PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Virossa alle 40.000 euron liikevaihdon yrityksiltä poistettiin arvonlisävero.

Viron hallitus päätti tänään nostaa yritysten arvonlisäveron maksuvelvollisuuden rajaa pienyritysten ja ammatinharjoittajien osalta 16.000€:n liikevaihdosta 40.000€:n ylittävään liikevaihtoon. Eli alle 40.000€:n vuosiliikevaihdolla toimivilla yrityksillä ei ole arvonlisäveron ilmoitusvelvollisuutta.

Viron hallitus todella panostaa yksityisyrittäjyyteen. Se ei tue yritysten monopolisoitumista, vaan estää sitä ja lisää yritysten kilpailua. Näillä toimilla edesautetaan talouden tervettä kehitystä, josta hyötyvät kuluttajat, yrittäjät ja valtio.

Suomessa liikevaihto raja on 10.000 euroa, jolloin yritys ei ole toiminnastaan arvonlisäverovelvollinen. Suomessa raja voisi olla, ottaen huomioon Suomen hinta ja kustannustaso, alle 100.000€:n liikevaihdon tekeviltä yrityksiltä voitaisiin poistaa arvonlisävero velvollisuus. Esimerkiksi Britanniassa vain yli 114.397€:n liikevaihtoa pyörittävät yritykset ovat arvonlisävero velvollisia ja Italiassa raja on 65.000€:n liikevaihto.

Virossa siirretään nyt myös pankeille ja muille lainanantajille vastuuta luotonannosta. Sillä pystytään estämään kuluttajien ja yrityksien ylivelkaantumista. Tulevaisuudessa Virossa joutuu vastuuseen ja korvausvelvolliseksi huolimaton luotonantaja, ja ylivelkaantuneen vastuuta piennetään. Sillä pyritään estämään ylivelkaantuminen, luottotietojen menettäminen ja syrjäytyminen yhteiskunnasta. Vertailun vuoksi Suomessa on jo kohta 400.000 ylivelkaantunutta, luottohäiriömerkinnän omaavaa, joista osa on jo syrjäytynyt yhteiskunnasta, ja suurin osa ei enää jaksa antaa täyttä panosta työelämässä tai yrittäjänä. Suomen osalta karkeastikin arvoituna ylivelkaantueitten alentuneena työpanoksena menetetään miljardeja euroja vuodessa.

Virossa toimii myös kilpailuvirasto tehokkaasti. Korruptiotutkintaan panostetaan reippaasti ja oikeuslaitoksen riippumattomuutta ja puolueettomuutta tarkkaillaan  erityisesti. Viron pääministeri Taavi Rõivas totesi viime syyskuussa näin: "– Kukaan ei voi kuvitella, että on Viron lakien yläpuolella", Lähde: Iltasanomat.  

Viro on jo ohittanut yrittäjäturvallisena maana Suomen.

 

Lähde Viron Postimees lehti: http://majandus24.postimees.ee/3673315/kaibemaksukohustuslase-piirmaar-touseb-40-000-euroni

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Vaikka tuo ALV vapaus on 40.000 ei valtio siinä paljoa veroja menetä. Jos on paljon myytävää palvelua, niin silloin on osuus suurempi.

Kaikki yritykset tekevät kuitenkin ostoja ja niistä he maksavat normaasti ALV:n.

Jos ostoja on vaikka 15.000 euroa, niin verovapaa osuus on 25.000 euroa. Vero siitä olisi 5.000 euroa. Ihan merkittävä apu pienyrityksille. Virossa ALV on 20%.

Ministeri Susanna Huovinen SDP, on todennut: ''Se mikä toimii muualla ei toimi Suomessa.''

Minä uskon tässä asiassa suomalaista ministeriä. Nostetaan veroja ja turvataan hyvinvointi ja -kansalaispalkka kaikille.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Tuo 25.000 jäisi yrittäjälle palkaksi, niin sillä palkallaan hän ostaa myös verollisia asioita itselleen ja perheelleen.

Varmasti sillä on vaikutusta enemmän kuin Suomen starttirahalla vippaskonstina.

Niko Penttinen

Niin kysymyksessä kuitenkin yrityksen liikevaihto, ei liikevoitto. Ei se 25 000 siinä nyt ihan palkaksi jäisi kuitenkaan.

Käyttäjän JyrkiVetosalmi kuva
Jyrki Vetosalmi

ALV voisi hyvin olla lineaarisesti kasvava vero siten, että sitä maksettaisiin ensimmäisestä eurosta alkaen, mutta täysi prosentti vasta yli sadantuhannen ylittävästä liikevaihdosta.
Lisäksi toki sopivasti muotoiltu klausuuli, että saman omistajan tai hänen bulvaaniensa omistamista yrityksistä liikevaihdot laskettaisiin yhteen veron määräytymisperusteissa.
Fiskaalisesti idea tuskin kovin kalliiksi tulisi, mutta helpottaisi mikroyrittäjän elinkeinon harjoittamista.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#3
Kannatan. Sillä saadaan lisää virkoja ja tuetaan julkisen sektorin työllisyyttä.

Käyttäjän JyrkiVetosalmi kuva
Jyrki Vetosalmi

En ymmärrä kommenttiasi. Kerran vuodessa tarkistetaan verotus ja sen mukaan verovelvollinen maksaa lisää tai on saamassa takaisin.
Ei siis lisäisi byrokratiaa vai herättelitkö jo ajatusta omasta yritysryppäästä joka ei Veroja maksa.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #7

#7
Harva vero on yritykselle eduksi. Ei firmojen tulisi maksaa lainkaan veroja. Ne ovat tuotantovälineitä.

Suomi on kouluesimerkki miten vauras maa voidaan verottaa toimimattomaksi. Sääntelyä vielä apuna käyttäen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #8

Olen samaa mieltä. Yrityksiä ei pitäisi verottaa lainkaan. Arvonlisävero ja valmisteverot ovat eri asia. Se on menetelmä jossa yritykset ovat verokerääjiä. Lopullinen maksaja on aina asiakas. Niin se on kaikissa muissakin yritykselle lankeavissa maksuissa.

Jos yrittäjä on lisää kaikkia tuotantokustannuksia lopputuotteen tai palvelun hintaan, hän pikavauhti entinen yrittäjä. Verotus pitäisi toteuttaa siten, että kaikki yksityisten henkilöiden tulot olivat ne mitä tahansa lasketaan ensin yhteen ja progressiivinen vero kohdennetaan tuohon kokonaissummaan. Sitä en tiedä millaisia järjestelyjä verojen ja maksujen välttelyyn tämän muutoksen toteutumisen jälkeen ryhdyttäisiin käyttämään.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #12

#12
Viljo on fixu demari ja näkee asiat duunarin ja firman yhteistyönä.

Yritys voi kehittyä ja työllistää enemmän, kun muodostuu omia pääomia.

Lama ei aiheuta heti lomautuksia kuten nyt

Yritys maksaa verot vasta ulosmaksatuksessaan. Eli palkoista jne.

Turo Numminen Vastaus kommenttiin #7

Ongelma on siis siinä, että yrittäjän on vähän vaikea laittaa alvia näkyviin kuittiin, jos ei tiedä sen määrää. Miten yritysasiakkaat hoitaa vähennyksen? Samalla hinnoittelu on melko vaikeaa, koska asiakkailta ei oikein voi jälkikäteen mennä pyytämään lisärahaa (ja mahdollinen palautuskin olisi melko haastavaa) vei meniskö mahdolliset muutokset suoraan yrittäjän tuloksi/menoksi.

Käyttäjän JyrkiVetosalmi kuva
Jyrki Vetosalmi Vastaus kommenttiin #9

Toki ongelma on todellinen,mutta lähinnä tekninen, koska matemaattisessa mielessä esittämäni malli on varsin yksinkertainen. Vaimoni mikroyrittäjänä ei ainakaan nähnyt mitään isompaa ongelmaa esittämässäni mallissa, koska yleensä yrittäjällä, jolla on jo ollut yrtystoimintaa on aika hyvä näkemys liikevaihdostaa vuositasolla. Jos liikevaihto osoittaisi selkeitä muutoksia kumpaan tahansa suuntaan, hän voisi korjata perimäänsä arvonlisäveroprosenttia. Toki hinnoittelu siinä vaihteessa muuttuisi, jos haluaisi säilyttää saman katteen myytyä palvelu-/tuoteyksikköä kohden.

Yritysasiakkaat tietysti vähentäisivät maksamansa mukaan ja samoin tehdyistä kaupoista alvi pysyisi samana, mikä se oli kaupantekohetkellä.
Eikä se niin hirveä ajatus olisi, vaikka erotus vuositasolla katsottaisiin yrittäjän kuluiksi/tuloiksi, koska jos on myynyt liian isolla Alvilla, on tuote/palvelu ollut kalliimpi ostajalleen (pois lukien yritysasiakkaat) ja toisaalta jos on perinyt liian pientä Alvia aiheutuu siitä kilpailukykyisyyden parantumisen myötä myös dynaamista hyötyä yrittäjälle, mistä voikin hyvin maksaa.

Ennen kaikkea Alvin alentaminen maksimissaan 12%-yksikköön alle sadantuhannen liikevaihdolla, mitä mallini tarkoittaisia, helpottaisi näitä mikroyrityksiä, jotka pääosin ovat ammatinharjoittajia, joiden sosiaaliturva joka tapauksessa on vaatimattomampi kuin palkansaajan. Lisäksi mikroyritykset eivät pysty hyödyntämään suuruuden ekonomiaa, jolloin pieni kilpailuetu helpottaisi heidän kilpailuaan isompien kanssa. Samalla myös työllistyisi isompi määrä ihmisiä omasta toimesta kuin äärimmilleen trimmatuissa isommissa firmoissa.

Käyttäjän JyrkiVetosalmi kuva
Jyrki Vetosalmi Vastaus kommenttiin #18

Jos edellä esittämäni malli toteutuisi, niin voin siitä ilosta ilmaiseksi rakentaa matemaattisen mallin, millä yrittäjä voi hallita maksamaansa Alvia. Toki siihen pitäisi pystyä jokaisen pitkän matematiikan opiskelleen :)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #18

#18
Tuollainen näprääminen ja pähkäily on vain hyväksi. Pitää funteerata muutama vuosi vielä ja nostaa sitten vaikka 5000 euroa nykyisestä.

Käyttäjän JyrkiVetosalmi kuva
Jyrki Vetosalmi Vastaus kommenttiin #21

Esitä oma mallisi, niin pilkon sen niin pieniin palasiin kuin haluat. Ihmeellistä marttyyritouhua näennäiseltä perusporvarilta.
Jos joku ahdistaa ja tekee siitä mieli avautua, on se parempi tehdä konkreettisesti. Ei näennäisnokkelalla vittuilulla.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Virossa on tekemisen meininki ja rohkeutta päätöksiin ilman ennakkoluuloja.
Viron valtion kassaa palkitaan tästä päätöksestä varmasti jo lähivuosina.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tässähän alkaa olla kutinat siirtyä pienyrittäjäksi myöhemmin Viroon tilaisuuden niin salliessa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mikä nyt estää siirtymisen, varsinmoni on jo siirtynyt ja toimii sieltäkäsin Suomessakin kerryttäen voitot viroon.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Johan keksivätkin kätevän verojen kiertoautomaatin. Ei tarvitse muuta kuin pilkkoa yrityksiä muodollisesti itsenäisiksi pikkuyksiköiksi ja niin välttyy arvonlisäverolta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Britanniassa raja on 115.000 euroa, eikä tämä kuitenkaan ole " verojen kiertoautomaatti, eikä yrityksiä ole pilkottu itsenäisiksi pikkuyksiköiksi ja niin välttyy arvonlisäverolta ".

Maassa on silti täysin ilmainen julkinen terveydenhuolto Suomea huomattavsti alemmalla veroasteella. Suomen julkinen terveydenhuolto ei ole ilmaista, vaan potilaat saavat aina laskut kotiinsa käytettyään ko. palveluita.

Käyttäjän TomiValkonen kuva
Tomi Valkonen

Raja on hiukan kahtiajakoinen: Jos myyt lähinnä omaa työtäsi, joku 40 000 eur raja on ihan ok ja sillä voi jo nuukasti elävä nipin napin pärjätä, jos kulut minimaaliset (mieleen tulee joku nuori, vasta uraansa aloitteleva, tai sitten sivutoimisesti yritystä pyörittävä). Jos olet kauppias, 40 000 eur liikevaihdolla ei vielä "kuuhun mennä". Tuo liikevaihto tarvitaan jo kuukaudessa, että jotenkuten saa yrityksen pyörimään. Riippuu tietysti katteista, hävikistä ja n. miljoonasta muusta asiasta.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Nina La

Mitäköhän ihmettä noi meidän päättäjät ajattelee? Onko tarkoitus tuhota kaikki yrittäminen Suomesta? Tarkoitan siis yrityksiä, joiden perustajilla ei ole ollut tarpeeksi alkupääomia vaikeuksien voittamiseksi. Vai halutaanko, että yritykset perustetaan ulkomaille ja sitten on helpompi kiertää veroja?

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#16

''Mitäköhän ihmettä noi meidän päättäjät ajattelee? Onko tarkoitus tuhota kaikki yrittäminen Suomesta?''

Suomalaiset rakastaa veroja ja ei tuollainen toimi Suomessa.

Aluksi tuo raja oli tarkoitus nostaa 60.000 euroon ja saada siten mm. suomalaisia yrittäjiä Viroon entistä enemmän.

Sisäpolitiikka ei antanut mahdollisuutta nostaa enempää, mutta varmasti sitä nostetaan, kun saadaan kansalle näytettyä, että verokertymä kasvaa tuosta nostosta.

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

Syystä että on muutakin tekemistä arkipäivässä, en ole asiaa mitenkään tieteellisesti tilastoinut, mutta pidän huolestuttavana sitä että sekä ihmisten että yritysten siirtyminen esimerkiksi Viroon on niinkin tavanomainen pää- tai sivulause niissä keskusteluissa, joita joko käyn tai satun kuulemaan tuttavapiirissäni.

Se kertoo koruttomasti siitä, että kun valtio ajautuu yksioikoiseen verojenkeräämiseen ja törmää kansalaisten kestokyvyn rajoihin, vastareaktiot saattavat tulla viiveellä - mutta ovat merkitseviä.

Useamman vuoden olen hämmästellyt, mihin oikein olemme valtiona ja kansakuntana menossa. Toisaalta vastaus on selkeä, kun ymmärtää että koko poliittinen ja hallinnollinen kulttuurimme on kategorisesti impotentti.

Toisten rahoja osataan kyllä jaella, mutta siihen ne "kykypuolueet" ja - jos sarkasmi sallitaan - valtion - "hoitaja" - puolueet yltävät. Eivät muuhun.

Jarkko Suossa

Pari mielestäni aivan oleellisen tason kysymystä koskien Viron tilannetta, josta kirjoitit:

Ensinnäkin, eikö ole niin, että tuon vapautuksen saanut yritys joutuu edelleen perimään arvonlisäveron asiakkailtaan, täysin samoin perustein, kuin ALV velvollinen? Eli jos on esim. 2 kahvilaa tai parturia, molemmat joutuvat perimään lain määräämän AL veron, joka tulee näkyä myös kuitissa, olipa ALV velvollinen tai ei? Vai onko jossain "veroton" kahvila tai parturi?

Eikö ero ole ainoastaan siinä, että vapautuksen saanut ei ole velvollinen tilittämään perimäänsä ALV osuutta eteenpäin, ja voi näin ollen, ainakin teoriassa, myydä kahvinsa tai parturoinnin ALV osuuden verran halvemmalla, jolloin tosin lopputulos on sentilleen sama, kuin ALV velvollisella, ellei myynti sitten halvempien hintojen johdosta kasva. Suomessa aikanaan ainakin parturikampaamoiden ALV alennuksen yhteydessä todettiin, että vain harva siirsi saamansa alennuksen hintoihin. Myös monet muut, kuten Posti ja McDonalds eivät aikanaan siirtäneet senttiäkään omaa alaansa koskeneista ALV alennuksista asiakkaiden hyväksi. Mutta se siitä, toinen kysymys:

Onko Virossakin niin, että jos saa vapautuksen AL verosta, ei saa myöskään tehdä ALV osuuden vähennystä yrityksen ostamista verollisista tuotteista ja palveluista, vaan nämä ovat yritykselle ALV osuuden, vaikkapa 20% verran kalliimpia? Tästä johtaen, jos yrityksen verolliset myynnit ja ostot ovat yhtäsuuret, ei yritys, olipa sen liikevaihto miten suuri hyvänsä, maksa senttiäkään AL veroa. Juhlan aihetta muodostuukin vasta, kun myynnit ovat olleet suuremmat kuin ostot, eli on tehty voittoa, mikä onkin monen yrityksen toiminnan tavoite. Ikävä piirre tietysti on, että saamastaan voitosta joutuu sitten veroa maksamaan. Tosin tappion puolella toimiessa (=ostot suuremmat kuin myynnit) saa vastaavasti ALV palautuksena rahaa. Varsinaisena kärsijänä ei siten mielestäni olekaan yritys/yrittäjä, vaan tavallinen talliainen, jolla ALV vähennysoikeutta ei ole, vaan hän maksaa sen ns. loppukäyttäjänä täysimääräisesti valtiolle.

Hyvää vappua!

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

PS on esittänyt samaa mutta ei hallituskumppaneille ilmeisesti käy?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset