PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Työttömiä 381.600, luottotiedottomia 370.000, leipäjonoissa 20.000 kansalaista.

Kirjoitan heidän puolesta, jotka eivät enää jaksa puhua, saati kirjoittaa missään.

Väitän, että työttömillä, luottotiedottomilla ja leipää jonottavilla on raskaampi elämä, kuin vangeilla vankilassa.

Vangeilta puuttuu vapaus, mutta on lämmin yöpaikka, suihkut, saunat, viihdettä ja ruokaa. Vapaus on mennyt kuukaudeksi tai vuosiksi, mutta luottotiedottoman ”vankila-aika” kestää vuosia, jopa kymmeniä vuosia. Luottotiedottoman päivät kuluvat ahdistuksessa perintäkirjetulvan alla ja ulosottomiehen kuulusteluissa. Heillä on kaltereiden ulkopuolella vähemmän vapauksia, huonompi ruoka, huonommat elinolosuhteet, kuin vangeilla. Väitän, että vankien yöunet ovat rauhallisemmat, kuin velkavangin ns.vapaudessa.

Työtön putoaa yhteiskunnasta ulos jo muutamassa kuukaudessa, ja siirtyy myöhemmin luottotiedottomaksi ja lopuksi leipäjonoon.

Suomessa ajautuu joka vuosi noin 2.500 yritystä konkurssiin, joissa katoaa yli 10.000 työpaikkaa. Konkurssiin ajautuneilla yrittäjillä alkaa vuosikymmeniä kestävä velkavankeus, luottotiedottomuus ja lopuksi leipäjono. Perheet hajoavat ja itsemurha on päivittäin mielessä.

Miksi tällaista nöyryyttämistä, alistamista, häpäisyä ja ahdistusta halutaan pitää yllä Suomessa, kun se voitaisiin poistaa yhdellä ainoalla lailla, jossa siirretään luotonottajalta vastuu luotonantajalle, kielletään luottotietorekisterit ja henkilökohtaiset takaukset. Sallitaan henkilökohtainen konkurssi, joka putsaa kaikki velat kolmessa kuukaudessa. Palautetaan nopeasti ylivelkaantunut aloittamaan uusi elämä, ilman velkataakkaa. Nyt menetetään satojentuhansien suomalaisten arvokas työpanos ja heidän ainutkertainen elämänsä perintäfirmojen ja ulosoton maanpäälliseen helvettiin. Pienistäkin veloista kasvaa valtavia, perintäkulujen ja viivästyskorkojen kohtuuttomilla lisillä.

Talousriita asioissa Suomen viranomaisiin ja tuomioistuimiin ei voi luottaa, se on todistettavissa jopa satojentuhansien talousriita-asioiden tuomioistuinkäsittelyjen puolueellisuudesta – velkojien eduksi ja velallisten vahingoksi, alkaen päivästä 6.5.1992 tähän päivään saakka ja tästä eteenpäin, jos oikeudenmukaisuutta ei saada palautettua oikeuslaitokseen.

Viro menee tässäkin asiassa ohi Suomen, ja tulee olemaan, niin yksityisille kansalaisille, kuin yrittäjillekin turvallisempi maa tehdä työtä ja yrittää.

Virossa on etenemässä lakiluonnos, jossa luontoantajalle siirretään vastuu annettavasta luotosta.

"Lakiluonnoksessa selvennetään nykyistä vastuullisen luotonannon periaatetta. Tämä tarkoittaa sitä, että lainasopimus voidaan tehdä ainoastaan silloin, kun kuluttaja on luottokelvollinen. ”Muutoksen pitäisi johtaa sellaisten kuluttajien vähenemiseen, jotka ottavat luottoa kevyesti ja harkitsemattomasti, yli oman takaisinmaksu mahdollisuuksien” sanoi Reinsalu. Jos pankki rikkoo huolellisuusvelvollisuuden kuluttajan luottokelpoisuuden arvioinnissa, luottosopimuksen korko pienenee automaattisesti lakisääteiselle korolle, joka on tällä hetkellä 0,05%:a.

Lisäksi kuluttaja voi käyttää luotonantajaa vastaan muita oikeussuojakeinoja, esimerkiksi vaatia vahingonkorvausta. Luotonantajan huolimattomuutta arvioidaan jokaisessa tapauksessa erikseen, se voi ilmetä esimerkiksi silloin, kun kuluttaja on yhteydessä kuluttajasuojaviranomaisiin tai rahoitustarkastukseen, tai jos osapuolten riita on edennyt tuomioistuimeen.

Samalla suojataan kuluttajat ulkomaanvaluutassa otettujen lainojen mahdollisilta kurssimuutoksilta."

(suomennos P.Lindeman)

 

Lähde Viron Postimees lehti: http://tarbija24.postimees.ee/3413421/laenuvotja-elu-muutub-lihtsamaks

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

En tiedä yksityiskohtia miten esim. Amerikassa henkilökohtainen konkurssi tehdään, mutta voisin kuvitella, että siinä ulosmitataan koko omaisuus ja katsotaan onko henkilö piilottanut omaisuutta konkurssia ennen ja prosessi on aika pitkä? Yksilötasolla nykyisen kaltainen vippaus mahdollistaa useiden tuhansien luotottoman velan ottamisen. Olisi myös outoa, jos henkilö voisi nauttia ilmaisesta rahasta ja pääsisi kolmen kuukauden kuluttua kuiville. Tuotahan voisi tehdä silloin työkseen.

Samalla pitäisi velkahanojen mennä tiukemmalle, mikä ei välttämättä ole vippien kohdalla huono juttu, mutta entä yrityselämä? Jos pankit olisivat loppukädessä aina maksamassa niiden velat, jotka menevät konkurssiin, niin se maksatettaisiin niillä, jotka hoitavat asiansa hyvin. Käsittääkseni jos liikemies on naimisissa ja konkurssi uhkaa, niin hänen kannattaa siirtää vaimonsa nimiin omaisuutta ja erota (tai eron yhteydessä). Tällöin velkoja ei pääse käsiksi omaisuuteen, joka on selvästi laitettu piiloon ja erolla vältelty sen ulosmittausta.

Jos bisnestä pyörittämään lähtevän henkilökohtainen takaus velkojen hyväksi katoaisi konkurssi menettelyn kautta, niin keneltä puuttuva summa peritään? Jos pankki alaskirjaa aina tälläiset velat, niin pian rahan lainaamisen kriteerit tiukentuvat huomattavasti. Tässä on vamasti pelko investointien katoamisesta, koska rahaa on mahdotonta saa ilman reaalitakausta. Voisiko ongelmaan auttaa se, että takauksen yhteydessä määriteltäisiin omaisuuden arvo, joka hyväksytään velan taakse kuten talot ym. Ja vaikka niiden arvo olisi reaalimaailmassa tippunut, niin takauksen arvo säilyisi, jolloin pankki tulisi puolittain vastaan konkurssissa. Tällöin pankin alkup. arvio takausten kattavuudesta pitäisi ja taloussuhtaiden heilahtelut eivät kaatuisi täysmääräisinä yksittäisten ihmisten niskaan...

Jari Kurvinen

Pari pointtia. Pantitonta velkaa ei heru nykyään. Henkilökohtaisessa konkurssissa omaisuus toki viedään niinkuin Suomessa tehdään muutenkin konkurssin kohdatessa. Nyt vaan yrittäjille jää usein tolkuttomasti velkaa omaisuuden menetyksenkin jälkeen. Jos siis tekee oikeasti konkurssin eikä ole ketku, joita tiedän olevan pilvin pimein. Nämä pistävät rahat liiveihin ja jättävät verot, eläkemaksut ym. maksamatta ja aloittavat uuden bisneksen toisella nimellä perheenjäsenen, sukulaisen tai bulvaanin avulla. Ovat teoriassa varattomia, työttömiä ja luottotiedottomia, mutta bisnekset pyörivät, kunnes tyhjennetään pajatso ja alotetaan taas alusta.
Kun olet menettänyt kaiken, sinulla on tuulenhuuhtoma perse ja velkaa niin paljon, että käytännössä ikinä ei kannata enää töitä tehdä. Itselleni ainakin yrittäjyyden jälkeen toisen hommiin meneminen tuntuu todella vastemieliseltä ajatukselta ja tiedän kohtalotovereita jotka ajattelevat samoin. Palkan ulosmittaus ei työintoa ainekaan lisää. Helpottaisi kummasti, kun omaisuuden realisoimisen jälkeen loput nollattaisiin tietysssä ajassa ja pääsisi aloittamaan alusta. Työkalujahan ei yksityisyrittäjältä voi ulosmitata joten uudestaan aloittaminen olisi jopa mahdollista. Nyt vuosien velkavankeuden aikana työkalusi vanhenevat ja rahapulassasi joudut myymään ne polkuhintaan pelkästään elääksesi.

Käyttäjän HannuMyllynen kuva
Hannu Myllynen

Jos työ ei käy kaupaksi niin onko se työnostajan vika? Kuka ja ketkä ovat hinnoitelleet suomalaiset työttömiksi? Miksi investoinnit kiertävät Suomen? Perusteet kuntoon niin muut ongelmamme ratkeavat itsestään.

Jos saamme taloudellisen toimeliaisuuden kasvu-uralle niin ei aikaakaan kun työvoiman tarjonta alittaa kysynnän. Silloin yli 50 vuotiaat ja jopa eläkeläiset haetaan tarvittaessa vaikka kotoaan töihin. Niin kauan kuin meillä on puolimiljoonaa työtöntä niin olemme alivoimaisessa neuvotteluasemassa. Silloin on lakkoilú täysin väärä menettely. Pitää työnmyyjienkin rakentaa ja edistää kysyntää.

Kilpailunrajoitukset ja kartellit ovat lailla kiellettyjä niiden kaikinpuolisen haitallisuuden takia kaikille. Työmarkkinoillakin kannattaisi työllisyyden ja ansio- ja elintason takia siirtyä joustavampiin menettelyihin. Jos myytävän työsuorituksen vaihtoarvo ei riitä säälliseen elämiseen niin veronmaksajat kustantakoot erotuksen. Yleissitovat rajoitukset rajaavat osan työvoimasta työttömiksi.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

En tiedä, että mistä löysit tiedot 381 600 työttömästä. Kun minä katson vähän tarkemmin tietoja, niin työttömiä näyttää olevan yli 631 000 kpl. Viime vuonna oli yli 591 000 kpl.

Jos käytit tilastokeskusta, niin ne käyttävät vain aktiivisesti olevia henkilöitä tilastoissaan ja jättävät suurimman osan lukuunottamatta.

Puhdistin ne tiedot niistä, ketkä eivät oikeasti työllisty opiskelun, kurssituksen, työllistämisen kautta.

Luottotiedottomista en tiedä, kun olen aiemmin kysellyt Asiakastieto Oy:stä omista tiedoistani, he eivät tiedä kaikkea ja aina ilmenee jotain ikävää. Asiakastieto Oy ei ole luotettava. Koska heidän tahoilla he eivät tiedä koko maan kansalaisten tiedoista.

Omien laskelmieni mukaan minun pitäisi päästä niistä veloista lopulta eroon syksyllä. Sitä ennen olen ennustanut virheellisesti kaksi vuotta ja aina tullut yllätyksiä esille ja olin hyvin pettynyt.

Masennuin yrittäessäni taistellessani perusteluita perintää vastaan, yritän paremman keinon kautta kuitata kaikki velkani pois. Vaati melkoisia voimia kyetä vastaamaan perintäkirjeisiin ja sovitteluihin. Moni olisi varmasti luovuttanut ja siten perintäyhtiöt penäävät aina näiltä luovuttaneilta rahaa jatkuvasti.

Mielestäni helpoin tie on luovuttaa ja maksaa kuittaamalla kaikki velat pois ja siten lopettaa ne typerät väittelyt. En vain jaksa ja haluan aloittaa puhtaalta pöydältä ilman mitään kiristyksiä.

Nyt pitäisi arvioideni mukaan päästä lopullisesti eroon syksyllä. Toivottavasti pääsen lopultakin vapauteen. Yli kymmenvuotisen helvetin kokemukseni pitäisi olla pian ohi ja saisin vihdoin ja viimein hengittää vapautta.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Odotinkin, että kuka huomioi työttömien luvun, sillä todellisen luvun löytäminen taitaa olla mahdotonta? Luku on Helsingin Sanomista 26.8.2015, otin sen, etten liioittele. Totuus on varmaan toinen, paljon suurempi. Maksuhäiriöiset otin Taloussanomista 11.1.2016. Yleensä laitan linkit, mutta nyt jätin ne tarkoituksella pois, etteivät lukijat niihin eksy.

Topi, minulla se ulosoton autuus kesti kahdeksan vuotta ja siihen päälle vielä viisi vuotta velkasaneerausta. Jo ensimmäinen vuosi ulosotossa tuhosi sen innon, jolla olin yrittäjänä työtäni tehnyt. Seuraava vuosi vei jo terveyteni.

Nämä asiat, joista kirjoitan, eivät kiinnosta, kuin heitä, joilla on oma kohtaisia kokemuksia. Samoin kuin syöpä sairautena alkaa kiinnostamaan vasta, kun se todetaan itsellä tai läheisellä. Valitettavasti itsekkyys on vallalla, joka on tuhonnut yhteisöllisyyden ja tuhoaa vähitellen isänmaan.

Sinulle toivon, että saisit tuntea vielä velkavapauden ja nukkua rauhassa, heräten aamulla mukavalla mielellä uuten päivään.

pertti

Käyttäjän sakutaku12 kuva
Sauli Harju

Työttömiä on tuplasti enemmän, mutta asiaan. Tämä on Suomessa rikkaiden bisnes ja niiden rikkaiden varpaille on vaarallista astua. Epäilen myös että suurimmat bisnekset on just poliitikoilla, jotka ei tätä toimintaa sillon tahdokaan lopettaa. Kuten tiedetään niin Suomessa rakenteellinen korruptio on aivan järkyttävän korkea. Kukaan ei sitä korruptiota vastaan ole taistellut.

Käyttäjän MikaLundgren kuva
Mika Lundgren

Kerran maksoin velkaa 200 euroa josta meni 30 euroa siihen velkaan ja 170 euroa kaikenlaisiin kuluihin ulosottomiehen kuluihin . Siihen loppui mun velanmaksut

Käyttäjän MikaLundgren kuva
Mika Lundgren

Sossusta ei apua saa jos työnantaja jättää palkat maksamatta joten sitten menee vuokrat ulosottoon jos ei ole säästöjä. Näin kävi kerran Yli 16 vuotta sitten eikä ne vuokravelat ole vieläkään vanhenneet

Kari Kinnunen

Portugalin veroetua ei saa poistaa se mahdollistaan minun ja monen muu elämän tulevaisuudessa. Työkyvyttömyys eläkkeeni on 1500,00 josta verot 270,00 ja ulosotto 366,00 käteen minulla jää 836,00 kun muutan Portugaliin niin käteen jää 1106,00
Minulla ei ole asuntoa (luottotiedoton yhteiskunnan hylkiö)
Portugalissa voin vuokrata asunnon 250,00kk ja aloittaa elämäni uudestaan kun vuokran jälkeen jää elämiseen 856,00 tiedän että sillä elää hyvin portugalissa. Aloitan uuden elämäni puhtaalta pöydältä, voin avata pankkitilin ja koska luottotietoni ovat siellä kunnossa, säästän käsirahan ja ostan edullisen auton rahoituksella. Suomessa ei luottotiedottomalla ole mahdollista ottaa edes vakuutusta autoon kun maksamalla vuoden vakuutuksen etukäteen. Olen usein keskustellut muiden samassa tilanteessa olevien kanssa miten selvitään seuraavasta päivästä, muutama realisti on sitä mieltä että eutanasia pitäisi sallia ja koskemaan myös luottotiedottomia joiden velat on niin suuret että he eivät pysty koskaan niitä maksamaan meistähän ei ole mitään hyötyä yhteiskunnalle. Omalta osaltani menen kuuntelemaan fadoa ja elämää uutta elämääni lämpimään maahan.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Toivottavasti moni samanlaisessa tilanteessa oleva näkee kirjoituksesi Kari, jos noin toimien pärjää edes hiukan paremmin.

Jokapäivä leipäjonoa ja täällä valtaväestöä olevien ahdinkoa seuraavana olen iloinen juuri kertomistasi mahdollisuuksista. Kotimaasta lähteminen on tietysti monelle mahdoton kynnys.

Sairastuneen asema on meillä ikävä. Jos liikuntakyky julkisille asti on mennyt, ei vaihtoehdoksi jää kuin kutsua taksi viemään lääkäriin.

http://www.kela.fi/nain-tilaat-taksin

Tuolta tilatussa taksimatkassa on aina 25€:n maksimiomavastuu, eli vaikkapa 17€:n kyydistä maksetaan 17€ ja vaikkapa 340€:n kyydistä maksetaan 25€. Yhteen suuntaan. Normireissu on siis lähes aina sen 50€, jos ei asu ihan terkkarin lähistöllä.

Ikävän vertauksen saamme vankilan sijasta vastaanottokeskukseen, sieltä lääkärissäkäynti ei maksa mitään asiakkaalle, jonka ei todellakaan tarvitse palella leipäjonossakaan päivittäin.
Tuskin muuten vankilassa asuvankaan lääkärissäkäynnistä peritään kyydeistä 50€:a, niinkuin pitäisi?

Tako Hjelt

Silkkaa puppuahan toi kirjoittaa. Luottotiedottoman velat on maksettu. Se on itsestään kiinni haluaako juosta ulosottajan pakeilla vai ei. Riippuu tietysti valkojen määrästä, mutta jos niitä on paljon, eikä niitä ole mitään mahiksia maksaa, ei siinä ole myöskään mitään järkeä. Tämä vapauttaa velallisen täysin veloistaan. Turha niistä on huolta kantaa, tai yöuniaan menettää. Jotkut jopa ottavat velkaa surutta lisää. On myös itsestä kiinni miten tulee toimeen työttömyyskorvauksella, tai sossunrahoilla. Viina vie rahat tietysti. Itse tulen toimeen mainiosti työkkärin masseilla. Sossu maksaa kelan kanssa vuokrani, joten en ainakaan valita ja mitä tulee vankiloiden parempi osaisuuteen - menis viturainen sentään itse katsomaan, ni tietäis - mä tiedän, eikä se todellakaan noin mene.

Mustonen Jarno

Sairaspäiväraha on pieni, jos on pitkä työmatka.Työmatkakulut vähennetään sairaspäivärahasta. Niitä ei huomioida verotuksessa, koska ei ole työmatka kuluja. Ne, jotka tahtomattaan sairastuvat, niitä kohdellaan epäoikeuden mukaisesti. Jolla ei ole työmatkaa saa täyden sairaspäivärahan.
Toinen on omaishoidontuki, hoitajaksi hyväksytään, mutta määrärahoja ei ole. Ilmaista hoitoa, ja valtio säästää valtavasti. Hoitaja luopuu tuloista hoitaakseen lähimmäistä. Palkkaa ei tule, koska ei ole määrärahoja. Puhutaan hienoista omaishoidon tuista.Ajatellaan lähimmäisen parasta, mutta valtio pitää vaan pilkkana.
Myös äiteysrahassa on sama matkakulu vähennys, kuin sairaspäivärahassa. Kun tämä yhtälö osuu molempiin vanhempiin kerralla, ollaan todella huonolla tulotasolla.
Lisäksi syrjässä asuvat ovat huonossa asemassa. Autoa ei huomioida toimeentulotuessa. Asunto ei mene kaupan. Eli ei voi muuttaa. Minusta on jokaisen oikeus asua missä haluaa.Maaseutu halutaan autioksi tehdä.

Mustonen Jarno

Omaishoidon tuki vähennetään toimeentulotuesta, vaikka se on pieni tuki. Eli pienituloinen ei saa palkkaa hoitamisesta, vaikka se vaatii paljon.
Lähimmäisistä ei saa välittää. Näin valtio säästää todella paljon. Määrärahoja ei ole. Eli saa toimeentulotukea. Ei omaishoidontukea.
Sairailta viedään, vanhuksilta viedään, äideiltä viedään, köyhiltä viedään. Niillä joilla olisi ylimääräistä ei viedä. Kukaan ei halua sairastua.
Vakuutusyhtiöt päättää oletko terve vai et. Ei niiden tule nähdä potilasta. Lääkäri, joka hoitaa sen sana on ilmaa.
Vieläkö ihmettelee, joku miksi tehdään itsemurhia. Ihminen jätetään yksin.
Huijarit huijaa, uhrit maksaa. Kukaan ei edes etsi huijareita. Näitäkin on paljon. Viedään rahoja tileiltä, ja uhri maksaa. Näitäkään ei kukaan huomioi. Toimeentulotuessa ei huomioida rikoksesta johtuvia uhrin velkoja.
Pikavippi yhtiöt saa ottaa velkoihin 300% korkoja. Ihmiset tekee hädässä, virheitä ja siitä he maksavat hirmuisen hinnan. Eikö olisi oltava korkokatto.
On ihmisiä, jotka on velkaa ottaneet, että pöydässä olisi ruokaa. Se on niin helppoa. Sossuun ei saa aikaa helposti, ja ruokaa tarvitaan heti, ei viikon päästä.
Auto hajoaa, eikä muuta keinoa päästä kauppaan. Ei taksiin varaa. Sossu ei huomio näitä kuluja. Köyhän on selvittävä, sairaan on selvittävä. Jos rahat ei riitä lääkkeisiin, on kivut kestettävä. Valitse, joko ruoka tai kivut. Huolehdi muut ensin, viimeisenä itsesi, jos jotain jää.
Päättäjät leikkii tietävänsä, vaikka istuvat paksun lompakon päällä.
Huom kaikki ei ole omalle kohdalle tullut, mutta paljon kuitenkin.
Koulupahoinpitelyt, ovat terveyteni vieneet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset