PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Presidentti Niinistön viesti itsemurhan tehneiden yrittäjien omaisille.

 • Kuva 1. Kuvakaappaus, Iltasanomat
  Kuva 1. Kuvakaappaus, Iltasanomat
 • Kuva 2. Sotkamon hautasmaalla lepäävät Äitimme Lilian, veljeni Eero ja Veijo
  Kuva 2. Sotkamon hautasmaalla lepäävät Äitimme Lilian, veljeni Eero ja Veijo
 • Sotkamon kunnan työpaikkojen määrät. Lähde YLE
  Sotkamon kunnan työpaikkojen määrät. Lähde YLE
 • Katinkullan omistajan, Holiday Clubin toimitusjohtajan vuositulot 2014, Lähde Iltalehti
  Katinkullan omistajan, Holiday Clubin toimitusjohtajan vuositulot 2014, Lähde Iltalehti

Presidentti Sauli Niinistö totesi 17.11.2015 ”Jos ei kykene elämään riskin kanssa, on turha ryhtyä yrittäjäksi. Yrittäjyyskoulutus on tärkeää, mutta se on turhaa, jos perusasia, riskinottokyky puuttuu”. S. Niinistön sanat loukkasivat todella syvästi 90-luvun pankkikriisin uhreja ja kaikkien itsemurhan tehneiden yrittäjien omaisia.

Ei tarvitse olla presidentti, kun ymmärtää sen, ettei ole mahdollista, että kymmenettuhannet yrittäjät yhtä aikaa olisivat epäonnistuneet yritystoiminnassaan 90-luvulla. He, jotka epäonnistuivat työssään olivat Holkerin ja Ahon hallitukset sekä Presidentti Koivisto. Heidän epäonnistumisen, ja myöhemmin heidän osaamattomuutensa valtionhoidossa tuhosi kymmeniä tuhansia yrityksiä ja yrittäjiä. He aiheuttivat velallisten itsemurhia, kärsimystä, syrjäytimistä ja hyvinvointivaltion alasajon. Eli, ei ollut, eikä tänäkään päivä ole, kyse yrittäjän riskinottokyvystä vaan "maariskistä", eli Suomen lakien toimitattomuudesta ja oikeuslaitoksen puolueellisuudesta.

Presidentti Niinistö, kukaan 90-luvun yrittäjistä ei voinut aavistaa, että Suomi ei ole oikeusvaltio, kukaan heistä ei voinut ennakkoon arvata, että Presidentti Koivisto vie koollekutsumassaan konklaavissa 6.5.1992 velallisilta oikeussuojan, velallisten vahingoksi ja pankkien hyväksi.

Minä sanon: "Jos ei kykene presidenttinä ymmärtämään kansaa, on turha ryhtyä presidentiksi. Poliittinen kokemus on tärkeätä, mutta se on turhaa, jos perusasia, kansan ja yritystoiminnan ymmärtäminen puuttuu."

Niinistö myönsi CNN:n haastattelussa keväällä 2013 ”Laman uhreja kohdeltiin epäreilusti”, kuva 1. Kun se on kerran näinkin korkealla taholla todettu, niin miksi sitä epäreiluutta ei ole tutkittu?

Käytän jälleen kerran esimerkkinä, epäoikeudenmukaisuuden seurauksista, omia ja läheisteni kokemuksia, niin kuin asiat oikeasti tapahtuivat. Näin tapahtui tuhansille yrittäjille, ja tapahtuu vielä tänkin päivänä.

90-luvun pankkikriisi vei minulta ennenaikaisesti äidin ja kaksi veljeä, joista toinen teki itsemurhan.

Äitimme Lilian, Lilli, kuoli 1997, 71v, viisi vuotta konkurssin jälkeen, toivottomuuteen. Se söi äitini hengiltä, sillä hän ei voinut tehdä mitään, kun hänen kuudelta lapseltaan ja kolmeltatoista lapsenlapselta vietiin kodit ja omaisuus. Kuuntelin vähän aikaa sitten äitini puhelinvastaaja viestin minulle 90-luvulta, kuinka hän itkukurkussa kertoo ulosottomiesten käyneen hänen kotonaan kiinteistövälittäjien kanssa arvioimassa kotitaloamme, jossa äitini asui. Maatilamme päärakennus, jonka tiluksille Katinkullan rakensimme.

Veljeni Eero, kuoli 2001, 47v kahdeksan vuotta konkurssin jälkeen. Eero oli yrittänyt hakea velkasaneerausta kahdeksan vuotta. Ei saanut, koska yrityksemme ryöstäneet SKOP:n pankkiirit estivät sen aina Kajaanin käräjäoikeudessa. Hän pääsi vihdoinkin tammikuussa 2001 velkasaneeraukseen. Sai yhtenä maanantaina myönteisen päätöksen, mutta se tuli vuosia liian myöhään, sillä kahden päivän kuluttua keskiviikkona hänen terveytensä petti kahdeksan taisteluvuoden uuvuttamana ja hän kuoli kotonaan. Kaksi pientä poikaa jäi ilman rakastamaansa isää ja vaimo menetti rakkaan puolisonsa.

Veljeni Veijo, 61v, teki itsemurhan lääkkeillä 2013. Edellisenä iltana hän oli ollut käymässä ystävänsä luona ajamallaan taksiautolla. Oli lähtenyt ystävänsä luolta ja jättänyt autonsa ystävänsä pihaan. Oli todennut lähtiessään: ”Minun ajoni on ajettu”. Sen jälkeen hän meni kotiinsa ja oli ottanut lääkkeitä. Seuravana aamuna hänet löydettiin kuolleena. Kuolinsyyksi merkittiin ”Myrkytystila”. Sanaa itsemurha ei kuolintodistuksessa ole. Se on jätetty joko tarkoituksella tai hienotunteisuus syistä merkitsemättä. Näin kuolintodistukset ovat väärennettyjä, joten kukaan ei tiedä todellista itsemurhien määrää. Veljeni Veijo, oli 90-luvun pankkikriisin itsemurhauhri 21-vuotta konkurssin jälkeen. Samoin vielä tänäkin päivänä 90-luvun pankkikriisin uhrit tekevät joko suoranaisia itsemurhia tai yrittävät tappaa itsensä alkoholilla. Veljelleni oli raskasta kestää ne 21-vuotta konkurssin jälkeen kotiseudullamme Sotkamossa taksinkuljettajana. Kymmeniä kertoja, niiden vuosien aikana, hän minulle soitti ja kertoi sen ja sen kunnan poliitikon, virkamiehen tai Katinkullan asukkaan lähettäneen minulle terveisiä. Hän kertoi, kuinka jokainen heistä valitteli kohtaloamme, taputti olalle, mutta kukaan heistä ei kysynyt, että miten voisin auttaa? Kaksi lasta ja lapsenlapset jäivät suremaan rakastettua isää ja isoisää.

Viesti lähesilleni: Älkää koskaan hävetkö Veijon itsemurhaa, sillä siinä ei ole mitään hävettävää. Hän kesti 21-vuotta epäoikeudenmukaisuuden suoraselkäisesti, hoitaen työnsä ja asiansa moitteetta. Hän on yksi Suomen Lamasankareista ja kunnioitettavan elämäntyön tehnyt, rehellinen ja isänmaallinen suomalainen. Hävettävää on vain Suomen valtion johdolla, virkamiehillä, tuomareilla ja pankkireilla. Veijo jää Sotkamon, Kainuun ja Suomen historiaan henkilönä, joka yhtenä meistä, mahdollisti toimeentulon ja turvatun tulevaisuuden sadoille sotkamolaisille perheille.

Minä itse, olen kuin ihmeen kaupalla vielä hengissä, sitä ystäväni ihmettelevät. Tuskin minulla on ollut yhtäkään kuukautta näiden 23-vuoden aikana, Katinkullan konkurssin jälkeen, ettei minulla olisi ollut itsemurha mielessäni. Olen kuitenkin sinnitellyt läheisteni vuoksi, olen sinnitellyt, että täällä blogeissani voin teille kertoa velallisten kärsimyksistä ja hädästä – epäoikeudenmukaisuuden vaikutuksista koko yhteiskunnan vakauteen ja hyvinvointiin. En minä, eikä kukaan veljistäni, lähtenyt hakemaan "omankäden oikeutta", siitä meidät tuhonneet ihmiset saavat olla kiitollisia. Minun hautaani ei tule Sotkamoon, ei edes Suomeen.

90-luvun pankkikriisin uhrien henkiä ei pelasteta terapialla tai lääkkeillä, ainut lääke on oikeudenmukaisuus!

Näin siis Sotkamon kunta ja Suomen valtio kohtelee yhteiskunnan rakentajia. Katinkulta työllistää Sotkamossa tänä päivänä, ja on työllistänyt viimeiset 26-vuotta, noin 500 henkeä, joka on 18%:a koko kunnan työpaikkojen määrästä, Katso kuva 3. Luomani Katinkulta, ja yhdessä Seppo Juurikon ja viiden veljeni perustama yritys on tuonut palkkaverotuloja noin 50miljoonaa euroa, kiinteistöveroa Katinkulta on maksanut 5miljoona euroa, arvonlisä- ja muita veroja karkeasti arvioiden 200miljoonaa euroa. Montako veroeuroa Te, Presidentti Niinistö, olette valtion kirstuun kantanut?

 

Mistä tässä on kyse? 

Ensin yrityksemme Katinkulta lukuina konkurssihetkellä lokakuussa 1992.

Kokonaisinvestointi 78miljoonaa euroa, josta velkaa 44mijoona euroa ja omapääoma + tulorahoitus 34miljoona euroa. Omaisuuden käypäarvo 120miljoonaa euroa, jonka SKOP siirsi itselleen 31mijoonalla eurolla. Meiltä vietiin yritys ja omaisuus,  jätettiin miljoonien velat maksettavaksi.

Valtion Vakuusrahasto myi Katinkullan Jaakko Pöyrylle 16 miljoonalla eurolla vuonna 1998, kun omaisuusmassan käypä arvo oli myyntihetkellä 120 miljoonaa euroa. Luomani ”Katinkulta konseptin” idealle rakennettu Holiday Club:n perustajat saivat yrityksemme omaisuuden 87%:n alennuksella käyvästä arvosta. Veronmaksajat hävisivät kaupassa 104miljoonaa euroa. Te, Herra Tasavallan Presidentti Niinistö, valvoitte silloin, myyntihetkellä 1998, valtiovarainministerin ominaisuudessa Valtion Vakuusrahaston toimintaa, joka omaisuutemme alihintaan myi edelleen toisille. Holiday Club on omistettu Luxemburgin veroparatiisista ja sen toimitusjohtajan tulot viime vuonna, 2014, olivat 1.388.911€, katso kuva 4. Eli Katinkulta oli kaikkea muuta kuin kannattamaton yritys, ja luomani ”Katinkulta konsepti” on tuottavin matkailualan liikeidea.

Media kauhistelee muun maailman hirveyksiä, mutta kotimaan kärisimykset unohdetaan.

90-luvun pankkikriisin Lamaveteraanit järjestävät kynttiläkulkueen Helsingissä 6.12.2015 kello 12.00. Itsemurhan tehneiden yrittäjien muistolle. Siellä toivoisin näkeväni myös valtion johdon, presidentti mukaan luettuna. Toivon myös, että nykyiset yrittäjät antaisivat hetken kiireisestä ajastaan ja kunnioittaisivat Suomen yrittäjäsukupolvea, joka laittomasti tuhottiin. Tilaisuus on tärkeä myös itsemurhan tehneiden yrittäjien omaisten kannalta, että he vihdoinkin saisivat rauhan ja ymmärtäisivät, että  läheisen ennenaikaisen kuoleman aiheutti ulkopuoliset, ja yrittäjä ei epäonnistunut työssään yrittäjänä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

40Suosittele

40 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Eero Mattila

Jälleen hieno ja pysäyttävä kirjoitus, kiitos Pertti!
- On todella tärkeää, että te laman aikana uhratut yrittäjät jaksatte pitää tämän asian esillä. Muuten me jälkipolvet, emme tietäisi millaiset ihmiset Suomea johtavat. Niinistön roolipeli on aika raakaa luettavaa, ja hänen kaltaistensa poliitikkojen toiveena on toki näiden asioiden unohtaminen/kieltäminen. Totuus on toisenlainen ja se tulisi kirjoittaa jonain päivänä myös koulujemme oppikirjoihin.

Kynttiläkulkue on hieno idea, yritän päästä mukaan. Se on varmaan vähintä mitä itse voin asian hyväksi tehdä.

Pekka Niemela

Presidentin Niinistön lisäksi ovat mm. pääministeri Juha Sipilä, ulkoministeri Timo Soini ovat todenneet, että 90 - luvun laman uhreja kohdeltiin epäreilusti ja asiat pitää selvittää.

Lisäksi samoilla linjoilla Tapiolan pitkäaikaisen johtajan Asmo Kalpalan mukaan olisi arvokkainta, jos 1990-luvun lamassa pahoin velkaantuneiden ihmisten kunnianpalautus tulisi yhteiskunnan korkeimmalta taholta.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Asiansa sössinyt valtio tekee aina noin, "pelastusrahat" otetaan sieltä mistä saadaan. Silloin työn tulokset ja perinnöt lähtee kylmän rauhallisesti sosialistien taskuun. Yrittäjä ja hänen sukunsa on helppo kyniä putipuhtaaksi koska yrittäjä on suomessa "riistäjä" ja "rikollinen"!

Kupletin juonihan muistutti 90-luvulla Stalinin vainojen aikaista kollektivisointia..

Jopa torppareille kävi "loppupeleissä" aikoinaan paremmin kun pystyivät lunastamaan töittensä hedelmän lopulta itselleen.

Surullista jos kaikki pitää aina kärjistyä avoimeksi konfliktiksi ennen kuin herrat pysähtyvät ajattelemaan ahneutensa seurauksia.

Kansan etuhan se ei missään nimessä ole jos ahkerat ja motivoituneet ensin nyljetään elävältä ja sitten katkotaan kaulat!

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Pertti - tämä oli taas melkoinen lukukokemus!

"Minä sanon: "Jos ei kykene presidenttinä ymmärtämään kansaa, on turha ryhtyä presidentiksi. Poliittinen kokemus on tärkeätä, mutta se on turhaa, jos perusasia, kansan ja yritystoiminnan ymmärtäminen puuttuu.""

minä luulen jotain ymmärtäväni - olen niin "hullu" kokemukseni jälkeen, että luulen ymmärtäväni sielunsa kadottanutta nykysuomalaista yhteiskunnallisesta näkökulmasta paremmin kuin suomalainen itseään.

Tunnen että tässä on velvollisuus auttaa maataan.

Jos ei muuta niin se on rehellistä.

Eikä sitä muutosta yksin voi tehdä vaikka yksin se pitää ajatella. Jokaisen.

***

EDIT - jos joku ei tiedä niin minä olen ollut yrittäjä yli 20 vuotta. Samaa kokemusta kuin Pertti, mittakaava eri. Suurta menestystä ja sitten Suomalainen kaverisosiaaliryöstökapitalismi sotkee kaiken - siis politiikka jonka tehtävä olisi vain pysyä mahdollisimman kaukana.

Make Lehtonen

Suomi on läpikorruptoitunut ja rikollisjärjestöjen hallinnassa. Rikollisjärjestöjä ovat puolueet.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

https://www.facebook.com/events/904542436304066/?r...

Kynttiläkulkue Helsingissä kunnioittaa n. 15000 itsemurhan 90-luvun takia tehneitä 6.12.2015 klo 11.45. Kokoontuminen Havis Amanda patsaalla Kauppatorilla.

90-luvun uhrit olivat syyttömiä, jotka ryöstettiin, jotta pankit saivat peitellä laittoman valuuttakeinottelunsa -hämärän tuolle puolen.

Oikeutta Pertti, Olli, Matti, Tatu, Erkki jne eivät ole saaneet vieläkään.

Perusteettomasti kaadettuja, elinkelpoisia, työllistäviä ja rehellisiä yrityksiä oli 65 000. Hävetkää Koivisto -Aho ja Viinanen. Hävetkää kaikki sen ajan politiikot. Hävetkää Te kaikki, jotka olette tuomareina, poliiseina tai syyttäjinä toimineet yrittäjää vastaan ja pelastaneet nämä rikolliset pankinjohtajat. Te anoitte ryöstää velalliset.

Edelleen v, 2015 maksamme pankkitukea 90-luvun takia veronkierron kautta. On tullut aika palauttaa 90-luvun uhrien oikeusturva ja korvata heille aiheutetut vahingot.

Anna Vuorinen

Voimia Pertti Lindeman, todella totuudellinen kirjoitus, tässä maassa on yrittäjyys rikos ja kodin menetys on pahinta mitä ihmiselle voi tapahtua.
Voisin kirjoittaa samankaltaisen kertomuksen omasta elämästäni, hieman toisesta kulmasta,.
Oikeus ja oikeuden jakamisesta, täällä ei oikeutta ole kuin harvoille ja valituille.
Olen päättänyt, että jos kaadun , en kaadu yksin.
Katsotaan kuinka käy.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Kiitos Pertille koskettavasta ja silmät 90-luvun tapahtumiin viimeistään nyt avanneesta kirjoituksesta!

Kenties tärkein asia, mitä ihmisten tulisi aina, joka tilanteessa tässä maailmassa muistaa on oikeudenmukaisuus - sosiaaliluokasta, poliittisista näkemyksistä, etnisestä taustasta tai muista erottavista tekijöistä riippumatta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jakoon meni.
Pyydän, että kansalaiset jakaisivat tätä mahdollisimman laajalle.

Henry

Esa Heiskanen

koiviston konklaavi, eli porukka joka poliittisin perustein päätti puuttua oikeusistuimien toimintaan poliittisin perustein:

"Tilaisuuden tarkoitus oli tasavallan presidentin ja - mikäli mahdollista - mukaan kutsuttujen henkilöiden arvovallalla painostaa Korkein oikeus tekemään Koiviston mieleinen ratkaisu pankkeja koskevassa asiassa."

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Koiviston_konklaavi

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Wikipedia ei näytä kertovan kaikkea.

Heikki Ylikangas kirjoitti tilaisuuden luonteesta:

"Tilaisuuden tarkoitus oli tasavallan presidentin ja - mikäli mahdollista - mukaan kutsuttujen henkilöiden arvovallalla painostaa Korkein oikeus tekemään Koiviston mieleinen ratkaisu pankkeja koskevassa asiassa."

Minulla on Koiviston konklaavin salattu muistio.
Ylikankaan sanat ovat muistelua siitä, millaiset olivat joidenkin mukanaolleiden tunnelmat konklaavin väliajalla.

Koivisto oli tehnyt tilaisuutta varten piirtoheitinkalvon, josta mukana olleet saivat lukea tilaisuuden luonteen eli Koiviston tahdon.
Tekstiä luettaessa ei Koiviston tahto tullut nauhoitetuksi nauhalle, josta muistio on kirjoitettu.
Tiedustelin kalvolla ollutta tekstiä Kansallisarkistosta. Väittivät, ettei sellaista ole Koiviston luomassa arkistossa.

Koivisto oli toivonut korkeimman oikeuden presidenttiä Olavi Heinosta kertomaan mukaan tulijoille etukäteen tilaisuuden luonteen - Koiviston toivomusten mukaisesti.
Heinonen ilmeisesti oli kieltäytynyt.

Kotisivuni
http://jormajaakkola.fi/Koiviston_konklaavi

Keskustelua:
http://www.promerit.net/2015/01/koiviston-konklaavi/

Käyttäjän RaimoHakkarainen kuva
Raimo Hakkarainen

Kyllä nämä ovat karmeeta luettavaa. Olen lukenut osan Koiviston konklaavista ja totesin,että voiko tämä olla tosiaan totta meillä Suomessa. Silloin kun tyhmät päättäjät tekee tällaisia koko yhteiskuntaa vavisuttavia päätöksiä niin he itse ei ota minkäänlaista vastuuta,vaan siirtää ja ryöstää kansalta kaiken mahdollisen.Kyllä ymärtääkseni presitentillä pitäisi olla valtaa puhaltaa peli poikki kun näkee,että nyt ei ole kaikki oikein.Mä en vieläkään osaa ymmärtää miksi kansa valitsee näin tyhmiä maanjohtoon. Muutama viikko sitten eräs herra sanoi,että nyt on tulossa yhtä huono aika kun oli -90 luvun tehty lama. Näkeekö Herra Tasavallan Presitentti Niinistö sellaisia merkkejä jo ilmassa ? Tavalliset ihmisetkin aavistelee sellaista,koska meidän suomalaisten rahoja on valunut rajojemme ulkopuolelle suojaan.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Raimo Hakkarainen:
"Silloin kun tyhmät päättäjät tekee tällaisia koko yhteiskuntaa vavisuttavia päätöksiä niin he itse ei ota minkäänlaista vastuuta,vaan siirtää ja ryöstää kansalta kaiken mahdollisen."

Tuo "tyhmä" päättäjä oli presidentti Koivisto, joka tahtoi keinolla millä hyvänsä toteuttaa ETA-sopimuksen liitteisiin kirjoitettujen mukautusmääräysten eli EY:n pankkien vakavaraisuusdirektiivin 8 %:n vakavaraisuuden ehtot.

Koivisto teki valtiopetoksen eli rikkoi Hallitusmuodon 2 §:ään kirjoitetun vallan kolmijaon asettuessaan riippumattoman tuomioistuinlaitoksen yläpuolelle.

Presidentti Niinistön pitäisi viheltää vallitseva laittomuus poikki.

Käyttäjän OlliToivoOlaviPuolitaival kuva

Erkillä hyvää informaatiota. Selkeä esitys. Karmeaa, todella karmeaa Suomessa "oikeusvaltiossa".

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä kirjoitus. Kiitos !

Laitoin jakoon eteenpäin.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Sen verran on omakohtaista kokemusta tästä että voi allekirjoittaa täysin plogissa esitetyt asiat. Pankit käyttivät häikäilemättömästi hyväkseen yrittäjien ahdinkoa.

Käyttäjän OlaviHeinonen kuva
Olavi Heinonen

Viimeinkin tämä asia tulee julki, sillä olen sitä paljon ajatellut. Omalla kohdallani meni yritys ja aika pian perhekin hajosi ja asunto meni. Yhden hyvän ystävän menetin tämän laman seurauksena. Minä selvisin kitkutellen, sillä ihmeellisesti kuitenkin syntyi v 1991 poika minulle ja huolehtiminen lapsestani sai minut selviämään laman yli, vaikken ikinä enää työtä saanutkaan, huolimatta kovasta yrittämisestä ja kouluttautumisesta, olinhan yli 40-vuotias vanhus. Mielestäni nyt taas maksetaan sen silloisen laman laskua, sillä vähän aikaa Suomella meni hyvin Nokian kännykkäbisneksen menestyksen myötä. Miten tämä Suomilaiva nyt pääsee karilta, tai on jo osittain uponnut pohjattomaan veteen, kun ei ole selkeätä johtajuutta, kuin Tasavallan Presidentillä ja eräällä ministerillä. Yrityskin tarvitsee punaisen langan, jota johdon pitää noudattaa, muuten on se heikoilla. Presidenttimme uskaltaa sanoa asiat suoraan, niin kuin ne ovat ja sellaista ihmistä kunnioitan. Muistan kuunneelleeni radio-ohjelman="Miten minusta tuli minä?" ja ko henkilö oli Sauli Niinistö nuorena ilmaislehtien jakelija Salossa!

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Huh, olen juuri kirjoittamasta siitä, ettei nykyinen työttymyys ole nuorten vika, vaan tulos sille, että juuri vastaavalla tavalla myytiin ja ulkoistettiin koko suomen yrityspääoman ja korvattiin kansantalouden EU:n (komission) siirtoeriin. Näin Suomesta sekä lähti miljardeja veroparatiisehin että velkannuttiin EKP:lle ja IMF:lle. Ikävää nähdä, että se on jatkunut jo 90 luvulta lähtien.

https://sibilpolitical.wordpress.com/

Käyttäjän JarmoLius kuva
Jarmo Lius

Tosi ikävä tarina. Erityisesti entisten yrittäjien tuska on aistittavissa. Vaikka tunnen myötätuntoa, siltikään en syyttäisi yksinomaan 90-luvun yhteiskuntaa, sillä yrittäjyyteen sisältyy monien riskien päälle myös POLIITTINEN riski.

Minulla on samoin perheyrittäjätausta. Vuosituhannen taitteelle 80-90 tultaessa pidin romahdusta varmasti tulevana. Tuolloin johdin omalta osaltani varatoimitusjohtajana perheyritystämme ja tein selväksi etten hyväksy lainapääomarahoitusta. Siihen aikaan moni sekoitti lainan tulorahoitukseen ymmärtämättä näiden kahden perustavaa laatua olevaa eroa - toinen antaa yritykselle valtaa, toinen siirtää valtaa yritykseltä pois.

Perheyritys on yhä olemassa vaikken sitä ole johtanut sitten 2008 jolloin päätin myydä osuuteni pois.

Ne jotka ottivat velkaa, siirsivät yritykseltä valtaa pois yhteiskunnalle, pankeille, globalisoituvalle rahoitusmarkkinoille. Valinta oli väärä ja seuraukset tuhoisia. Muistan Katinkullan kyllä vieläkin nimenä, en vain kimaltelevana ja arvottomana kivenä. Hieno nimi, haasteelliset visiot, ja - valitettavasti - POLIITTISEN riskin realisoiduttua huono lopputulos.

Käyttäjän MauriJOHirvonen kuva
Mauri Hirvonen

… muistan kuin eilisen päivän … valtionvarainministeri Viinanen kunniakkaan oloisesti Tv-puheessaan lupasi kansalaisille ja yrittäjille, että ei ole vaaraa valuuttakriisistä antaen ymmärtää, että valuuttalainat on ihan ok. ––> Mitä sitten tapahtuikaan … joko seuraavana aamuna tai viikkona Suomen hallitus antoin valuuttakriisin tulla.
… petturuuttahan tämä oli … todellista kärsimyksen ja uhraamisen jopa rituaalia!

… joillekin tämä oli kuin jatkosotaan joutumista … muutamien perheiden elämäntyö, omaisuus, rannat, terveys, kunnia, isänmaan arvot ryövättiin lisäksi juuri tätä ennen "norpansuojeluohjelmalla". Huom. Rantojensuojeluohjelma ulotettiin alueelle, millä ei ollut edes norppia, ja alue, millä oli norppia jätettiin rauhaan.
… kärsimystä jatkettiin edelleen presidentti Ahtisaaren, pääministeri Esko Ahon, ympäristöministeri Sirpa Pietikäisen ja hänen virastonsa keskiaikaisella tai gestapolaisella neuvottelu- tai kuulemisasetelmalla 1990-luvun alkupuolella.
… kiirastuli on koettu kahteen kertaan eli varmistuskertoimella
Muistoja jäi … tavatessani pääministeri Esko Ahon, havaitsin vaistonvaraisesti, että häneen ei voi luottaa missään olosuhteissa puhui hän mitä tahansa ja totesin, että on tosi vaarallinen persoona.

Luovuin erikoisosaajana alan johtavasta tietotekniikkayrityksestäni ja lähes kokonaan maksetusta asunnostani. Tv-rantojensuojelu-uutisoinnin seurauksena sain pankinjohtajan seuraavana aamuna terveiset irtisanoa yrityksen starttilainan rippeet rantojensuojeluohjelman tultua julki. Tällöin tilanteissa KOP-Merita pankki osasi nylkeä kaiken.
… Vanhempani kopettivat oman yritystoimintansa, maat ja mannut meni, uupuivat jatkuvan vuosikausia kestävien odotusten ja huolien runtelemina, missä runtelua jatkoi kaupungin sosiaali- ja terveysfiliaali.

Luojalle kiitos … toivomukseni tärkeimmän pääoman arvojen kasvusta huomioitiin. Olen saanut eteviä lahjoja, käsittämättömiä kohtaamisia ja kohdannut huipputietämysten hedelmiä niin terveyden saloihin, teknisiin edistyksiin kuin omiin kehittämiini hollistisiin mallinnnus- ja ekosysteemien tulevaisuus-kehittämisavuja. Kaikkeen mihin kosken, voin saattaa lisäarvoa. Olen luottamuksen arvoinen siinä mihin sitten ryhdytäänkään yhdessä. Tiedän mitä osaan, asiantuntijatehtävät kiehtovat. Haen yhteistyötä tulevaisuusluotsausta arvostavissa kehittämis-, tuotekehitys- ja mallinnustehtäviin. eatkk.info(a)gmail.com

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset