tulleita Finlaysoneita ym.
Tällaisen toiminnan näköalattomuus on meillä vallitseva. Meillä täysin perusteettomasti huudetaan ratkaisuksi pienten yritysten perään! Käytännössä juuri blogistin mainitsemien toinen toisillemme palveluja tuottavaan yrittämiseen.
Se ei kertakaikkiaan toimi, että parturi leikkaa tukkasi ja sinä ajat siitä hyvästä hänen nurmikkonsa.
Sillä ei kansantaloutta tueta.
Viittasit ravintolayrittäjän arkeen. Siis täysin monopolin valvomaan alaan. Vertailu esim. pörssiyhtiöihin ja S- kauppaan ei edes ole ontuva. Vai luuletko, että kaupalla on helpot ajat edessään tai globaaleilla markkinoilla kilpailevilla pörssiyhtiöillä?
Miten kävi kaikkivoivalle Nokian kännykkäteollisuudelle? Ja sen varaan rakennetuille "huippuyrityksille", joilla ei ollut mitään tuotekehitystä tai markkinointia kuin mitä Nokian valmiit alihankinnat. Saihan siitä jotkut pelimiehet käärittyä omaisuuksia nykyisen pääiteroijan tapaan
Vanha viisaus: "Kyllä on oksan ottajia, jos on kuusen kaatajia" pitää paikkansa edelleen. Toivottavasti näitä kuusia kaadetaan meillä vielä runsaasti, että saamme oksia niin työntekijöille, ammatinharjoittajille ja huomio, työllistäville yrityksillekin.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Tämän blogin kirjoittaja ymmärtää keskimääräiseen suomalaiseen verrattuna poikkeuksellisen hyvin yrittäjyyteen liittyviä asioita, ja ihan omakohtaisesti, toisin kuin moni vastanneista viisastelijoista.

Käyttäjän OckuKuusava kuva
Ocku Kuusava

En ole yrittäjä, joten miksi minun pitäisi ymmärtää keskimääräiseen suomalaiseen verrattuna poikkeuksellisen hyvin yrittäjyyteen liittyviä asioita ja ihan omakohtaisesti? Tämä on siis se, miksi tuohon blogiin on lähdetty ylensä kirjoittamaan, että duunari ei tajuu, mutta pitäisi. Miksi? Jos olisin yrittäjä, voisin kuvitella että minusta olisi olennaisemaa, että yrittäjät, yrittäjän tukiverkosto, yrittäjäjärjestö ja yrittäjien puolue ymmärtäisi. Mutta se ei kuulemma olekan olennaista, vaan se, että yrittäjällä töissä olevat tajuavat. Olen aina pitänyt yrittäjiä marttyyreinä, jotka eivät haluakaan parantaa omia olojaan, vaan vain heikentää muiden -eikä vaikutelma näillä yrittäjien omituisilla jutuilla kyllä muutu. Eikä ilmeisesti sillä olekaan väliä, kunhan mä tajuun mikä raukka yrittäjä on.

Käyttäjän HarriKoo kuva
Harri Koo

On myönnettävä että mielestäni Lindeman esittää muutamia seikkoja hieman ristiriitaisesti mutta on pääasiassa täysin oikeassa, Suomi ei missän nimessä ole mikään pienyrittäjien paratiisi. Toisaalta monet kommentit tuovat selvästi esille sen kuinka kehittymätön tämä tilanne on. Tuntuu todellakin siltä että täällä eletään kuin Robin Hood'in Sherwoodissa. Sokea selvästi ohjaa sokeaa. Niin takapajuisia ovat monet kommentit. On yrittjiä jotka lähtevät "vuolemaan rahaa" mutta kaikki oikeat yrittäjät tietävät että ahneus tuo sen minkä kaikki jo tietävätkin. Tosiasia on että suurin osa yrittäjistä haluvat luoda jotain muuta jotain toisenlaista. Oikein tehtynä yrittäjän ja työntekijän toiminta on saumatonta. Täällä esitellään myös miltei kommunistisia ajatuksia ja mielipiteitä. Että esim. julkishallinto toisi vaurautta maahaan. Dream on! Ja kun puhutaan ay-liikkeistä kannattaa muistaa että mitä suurempi juopa on yrittäjän ja työtekijän välillä sitä voimakkaampi ay-liike on. Toisin sanoen heidän intressissän on huolehtia siitä että juopa säilyy ja voimistuu. Ongelma vain on se että pian ei maksajaa enää löydy.

Jyrki Paldán

Pien- ja ahdinkoyrittäjien aseman parantaminen, sekä tulo- ja varallisuuserojen tasoittaminen(nähdäkseni se tärkein argumentti ns. "yrityskriittisten" paatoksessa) eivät ole mitenkään ristiriidassa keskenään. Jotain tuosta kertoo varmaan sekin että vasemmistoliitto on ainoa eduskuntapuolue, jonka vaaliohjelmasta löytyi konkreettinen ohjelma pienyrittäjien aseman parantamiseksi, mutta samalla se on maamme yksi johtavista oikeistolaisen talousparadigman kritisoijista. SDP pääsi toiseksi lähimmäksi tarjoamalla suklaatia yrittäjille. Muut olivat vain kieli ruskeana noiden mainitsemiesi virkamiesjohtoisten yritysten ja pääomaparonien takapuolissa.

Perustulo ja henkilökohtaisen konkurssin mahdollisuus tekisivät jo todella paljon yrittämiselle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset