PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Vinkkejä tulevaan, jos Venäjä aiheuttaa kriisin Suomessa.

Vain tällainen tavallinen merkityksetön yksityishenkilö voi kirjoittaa tällaisen blogin, että maa ei mene kaaokseen. Viranomaisen julkaisemana tämä olisi jo vakava asia. Venäjää pidetään mukavana ja rauhaa rakastavana naapurina. Sitä minäkin toivon, mutta…

Tämän blogini tarkoituksena ei ole aiheuttaa pelkoa, ei hämmennystä tai mitään muutakaan sekasortoa. Aloin vain pohtimaan viime päivien uutisia luettuani eri maissa Venäjän uhkailuja tulevasta, että miten kansalaiset voisivat vähän varautua, jos todellinen kriisi toteutuu. Jos Venäjä alkaa toteuttamaan uhkauksiaan, niin Suomi on niissä mukana väistämättä. Jos uhka kohdistuu Suomeen, niin Suomi on yksin, koska ympäröivät NATO-maat eivät voi auttaa, sillä se merkitsisi kriisiä Venäjän ja NATO:n välillä. Sitä NATO ei halua NATO:on kuulumattoman pikkuruisen Suomen takia. Jos kriisi kohdistuu NATO-maahan, niin Suomi on siinäkin sopassa yhtenä osapuolena, koska EU velvoittaa siihen osallistumaan.

Suomalaisten täytyy ymmärtää se tosiasia, että Venäjällä eletään vieläkin pääasiassa omavaraistaloudessa, joten siellä selvitään pahemmastakin kriisistä, kuin siellä on jo nyt tänä päivänä, josta suomalaisten olisi vaikeata selvitä. Sillä suomalaiset ovat äärimmäisen riippuvaisia toisistaan, teknologiasta, maailmantaloudesta ja ulkomaan tuonnista, omaksumastaan elmäntyylistä ja tavoista.

Suomen kriisi voi johtua myös maailmanlaajuisesta finanssikriisistä, jonka seuraukset saattavat olla vastaavat sodan tuhojen kanssa.  Argentiina on käynyt monta talouskriisiä läpi, sitä tutkimalla voi ymmärtää, että miten nopeasti, alta puolessa vuodessa, vauraat ihmiset olivat kerjäämässä kadulla ruokaa.

Tässä näitä minun vinkkejäni. Kommentteihin hyväksyn vain lisävinkkejä. Asiaan kuulumattomat ja väärille urille vievät trollaukset poistan.

Tiedon saanti ja sähkö. Ne ovat tärkeitä kriisin aikana.

Kriisin uhatessa, tai sen tapahtuessa, on äärimmäisen tärkeätä saada tietoa. Nyt meidän tiedonsaanti on riippuvainen sähköstä. Sähköllä toimivasta televisiosta, radiosta ja internetistä. Niin Suomessa, kuin myös Virossa, on ollut viime aikoina selittämättömiä sähkökatkoksia. Kuluneella viikolla oli esim. Viron Tarton kaupungin keskusta aamun, lähes kuusi tuntia, ilman sähköä. Suomessa sähkökatkoksia on ollut myrskyn vuoksi, mutta myös selittämättömien vikojen takia. Jokainen sähkökatkon, jopa lyhyen, kokenut tietää, miten toimintakyvyttömäksi itsensä tuntee.

Ensimmäisenä neuvona annan sen, että käykää ostamassa joka talouteen pattereilla toimiva ihan tavallinen ja edullinen radio, jossa on myös lyhytaallot. Se toimii kriisinkin aikana. Paristoja ei kannata laittaa radion sisään, kun vasta sitten, kun radiota käyttää, etteivät ne hapetu.

Jokaisessa kylässä täytyisi olla kunnantalolla, kouluissa ja muissa virastoissa sähköstä riippumaton radiovastaanotin.

Internet, kännykät, tietokoneet jopa televisiot vaativat tietoliikenneyhteyden, joka on riippuvainen linkeistä tai kaapeleista. Ne molemmat ovat hyvin haavoittuvia. Viime kesänä yksi kaivinkone katkaisi Suomessa valtavan määrän internetyhteyksiä useaksi tunniksi. Kuinka helppoa on nykypäivän teknologialla asentaa ennakkoon kaukolaukaistavat räjähdyspanokset linkkimastojen läheisyyteen tai kaapeliverkoston viereen. Valtion turvallisuusviranomaisilla olisi syytä tarkastuttaa pommikoirilla tärkeimmät sähkö ja tietoliikenteen solmukohdat.

Ainut mahdollisuus on yrittää turvata tietoliikenneyhteydet kylissä ja kaupungeissa on varmistaa se, että siellä on ainakin pari satelliitti internetyhteyttä käytettävissä.

Lankaliittymät saattaisi toimia, eli mahdollisuuksien mukaan, niitä voisi olla edes muutamalla asuinalueen asunnossa.

Omakotitaloissa ja maatiloilla olisi hyvä olla generaattorit sähkön tuottamista varten.

Kaupunkien kaukolämpö saattaa olla myös kriisin aikaan vaarassa, joten suosittelen niitä taloyhtiöitä, joilla on vielä olemassa omat öljypolttimot tai vastaavat kaukolämmöstä riippumattomat lämmön lähteet, putsaamaan ne ja laittamaan toimintakuntoon.

Niissä asunnoissa, joissa on vain sähkölämmitys, olisi hyvä olla esim. kaasupullolla toimiva lämmitys, jos varaavaa takkaa tai uunia ei ole?

Kynttilät ja öljylyhdyt ovat oiva apu sähkökatkoksien varalta.

Vesihuolto

Kaikista tärkeintä on turvata juomavesi, sillä se on haavoittuvin osa elintärkeää selvitymistämme. Eli suosittelen puhdistamaan vanhat juomavesikaivot, niin maalla, kuin kaupungissa. Varaamaan kotitalouksiin, työpaikoille ja kerrostaloihin pullovettä. Vesijohtoverkoston kautta on erittäin helppoa sairastuttaa, jopa surmata väestöä. Ainoastaan Noro-viruksen levittäminen laajalle alueelle saa väestön toimintakyvyttömäksi. Vatsatauti taisi viedä Suomelta jääkiekko mitalinkin Venäjällä?

Kulkuyhteydet kriisin aikana

Julkisen liikenteen junat ovat riippuvaisia sähköstä ja linja-autot polttoaineesta. Omat autot kuluttavat polttoainetta, mutta kriisiaikana polttoainetta on rajoitetusti saatavilla, joten suosittelen, varsinkin maaseudulla, varastoimaan käyttökuntoisen mopon ja siihen riittävästi polttoainetta.

Ruoka

Mahdollisen kriisin aikana luultavasti ruokakaupat tulevat olemaan suljettuna. Suomen ruokahuoltoa vaarantaa vielä erityisesti keskittynyt ja monopolisoitunut elintarvikekauppa, joten jakelukanavat ovat parin, kolmen, yrityksen vastuulla. Osassa maata elintarvikekaupasta vastaa vain yksi toimittaja, joten se on kriisin ajalla todella suuri ongelma, jos sen ainoan toimittajan jakelu katkeaa jostain syystä.

Jokaiseen talouteen olisi syytä hankkia vähintään viikon kuivamuonavarasto.

Kotieläimet

Ruokahuollon kannalta on erittäin tärkeätä, että maaseudulla varaudutaan tuotantoeläinten suojeluun myös erilaisia tauteja vastaan. Esimerkkinä voinen sanoa, että edellisenä vuotena Venäjältä alkunsa saanut sikarutto tuhosi melkein kaikki tuotantosiat Virossa. Kymmeniätuhansia sikoja jouduttiin tappamaan, polttamaan ja kaivamaan maan uumeniin. Kymmeniä sikatiloja suljettiin.

Kasvitaudit

Monella maalla on varastoituna erilaisia kasvitauteja ja tuholaisia, joita voidaan käyttää toista maata vastaan, joten siemenvarastot maaseudulla ovat elintärkeitä kriisin aikana.

Varautuminen pakolaisuuteen toisessa maassa

Jos kriisi koskee vain Suomea, niin silloin yksi pakotie on NATO maa. Joten suosittelen hankkimaan, vielä kun edullisesti saa, pienen maatilkun tai edullisen asunnon Virosta tai jostain toisesta NATO maasta. Samalla voi myös avata pankkitilin ja tallettaa sinne vähän rahaa.

Kodissa voi olla myös jonkin verran käteistä euroina ja dollareina, kaiken varalta. Pankkijärjestelmä ja pankkiautomaatit eivät välttämättä toimi kriisin aikana.

Varakkaammat suomalaiset lentävät veroparatiiseihinsa omiin huviloihinsa, niin kuin se on tapahtunut aiemmin maailman kriiseissä.

Yleinen suojautuminen mahdolliselta kriisiltä

Venäjä on useaan otteeseen maininnut ydinaseet, niiden määrästä on jopa kehuttu Venäjän kouluissa, joten joditabletit voisivat olla varalla kotona, kouluissa, työpaikolla ja varastoituina kunnissa ja kaupungeissa.

Hallitukselta odottaisin

Miinankielto sopimuksen purkua,  helpotusta aseenkantolupiin ja enemmän satsausta elintärkeiden veden, energian ja lämmön tuotannon suojeluun.

En toivo, en odota ja en halua, että tällaiseen varautumiseen olisi aihetta, mutta historia on opettanut sen, että aiemmin ei ole varauduttu nopeasti etenevään kriisiin.

ps. kirjoitin tämän listan täysin omista mietteistäni. Ajatellen samalla niitä virolaisia, jotka venäläiset kyydittivät Siperiaan. Heillä oli aikaa varttitunti, parhaimmillaan puolituntia, kerätä kotoaan tavarat, kun heidät kuljetettiin aseiden saattelemina karjavaunuihin kuljettavaksi. Lapset, naiset, miehet, vanhukset ja vammaiset saatettiin matkaan vieraalle maalle. Kodit, kotiseutu ja kotimaa jäi taakse. Paljon heitä kuoli niistä 100.000:sta, jotka pakolla vietiin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Kiva lista, kirjoita vielä mitä pitäisi tehdä jos vaikkapa joku muu taho aiheuttaa kriisin.

ps. En suinkaan epäile etteikö Venäjä voisi olla kriisin aiheuttaja mutta kun valitettava totuus lienee, että Suomi on sittenkin riippuvaisempi Venäjästä kuin päinvastoin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Unohdit Pertti yhden tärkeimmän, mikäli todellinen kriisi eskaloituu.

Ainoastaan viittaat siihen, että hallituksen tulisi helpottaa ampuma-aseiden lupien saamista.

Talouteen kannattaa ehdottomasti hankkia ampuma-ase tai useampia. Monipuolisin ja helpoin käyttää ja opetella on putkimakasiinihaulikko, jonka makasiiniin mahtuu vähintään 6 + 1 patruunaa. Patruunoita on myös helppo löytää, jos loppuvat.

A-tarvikkeita tulisi hankkia vähintään kuukauden tarvetta silmällä pitäen. Aseen käyttöä pitää myös harjoitella.

Ilman itsepuolustusvälineitä taloutesi on alttiina ryöstöille ja raiskauksille, joita eivät suorita välttämättä vihollissotilaat, vaan paikallinen roskaväki.

Ampuma-aseella on myös helpompaa saalistaa ruokaa, kuin esim. keihäällä.

Ravinnon lisäksi kotona tulisi pitää perusvarasto lääkkeitä ja sidetarpeita. Kriisin eskaloituessa apteekit jostain syystä tyhjenevät ensimmäisinä.

Käyttäjän HelenaReponen kuva
Helena Reponen

Eihän tästä blogista mitään pelkoa tai hämmenystä synny. Samoja ajatuksia alkoi tulla heti ukrainan sodan ja Krimin venäläismiehityksen jälkeen.

Maaseudulla pystyy varautumaan paremmin, jos ei tarvitse kotoa lähteä, kun on oma vesi ja puut ja tulisijat. Ruokaa pitää tietysti varata, paikallisesta ruoka loppuu parissa päivässä. Aseita on maaseudulla metsästysporukoilla. Itse asiassa pitäisi perustaa suojeluskunnat uudelleen, sellainen johon voi liittyä sekä miehet että naiset. Tulisi tuohon aseenkäyttöön oikeanlaiset opit ja vastuut.

Kaupunkilaiset ovat pahimmassa tilanteessa, koska ensi isku kohdistuu juurikin sähkö- ja tietoverkkoon. Kaupungit ovat myös ohjuskohteita eli todellisia surmanloukkuja. Joku on sanonut, että vakavan kriisin tullessa ryöstely ym. alkaa muutamassa päivässä. Päteneekö tämä suomalaisiin?

Jos kriisi tulee Venäjän ja Naton välille, suomi on jokatapauksessa strateginen alue jommallekummalle. Tätä vaan ei haluta suomessa uskoa millään. Mieluummin olisin Naton jäsenmaan asukas ja sillä puolen aitaa. Suomen on vaikea selvitä pitkään kestävästä täysimittaisesta sodasta jos sillä ei ole oman vahvan armeijan lisäksi huoltoreitit auki. Pienemmässäkin kriisissä tukijoukot taustalla olisivat tarpeen.

Jos venäjä tänne kerran pääsee tänne miehittämään osia tai alueita, ei heitä sitten saa helpolla enää pois. Ja jos emme ole Naton jäseniä, ei tule myöskään apua.

Suomi ei ole venäjästä riippuvainen. Venäjän mukavuutta ja mahdollisuuksia hoettiin vielä viisi vuotta sitten. Itsekin uskoin siihen, ja olin siitä iloinen. Venäjään haluttiin luottaa. Täällä itäsuomessakin moni yrittäjä luotti, ja sai todeta että venäläinen on huono kauppakumppani: valehtelee eikä maksa velkojaan. Näitä kokemuksia on ollut myös vähän isompienkin yhtiöiden johtajilla, tästä vaan ei puhuta julkisesti. Ja pikkuyritysten kaatuminen ei liene mediaseksikäs aihe.
Kylpylä- ja kauppa-asiakkaana venäläinen kuluttaja on varmaan ihan mukava, ja mökkinaapurinakin.

Mutta ylipäätään venäläiset tarvitsevat vahvaa johtajaa, että voivat tuntea olevansa jotakin. Venäjän poliittisen johdon ei pitäisi edes olla tätäpäivää, mutta se on, ja sen mukaan pitää meidänkin päätöksiä tehdä. Omaksi turvaksemme, venäläisten etuja ei ole meidän tarve suojata.

Nato-päätöstä pelkää suomessa moni, venäläistä kostoa. Ja tuleehan se, mutta kun ei ymmärretä että se ystävyyskin on loppu heti kun venäläiset niin katsovat tarpeelliseksi.

Ropi Jarrela

Miksi "jos", kun pitäisi on "kun" ;-)

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden

Kiitos hyvistä ajatuksistasi.
Kriisitilanteessa voisi olla helpotusta, jos hankkisi polttoaineella toimivan sähkögeneraattorin ja siihen vähintään viikoksi polttoainetta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset