PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Yrittäjän anteeksipyyntö 90-luvun pankkikriisistä

Nyt kun Presidentti Niinistö, Pääministeri Sipilä ja Ulkoministeri Soini ovat jo pyytäneet anteeksi 90-luvun pankkikriisin uhreilta, niin minun pitänee myös pyytää anteeksi. Tässä on vain se ero, että päättäjät kilistelevät shampanjalasejaan anteeksipyynnön kera, kun minä yrittäjänä yritän sinnitellä hengissä. ps.minä ne shamppakaljat maksoin.

Anteeksipyyntöni

Olen todella pahoillani, että perustin yrityksen Kainuun korpeen, hain pankista lainaa ja investoimme 465 miljoonaa markkaa, josta omilla pääomilla ja tulorahoituksella katoimme 200mijoonaa markkaa.

Olen todella pahoillani, että loin ja perustin yrityksen, joka on työllistänyt viimeisen 26-vuoden aikana 500 ihmistä.

Olen todella pahoillani, että Valtiovarainministeri Sauli Niinistön valvonnassa ollut roskapankki joutui myymään 700miljoonan markan omaisuutemme alle 100miljoonalla markalla, vaikka se oli pakkohuutokaupassa roskapankille hankittu vaivaisella 190milj.mk:lla rahoittajan järjestämässä näennäis pakkohuutokaupalla, jossa huutokaupan pitäjät olivat samat pankkiirit, kuin ostajat.

Olen todella pahoillani, että luomani ainutlaatuinen matkailualan idea on tuonut Kainuun korpeen sadoille ihmisille työpaikat ja sadoille perheille elämisen mahdollisuuden siellä. Kainuu menetti valtavasti työllistämistukirahoja.

Olen todella pahoillani, että laitoimme koko suvun omaisuuden likoon, että Kainuuseen syntyi uusia työpaikkoja ja tänäkin päivänä ihmiset joutuvat siellä tekemään töitä, kun varmaan olisi parempi olla työttömyyskortistossa.

Olen todella pahoillani siitä, ette perustamamme yritys, meidän kotitilallemme Vuokatissa, on luonut uusia yrityksiä ja yrittämisen edellytyksiä kotikonnuilleni Sotkamon kuntaan, Kainuuseen sadoilla miljoonilla euroilla. Ne yrittäjät ovat joutuneet tekemään töitä ja keräämään veroeuroja, niin kunnalle, kirkolle ja valtiolle jo satoja miljoonia euroja. Perustamamme yritys Katinkulta on joutunut antamaan jo noin 300 miljoonaa euroa verotuloja valtionkassaan jaettavaksi puoluetukina, maahanmuutajille, virkamiesten palkankorotuksiin, Talvivaaran kaivokseen, terveydenhuoltoon ja muihin hyvinvointivaltion ylläpitokustannuksiin.

Pyydän anteeksi oma-aloitteisuuttani Presidentti Niinistöltä, Pääministeri Sipilältä, Ulkoministeri Soinilta, koko hallitukselta, eduskunnalta, virkamiehiltä ja Suomen kansalta, että olin yrittelijäs nuorimies, en marjanpoimija.

Toivon, että toiset suomalaiset, luovat, yritteliäät ja innovatiiviset ihmiset ottavat opikseen ja eivät tee samaa virhettä, sillä työllistäminen vahingoittaa Suomen valtiota. Vain poliitikkojen ja virkamiesten työ luo hyvinvointia.

Rangaistukset, mitkä yrityksen perustamisesta ja liikeidean menestyksestä seuraavat, ovat ankarat

- Yritys otettiin pakkohuutokaupalla valtion omistaman pankin haltuun 70%:n alennuksella käyvästä hinnasta. Yrityksemme myytiin edullisesti edelleen. Uusi yrittäjä on kerännyt valtavat, Katinkullan tapauksessa, kymmenien miljoonien eurojen voitot, jotka tuloutettiin veroparatiisin. Valtiovarainministeriössä katsottiin se paremmaksi menettelyksi, kuin voittojen tulouttamien Suomessa, jossa niistä olisi peritty vero. Verottaja säästi siinä työtunteja, ettei tarvinnut miljoonia laskea.

- Yrityksen perustajille jätettiin maksettavaksi kymmenien miljoonien velat valtion omistaman pankin kiristyksen seurauksena, kun me yrittäjät emme luopuneet oikeuden hakemista pankkia vastaan. Emme suostuneet valtion hallussa olleen SKOP-pankin pankkiirien kiristyksen uhreiksi.

- Yrittäjiltä ja koko suvulta vietiin kodit ja omaisuus. Perheet lapsineen häädettiin kodeistaan, jotka myytiin pilkkahintaan velkojien lähipiirille.

-Idean luoja ja hänen sukulaisensa rangaistiin kansalaisluottamuksen menettämisellä, nykyään luottotietojen menettämisellä.

- Minä, joka oli kaiken pahan alku ja juuri, jonka ideasta ja valtavan työmäärän tuloksena ”Katinkulta konsepti” luotiin ja toteutettiin, niin minua rangaistiin raskaimman päälle. Karkotettiin kotimaastani maanpakolaisuuteen, että uudet omistajat saivat rauhassa kerätä voittonsa työmme tuloksista, jotka edelleen siirrettiin veroparatiisiin.

- Meitä rangaistiin myös sillä, että ihmiset, yrityksemme avainhenkilöt, joille olimme luoneet hyväpalkkaiset työpaikat, pettivät meidät, työnantajansa, palkkioita vastaan, joita maksettiin SKOP:n roskapankin omaisuudesta kiinteistöillä ja asunnoilla, jotka oli anastettu alihintaan edellisiltä omistajilta. Pyydän myös anteeksi heiltä, joille työpaikan loimme ja heidän perheillensä mukavan tulevaisuuden toimme.

Pyydän myös anteeksi sitä, että äitini ja kaksi veljeäni joutuivat menettämään henkensä ennenaikaisesti, toinen veljistäni itsemurhan kautta, pankkikriisiä seuranneessa laillistetussa ryöstössä. Olemme koko perhe siitä pahoillamme, että olimme pitkäjänteisellä työllä rakentamassa Suomen hyvinvointi yhteiskuntaa. Me saimme siitä ansaitsemamme rangaistuksen, että se hyvinvointi yhteiskunta ei auttanut meitä millään tavalla, kieltäytyi auttamasta.

Yritän ymmärtää sen, vaikka vaikeata se on, että työmme yrittäjinä ei ollut  edes yhden puolueettoman ja riippumattoman oikeudenkäynnin  arvoinen, rahoittajapankkiamme SKOP:a vastaan. Yritän ymmärtää sen, että tärkeämpää oli valtion tuki pankeille, joka annettiin tuomiosituimissa Presidentti Koiviston konklaavin määräyksestä, eli pankkeja täytyy suosia tuomioissa velallisten kustannuksella.

Ehkä nyt ovat Suomessa asiat paremmin, kun meitä 90-luvun yrittäjiä, Suomen patriootteja, on saatu paljon hengiltä ilman sisällissodan tuomaa negatiivista kuvaa maastamme maailmalla?

Anteeksi, että olen vielä hengissä. Vaikkakin Suomen viranomaiset eivät ole vieläkään, kuukauden taistelun jälkeen, suostuneet kirjoittamaan minulle "Elossaolotodistusta" jonka tarvitsee sukulaiset perinnönjakoa varten, josta en saa edes perintöä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Yritys otettiin pakkohuutokaupalla valtion omistaman pankin haltuun 70%:n alennuksella käyvästä hinnasta. Yrityksemme myytiin edullisesti edelleen. Uusi yrittäjä on kerännyt valtavat, Katinkullan tapauksessa, kymmenien miljoonien eurojen voitot, jotka tuloutettiin veroparatiisin. Valtiovarainministeriössä katsottiin se paremmaksi menettelyksi, kuin voittojen tulouttamien Suomessa, jossa niistä olisi peritty vero. Verottaja säästi siinä työtunteja, ettei tarvinnut miljoonia laskea.

Näin toimien Suomi nousee, mutta vain muutamien hyväksi.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Sitkeät yrittäjät saivat selkänahallaan maksaa pankkikriisin seuraukset, jotka jatkuvat muuten vieläkin ja pitkään. Muistan hyvin nuo vahvan markan vuodet, valuuttalainoineen ja Kullbergin - ei devalvoida - lupauksineen.

Samaan aikaan muuten EU ssa kikkaillaan ja muutetaan omia sääntöjä ja hyväksytään kansallisen avun antaminen pankeille. 150 mrd € Italiassa. Kenen selkänahasta se raha otetaan ja miksi pankkien osaamaton touhustaminen laitetaan taas muiden maksettavaksi ? Näin mennään Suomessakin EU kelkassa. Alamäkeä ja kovaa.

Islantilaiset osaavat muuten muutakin kuin futista. ( vanha juttu, mutta ajankohtainen, edelleen )

http://www.talouselama.fi/uutiset/islannin-pankkik...

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Jouko, kirjoitit:

" ... ja Kullbergin - ei devalvoida - lupauksineen."

Kullbergin eli Suomen Pankin toimia päsmäröi Mauno Koivisto.

Kullbergin oli paha olla, halusi erota, mutta Koivisto ei antanut.

Lopulta Kullbergin eroa uutisoitiin sillä perusteella, että pääministeri Ahon ja Kullbergin sukset olivat menneet ristiin.

Mikä lie Kullbergin eron lopullinen syy?
Kertoiko Kullberg lopulta Koivistolle, että julkaisee testamenttinsa eli Koiviston käskytykset.

Runsaat puolitoista vuotta ennen Kullbergin kuolemaa kauppatieteen tohtori Heikki Urmas soitti allekirjoittaneelle ja kertoi erään henkilön ilmoittaneen, että muutamalla henkilöllä on hallussaan Kullbergin testamentti.

Testamenttia ei ole vielä julkistettu. Ilmeisesti vasta Koiviston kuoleman jälkeen...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kiitos ! Aina sitä oppii uutta. Jäi tuolta ajalta mieleen vielä ajoitus. Edellisenä päivän pokkan ilmoitettiin: Ei devalvoida.
Aamulla devalvoitiin ja korttitalo kaatui.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #8

Iiro Viinanen joutui sanomaan, vieläpä löymään vetoa, ettei devalvoida.

Iiro nimittäin pelkäsi, että devalvoinnin kertoessaan joutuisi valtakunnan oikeuteen.
Tästä oli jonkun lehden leikkele joskus ProMerit.netin vanhassa foorumissa.
Nyt en löytänyt.

Kyseessä ei ollut devalvointi, vaan kellutus, jonka Suomen Pankki aloitti ja Suomen hallitus lopetti ennen pörssin maanantaista avautumista.

Kellutus oli laiton, koska hallitus ei saa päättää markan ulkoisesta kurssista.

Tässäkin taustalla päsmäröi Mauno Koivisto.

Kutsun ko. devalvointia minikellutukseksi, joka oli keskeytettävä, koska Suomen Pankin toimivallan ryöstöä (EY-/ERM-sopeutusta) varten säädettävä laki - rahalaki - oli vasta suunnitteilla.

Mahdollisuutta myöhempään lisädevalvointiin oli jätettävä siksi, että rahalaki Suomen Pankille kuuluneesta markan ulkoisen arvon päättämisestä menisi helpommin läpi.

Koivisto otti oikeuskansleriin yhteyttä, että tämä ei puuttuisi rahalain ja 8.9.1992 alkaneen kellutuksen laittomuuksiin.

Rahalaki tuli eduskunnan käsittelyyn vasta lähes vuotta 14.11.1991 aloitetun minidelvaation jälkeen eli heti seuraavana päivänä kun ETA-laki (27.10.1992) oli hyväksytty.

Eduskunnan pöytäkirjoista ilmenee, että kukaan kansanedustajista ei tiennyt, mistä oli kysymys.

Yleisesti ottaen katsottiin, että Suomen Pankilta pitää ottaa markan ulkoisen arvon päätösvalta pois.
Näin siksi, että Suomen Pankissa on parikymmentä ekonomistia, mutta hoitavat hommat päin honkia.
Kukaan kansanedustajista ei käsittänyt, että kyseessä oli ERM-sopeutus syksyn 1996 ERM-kytkentää varten. Tai kait oppositiossa olleiden demareiden sisärengas tiesi.

Kaikki devalvaatiot syksyn 1967 devalvaatiosta lähtien olivat Mauno Koiviston johdolla tehtyjä.

Isoilla devalvaatioilla annettiin kuva Suomen markan pienuudesta valuuttamarkkinoilla.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #13

#13

Kirjoitin:

"Iiro Viinanen joutui sanomaan, vieläpä löymään vetoa, ettei devalvoida.

Iiro nimittäin pelkäsi, että devalvoinnin kertoessaan joutuisi valtakunnan oikeuteen.
Tästä oli jonkun lehden leikkele joskus ProMerit.netin vanhassa foorumissa.
Nyt en löytänyt."

Kauan etsittyäni löysin...

Se on osoitteessa
http://www.promerit.net/2013/01/edessa-samat-taiva...

Kyseisessä blogissa on vanhan kotisivuni osoite.

Kannattaa klikata http:// jormajaakkola.fi

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #17

Tässä Viinasen tunnustuksen teksti on. (Yhden sanan kirjoitin xxxx, koska en saanut selvää)

Artikkeli on julkaistu ET-lehdessä nro 12/2007, syyskuussa 2007, väliotsikon
"Syyllisys painaa" alla:

"Ole rehellinen itsellesi on ollut Iiro Viinasen kantava ajatus koko elämän ajan. Pitää tehdä niinkuin puhuu.

Tällä periaatteella hän on pärjännyt.

Yhdestä asiasta hän kuitenkin tuntee syyllisyyttä.

Menin löymään vetoa, ettei devalvaatiota tule, vaikka tiesin, että näin tulee todennäköiseti käymään. Sitä minua on syytettykin, mutta en voinut sanoa mitään muuta, koska muuten minua olisi uhannut valtakunnanoikeus. Minun piti näytellä XXXX, ettei tässä mitään tapahdu, sillä pienikin sananvalinta olisi voinut antaa vaikutelman, että devalvaatio on tulossa."

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #17

Blogia, jossa Viinasen tunnustus on, kannattaa lukea muutenkin, sillä se on ajankohtainen.

Edessä samat taivaanmerkit kuin 1990-luvulla
http://www.promerit.net/2013/01/edessa-samat-taiva...

Linkki tähänkin toimii. Tietojen etsimisestä on aikaa jo viisi ja puoli vuotta.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Jouko, kirjoitit:

"Samaan aikaan muuten EU ssa kikkaillaan ja muutetaan omia sääntöjä ja hyväksytään kansallisen avun antaminen pankeille. 150 mrd € Italiassa. Kenen selkänahasta se raha otetaan ja miksi pankkien osaamaton touhustaminen laitetaan taas muiden maksettavaksi?"

Sama pankkien pelastamisavun kikkailu oli Suomessa loppuvuonna 1992.

Suomen Pankki olisi voinut antaa keskuspankkirahoitusta, mutta sitä ulkopolitiikasta määrännyt presidentti Koivisto ei hyväksynyt, koska EMU:n toinen vaihe oli tulossa eli keskuspankkirahoituksen kielto.

Iiro Viinanen kertoo kirjassaan ”Vaaran vuodet”, 2014, sivulla 26, että keskuspankkirahoitus oli vaihtoehtona myös Raimo Sailaksen alaisen Hannu Mäkisen kirjoittamassa keinovalikoimassa valtion ligviditeettikriisissä syksyllä 1992, mutta siitä luovuttiin.

Taustaksi tiedän, että Viinanen kävi hattu kourassa laulamassa valtiolle pankkien pelastamiseen 20 miljardia markkaa velkaa, joka ohjattiin suoraan oikeaan osoitteeseen eli pankeille.

EY:n kilpailulainsäädöstöä kierrettiin siten, että pankkitukeen lainatut 20 miljardia markkaa kirjattiin jälkikäteen Suomen Pankin Valtion vakuusrahasto-sarakkeeseen.

Suomen Pankissa tehtiin 20 miljardin markan kirjanpitorikos.

Ei ole ihme, että Valtion vakuusrahaston ja ylipäätään pankkien pelastamisoperaatioihin liittyvät asiakirjat on määrätty sadaksi (100) vuodeksi salaisiksi.

Viimeiset vapautuvat salassapidosta vasta 90 vuoden kuluttua.

Vieläkö Suomi on jonkun mielestä demokraattinen oikeusvaltio.

Demokraattisessa valtiossa kaikki valtionhallinnon asiakirjat ovat julkisia.

Kaikki tämä tapahtui vain sen vuoksi, että Suomi saatiin eurokuntoon 1.1.1995 mennessä.

ETA-sopimus oli vain verho, jonka takana suhmuroinnit tapahtuivat.

Mauno Koivisto oli pääjehu, koska hän HM 33 §:n valtuuksilla määräsi ulkopolitiikasta, joka ETA:n ja EY:n kautta oli oikeuspolitiikkaa ja talouspolitiikkaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Onko presidentti Koivisto mahdollista haastaa oikeuteen vastaamaan mahdollisista rikoksistaan ?

Juutalaisvainojen suhteen ei ainakaan mitään yläikärajaa oikeuden eteen haettujen ikäloppujen natsien suhteen ole asetettu.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Presidentti Koivisto on mahdollista haastaa oikeuteen vastaamaan mahdollisista rikoksistaan.

Kukaan ei siihen Koiviston eläessä rohkene.

Eikä Koivisto tunnusta ja tule pyytämään anteeksikaan?

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kiitos Pertti!

Yksi nimi listaltasi puuttuu.

Pääjehuna oli Mauno Koivisto.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Onhan se kyllä ihan p..stä, että pikkukonnat ja ylinopeutta huristavat pannaan vastaamaan rötöksistään nopsasti, mutta emäkonnat ja suurkelmit vaan porskuttaa.

Laki ei ole kaikille sama. Ei.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Johan tyhmempi tuosta osaa laskea, kuka lait laatii ja on laatinut.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eiköhän valuuttakurssit, petolliset työntekijät ja pankkiherrat kuulu yrittäjäriskiin?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kuuluu kuuluu tottakai, kuten tuollaiset näsäviisaudetkin.

Peter Fryckman

Kiitos yrittäjä!
Vääryys on korjattava ja tunnustettava.
Vain sillätavalla saamme yhtenäisen
Suomen nousuun!

Käyttäjän TimoSorsa kuva
Timo Sorsa

Riski tietysti kuuluu yritystoimintaan ja sudenkuopat pitäisi osata haistaa.
Itse en ole ottanut isoa riskiä yrityksessäni 32 vuotta olen toiminut. Pääomien puute on pitänyt hommani lähinnä nappikaupana, eikä olla paljon työllistetty ihmisiä.
Olisin tietysti voinut ottaa isot lainat asuntoani vastaan, mutta silloin askeleitteni tahdin olisivat mä'äränneet velkojat ja elämäni olisi ollut todella hermostuttavaa.
Tällä hetkellä on talo, sauna, mökki, auto, vaimo, muutama muksu ja ennenkaikkea terveyttä. Tietysti jonkun täytyisi ottaa riskejä. Nyt Kiinalaiset tekevät tarvitsemamme ja keräävät rahat maailmalta.
Suomessa ei arvosteta, eikä tavoitella rikastumista. Tyydytään siihen, että maha on täynnä ja asunnossa on lämmintä. Tämä on Suomen ongelma.
Jollakin suvulla on varallisuutta, jolla voidaan tehdä isojakin investointeja. Se on hyvä juttu. Kunhan vain pyörittäisivät rahoja Suomen rajojen sisäpuolella.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Timo Sorsa,

kait luit myös kommenttini?

1990-luvun tapahtumat eivät liittyneet yritysriskeihin, vaan tietyt yritykset ryöstettiin pankkien vakavaraisuuden nostamiseksi 8 %:n tasolle.
ETA-sopimuksen liitteisiin kirjoitettu Suomea koskeva mukaustusmääräys edellytti pankkien vakavaraisuuden nostamista.

Uutiset kertovat ja tämän aamun AamuTV kertoi:

Italian pankit ovat nyt suurissa vaikeuksissa. Samoin Saksan Deutsche Bank, jota ei isona voi päästää konkurssiin.

Myös Espanjan Santander on vaikeuksissa.

Kuka on maksaja?

Kerätäänkö Suomestakin rahaa ko. pankkien pelastamiseen?

Vai listitäänkö yrityksiä, kuten Suomessa 1990-luvulla?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset