PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Työttömyysturvaa heikennetään, vastaavasti yrittämisen turvaa on lisättävä.

Kaikille työttömille ei löydy työpaikkaa vaikka työttömyysturva poistettaisiin kokonaan. Työpakkoja ei ole niin paljon tarjolla, kuin on työttömiä.

Osa työttömistä saattaisi haluta yrittäjäksi, työllistäen itsensä sekä toisia, mutta yrittäjän oikeudet ja oikeusturva on 90-luvun pankkikriisin seurauksena poistettu.

Nyt olisi viimeinen aika parantaa yrittäjien oikeusturvaa ja taata yrittäjille heille kuuluvat edut kokonaisuudessaan, sillä he ovat ”veronkerääjiä”, sanan tarkassa merkityksessä. Tarvitaan rajuja uudistuksia, että työtön uskaltaa siirtyä yrittäjäksi.

Tässä muutamia parannusehdotuksia nykyisille ja tuleville yrittäjille. Nämä ehdottamani parannukset on suunnattu perusyrittäjille, ei ”virkamiesjohtoisille” yrityksille, pörssiyrityksille tai valtakunnallisille ketjuille.

Jokainen yhteiskunta elää työllä, jonka yrittäjät tarjoavat. Joten jokaiselle aloittavalle yrittäjälle tulee yhteiskunnan tarjota ”äitiyspakkaus” = ”yrityspakkaus”, joka voisi sisältää esim. veloituksetta nettiyhteyden yhdeksi vuodeksi, kannettavan tietokoneen sekä tulostimen, älypuhelimen, pankin maksupäätteen,  yhdeksi vuodeksi kaupungin pysäköintiluvan, yhden lounaan kunnan henkilöstöruokalassa vuoden ajan, yhden täydellisen lenkkeilyasun, yhden kutsun kunnan-/kaupunginjohtajan lounaalle, vuodeksi ilmaisen lasten päivähoidon, joka kuukausi yhden tunnin yritysasiamiehen konsultoinnin ja sadan euron illalliskortin paikalliseen ravintolaan kiitoksena yhteiskunnalta.

Sähkö ja telepalveluilta tarjoavilta yrityksiltä toivoisin oma-aloitteista tukea aloittaville yrityksille. Ne voisivat tarjota sähkön ja telepalvelut aloittavalle yritykselle puoleen hintaan ensimmäisen toimintavuoden ajan. Kun isot yritykset ottavat vastuuta uusista yrittäjistä ja tukevat omalta osaltaan niiden tulevaisuutta uusina asiakkaina, niin siitä hyötyy yritykset, yhteiskunta, ja verottaja.

Tukemalla aloittavia yrityksiä, niin saa tuloa itselle tulevaisuudessa. Tässä on aivan uudenlaista ajattelua yrityspuolelle, eli toimivat yritykset tukevat ja ottavat suojiinsa uuden yrittäjän.

Vientitoimintaa harjoittaville yrityksille on luotava kuntien sekä valtion toimesta yhteinen vientikanava, kielitaitoinen ja asiantunteva, jolla helpotetaan sekä lasketaan vientimarkkinoinnin kustannuksia. Sille pinimmällekin yritykselle ja yrittäjälle on avattava mahdollisuus vientitoimintaan.

Yrittäjälle jokaisesta työntekijästä, joka on ollut palveluksessa ja veronmaksajana viisi vuotta, verottajalta 2.000€:n palkkio verovapaana. Yrittäjä täytyy palkita riskiotostaan mutten kuin vain rangaistuksilla.

Kunnille ja kaupungeille oikeus säätää ”Monopolilaki”, joka tarkoittaisi sitä, että ne voisivat määritellä huoltoasemien, kahviloiden, ravintoloiden ja elintarvikeliikkeiden maksimi neliömäärän, jonka yksi omistaja tai ketju voi alueellaan hallita ja omistaa. Ehdotan 30%:n kattoa, jolloin yrittäjyys ja todellinen kilpailu alkaa kukoistamaan. Kuluttajat hyötyvät ja syntyy lisää täyspäiväsiä työpaikkoja pätkätöiden vastapainoksi. Vain pysyvä kokoaikainen työpaikka luo työntekijälle turvallisen tulevaisuuden ja vähentää sosiaalikustannusten määrää.

Verottaja tuntuu välillä ”pirulta”, joka pyrkii saamaan pikkusormen lisäksi koko käden. Verottaja on kuitenkin se, joka hankkii lakien mukaan kunnille ja valtiolle tulot. Sen oikeus ja valtuutus ei saa kuitenkaan ylittää veronmaksajien oikeutta kohtuuteen. Ehdotan, että olisi olemassa erillinen ”Veronvarasto”, josta voitaisiin verovelallisen hätätapauksessa, kun on kyseessä rehellinen veronmaksaja, maksaa osa veroista verovelallisen puolesta. Sellaisia tapauksia voisi olla esim. olisi vaara, että velallinen menettäisi kotinsa tai yritys ajautuisi konkurssiin. Molemmissa tapauksissa yhteiskunnan, eli veronmaksajien vahinko olisi suurempi, kuin avustettu verovelkasumma. Perhe, joka menettää kotinsa, niin seurauksena on sosiaaliluukku, asumistuki, syrjäytyminen, päihdeongelmat, mielenterveysongelmat, työttömyys, sairaala kierre jne. Yrityksen kohdalla menetetään yrittäjän työpanos, työntekijät joutuvat kortistoon jne. Valtavat kulut yhteiskunnalle. Voitaisiin myös tutkia sitä, että verottajan hakemassa konkurssissa yrittäjän velkasaneerauskynnystä alennettaisiin ja niin välettäisiin konkurssi.

Vihdoinkin on toteutettava rahoituksessa velkojan vastuu, sillä velallinen on aina se heikompi osapuoli. Velkojan vastuu siirtää enemmän vastuuta velanantajalle, jolla on aina enemmän asiantuntemusta velanannon riskeistä. Se säästää myös tulevaisuudessa veroeuroja, sillä pankkien velat eivät lankea veronmaksajien maksettavaksi. Lainsäätäjät älkää uskoko pankkiirien pelottelua, että sen jälkeen luotonanto loppuu. Se ei todellakaan lopu, sillä maailmassa on ollut jo vuosikymmeniä tilanne, että riskirahaa on tarjolla yllin kyllin. Velkojanvastuun koventamisella on se seuraus, että Suomen finanssitoiminta piristyy ja vaihtoehtoisia rahoitusmuotoja tulee lisää, ne eivät todellakaan vähene. 

Velallisen velkasaneerausaika on pudotettava yhteen vuoteen, jolloin velallinen palautetaan takaisin täysivaltaiseksi kansalaiseksi. Yhteiskunnan säästö on valtava niin työttömyyskuluissa, työkyvyttömyyskuluissa, eläkekuluissa, sairaudenhoitokuluissa kuin muissa sosiaalimenoissa. Ei ole oikein, että veronmaksajat joutuvat ne kaikki maksamaan pankkien huolimattoman velanannon takia.

Jokainen konkurssi, jokainen pakkohuutokauppa, on automaattisesti siirrettävä hovioikeuden käsiteltäväksi. Hovioikeuksilla täytyy olla erillinen konkurssi/pakkohuutokauppa käsittelynsä, jossa on sitä varten koulutetut tuomarit. Sillä pystytään estämään, varsinkin pikkupaikkakunnilla tapahtuva ”hyväveliverkoston” valta ja kaveruussuhteiden tuoma hyöty velallisten omaisuuden siirrosta alihintaan velkojien lähipiirille. Konkurssiin ajetulla velallisella ei ole taloudellisia eikä henkisiä resursseja taistella omista oikeuksistaan, ja se tiedetään erittäin hyvin alioikeuksissa. Kyse on todellisesta velallisen oikeussuojasta saada oikeutta puolueettomassa ja riippumattomassa oikeusistuimessa. Konkurssipesänhoitajat tarkkaan valvontaan, etteivät he voi nostaa rikossyytteitä velallista vastaan ilman todellisia perusteita, vain sen takia, että voivat laskuttaa enemmän konkurssipesältä. Lähtökohta täytyy aina olla se, että velallinen ei ole rikollinen.

Kotien ja yrityksien pakkohuutokaupat historiaan. Kaikki velkojien panttina oleva omaisuus voidaan myydä vain ja ainoastaan laillistettujen kiinteistövälittäjien kautta avoimilla markkinoilla. Laitetaan vihdoinkin piste kaikenlaisille velkojien vakuuksien alihinnoittelulle ja suhmuroinneille, joilla velallisen omaisuus siirretään velkojan läheisten pienen piirin omistukseen pilkkahinnalla. Velallista ei saa jättää yksin kohtuuttomaan velkaorjuuteen, kun hänen omaisuus on viety alihintaan.

On varmasti paljon muita yksityisyrittäjän kokemia ongelmia omassa työssään, joten yrittäjät tuokaa niitä voimakkaasti esille ja julkisuuteen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Nyt olisi viimeinen aika parantaa yrittäjien oikeusturvaa ja taata yrittäjille heille kuuluvat edut kokonaisuudessaan, sillä he ovat ”veronkerääjiä”, sanan tarkassa merkityksessä. Tarvitaan rajuja uudistuksia, että työtön uskaltaa siirtyä yrittäjäksi".

Tuosta olen täysin samaa mieltä. Kuka enää uskaltaa siirtyä työttömyysturvasta yrittäjäksi, jos mitään taustaturvaa ei anneta.

Käyttäjän MarkusLehtonen kuva
Markus Lehtonen

Henkilöyhtiöiden ja toiminimien lopettaminen tehtävä helpommaksi. Yhteiskunta voisi tarjota tapporahaa epäterveiden yritysten lopettamiselle sen sijaan, että rangaistaan pitkällä karenssilla jos/kun palkkatöitä ei löydy yritystoiminnan lopettamisen jälkeen.
Puhun siis lähinnä yhden ihmisen puljuista, jotka eivät tuota tarpeeksi, jää verovelkaa, työnantajamaksuja, YEL:iä maksamatta. Puljan lopettaminen kokonaan voi olla silti taloudellinen itsemurha. Yrittäjää ei mielellään palkata palkkatöihin (oma kokemus), tulot/kassavirta putoaa lopettamisen myötä nollaksi, mutta menoja on edelleen ja toimeen pitäisi tulla. Lopuksi vielä verottaja iskee kimppuun yrityksen kiinteän omaisuuden muuttuessa yksityiseksi.

Käyttäjän MarkusLehtonen kuva
Markus Lehtonen

Hyviä pointteja blogikirjotuksessasi. Ei tunnu vaan kiinnostavan ketään. Oleellisempaa on huudella pakolaisista, rasisteista, ISIS:stä ja persuista. Sitten vaihdetaan sukupuolineutraaliin suvaitsevaisuuteen tai vihervasemmistolaiseen kukkahattuiluun.

On tämä huolestuttavaa. Ei tätä maata suvaitsevaisuudella tai suvaitsemattomuudella pelasteta. Yrittäjät on yksi tärkeä ryhmä koneistossa. Miksi epäonnistuneet tai tuhotut yrittäjät lakaistaan maton alle tässä maassa? Miksi näitä pyritään tekemään lisää? Kantapään kautta oppii kyllä yleensä parhaiten, mutta ei ihmisiä ehdoin tahdoin tarvitse ahtaalle ajaa. Maksaa sekin yhteiskunnalle ja rapauttaa yleistä moraalia.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Markus, oivalsit sen tärkeimmän asian, että ketään ei todellakaan kiinnosta kehittää yritystoimintaa? Olen näistä asioista kirjottanut jo kolme vuotta tänne ja aiemmin muilla palstoilla. Mitään kehitystä saatikka tomia en ole havainnut 25-vuoteen :-(

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Tässä listani korjattavista asioista yritystoiminnassa vuodelta 1996

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/124791-v...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Perustulo, vero-uudistus, sote uudistus, yrityksen perustaminen helpoksi, ruuan ja sähkön verotusta alemmaksi. Panostetaan teknolokiaan, kehitykseen, koulutukseen, osaamiseen ja investointeihin. Kannustetaan pnostamaan.
Puretaan turhaa säätelyä ja parannellaan tarvittavia. Neuvotellaan ja sovitaan yhdessä rajoista.
Torutaan veropakoilusta ulkomaille, yritysten verokikkailua ja bonusten sekä osinkojen kasvattamista taantumassa.
Laitetaan kehitysavun rahaa veroparatiisien torjuntaan, pakolaisleireihin ja kolmannenmaiden paikallis logistiikkaan kuten kaivoihin, hedelmätarhoihin, kasvimaihin, huusseihin ja koulutukseen.
Tuetaan suomalaisi maatalous- ja maitoyrittäjiä. Pienennetään katteita ja otetaan lidllistä mallia päivittäis- ja ruokakaupalle. Alv verotus päivitettävä muun euroopan tasolle.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ehdottamastani jatkolistastani unohtui seuraavat:

Vähennetään suuryritysten ja pankkien valtaa valtion päätösten teossa. Lisätään suoraa kansanvaltaa ja kansalaisten paikallsta vaikuttamista. Pyritään ottamaan kaikki eritulotasossa, -elämänvaiheessa sekä -tilanteessa olevat huomioon ja mukaan toimintaan entistä enemmän. Otetaan käyttöön rinnakkaisvaluutta nii kuin väyrynen ehdottaa. Sosialisoidaan luonnonvarat kansan omaisuudeksi Norjan öljyn tapaan, kaikista osakkaita uusiutuvien luonnonvarojen, biotalouden, metsän, ja veden hyödyntämisessä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset