PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Suomalaisten ulkomaanmatkat verolle?

Suomalaiset matkustavat ulkomaille  

Matkoja tehtiin 2014 yhteensä 7,9miljoonaa. Jos teemme karkean arvion, niin keskimäärin matkaa kohti kulutettiin 800€ (hatustani vedetty arvio), niin Suomesta vietiin rahaa ulkomaille 6,3miljardia euroa toisten maiden sisämarkkinoille ja verottajille.

Matkailijat maksoivat ulkomailla tavaroista ja palveluista ALV:n, tupakka- ja alkoholiveroja sekä heitä palvelleet työntekijät maksoivat palkastaan veroja.  Ulkomaille suomalaiset maksoivat valtavan määrän veroja, jos se olisi keskimäärin 20%, niin se tarkoittaa 1,3miljardia euroa maksettiin veroja toisiin maihin.

Miten tästä rahavirrasta voisi valtion pohjattomaan kassaan kerätä veroja?

  1. Jokaisesta ulkomailla tehdystä luottokorttiostoksesta ja automaattinostosta maksetaan 10%:a vero Suomeen.
  2. Jokaisesta ulkomaille suuntautuvasta laiva ja lentolipusta maksetaan 10%:n ylimääräinen vero Suomeen.
  3. Omalla autolla tehtävästä ulkomaanmatkasta maksetaan 10€:n vero ulkomailla oleskeltua päivää kohti.
  4. Lisäksi jokaiselta ulkomaanmatkaajalta vaaditaan oma matkavakuutus, niin Suomi välttää EU-sairausvakuutuskortin käyttämisestä aiheutuvat kulut.

Seuraavaksi kunnat ja kaupungit voisivat ottaa omat uudet verot käyttöön.

  1. Kunnasta tai kaupungista muuttovero, joka olisi esim. 30%:a muuttoa edeltävän vuoden kokonaistulosta.
  2. Asunnon myyntivero 20%:a kauppahinnasta, jos samasta kunnasta tai kaupungista ei hanki uutta asuntoa.
  3. Kuntien ja kaupunkien rajoilla olisi verokioskit, joissa verotettaisiin omia asukkaita, jotka ylittävät kunnan rajan, ja toisten kuntien asukkailta kerättäisiin vierailuvero.

Miten tämä veronkanto organisoidaan.

Valtio ja kunnat laativat laajan organisaation, vähintään viisituhatta virkamiestä ja heille sata kovapalkkaista johtajaa valvomaan veronkeräystä. Kulut vuodessa vain 300miljoonaa euroa.

Jos valtion verotulot eivät vieläkään riitä valtion virkamiesten ja poliitikkojen lomanviettoon, niin säädetään ulkomaaneläville maahantulovero esim. 100€/henkilö x 8miljoonaa matkailija = 800miljoonaa eroa valtionkassaan.

 

Miksi tämän blogin kirjoitin?

Kirjoitin tämän siksi, ettei vaan joku poliitikko ehdi tällaisella tyhmyydellä hankkia itselleen ääniä, sillä tyhmempiäkin ulostuloja on saanut viimeaikoina lukea mediasta. Poliitikot pelaavat nyt vaarallista peliä, eli luovat vastakkainasetteluja kansalaisten välille, joiden seuraukset tulevat olemaan myöhemmin vielä kalliimmat, kuin oli 90-luvun pankkikriisi, joka maksoi veronmaksajille 35miljardia ylimääräistä euroa silloin ja maksaa vieläkin vähintään miljardieuroa vuodessa korkomenoina, työttömyytenä, nuorten syrjäytymisenä, työkyvyttömyyseläkkeinä jne.

Poliittisessa keskustelussa on keskityttävä siihen, että kuinka luoda lisää työpaikkoja, kuinka tuoda Suomeen investointeja, kuinka palautta suomalaisten yritysten tuotanto ulkomailta Suomeen, kuinka turvata yrittäjän oikeusturva, kuinka luoda yhteishenkeä, kuinka kaventaa köyhien ja rikkaiden välistä kuilua, kuinka saada koko kansa puhaltamaan yhteen verokassaan jne. Toivo enemmän suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoa., vähemmän kateutta.

Kansan köyhdyttäminen, varsinkin työttömien ja eläkeläisten, vie työhalut ja uskon tulevaisuuteen vielä työssäkäyviltä. Väärä politiikka vie uskon työpaikan säilymisestä ja luo kuvan eläkevuosien kurjuudesta. Sellainen vastuuntunnoton politiikka tuhoaa kansan mielialan ja halun pysyä kotimaassaan, kylmässä ja harmaassa ilmastossa, juuri heiltä, joilla on ollut haave elämän viimeisien vuosien vietosta lämpimämmässä ja aurinkoisemmassa ilmanalassa. Nyt Suomen kylmä ja sateinen kesä veti pilvet myös eläkepäivien auringon eteen.

He, joilla on ne suuret eläketulot, muuttavat etelän lämpöön eläkepäivikseen, oli verotus  mikä tahansa. He, joilla on pieni eläke, jotka terveytensä  ja aurinkoisemman vanhuuden toivossa ovat eläneet ja tehneet ikänsä töitä uskollisina veronmaksajina, heidän unelmansa ollaan nyt tuhoamassa.

Kun unelma aurinkoisista eläkepäivistä särjetään, ja säilytetään Suomen korkea veroaste vielä eläkepäivillä, niin miksi pakertaa ikäänsä Suomessa, kun voi jo nuoruudessa muuttaa ulkomaille töihin tai yrittäjäksi, jolla varmistaa miellyttävämmän työympäristön ja aurinkoisen vanhuuden. Suomi menettää silloin parhaimman kansanosan, joka hallitsee kieliä, on yrittelijästä ja aktiivista, sillä maata eivät kaikki pysty vaihtamaan, vaikka haluja olisikin. Sehän voidaan tietenkin estää sulkemalla rajat ja rajoittamalla ulkomaanmatkoja sekä muuttoa ulkomaille.

Suurin vaara tällaisessa kateuden sävyttämässä poliittisessa keskustelussa on se, että ihmiset alkavat ymmärtämään elämän arvot oikein ja laittavat ne oikeaan järjestykseen. Suuri ja kaunis, isolla velalla ostettu, talo ei tuokaan sitä onnea kuin hetkeksi, kunnes hoksaa sitoneensa koko loppuelämänsä sen maksamiseen. Kallis auto oli vain hetken huuma, sillä ystävät ja sukulaiset eivät osaa olla kateellisia kuin hetken, mutta pankki muistuttaa joka kuukausi, ottaen osamaksut tililtä. Enemmän ja enemmän on paiskittava töitä, että saa kaikki maksettua ennen kuolemaansa. Toinen vaihtoehto, on muuttaa etelän lämpöön elämään ja töihin. Asua vaatimattomasti, sillä siellä ei tarvitse vapaa-aikaansa istua kylmää, viima ja pyryä paossa kotona. Voi mennä rannalle, pulahtaa meren aaltoihin, se ei maksa mitään. Elämis- ja asumiskulut ovat kaikilta osin pienemmät, joten pienemmällä palkalla ja rehkimisellä saavuttaa huomattavasti paremman elämisen tason, kun on päässyt eroon kateuden tuottamisesta ja kateuden kokemisesta.

Lopuksi kysymys lukijoille ja toisille blogisteille.

Onko tasa-arvoista, että ulkomailla asuva suomalalainen eläkeläinen maksaa tarkalleen saman veron Suomeen, kuin Suomessa asuva, saamatta kuitenkaan mitään veroilla tuotettuja ja ylläpidettyjä etuja ja palveluita, koska ei ole maassa niitä käyttämässä? Onko kohtuullista maksaa tyhjästä? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Eläkkeiden verotuskeskustelussa törmäävät keskenään vasemmistolainen ja oikeistolainen käsitys siitä, mitä eläkkeet oikeastaan ovat. Vasemmistolaisen käsityksen mukaan eläkkeet ovat työuran päättymisen jälkeen henkilöille maksettavaa sosiaaliturvaa, oikeistolaisen käsityksen mukaan viivästettyä palkkaa. Totuus eläkerahastojen toiminnasta on sitten jotakin tältä väliltä. Näissä käsityksissä on huomattava ero sen osalta, missä määrin eläkkeiden voidaan katsoa olevan omaisuudensuojan piirissä.

Kaino Kivi

Olen ottanut lähemmäs 30 vuotta osan palkastani vapaaehtoisena eläkevakuutuksena. Tuosta palkan osasta en ole maksanut veroa. Eläkevakuutukseen liittyvä lainsäädäntö ja lain henki lähti siitä, että vero maksetaan eläkevakuutusta (=palkkaa) nostettaessa. Mikäli eläkevakuutusta ei olisi ollut, olisin saanut vastavan summan palkkana, josta olisin maksanut verot.

Ilmeisesti katsot nyt olevan oikein, että saankin tallessa olevan osan palkastani verottomana? Näinhän käy jos muuttaisin Portugaliin ja hakisin Non-habitual resident statuksen. Ilmeisesti oli myös oikein, että ne jotka ottivat heti kaiken palkkana maksoivat verot. Olemme siis eri asemassa.

Itse katson niin, että tasapuolisuuden vuoksi, myös minun on syytä osallistua yhteiskunnan rakentamiseen ja veroihin. Vaikka minulla nyt olisikin mahdollisuus muuttaa Portugaliin, en sitä tee ja vaikka tekisin, maksaisin verot vanhoista palkoistani. Ymmärrettävästikin summa on huomattava.

Myöskin työeläkeiden osalta on käytännösä sama tilanne kuin vapaaehtoisissa eläkevakuutuksissa. Ne on saatu verottomana ja on lähdetty siitä, että niistä tullaan maksamaan verot. Ilman noita verotuloja kestävyysvaje kasvaa sietämättömäksi.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Upeata, että olet saanut säilyttää omaisuutesi ja viettää eläkepäiviä Kotisuomessa ;-)

Mulle kävi vähän huonommin.

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/184512-v...

Käyttäjän TonyPeltonen kuva
Tony Peltonen

Aivan järjetön idea. Estäisit köyhempiä etsimästä parempaa elämää ja ajaisit heidän pinnat niin kireälle, että se synnyttäisi mellakoita. Avovankilahan tuo tuommoinen järjestelmä olisi käytännössä. Sulle se olisi veroa, normaalit ihmiset kokisivat sen sakottamisena vapaudesta.

Kuinka monet vähempivaraiset raivostuisivat tästä? Tästä syystä se on myös laitonta ja ihmisoikeuksia rikkova idea.

Jos ei o rahaa et saisi liikkua? No mites sitten töiden etsimiselle käy?
Miten kävisi heille jotka tarvisivat lomaa siitä paikasta jossa he ovat?
Entäs jos ei ole rahaa maksaa veroja matkustamisesta. Pistäisitkö vankilaan?
Menettäisikö ihmiset luottotiedot esimerkiksi Ruotsin matkasta.

Aurinkoloma suoraan verohelvettiin...

Jos haluat sitä että vain rikkailla on oikeus matkustaa voit painua helvetin syvälle helvettiin ja miettiä siellä on olla helvetissä ilman oikeutta poistua.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Et tainnut lugea blogiani loppuun saakka?

Käyttäjän OlliRusi kuva
Olli Rusi

Juuri samansuuntaisia ajatuksia ulkomaanmatkailusta kuin itselläni on ollut. Suomalaiset tekivät vuonna 2014 noin kahdeksan miljoonaa ulkomaanmatkaa. Ulkomaanmatkojen määrä on kaksinkertaistunut vuodesta 1991 ja puolitoistakertaistunut vuodesta 2009, jolloin taloutemme alamäki alkoi pahasti. Ulkomaanmatkojen vuosittainen määrä on sen jälkeen noussut lähes kolmella miljoonalla matkalla. Käytämme siis entistä suuremman osan kaikista varoistamme ulkomaanmatkoihin. Niihin käytettiin viime vuonna yli 10 Mrd€. Tätä on vaikea lukea perustoimeentuloon, vaan se on mielestäni "kerskakulutusta". https://www.facebook.com/notes/olli-rusi/matkailu-... . Meidän on toisaalta vaikeaa alkaa verottaa esimerkiksi eläkeläisiä ulkomailla viettämästään ajasta. Eläkeläisten ulkomaille kantama raha on toki paljon pienempi kuin ulkomaan lomamatkoihin käytetty raha. Ennenkuin Suomen markka aikanaan päästettiin kellumaan, niin tällainen rahan vuotamimen maasta ulos taltutettiin devalvoimalla, nyt sitä ei voi tehdä. Isossa mittakaavassa meiltä on jäänyt 90 -luvun alun jälkeen keskustelematta mitä tarkoittaa kansainvälistyminen, globalisaatio ja työvoiman ja pääoman vapaa liikkuvuus. Se johtaa väistämättä hyvinvoinnin ja etujen harmonisoitumiseen, eli tasaantumiseen eri maiden välillä. Suomi ei ole siinä saajana. Emme voi myöskään rakentaa Suomesta uutta Pohjois-Koreaa, joka eristäytyy muusta maailmasta omaan kuplaansa. Matkailu on kyllä verolle pantava ja se ei ole köyhän kansan kyykyttämistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset