PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Jospa Anttilan kauppa oli suunniteltu saattohoito?

Ehkä Kesko myi Anttilan  4K INVESTILLE 16.3.2015 sillä tarkoituksella, että se hakee Anttilan konkurssiin?

Keskon suurin hyöty oli siinä, että sen piikkiin ei tullut valtavat irtisanomiset, vastuut ja muu negatiivinen imago, joka konkurssista nyt seuraa. Tätä ajatusta tukee myyntihinta ja Keskon tekemät alaskirjaukset Anttilan liiketoiminnasta. Keskon ei tarvinnut myöskään tarjota töitä Anttilan työntekijöille muissa omissa toimipisteissään. Etu oli myös se, ettei kukaan toinen, joka olisi laittanut Anttilan toimimaan, olisi tullut Suomen monopolimarkkinoille.

Ei kai joku ole niin tietämätön pääomasijoitusyhtiöistä, että ne ilman perusteellista tutkimusta ostaisivat suuren yrityksen ja laittaisivat sen ilman minkäänlaisia saneeraus tai muita toimia konkkurssiin vuoden kuluttua? Ottaisivat sen vastuut ja imagotappion hoidettavakseen. Odotan medialta selvitystä, että ketä ja mitkä tahot ovat 4K INVESTIN taustalla?

”KESKO OYJ PÖRSSITIEDOTE 16.03.2015 KLO 09.00 1(2)

Kesko myy Anttilan 4K INVESTILLE

Kesko myy tavarataloketju Anttila Oy:n saksalaiselle pääomasijoittajalle 4K INVESTILLE. Kauppa parantaa Keskon kannattavuutta ja fokusoi Keskon liiketoimintaa. Kaupan seurauksena Kesko on päivittänyt myös tulevaisuuden näkymäänsä.

Kesko on tänään päättänyt myydä Anttila Oy:n osakekannan saksalaiselle pääomasijoittajalle 4K INVESTILLE yhden miljoonan euron kauppahinnalla. Kauppaan sisältyvät Anttila Oy:n kaikki varat ja vastuut. Anttilaan kuuluvat Suomen 23 Anttila- ja kahdeksan Kodin1-tavarataloa, NetAnttila- ja Kodin1.com-verkkokaupat Suomessa, tytäryhtiöt Virossa ja Latviassa sekä yhtiön keskustoiminnot Suomessa. Kauppojen toiminta jatkuu normaalisti. Anttila Oy:n noin 1 500 työntekijää jatkavat yhtiön työntekijöinä. Kaupan toteutumispäivä on 16.3.2015.

Kesko kirjaa kaupasta noin -130 miljoonan euron kertaluonteisen erän vuoden 2015 ensimmäiselle vuosineljännekselle liittyen Anttilan rahoittamiseen, käyttöpääomaan ja käyttöomaisuuteen.

Anttila Oy:n liikevaihto vuonna 2014 oli 324 miljoonaa euroa ja liiketappio ilman kertaluonteisia eriä -64 milj. euroa.

"Kauppa tukee täysin tavoitettamme olla jatkossa yhä fokusoituneempi toimija. Viime vuonna käynnistämämme tehostamistoimenpiteet Anttilan kannattavuuden parantamiseksi ovat edenneet suunnitellusti ja nyt päätetty kauppa antaa hyvät edellytykset Anttilan toiminnan kehittämiseksi", toteaa pääjohtaja Mikko Helander.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Seppo Hildén

Saksalainen sijoitusyhtiö osti miljoonalla ja pisti melkein heti konkurssiin. Tämä oli varmasti ostaessa suunnitelmissakin. Konkurssiin laitto kannatti sillä realisoitavia varoja on huomattavasti enemmän kun velkoja. Miljoonan sijoitukselle saavat hyvän tuoton.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Tai maksun siitä, että Kesko säilytti kasvonsa?

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Vuodessa saa jo riittävän "imagollisen" etäisyyden kauppatavaraan...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kesko möi pitkään tappiota tehneen Anttilan. Anttilan tappiotahti oli kestämätön.

http://www.taloussanomat.fi/porssi/2014/09/25/antt...

Anttilalla ja Citymarketeilla oli liikaa päällekkäisiä toimintoja. Anttila hävisi, mutta jotkut näkevät tässäkin salaliittiteorian.

Kesko osti vastavuoroisesti Suomen Lähikaupan kuuluvat Valintatalot ja Siwat. Kesko kasvaa strategiansa mukaisesti lähimarkkinassa ja suomalaisten kuluttajien arvostamat lähikauppapalvelut paranevat merkittävästi. Suomen Lähikaupan Siwat ja Valintatalot muutetaan K-marketeiksi. Samaan aikaan käynnistyy koko K-market-ketjun uudistaminen. Uusiin K-ruokakauppoihin rekrytoidaan lähivuosina satoja uusia kauppiaita.

Osakekauppana toteutetun yritysoston velaton kauppahinta on noin 60 miljoonaa euroa. Suomen Lähikaupan liikevaihto vuonna 2015 oli 935,7 miljoonaa euroa, ja sillä on noin 600 Siwaa ja Valintataloa ja noin 3 800 työntekijää.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Varso
Anttila myytiin käytännössä miljoonalla.....

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

"Kesko kirjaa kaupasta noin -130 miljoonan euron kertaluonteisen erän vuoden 2015 ensimmäiselle vuosineljännekselle liittyen Anttilan rahoittamiseen, käyttöpääomaan ja käyttöomaisuuteen."
Mitä tuo tarkoittaa?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Eero Iltanen

Taseen loppusumma kuvaa yritykseen sitoutuneen pääoman määrää. Taseen loppusumma on yhtä kuin yhtiön varat ja toisaalta se on myös oman ja vieraan pääoman summa. Tase kertoo yrityksen varallisuuden, velat ja oman pääoman tilikauden viimeisenä päivänä

Kansantajuisesti siis Anttilan myynti heikensi Keskon omaisuuden arvoa (tasetta) kertaluontoisen erän -130 miljoonalla eurolla. Anttilan velat, liiketoiminta, myymälät, varasto jne.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kesko myi -130 miljoonaa miljoonalla, eli kahden vuoden päästä summa olisi ollut sama jos ei olisi myynyt mitään, kun tappio oli 65 miljoonan luokkaa vuodessa.

Saattohoidolta se minustakin näyttää, miten nyt kaikki olisivat Keskon kimpussa kun irtisanomisaika on tasan kaksi viikkoa ja lähes kaikki irtisanotaan välittömästi. Ei mitään yt-neuvotteluja tarvita kun laitetaan lappu luukulle.

Sijoittaja yhtiö siis sitten hyödyntää tuota 130 miljoonaa, josta se on tehnyt vuodessa 65 miljoonaa ilmeisesti tappiota, mutta jäähön siitä vielä 65 miljoonaa eli 64 miljoonaa voittoa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ei mitään yt-neuvotteluja tarvita kun laitetaan lappu luukulle."

Hyvä Keskolle, surkea työntekijöille.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Aika selvältä tuo tuntuu. Konkurssi sovittiin jo etukäteen. Luultavasti pesän hoitajakin on mukana kuvioissa alusta alkaen.

Hassuinta on se, että itse konkurssipesä on tätä nykyä käsittääkseni suht velaton. Kuka haki Anttilan konkurssiin? Pelkkä tappiollinen liiketoiminta ei käsittääkseni yksin riitä. Pitää olla kiireellisiä vastuita, joita ei pysty hoitamaan.

Omaisuusmassa varasto, kiinteistöt, puhumattakaat kuluttajien etukäteisuorituksista esim net anttilassa ja tässä onkin mielenkiintoinen juttu. Onko liiketoiminta tältä osin muuttunut merkittävästi esim. toimitusaikataulujen suhteen. Jos on niin miten paljon? Sisäänostot suhteessa myyntiin. Jokainen tajuaa, että silloin mennään rajamailla jos niissä on merkittäviä poikkeuksia aiempaan.

Itselläni on Anttila tili eli pystyin tilaamaan tavaraa ja lasku tuli aina toimituksen yhteudessä. En ole käyttänyt runsaaseen vuoteen. Toki seurannut yrityksen nettisivustoja ja näin jälkikäteen ajatellen ei niissä mitään uutta tai superhienoa liiketoimintamallin muutosta voi havaita.

Summasummarum, juttu haisee ja odotan mielenkiinnolla pesänhoitajan ulostuloja asian tiimoilta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset