PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

MV-lehti uutisoi MOT-ohjelmasta ja Luotettava media vaikenee?

  • Kuvakaappaus Iltasanomat
    Kuvakaappaus Iltasanomat

YLE:n ohjelma MOT-pankkivangit, 13.6.2016,  toi esille jo yli kaksikymmentä vuotta jatkuneen velallisten ahdingon ja epäoikeudenmukaisen kohtelun tuomioistuimissa. Ohjelma oli toteutettu todella ammattitaidolla ja selkeästi. Pankit toimivat tänäkin päivänä vastoin ”Hyvää pankkitapaa” ja tuomioistuimet tukevat sitä lainvastaista toimintaa.

Suomessa on lainsäädännön periaatteet, joiden täytyisi suojella velallista

Heikomman suoja, Kohtuusperiaate, Lojaliteettivelvollisuus ja tiedonantovelvollisuus,  Hyvän tavan vastaisuus, Julkisuusperiaate ja Vilpittömän mielen suoja. Miksi ”Luotettavan median” ammattitaitoiset toimittajat eivät reagoi, kun näitä kaikkia oikeusvaltion periaatteita rikotaan?

Odotin ns. Luotettavalta medialta isoja otsikoita, mutta niitä ei näkynyt.  Ainut joka aiheesta kirjoitti oli Salon Seudun Sanomat. MV-lehti reagoi aiheellisesti jokaista velallista koskevaan asiaan. Velallisia Suomessa on miljoonia ja ”pankkivankeina” heistä puolimiljoona luottotietonsa menettänyttä. Eikö nämä ole jo merkittävä uutinen ”Luotettavalle medialle”?

Minä luen ”Valemediaksi”, myös median joka vaikenee

Päätoimittajien kannanotto: Luotettavan median puolesta maaliskuussa 2016. Oliko se vain propagandaa?

” Me hyvää journalistista tapaa noudattavat päätoimittajat emme aio olla valemedian hiljaisia tukijoita ja myötäjuoksijoita. Sitoudumme oikeisiin tietoihin perustuvaan ja merkitykselliseen journalismiin. Kun tietoja pyritään tahallisesti hämärtämään tai vääristelemään, puutumme siihen omissa medioissamme. Tuemme yksittäisiä journalisteja, jotka työnsä vuoksi joutuvat parjauskampanjoiden kohteeksi. Emme salli, että journalisteja vaiennetaan painostamalla.”

Minulla on henkilökohtaisesti kokemusta siitä, kuinka ”Luetettava media” on vaiennettu ja tahallisesti hämärtänyt ja vääristellyt totuutta. Niistä kirjoitin aiemmin blogissani ” Päätoimittajat, ei se mitä kerrotaan, vaan miten ne kerrotaan”

Eikö Luotettava media katso, että pankkien rikollinen toiminta ja tuomioistuinten toimiminen velkojien myötäpuolena ja velallisten vahingoksi ole oikeisiin tietoihin perustuvaa ja merkityksellistä journalismia? Onko niin, että journalisteja ei painostettu, mutta heidät vaiennettiin medioiden päätoimittajien toimesta? Mitään muuta selitystä en keksi.

Kyseessä on kansalaisten perusoikeus puolueettomiin ja riippumattomiin tuomioistuimiin sekä ”Hyvän pankkitavan” puutteellinen valvonta, eli sitä ei ole ollenkaan. Eikö todellakaan ole uutinen, että pankkeja valvomaan asetutut viranomaiset eivät anna edes haastatteluja koskien ”Hyvää pankkitapaa”? Onko niin, että ainut Suomen ”Luotettava media” on YLE, joka tutkii ja julkaisee? Eikö ”Luotettavan median” tehtävänä olisi tutkia pankkien ja tuomioistuinten toimia ja erityisesti niiden valvontaa? Pankkien toimintaa valvoo esim. Finanssivalvonta, jonka toimimattomuuden syyt ovat helposti ymmärrettävissä, kun tutkii sen organisaatiokaaviota ja rahoittajia. Mutta siitä vaietaan, miksi?

Vastaesimerkkinä otan tämän viikon Iltasanomien otsikoissa olleet uutiset, jotka ovat koskeneet mökkinaapureiden riitoja, joita pidetään vakavampana ongelmana, kuin pankkien ja velallisten riitoja. Niissä on kyseessä jopa sadat miljoonat eurot ja kansalaisten oikeus oikeudenmukaisiin oikeudenkäynteihin, joiden puute vaarantaa hengen ja terveyden.

Tässä uutisoinnissa MV-lehti ohitti ”Luotettavan median” ja ei vaiennut, vaan uutisoi. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tarkoitatko ettei YLEn nettisivuilla ole tuosta ohjelmasta kirjoitusta? Jos tarkoitat, niin tässä siihen linkki;

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/06/13/pankkivang...

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Kiitos Sirpa, hyvä ja ansiokas huomautus.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Pertti tästä -

Sellaista se on - mutta SELLAISTA SEN EI PIDÄ OLLA!

***

On hyvä että meillä on MVlehti mutta ei ole hyvä jos meillä on vain MVlehti!

Nimittäin tarvitsemme aivan toisenlaisen vastamedian myöskin - jonka näkemys yhteiskunnasta ja syistä ja seurauksista on sopivasti erilainen kuin MVlehdellä.

Sitten vain ne yhteen, jotka haluavat OIKEASTI tehdä sen ison muutoksen ja Suomi muuttuu - ei siinä valtapuolueet mitään voi sanoa vastaan kun lapsikin tajuaa että hyvä on hyvää - #hyvävallankumous

http://www.peliittamedia.net/

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Miten luotettava media vaikenee kun se tekee asiasta kokonaisen ohjelman? Vähän erikoinen ajatuskuperkeikka.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Luitko koko blogin? Henkilökotaisesti pidän YLEä arvossa ja sen myös vilpittömästi kerron. Niin kuin blogissani kirjoitan, niin pidän YLEä erityisen luotettavana ja rohkeana mediana.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Niin arvostaa MV-lehden toimittajatarkin, koska käyttää parjaamaansa Yleä kernaasti materiaalina. Se, että asiasta on jo tehty ohjelma, on paljon isompi asia kuin otsikot lehdissä.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman Vastaus kommenttiin #6

Petra, sinun täytynee ymmärtää, että vasta laajempi mediakeskustelu saa aikaan tuloksia. Olen pitänyt tätä asiaa jo 24-vuotta mediassa ja sama vääryys jatkuu.

Käyttäjän SeppoRaittila kuva
Seppo Lähdevalo Vastaus kommenttiin #7

Kiitos arvostettavasta työstäsi Pertti!
Sinun täytynee ymmärtää, että Suomessa on ihmisiä jotka kekseliäästikin sodanomaisesti vihapuhuvat kaikkia tosiasioita vastaan täysillä lähes päivittäin.
Eikä sille varmaan mitään voi.
Noin on sanottava, koska kaikki varmasti ymmärtävät, että ilman yksittäistä ohjelmaa laajempaa mediakeskustelua valtamediassa ei sellaista Muutosta tule, mikä olisi todellisten vallanpitäjien vastainen.
Kuten suurpankkien.
Pankit mm. mainostavat monissa lehdissä varsinkin valtamediassa ja siksi valtamedia julkaisee niistä negatiivista korkeintaan "lieveilmiöitä" -tyyppisesti. Ei siis niin, että jotain olisi - edes ajoittain - perustavanlaatuisesti vialla kaikkien suurpankkien toiminnassa Suomessa (ja tietysti myös FIAT- ja EMU-rahajärjestelmässä, jne.)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Yksinkertaisin selitys on yleensä paras ja tässä tapauksessa se voi olla se, että varsin äskettäin lehdet ja muut tiedotusvälineet uutisoivat laajasti MOTn Panama-papereista tehdystä ohjelmasta. Ei ole yleisesti tapana, että jostain toisen mediatoimijan puolen tunnin tv-ohjelmasarjasta kirjoiteltaisiin usein.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset