PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Tieteentekijät vaara poliittiselle suhmuroinnille

  • Aamiaisnäkymä kotona 18.1.2016
    Aamiaisnäkymä kotona 18.1.2016

Ei voi olla ihmettelemättä, että nykyinen hallitus haluaa ajaa alas ja nöyryyttää Suomen ainutlaatuisen korkeatasoista yliopistolaitosta.

Itänaapurissa on samoin ajettu yliopistokoulutusta alas, ettei älymystö lisääntyisi, ja saisi arvovaltaa puuttua kansaa vahingoittavaan poliittisen päätöksentekoon.

Nykyinen hallitus jatkaa Esko Ahon hallituksen viitoittamalla tiellä, jolloin tuhottiin yksityinen yritystoiminta ja yrittäjät Suomesta, nyt tuhotaan perustutkimus, josta pienen maan taloudellisen hyvinvoinnin perusta on aiemmin rakennettu.

Helsingin Sanomat tänään: ” Enintään 190 työntekijää saa potkut Aalto-yliopistosta. Professoreita lukuun ottamatta koko 4 100 ihmisen henkilökuntaa koskeneet yt-neuvottelut päättyivät maanantaina. Irtisanomiset toteutetaan Aalto-yliopiston mukaan pääosin helmikuun aikana.”

Jos olisin tieteentekijä, joka tässä joukossa irtisanottaisiin, niin kokoaisin irtisanottavien joukosta henkilöt, jotka olisivat valmiit vaihtamaan maata.

Uusi alku, uusi elämä ja kansainvälinen rahoitus.

Viro olisi lähellä, jonne muuttaminen on todella helppoa. Sinne kotoutuminen on myös vaivatonta, sillä siellä on nuorilla ja koulutetuilla kysyntää. Kielen ja kulttuurin omaksuu hetkessä.

Espanja tai Portugali antaisivat elämään ”elinvuosia” rutkasti lisää, sillä talven pimeys ja harmaus poistuisi elämän päivistä. Ne maat kaipaavat ja odottavat nousua, jota edesauttaisi Suomessa hyvin koulutetut ja aktiiviset tutkijat. Kaikki vapaa-aika olisi etelänlomaa ja eläkepäivät miellyttävässä ilmastossa takaavat laadukkaan vanhuuden.

Suomen hallitus katsoo, että on varaa laskea perustutkimuksen ja tieteen tekemisen tasoa ja voimavaroja, joten sitä vastaan on vaikea taistella. Miksi jäädä sitä suremaan, vaan kivi vierimään kohti etelää. Suomalaisten tutkijoiden yhdessä luoma uusi tiedeyhteisö toisessa maassa kiinnostaisi kansainvälisiä rahoittajia ja yrityksiä.

Älkää te tehkö samaa virhettä, minkä minä tein 90-luvun alussa, kun yrityksemme ja omaisuutemme ryöstetiin, niin jäin hakemaan Suomeen oikeutta, koskaan sitä saamatta. Minun olisi täytynyt välittömästi ryöstön jälkeen vaihtaa maata ja aloittaa uusi elämä.

Tällaisena aurinkoisena tammikuun aamiaisnäkymällä tänään, ks.kuva, on mukava alkaa luomaan uutta ja ainutkertaista.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset