PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Yli viisimiljoonaa suomalaista ei joutunut rikoksen uhriksi tänäkään vuonna.

Näin joulun alla on syytä muistuttaa, että hyvä on voitolla pahasta 100 – 1.

Tässä bloigissani kerron ihmisten huonot teot, mutta myös hyvät teot, joita media harvoin ja valikoidusti kertoo, sillä ne eivät myy.

Vuoden 2014 tilaston mukaan Suomessa tapahtui rikoksia yhteensä 417.898, ja kansalaisia oli vuoden lopussa 5.475.429 henkilöä, eli vain 7,63%:a suomalaisista joutui rikoksen uhriksi.

Voitaneen ajatella niin, että vuonna 2014 oli ryöstöjä yhteensä 1.689, joten 5.473.740 suomalaista ei joutunut ryöstön uhriksi, eli 99,97%:a vältti tulla ryöstetyksi.

Henkeen ja terveyteen kohdistuneet rikosten yhteismäärä vuonna 2014 oli 35.239, eli 5.440.160 suomalaisen henki eikä terveys ollut uhattuna, 99,36% koko väestöstä säästyi niiltä kärsimyksiltä.

Kuitenkin näistä, koko kansaan suhteutettuna pienestä määrästä rikoksia media luo miljoonille suomalaisille uutisia ja pelkoja.

Nykyään miljoonat suomalaiset seuraavat digitaalista mediaa ja somea, joka pukkaa median välittämät rikostiedot eteenpäin. Niin minä, kuin sinä, saat kärjekkäimmät rikokset aamusta iltaan eri some-ohjelmien kautta luettavaksi ja katsottavaksi. Meidät kyllästetään kauttaaltaan väkivallalla, rikoksilla ja sodilla.

Kiireessä aamukahvilla luettu Facebook päivitys jostain rikoksesta saattaa olla mielessämme koko päivän ja hallita kahvitaukoja työpaikalla, some-keskusteluja ja illalliskeskustelua kotona. Kaikki se rikollisuus tunkee meidän mieleemme aamusta yömyöhään ja vielä sängyn tyynylle. Lapset kuulevat ne jutut mennen tullen. He eivät osaa sen vertaa, kuin vanhempansa, laittaa niitä mihinkään suhteeseen ympäröivän elämän kanssa.

Aiemmin oli vain Raamattu, josta näitä rikoksia luettiin. Raamatun tekstit pitivät ihmiset pelossa ja Herran nuhteessa. Nyt Raamatun ylivertaisen aseman pelottelussa ovat ottaneet tiedotusvälineet, joiden viestit tulevat vielä henkilökohtaisemmiksi somen välityksellä – kavereitten päivityksinä ja viesteinä, jolloin ne tuntuvat läheisemmiltä, kuin Raamatun tekstit aikoinaan. Jokainen viesti ohjaa ajatteluamme mukaviin tai ikäviin ajatuksiin – iloon, suruun, masennukseen tai onnellisuuteen.

Muutama vuosikymmen sitten me saimme tiedon, että olemme sodassa naapurivaltion kanssa, radion välityksellä, mutta viiveellä. Sitä aiemmin kansalaiset saivat vasta muutaman päivän kuluttua viestin vihollisen hyökkäyksestä. Nyt me saamme minuuteissa tiedon, kun jossain kaukaisessa maassa alkaa sota, pommitetaan ja tapetaan ihmisiä. Minä en erittele, että tapetaanko sotilaita tai siviileitä, he kaikki ovat ihmisiä, joilta riistetään ennenaikaisesti elinpäivät, jotka heillä olisi ollut elettävänä.

Kaikki tämä huonojen uutisten nopeus, joka saavuttaa kaikki yli viisimiljoonaa kansalaista, vauvasta vaariin, muutamassa minuutissa, vaikuttaa kansalaisten mielialaan, päivän toimiin, työtehokkuuteen ja yöuneen.

Jospa media alkaisi kertomaan meille sen vallalla olevan todellisuuden?

Tiesittekö, että 99%:a suomalaisista tekee Hyviätekoja joka ainut päivä?

- Yli neljä miljoonaa suomalaista heräsi iloiseen aamuun tänään.

- Lähes kaksi miljoonaa suomalaista sanoi toiselle ihmiselle ”Minä rakastan sinua”

- Toiset pari miljoonaa suomalaista sanoi läheiselleen ”Minä välitän sinusta”

- Yli miljoona suomalaista antoi pusun tai halasi puolisoaan, kaveriaan, ystäväänsä tai lastaan yhden päivän aikana.

- Satoja tuhansia autoilijoita pysähtyi suojatien eteen, että jalankulkija sai turvallisesti ylittää tien.

- Kymmenet tuhannet suomalaiset lahjoittivat yhden päivän aikana rahaa tai tavaraa hyväntekeväisyyteen.

- Kaikki viisi ja puolimiljoonaa suomalaista tervehti tänään toista henkilöä.

- Miljoonat suomalaiset rapsuttivat kissaa, koiraa tai muuta lemmikkieläintään.

- Sadattuhannet suomalaiset silittelivät tänään heille elannon tuovia lehmiä, sikoja, lampaita ja muita kotieläimiä.

- Lähes viisimiljoonaa suomalaista soi hymyn toiselle ihmiselle, vaikka sitten hiukan ”alta kulmain” varovaisesti.

- Miljoona suomalaista sanoi tänään työkaverilleen, että hoidit työsi hyvin.

- Miljoonat suomalaiset kiittivät tänään kaupan kassaa, bussikuskia, tarjoilijaa tai jotain toista häntä palvellutta henkilöä.

- Vähintään sadattuhannet suomalaiset avasivat oven toiselle, auttoivat lastenvaunut bussiin, junaan tai niistä alas.

- Tänäkin päivä saatettiin alulle noin 160 uutta suomen kansalaista.

Sinä, lukija, tiedät omalla kohdallasi, että mitä hyvää, mukavaa, iloista tai onnellista sait kokea tämänkin päivän aikana, kun kerrot sen kymmenellä, sadalla jopa miljoonilla, niin silloin tiedät, että Hyvä on Voitolla.

Kerropa nämä luvut vielä tuhannella, niin saat miljardeja. Koko maailman väestö on voittanut Pahan ja Hyvä on voitolla 100 – 1.

Kirjoitin tämän blogini siksi, että ymmärtäisimme Hyvän olleen voitolla koko ihmisrodun ajan, ei vain eilen ja tänään. Se, että Hyvä on voitolla tarkoittaa sitä, että Hyvällä on voima tuhota loputkin Pahasta. Se tarkoittaa sitä, että käyttäkäämme aina ja kaikissa hetkissä ja tilanteissa, omakohtaisesti Hyvä Pahan voittamiseen niin, että autamme heitä, jotka ovat Pahan pauloissa tai, kun joku Paha yrittää vahingoittaa Hyvää.

Rikosten uhrit, heitä meidän tulee ajatella ja auttaa.

Me emme saa unohtaa kuitenkaan sitä, noista em. tilastoista, että jokaisen tilaston luku kertoo niiden ihmisten määrän, jotka ovat joutuneet rikoksen uhriksi. He ovat yksilöitä, ne ovat ihmisiä ja henkilöitä. Niiden lukujen sisällä voin olla Minä tai Sinä, joten meidän kaikkien on tunnettava vastuu ja oltava valmiit auttamaan heitä, jotka ovat joutuneet kärsimään. Ei vain rikoksen uhrit joudu kärsimään, sillä hänen läheisensä kokevat uhrin kärsimykset yhtälailla. Samoin, kuin me itse kaipaamme apua, silloin, kun olemme rikoksen uhreja, meidän on aina omissa toimissamme ymmärrettävä syyt ja seuraukset, eli toimittava aina niin, ettemme vahingoittaisi toisia kanssaihmisiä.

Rikosten tekijät, heitä meidän tulee ajatella ja auttaa

Tiedän, että on ihmisiä, jotka ajattelevat niin, että ”rikolliseksi” synnytään, mutta he ovat yhtä väärässä, kuin kuvitellessaan, että he itse ovat syntyneet Hyviksi ihmisiksi. Syntymästä kuolemaan, sen väliajan, me olemme tuuliajolla ympäristön ja yhteiskunnan sisällä. Sen kuplan sisäiset tuulet ohjaavat meitä elämässä eteenpäin, ja kaikkien meidän elämäntaival riippuu siitä, että kuka meitä puhaltaa eteenpäin – Hyvyys vai Pahuus. Millaiset arvot me saimme vauvana, lapsena ja nuoruudessa, ne ratkaisevat tulevaisuuden. Sinä vaikutat omien lastesi tulevaisuuteen, et vain heidän kauttaan, mutta myös suhtautumisellasi heidän kavereihin, toisiin lapsiin ja nuoriin. Lapselle tai nuorelle, yksikin aikuisen sana, saattaa määrätä heidän koko tulevaisuuden hautaan saakka. Vihassa ja suvaitsemattomuudessa lausuttu sana johtaa yhdenlaiseen tulevaisuuteen. Rakkaudessa ja suvaitsevaisuudessa lausuttu sana johtaa toisenlaiseen tulevaisuuteen. Te itse ratkaisette Lastenne tulevaisuuden. Te ratkaisette omilla sanoilla – ei määräyksillä tai omilla toiveillanne, jota siihen myös vaikuttavat – Hyvällä tai Pahalla.

Ei ole tärkeintä huolehti omasta hyvinvoinnista, sillä tässä ajassa elävien toisten kanssaihmisen hyvinvoinnista riippuu Sinun hyvinvointisi. Ehkä joku päivä ymmärrämme sen, että lasten vanhemmat ja toiset aikuiset vaikuttavat siihen, että aikuistuuko kehdosta Hyvä vai Paha ihminen?

Kiitos Sinulle, jos jaksoit tänne saakka lukea.

Hyvää Joulun odotusta kaikille lukijoilleni.

Toivotan Paljon Rakkautta, Paljon Iloa ja Paljon Onnellisuutta elämänne jokaiselle hetkelle.

pertti

 

ps 1. olen huomannut, että jotkut ihmettelevät sitä, että kirjoitan näin tuttavallisesti? Se vain johtuu siitä, etten pidä toisia huonompana tai parempana, kuin itse olen.

ps 2, Hyvien tekojen tilastot ovat aivan omiani. Omia tuntemuksiani Suomen ja maailman menosta.

 

Rikostilastot ovat tilastokeskuksen sivuilta, ja rikosten uhrien määrä on suurempi, kuin rikosten kokonaismäärät.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Hyvä kirjoitus, kiitos Pertti!

Myös paha yrittää kovasti, sillä vaikka tieto leviää nopeasti, kaikkea tietoa valtamedia ei runsaalle viidelle miljoonalle kerro.

Onneksi netti on se hyvä ase, joka on sensuroimattomana tiedonvälitysvälineenä olemassa.

Ilkka Huotari

Uhritutkimusten mukaan väkivaltaa kokee muutama prosentti vuosittain. Ei ihan mitätön määrä.

Esim. katuväkivaltaa 1,6 % miehistä. Se on 44 000.

http://www.optula.om.fi/material/attachments/optul...

80 vuoden aikana se on 3 520 000. Eli lähes 100 % varmasti jokainen mies tulee pahoipidellyksi kadulla elämänsä aikana.

Näinkin asiaa voi katsella.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Hyvä kirjoitus kommentaattorilta, joka on itse joutunut rikoksen uhriksi.

Elämä ei kuitenkaan voi olla veikkaamista. Veikkauksen peleissä vaurastuu joka vuosi tuhansia suomalaisia. Silti köyhyyden määrä pysyy vakiona, mikä tarkoittanee sitä, että köyhät eivät voita, koska eivät kykene pelaamaan.

Sama on rikollisuuden suhteen.

Osa ihmisistä elää olosuhteiden pakosta keskellä köyhyyttä, katkeruutta ja väkivaltaa osan katsellessa niitä lähinnä televisiosta.

Tarkoittaako kirjoitus samalla sitä, että olet antanut anteeksi Katinkullan anastajille?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Kiitos myönteisyydestä.
Hyvää Joulua.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tämä blogikirjoitus oli hyvä teko.

Pekka Niemela

Hieno ja positiivinen kirjoitus taas Pertiltä ja teksti sopii hyvin joulun ajan kohtaan. Tämä maailma ole ollenkaan niin paha kuin median kautta saamme ymmärtää.

Käyttäjän JariNiskanen kuva
Jari Niskanen

Hienoa, että sinä kaikesta huolimatta jaksat vielä tsempata kanssaihmisiä parempiin tekoihin. Aina on toivoa. Tsemppiä ja rauhallista joulua Sinullekin, Linde :)

Käyttäjän SeppoRaittila kuva
Seppo Lähdevalo

Ihan hyvä näkökulma Pertti, ja se on perusteltavissa hyvin varmaan vaikka kuinka pitkään.
Mutta ei kai luvuin?

Jokainen tutkija voi kertoa, että jos ihan määrällisesti ajatellaan eli pikkurikoksetkin huomioidaan, niin rikostilastoihin nähden moninkertaisesti on rikoksia, joita ei edes ilmoiteta.
Ei ilmoiteta, koska halutaan pysyä erossa ikävyyksistä.
Oikeusprosessi voi olla niin raskas, että raskaan rikoksen todistaja tai asianomainen ei sitä jaksa..
Tai on vain "sana sanaa vastaan" tai vastassa poliittinen korruptio, niin, ettei menestymisen mahdollisuuksia ole.
Tai joku tai jotkut painostavat tai maanittelevat tehokkaasti ja kyseessä on asianomistajarikos, jolloin viranomainen ei tee mitään, jos ei ole rangaistusvaatimusta.

Tai rikos tapahtuu, mutta sitä ei havaita.
Yhä vähemmän havaitaan, koska poliisilta viedään resursseja ja merkittävä osa uusista turvapaikanhakijoista työllistää poliisia paljon. Ja koska maamme on niin harvaan asuttu.

Sitten on sellaista käytöstä, jonka tulisi olla rikollista, mutta jotka eivät ole.
(Esim. koulussa ihmiselämiä voidaan tuhota helposti niin ettei niitä lasketa rikoksiksi.)

Entä rikosilmoitukset?
Osa niistä on aiheettomia. Mutta päätyvätkö edes kaikki ne ilmoitetut rikokset rikostilastoihin, joista aloitetaan esitutkinta?
Eivät tietenkään, koska poliisilla ei ole resursseja tutkia kunnolla ja loppuun asti.

Turha on valittaakaan, koska poliisivaltiollistuminen on niin pitkällä, että virkavirheistä harvoin seuraa mitään.

Oma lukunsa on sitten maamme vallakkaimpien poliitikoiden korruptoituneisuus ja rakenteellinen korruptio.
Etenkin 90-luvun lamasta alkaen enenevä osa perustuslaistamme on ollut käytännössä kuollutta kirjainta.

Uusimpaan valtapoliitikoiden kuvioon kuuluu 1,8 miljoonan turvapaikanhakijan saaminen maahamme (http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2008/05/27/suo...). Eli oletan, että koska siirtolaisia tänne ei ennenkään ole juuri saatu, ja alle 2000 e/kk oleskeluluvalla tienaavien ruokakunnat heitetään helvettiin (http://mvlehti.net/2015/12/01/malliesimerkki-hyysa...), niin sitä maailman pankkiiri- ja finanssieliitti juuri haluaa, että Suomeenkin lähinnä vain otetaan EU:n tuella heikosti työllistyviä matalapalkka-alojen ihmisiä murskaamaan Suomen ay-liike ja duunareita suojelevat lait. - Saksassa on jo muutama vuosi sitten tehty lakiuudistus, jonka myötä 2 miljoonaa ihmistä on pakotettu työskentelemään 5e/h.
(EU-komission ihanne onkin että Suomessa olisi yli 62,3 miljoonaa kansalaista: http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/e-library/doc...)

Yhteen vetäen, rikoksia on siis paljon enemmän kuin yleensä luullaan.
Toisaalta Suomea ollaan monilla muillakin tavoin tuhoamassa kuin mitä yllä kirjoitin... joten siihen nähden minunkin mielestäni suhteellisen rikoksettomasti Suomi elää.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Hyvä Seppo. Tiedän omakohtaisesti munaskuita myöten, nämä tilastoinnin ja oikeudenkäyntien vääryydet. Kuitenkin näin joulun aikaan yritän nähdä niiden vastapainona hyvät asiat, joita on paljon enemmän. Annan nyt hetken hengähdystauon omalle mielelleni, ajatuksilleni ja ruumiilleni.

Hyvää Joulun aikaa ja vuoden vaihetta sulle. Palaan niihin ikäviin asioihin ensi vuonna, tätä vuottakin kärkkäämmin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset