PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Vapaata pohdiskelua sunnuntaityöstä

Aikoinaan, kun olin vielä yrittäjä, niin yhtiökumppanini olisi halunnut luopua työntekijöiden päivärahoista, kun heitä saatettiin välillä toisiin kaupunkeihin koulutukseen.

Kysyin muutaman päivän kuluttua yhtiökumppaniltani, että onko 1000mk:aa sulle pieni- vai isoraha? Yhtiökumppanini sanoi, että on. Kysyin, että jos saisit kaikista työmatkoistasi 1000mk:aa päivää kohti, niin pitäisitkö sitä hyvänä asiana? Hän vastasi myöntävästi.

Seuraavaksi kerroin hänelle, että 100mk:n päiväraha on työntekijöiden palkkaan nähden huomattavasti suurempi, kuin 1000mk:aa sinun tuloihin verrattuna, niin ymmärrätkö nyt päivärahan merkityksen työntekijöille, kun ajattelet vielä ylimääräisiä kuluja, joita heille aiheutuu työmatkalla? Nyt hän ymmärsi.

Tätä kirjoittaessani ymmärrän hyvin, että on olemassa yhteiskunnan kannalta välttämättömiä tehtäviä, joita täytyy hoitaa 24/7, sairaanhoito, poliisi ja pelastuspalvelu jne. Niiden ammattien palkat ovat jo nyt, vaatimustasoon ja yhteiskunnan toimivuuteen nähden alhaiset, joten sunnuntain tuplapalkka on todella tärkeä.

Vaikka yhteiskunta on alkanut enemmän elämään 24/7 aikaa, niin se ei tarkoita sitä, että perheet voisivat niin elää. Perheet pyrkivät elämään myös lasten aikataulujen mukaan. Lapset käyvät koulussa viitenä päivänä viikossa aamusta iltapäivään, jonka jälkeen he kaipaavat vanhempiensa seuraa. Lasten kannalta ei ole samantekevää, että viettääkö perhe yhteistä aikaa ostoskeskuksessa tai jossain supermarketissa, sillä silloin vanhemmat keskittyvät tavaran hankintaan, ei lapsiin.

Ehkä täytyisi nyt uudelleen pohtia kauppojen sunnuntai aukioloa, jos ne laitettaisiin uudelleen kiinni sunnuntaisin, niin kauppojen ja niihin liittyvien muiden palveluiden ei tarvitsisi maksaa ollenkaan palkkaa sunnuntaisin.

Kaikki ymmärtänevät sen, että sunnuntai aukiolot eivät ole lisänneet asiakkaiden käytettävissä olevaa rahamäärää, vaan heidän kulutuksensa on jakautunut kaikille viikonpäiville.

Me tietenkin haluaisimme, että meidän kaikki tarpeemme tyydytettäisiin kaikkina kellonaikoina ja viikonpäivinä, mutta olemmeko me valmiit maksamaan siitä korkeamman hinnan tuotteissa ja palveluissa? Nyt vaikuttaa siltä, ettemme ole?

Sunnuntai aukiololla suuret ostoskeskukset ja monopolisoitunut kauppa pyrkivät vain haalimaan lisää markkinaosuutta, jossa ne onnistuivatkin. Kun on saavutettu määrätty markkina-asema, niin silloin voidaan myös pyytää suurempi hinta tuotteista, koska kilpailua ei ole. Kun kaupan alan työpaikat keskittyvät sen myötä, niin pätkätyöt lisääntyivät, koska kauppojen virkamiesjohto pyrki entisestään tehostamaan työvoiman käyttöä ja alentamaan palkkakustannuksia.

Suuren kauppakeskuksen muut kiinteät kulut ovat suhteessa huomattavasti suuremmat palkkakustannuksiin nähden kuin pienyrittäjällä, joten pienyrittäjälle sunnuntai aukiolo nostaa huomattavasti kuluja, jonka vuoksi hän joutuu itse tekemään sunnuntaityöt.

Perheiden vapaa-ajan vietossa tapahtui muutos, aiemmin vietettiin yhteistä aikaa perhepiirissä, isovanhempien luona, eri harrastuksissa ja tapahtumissa. Nyt on tärkeätä ehtiä sunnuntaisin ostoskeskuksien tarjouksien perään ja ostamaan koko viikon elintarvikkeet isosta kauppakeskuksesta, joka sijaitsee taajaman ulkopuolella, jolloin lähikaupat näivettyvät.

Haluaisitko Sinä tehdä työtä jokaisena viikon päivänä, myös silloin kuin lapset eivät ole koulussa? Jos vanhempasi olivat vuorotyössä ja sunnuntaisin töissä, niin miltä Sinusta tuntui, menetitkö jotain lapsuudessasi?

Onko sunnuntain tuplapalkka riittävä korvaus omalletunnollesi siitä, että et ole viettämässä vapaa-aikaa lasten kanssa? Tunnetko, että Sinun on pakko työskennellä sunnuntaisin, että saat suuremman korvauksen, jolla voit maksaa asumiskuluja ja muita päivittäisiä menojasi?

Pienyrittäjä, vapaiden aukioloaikojen luoman eri kilpailutilanteen vuoksi, joutuu pitämään yrityksensä auki vaikka kulut ovat suuremmat. Pienyrittäjän täytyy säästää sunnuntain kaksinkertaisissa palkkakuluissa, joten yrittäjä on itse silloin töissä. Yrittäjä ei ole ahneuttaan sunnuntaisin töissä vaan pakosta, että saa pidettyä perheensä leivässä sekä turvattua työntekijöiden työpaikat.

Kummityttöni isä oli 90-luvun puolessa välissä pikkukauppias. Lapselle oli vaikeata ymmärtää, että isi on töissä myös lauantaina ja sunnuntai-iltasin, jolloin hän meni laittamaan kaupan kuntoon maanantaiaamuksi. Kun aukiolot vapautuivat, niin tyttö ei nähnyt juurikaan isäänsä.

Minä tein matkailualalla 24/7/365 työvuoroa. Jo 15-vuotiaana olin koko kesälomani töissä perheyrityksessä. Aamulla kymmenestä lähtien vastaanotossa, kun matkailijat lähtivät. Iltapäivän neljään saakka hoidin muita yrityksen asioita, ja jälleen illan kello 23.00 saakka vastaanotossa, jonka jälkeen alkoi yövuoroni. Kahvilan takahuoneessa yritin nukkua aamu neljästä kymmeneen, harvoin se onnistui, sillä matkailijoita lähti myös aamuvarhaisella. Niin meni yksikin kesäloma kokonaan, että yksi ainut päivä oli vapaata, eli työvuoroni kesti todellakin 24/7. Myöhemmin matkailuyrittäjänä olin kiinni työssäni jokainen päivä, yövuorot jätin kuitenkin toisten hoidettavaksi. Siksi tästäkin asiasta kirjoitan, koska kokemuksesta tiedän, minkälaista on olla töissä, kun kaverit ovat vapaalla ja omaa aikaa ei todella ole.

 

Ps. Joku voi ihmetellä näiden minun blogieni ristiriitaisuutta ja pomppimista puolelta toiselle mielipiteissäni. Syy on se, että en ole sidottu minkäänlaiseen putkiajatteluun ja minun ei tarvitse mielistellä ketään, ei myöskään mitään poliittista aatesuuntaa. Se on antanut minulle vapauden pohtia eri asioita eri näkökulmista vapaasti. Blogeja kirjoittaessani pyrin ajattelemaan eri ihmisten parasta, niin köyhien, niin rikkaitten, niin työntekijöiden, niin työnantajien kuin yrittäjien. En yritäkään ollaan mitenkään looginen ajatuksissani ja mielipiteissäni, se on blogistin vapaus. Minulla ei myöskään ole mitään henkilökohtaista päämäärää, jonka haluaisin saavuttaa blogeillani. Ehkä sittenkin on - lisätä myötätuntoa ihmisten välille.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Hieno postaus sinulta Lindeman.näinhän se asia on ja muistelisin että vielä 2000-luvun alussa kaupat olivat vielä sunnuntaisin, jopa äitini asunnon lähellä ollut Spar (tai niin ainakin muistan). Empä muutenkaan käy kaupoilla sunnuntais, shoppailupäivä on pitkään ollut lauantai sekä keskiviikko ja ruokaostokset suoritettu maanantaisin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Olisipa Pertti Lindemanin kokemusta ymmärtämystä enemmän myös muilla yrittäjillä. Ei se haitaksi olisi työtekijöillekään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset