PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Vielä uudelleen kannustan kertomaan totuuden 90 luvun pankkikriisistä.

 

Pelastetaan yhdessä Suomen tulevaisuus, ennen kuin se on liian myöhäistä.

Samat henkilöt ajavat nyt Suomea uudelleen tuhoon. Samat henkilöt vaikuttavat taustalla, jotka velkaannuttivat Suomen valtion 90-luvulla. Aiheuttivat valtavan työttömyyden, kymmenien tuhansien yritysten konkurssin, yli kymmenentuhannen velallisen itsemurhan, kaupan- ja palvelualan monopolisoitumisen, oikeuslaitoksen ja virkamiesten korruption, sosiaalisen ja taloudellisen eriarvoistumisen. Ettei historia toistaisi itseään näin lyhyellä aikavälillä, niin vetoan teidän apuun.

Kaikki me ymmärrämme sen, että sadattuhannet velalliset eivät epäonnistuneet taloutensa hoidossa, eivät kymmenettuhannet yrittäjät hoitaneet yritystään huolimattomasti, vaan muutamat poliitikot ja pankkiirit hoitivat vastuunalaisen työnsä ala-arvoisesti, jotka media nosti, ymmärtämättömyyttään ja painostuksen alla, jalustalle. Media, joka menetti sen seurauksena rahansa ja valtansa, voisi tulla nyt koko kansa avuksi. Tässä taistossa voittaisi media ja kansa – Suomi.

Minulta ja viideltä veljeltäni vietiin kodit, yritys ja omaisuus. Veljeni 12 lasta, osa alaikäisiä, häädettiin pois kodeistaan. Äitini ja kaksi veljeäni kuolivat ennen aikaansa valtion haltuun joutuneen SKOP pankin rikollisen toiminnan seurauksena. Samoin tehtiin sadoilletuhansille toisille suomalaisille.

Niin moni tämän päivän nuori on syönyt nuoruudessaan toisilta varastettua leipää ja kasvanut aikuisuuteen kodissa, josta hänen vanhempansa häätivät, sen omalla työllään rakentaneen perheen. Uskon ja toivon, että ne nuoret eivät hyväksy vanhempiensa epärehellisyyttä, kun sen nyt ymmärtävät. 

Jos tätä epätervettä ja valtiota tuhoavaa tapaa ei saada pysäytettyä, niin Suomea odottaa todella ikävä tulevaisuus jälkipolville.

Patriotismi on kuollut. Se täytyy herättää uudelleen henkiin.

Ne samat ihmiset ovat nyt tuhoamassa uusin kasvoin Suomea. 

90-luvun laman aikaan oli paljon poliitikkoja, pankkiireita, tilintarkastajia ja muita toimijoita, joilla olisi tietoa sekä todisteita niistä rikoksista, joista laman hoidossa tehtiin. Uskon, että moni ihminen, joka näki ne tuhot, joita velallisille aiheutettiin, ovat murheissaan illalla nukahtaneet. Yksi tuttavani, joka oli siihen aikaan pienessä Säästöpankin konttorissa virkailijana, muistaa tänäkin päivänä hyvin ne kaksi asiakastaan, jotka tekivät itsemurhan pankin toiminnan seurauksena.

Nyt olisi aika paljastaa ne todelliset motiivit yrityksien konkursseille, nyt olisi aika tietää, että miksi joltain vietiin koti pakkohuutokaupassa ja myytiin se pilkkahinnalla pankkiirin, konkurssipesänhoitajan tai muun asiaan vaikuttaneen läheiselle tai tuttavalle.

Nyt olisi se aika, että kansalaiset saisivat tietää niistä salaisimmistakin ohjeista, määräyksistä ja sopimuksista, joita tehtiin virkamiesten, poliisien, syyttäjien ja tuomareiden kanssa.

Nyt olisi mahdollisuus heillä, jotka ovat nämä parikymmentä vuotta levottomasti käyneet nukkumaan tietäen, että he olivat osa sitä rikollista järjestelmää, joka tuhosi Suomen ja sen tuhon seurauksia maksetaan tänäkin päivänä.

Nyt olisi aika heillä, jotka tietävät enemmän, kuin julkisuudessa on 90-luvun laman ajasta puhuttu ja kirjoitettu.

Nyt olisi tietolähteillä aika ottaa yhteyttä toimittajiin, jotka pystyvät vaikuuttamaan sekä pitämään tietolähteensä salassa.

Nyt olisi se aika, että ne 90-luvun lapset ja nuoret, jotka joutuivat jättämään vanhempiensa kanssa oman rakkaan kodin, että he saisivat tietää, että heidän vanhempansa eivät tehneet mitään väärää.

Nyt olisi se aika, että 90-luvun laman seurauksen hajonneitten perheiden lapset saisivat tietää syyt, joiden seurauksena heidän lapsuutensa ja nuoruutensa tuhoutui.

Nyt olisi se aika, ett 90-luvun laman seurauksena itsemurhan tehneitten lasten ja lastenlasten saada tietää ne todelliset syyt ja niihin vaikuttaneet tapahtumat. Sillä nyt aikuisinakaan he eivät ymmärrä.

Nyt olisi aika lamatiedonhaltijoilla keventää sydäntään, niin Teidän elämän viimeiset vuodet ja kuoleman hetki olisi helpompi kohdata. Olisitte vapaita siitä taakasta, jota olette jo kaksi vuosikymmentä vuotta sisällänne kantaneet.

Me elossa olevat lamaveteraanit ja itsemurhan tehneitten velallisten läheiset olisimme teille kiitollisia. Samalla te auttaisitte koko Suomea uuteen avoimempaan, rehellisempään ja oikeudenmukaisempaan tulevaisuuteen – Teidän lastenne ja lastenlastenne turvallisempaan tulevaisuuteen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän rover kuva
Veikko Virta

En voisi enempää olla samaa mieltä. Esko Aho on nyt Sipilän takapiruna. Sama Esko Aho, joka pitäisi saattaa rikosoikeukselliseen vastuuseen tekemisistään 90-luvulla. Toivon todella, että tätä kirjoitusta jaetaan laajasti.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Luin vastikään Pirjo Tuomisen romaanin “Perintömaat”. Tuominen on ahkerana kirjailijana vuosikymmeniä popularisoinut suomalaisen talouselämän koukeroita ja sisällyttänyt kerrontaansa terävää analyysiä suomalaisesta yhteiskunnasta.

Perintömaat-romaanin sivuilla 222-224 hän raportoi 90-luvun lamasta näin:

“Kun tulevaisuus näytti lupaavalta ja rahoitusta löytyi, Kai teki elämänsä tärkeimmän ratkaisun ja hankki yritykselleen toimitilat, sopivan kokoisen hallin laitakaupungilta teollisuuteen keskittyneestä kaupunginosasta. Uusia koneitakin ostettiin, ja yritys sai vientimahdollisuuksia Ruotsiin.

Lama iski kuin haukka juuri tällaisiin yrityksiin. Pankin lämpimästi suosittelemat valtuuttalainat väijyivät nurkan takana odottaen tilaisuutta kaatua yrittäjien harteille. Tilanne luisui täysin poliitikkojen ja Suomen Pankin käsistä, pankit tekivät kohtalokkaita virheitä ja kaatuivat yksi toisensa jälkeen. Katastrofi oli sanoinkuvaamaton. Kai muisti loppuelämänsä ajan ministereiden vannomat valat ja Suomen Pankin pääjohtajan sanat. ‘Korot saavat nousta vaikka pilviin, mutta markkaa ei devalvoida.’ Niin ne nousivatkin, ja samaan aikaan laski yrittäjän toive nousta vielä kerran jaloilleen.

Turha niitä aikoja oli muistella. Kaikki paha mikä saattoi tapahtua, myös tapahtui. Kain virhe oli ollut omien toimitilojen hankkiminen. Hänen selkärankansa ei kestänyt huikeita korkoja eikä markan devalvoitumista. Hänen yrityksensä meni konkurssiin.

Tuskin kukaan muu kuin samaan tilanteeseen joutunut saattoi kuvitella sitä pelon, häpeän ja raivon määrää, minkä Kai noina aikoina koki. Hänen rikoksensa oli yrittäminen ja työpaikan tarjoaminen puolellesadalle ihmiselle. Nyt häntä vihasivat ja vainosivat kaikki: selkänsä kääntänyt pankki, työntekijät, velkojat, verottaja. Tuttavat karttoivat, ja ystäväpiiri kutistui muutamaan harvaan uskolliseen.

Oikeuslaitos vaati hänet leivättömän pöydän ääreen tuomittavaksi. Hän joutui vannomaan ja vakuuttamaan, ettei ollut ihan oikea rikollinen, yrittäjä ainoastaan. Ulosottolaitos tarrasi häneen, konkurssipesän valvoja vei pankin kanssa viimeisenkin killingin, eikä kurjuudella näyttänyt olevan minkäänlaista loppua.

Silloin ei ymmärretty, mitä merkitsi viidenkymmnen työpaikan alasajo. Se ei ollut mitään valtavassa konkurssiaallossa. Kai muisteli sitä katkerana. Nyt uuden laman pyörteissä sentään tajuttiin, miten mielettömän kallista oli jokaisen uuden työpaikan luominen, ja olemassa olevista pidettiin kynsin hampain kiinni.

Kaksikymmentä vuotta sitten Suomi ajoi yrittäjät konkurssiin ja työntekijät kilometritehtaalle, nyt uuden laman kourissa se vain lomautti ja maksoi miljardeja saadakseen aikaan korvaavia työpaikkoja. Yhdeksänkymmenluvun järjetön meno oli ollut kansantaloudelle uskomattoman kallis virheisku. Paljon ammattitaitoa kadotettiin saman tien ikiajoiksi.

Kaiken katkeruuden huippuna lähti Anne. Vaimo yritti aluksi sinnitellä Kain rinnalla, mutta voimat loppuivat.”

Tuominen, P, Perintömaat. Tammi 2010:222-224.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pirjo_Tuominen

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kirjoituksesta Pertti.

Tilannne ei tosiaan juuri noista ajoista ole muuttunut ja laillinen ryöstö jatkuu hurjana edelleen. Kukaan ei sitä tunnu haluavan pysäyttää. Se on niin uskomaton rahantekokone muutamille. Olen myös asiasta kirjoittanut useamman kirjoituksen.

Laillisesti ryöstetyt - http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18062...

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Suomen Akatemia käynnisti 1997 tutkimuksen laman syistä ja seurauksista ja sen loppuraportti löytyy linkistä

https://www.vatt.fi/file/vatt_publication_pdf/j27-...

Pelkistettynä raportti toteaa, että pääsyy laman syvyyteen on sen aikaisen Aho-Viinasen hallituksen väärissä päätöksissä. Yksityiskohtaisia vastauksia siihen, miksi pankkien annettiin ajaa velkaantuneet pienyritykset kylmäverisesti konkurssiin ja riistää niiden omaisuus, ei tässäkään raportissa kerrota.

90-luvun laman seurauksena meillä on edelleen noin 500000 työtöntä ja 6 miljardin pysyvät työttömyyskulut. Nämä eivät korjaannu leikkauksilla vaan massiivisella elvytyksellä ja panostamalla uuteen teollisuustuotantoon. Nykyinen hallitus tuntuu ajavan kuitenkin suurin piirtein samanlaista politiikkaa kuin Aho-Viinasen hallitus, joten mitään ei ole otettu opiksi.

Käyttäjän OlliToivoOlaviPuolitaival kuva
Olli Toivo Olavi Puolitaival

Törkeä oikeusmurha; Yliviekan käräjäoikeus, Vaasan hovioikeus, Korkein oikeus, Valtioneuvoston Herra Oikeuskansleri ja viimekädessä Suomen Eduskunnan "kansanedustajat". Tämä oikeusmurhaketju on läpäissyt koko "oikeusvaltion oikeusvarmistus ketjun/-prosessin siten ettei mitään väärää, rikollisesta puhumattakaan ole havaittu. On oltu sokeita, kuuroja, ymmärtämättömiä ja tahallisia laiminlyöntejä;
http://www.promerit.net/2011/01/valehtelun-kulttuuri/

Veikko Nironen

Nythän oikeus- ja työministeri Jari Lindström on ottanut asiakseen selvittää näitä asioita...

Toivottavasti kaikki rehellisesti asiaan suhtautuvat myötävaikuttavat kaikintavoin ,että päästäisiin lopultakin oikeudenmukaiseen lopputulokseen, tämän häpeällisen yrittäjien "ryöstämisoperaation" kohdalla ja sen aiheuttajille asian mukaiset sanktiot, mikäli mahdollista...

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Yhdeksänkymmentäluvun lama-ajan yrittäjät jätettiin yksin ongelmineen. Valtio näytti pitävän huolta vain siitä, että pankit eivät kaadu. Ihmisistä viis! Siksi itsemurhien määrä on liian kova hinta pankkien pelastumisen kuitattavaksi!

Nykyhallituksen toimiin olisikin hyvä puuttua ajoissa. Oudolta tuntuu, että harmaan talouden tutkijaresurssit poistuvat, veroparatiisiin varojaan piilottaneet armahdetaan ja köyhiltä leikataan toimeentulon edellytyksiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset