PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Viestini Kultarantaan, palauttakaa Suomi oikeusvaltioiden joukkoon.

  • Kuva, P.Lindeman
    Kuva, P.Lindeman

Olen kirjoittanut blogeissani vuosien mittaan todellisin esimerkein epäoikeudenmukaisten tuomioiden syistä ja seurauksista, mutta ilman minkäänlaista tulosta. Tulin siihen päätelmään, että lukijat eivät ymmärrä isoja asioita, tai eivät jaksa niihin paneutua, joten kirjoitin nyt helpomman esimerkin.

 

Lasketaanpa nyt omenoita

Lapset olivat olleet aamulla omenatarhassa. Maijalla on viisi omenaa ja yksi puolikas, Matilla kaksi omenaa ja Kallella vain omenan puolikas. Tupaan tulee Ville, jolla ei ole edes omenan puolikasta. Kenen täytyisi antaa Villelle omena? Luopuisiko Maija yhdestä omenastaan, vai Matti toisesta omenastaan. Täytyisikö Kallen puolittaa omenan puolikkaansa?

Käy kuitenkin niin, että kukaan ei anna palastakaan omasta omenastaan Villelle. Hänelle kuuluisi kuitenkin osa omenoista, sillä he ovat sisaruksia, sillä kaikki omenat ovat heidän vanhempien omenatarhasta.

Naapurissa asuu käräjätuomari, joka pyydetään ratkaisemaan lasten riita.

Lapset lähtevät omenatarhaan ja käräjätuomari istahtaa penkille ja kysyy nyt lapsilta vuoronperään, että miten he saivat omenat?

Matti kertoo poimineensa toisen omenan maasta ja toisen puusta.

Maija kertoo poimineensa kaikki omenat puun alta

Kalle kertoo keränneensä puusta kuusi omenaa, mutta Maija kaatoi hänet tikkailta ja vei omenat. Vain puolikas omena jäi tikkaitten alle, jonka hän otti itselleen. Olisin antanut omista omenoistani Villelle ja Maijalle omenat.

Ville kertoo jääneensä ilman omenaa, kun omenasato oli pieni ja toiset ehtivät keräämään omenat, ennen kuin hän sai toimitettua äidin antaman asian.

Käräjätuomari kysyy nyt Maijalta, että kaatoiko hän Kallen tikkaat?

Maija vastaa, ettei kaatanut. Horjahti kyllä puuta vastaan ja siitä tipahti viisi omenaa ja maasta poimi vielä omenan puolikkaan.

Käräjätuomari kysyy vielä Matilta, että näkikö hän Kallen tikkaiden kaatumisen? Kalle kertoo Maijan ravistelleen Kallen tikkaita, jolloin hän pudotti omenat ja horjahti tikkailta alas ja satutti jalkansa. Samalla tikkaat kaatuivat.

Omenatarhaan hyppelee naapurin Kaija ja käräjätuomari pyytää häntä todistajaksi. Kaija on niin mukava tyttö, käräjätuomarin veljen tytär. Aina iloinen ja rehellinen. Veli ottaa aina Maijan Kaijan kaveriksi puuhamaahan, niin saa vaimonsa kanssa hetken istahtaa kahdestaan, kun työt touhuavat omissa leikeissään. Kaija oli ollut vanhempiensa kanssa viikon laivaristeilyllä ja tuli nyt suoraan kotoaan tuomaan matkamuiston Maijalle.

Käräjätuomari kertoo Kaijalle mistä on kyse ja kysyy Kaijalta, että näkikö hän Kallen tikkaiden kaatumisen?

Kaija kertoo kirkkain ja viattomin silmin, että hän näki kuinka Maija poimi omenat toisen puun alta, eikä sen puun alta, jossa Kalle kaatui tikkaineen.

Käräjätuomari päätti miettiä oikeudenmukaista tuomiota viikon, jonka jälkeen lähettää sen kaikille Facebookiin.

 

Niinpä viikon kulutta putkahti käräjätuomarin päätös Facebookiin ja se kuului näin:

Tutkittuani omenatarhaa paikan päällä, totesin ruohon korkeaksi ja liukkaaksi. Omenat olivat korkealla, koska omenapuiden alaoksat oli leikattu, joten tikkaita oli tarvittu omenoiden poimimisiksi puiden oksilta. Kuulustelujen perusteella on täysin mahdollista, että Kalle oli saanut poimittua kuusi omenaa tikkaiden avulla. Ottaen kuitenkin huomioon Maijan kömpelyyden ja nurmikon liukkauden, hän on saattanut tönäistä omenapuuta, jonka omenat putosivat puusta maahan. Ei ole kuitenkaan toteen näytetty, että Kallella olisi ollut sylissään ne riidan kohteena olevat kuusi omenaa ja todisteiden valossa ei voi tietää, että mistä puusta omenat ovat peräsin.

Ulkopuolinen todistaja Kaija kertoi nähneensä Maijan aivan eri puun alla, kuin Kalle tikkaiden kanssa oli.

Harkittuani pitkään tuomiota päädyin siihen, että Maijan tönäistyä toista omenapuuta, ei Kallen omenapuuta, sieltä tipahti kuusi omenaa, joten omenat kuuluvat Maijalle, myös se Kallen puolikas omena on Maijan omaisuutta, joka oli vierähtänyt Kallen kaatuneiden tikkaiden alle, jotka ylettyivät toisen puun viereen, jonka alta Maija poimi omenoita. Tapahtuman silminnäkijänä oli naapurin Kaija, jonka todistus oli ulkopuolisena uskottava. Olen kuitenkin oikeudenmukainen tuomari ja tuomitsen Matin luovuttamaan toisen omenan Villelle, että hänkin saa yhden omenan.

 

Minkälaiset olivat sitten seuraukset tällaisella epäoikeudenmukaisella tuomiolla?

Kalle, joka oli ollut luokkansa priimus, menetti nyt opiskeluhalunsa. Hän alkoi kiusaamaan toisia oppilaita ja ajautui myöhemmin päihteiden ja huumausaineiden pariin. Kalle potkittiin pois koulusta, jonka jälkeen alkoi rikos- ja vankilakierre. Armeija jäi Kallelta käymättä, sillä hän ei halunnut puolustaa maata, jossa ei oikeudenmukaisuutta arvosteta. Kalle teki itsemurhan alle kolmekymmentävuotiaana.

Matti ymmärsi hyvin, että käräjätuomari oli näyttänyt hänelle, miten oikeutta jaetaan. Matti ei kuitenkaan lannistunut vaan alkoi innokkaammin opiskelemaan. Opiskeli eri kieliä ja löysi myös oman alansa työelämässä. Valmistuttuaan hän muutti heti ulkomaille, ei halunnut elää elämäänsä epäoikeudenmukaisessa valtiossa.

Maija alkoi opiskelemaan kauppatieteitä ja hänestä tuli myöhemmin menestyvä pankkiiri.

Kaija, käräjätuomarin veljen tyttärestä, tuli lakimies. Myöhemmin hän peri käräjätuomarin paikan, kun hänen setänsä siirtyi hovioikeuden presidentiksi. Käräjätuomari Kaija oli aina valmis auttamaan pankkiiri Maijaa velkomustuomioissa, että pankki sai omansa ja vähän enemmänkin.

 

Suomea uhkaa enemmän sisäisen oikeusturvallisuuden puute, kuin ulkoinen uhka.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Tässä blogini linkissä todelliset syyt ja seuraukset epäoikeudenmukaisuudesta:

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176316-t...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Hyvin tehty selkokielinen esimerkki oikeudenmukaisuuden puutteesta.

Tapani Lahnakoski

Yksi esimerkki tähän sarjaan on perintövero asunnosta, johon leski jää asumaan, mutta lapset perivät puolet asunnosta ja joutuvat maksamaan siitä perintöveron, vaikka eivät mitään käteen saisikaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset