PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Meidän salaiset virkamiehemme, keitä he ovat ja kenen eduksi valtaa käyttävät?

Otsikoissa on nyt Anttilan konkurssi ja Konkurssiasiamies Helena Kontkanen.

Molemmat alkoivat minua kiinnostamaan, sillä kuluttajan suojaa ei ole ostajille Anttilan konkurssissa ja Konkurssiasiamiehen lausunto Kauppalehdessä  "Konkurssiasiamies Helena Kontkasen mielestä konkurssilain muuttaminen ei ole tältä osin välttämätöntä. Kontkanen kuitenkin tunnustaa Anttilan tapauksen nostaneen esille epäselvyyksiä.”

Konkurssin sidosryhmät

Konkurssiin liittyy aina asiakkaiden, tavarantoimittajien, pienvelkojien, velallisen, velkojien ja yrittäjän oikeudet, mutta vain pankkien ja perintäyhtiöiden oikeuksia valvotaan tuomioistuimissa ja konkurssipesässä. Miksi näin, vaikka Suomen lainsäädännössä on olemassa myös kaikkien muiden oikeudet kirjattu lakiin?

Konkurssiasiamiehen tulee valvoa ja vaatia lain mukaan konkurssipesän ”lopputilitys”, mutta me konkurssiin ajetut yrittäjät emme ole saaneet lopputilitystä vaikka olemme sitä tuomioistuimessa vaatineet?

"8 § (16.6.2004/501)

Pesänhoitajan on ilman eri pyyntöä viipymättä toimitettava konkurssiasiamiehelle:

1) pesäluettelo ja velallisselvitys;

2) velkojainkokouksen pöytäkirjat;

3) vuosiselonteot;

4) lopputilitys."

 

Aloin selvittämään googlen avulla Konkurssiasiamiehen Helena Kontkasen taustoja, mutta en löytänyt mitään? Aloin sitä ihmettelemään, sillä kyseessä on virkamies, joka käyttää merkittävää julkista valtaa.

Löysin Konkurssiasiamiehen nettisivulta tällaisen, mitään sanomattoman esittelyn:

”Helena Kontkanen

Olen Helena Kontkanen ja aloitin konkurssiasiamiehen tehtävässä 1.8.2013, mistä lähtien olen johtanut Konkurssiasiamiehen toimistoa. Olen työskennellyt velka- ja maksukyvyttömyys asioiden parissa vuodesta 1993, välillä näkökulmaa vaihtaen.”

En löytänyt mitään googlella Helena Kontkasen aiemmista työpaikoista tai hänen pätevyydestä virkaansa?

Olisin toivonut myös sidonnaisuusluetteloa, jossa olisi selvinnyt hänen sukutaustansa ja eri luottamustoimet, joista selviäisi hänen esteellisyydet viranhoidossa.

Olisin toivonut löytäväni hänen tietoja hänen koulutuksestaan ja kokemuksestaan. Mutta en löytänyt mitään, en edes uutista hänen virkaan nimittämisestään?

Näin sanoo laki Konkurssiasiamiehen kelpoisuusvaatimuksista.

2 § (25.2.2000/230)

Konkurssiasiamiehen kelpoisuusvaatimuksena on oikeustieteen kandidaatin tutkinto, hyvä perehtyneisyys konkurssi- ja yrityssaneerausasioihin, käytännössä osoitettu johtamistaito ja johtamiskokemus.

Kelpoisuusvaatimuksena konkurssiasiamiehen toimiston virkaan on sellainen taito ja kyky, jota viran menestyksellinen hoitaminen edellyttää.

Löysin kyllä jotain muuta mielenkiintoista:

3 § (25.2.2000/230)

"Konkurssiasiamiehen nimittää valtioneuvosto virkaa haettavaksi julistamatta."

Konkurssiasiamiehen Neuvottelukunta

Toinen löytö oli sitten silmät avaava, eli Konkurssiasiamiehen toimiston neuvottelukunnan jäsenluettelo. Jolle parempi nimi olisi ”Pankkien ja perintäyhtiöiden suojeluskunta” Tässä on se syy, miksi kuluttajilla, velallisilla ja konkurssin tehneillä yrittäjillä ei ole minkäänlaista lainsuojaa.

"Konkurssiasiamiehen apuna toimii konkurssiasiain neuvottelukunta. Neuvottelukunnassa ovat edustettuina oikeusministeriö, tuomioistuimet, asianajajat, keskeiset julkisoikeudelliset ja yksityisoikeudelliset velkojaryhmät sekä elinkeinonharjoittajapiirit."

Neuvottelukunnan varsinaiset jäsenet 1.1.2016 lukien:

  • Asianajaja Sami Uoti, puheenjohtaja, Asianajotoimisto Uoti, Sotamaa & Co Oy
  • Käräjätuomari Hannele Piisi, varapuheenjohtaja, Helsingin käräjäoikeus
  • Asianajaja Pauliina Tenhunen, Asianajotoimisto Castren & Snellman Oy
  • Lainsäädäntöneuvos Mari Aalto, oikeusministeriö
  • Johtava perinnän asiantuntija Tuija Vigren, verohallinto
  • Johtaja Juha Lilja, Nordea Pankki Suomi Oyj
  • Perintäpäällikkö Markku Junkkari, Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma
  • Vanhempi hallitussihteeri Nico Steiner, työ- ja elinkeinoministeriö
  • Lainsäädäntöasioiden päällikkö Atte Rytkönen, Suomen Yrittäjät ry

 

Nyt siis kuluttajat, velalliset ja konkurssin tehneet yrittäjät tietävät, että miksi teillä ei ole oikeussuojaa. Mitään muitakaan lain suomia oikeuksia teille ei annetta.

Pyyntöni ns. ”Luotettavalle medialle” laittakaa ammattitoimittajanne asialle selvittämään virkamiesten valintaa, heidän sidonnaisuuksiaan, pätevyyttään ja julkisen vallan käyttöä – onko se lakien ja asetusten mukaista riippumatonta ja puolueetonta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Seppo Hildén

Tässä pikasella haulla aiempia toimia. On opiskellut Turun ylioistossa.

Johtaja, Pankki- ja rahoitusalan lainsäädäntö
Finanssialan Keskusliitto
February 2010 – July 2013 (3 years 6 months)
Johtava lakimies, Finassialan lainsäädäntö ja verotus
Federation of Finnish Financial Services
2007 – January 2010 (3 years)
Lakimies - Legal counsel
Suomen Pankkiyhdistys - Finnish Banking Association
2006 – 2006 (less than a year)
Asiantuntija - Legal counsel
Pankkialan asiakasneuvonta - Advisory Office for Bank Customers
1998 – 2006 (8 years)
Lainsäädäntösihteeri - Legal counsel
Oikeusministeriö - Ministry of Justice
1995 – 1998 (3 years)

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Kiitos Seppo. Itse käytin googlea ja yahoota, en onnistunut löyämään tuota hakutulosta, josta selviää hyvin hänen pankkitaustansa, joten se kertoo paljon. Löysitkö nimitysuutista?

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Linkki ei aukene, jos ei ole tunnuksia.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Tietysti ajetaan maksajan etua, eihän kuluttaja maksa mitään.

Käyttäjän SariLaine kuva
Sari Laine

KONKURSSIASIAMIES VAI VELKOJIEN ETUUSASIAMIES TÄMÄ KONTKANEN?

Mitä virkaa on konkurssiasiamiehellä neuvottelukuntineen konkurssin tehneen yrittäjän ja firmansa kannalta?

Yhdeksästä neuvottelukunnan jäsenestä kahdeksan edustaa velkojia tai heidän etujaan ajavia tahoja ja sitten tasan yksi edustaja Suomen Yrittäjistä, hän käyttänee ainoana tässä ryhmässä yrittäjien ääntä? Voidaan ennustaa aika murskaavat ottelutulokset: Velkojat-Yrittäjät 8-1.

Neuvottelukunnan jäseninä ovat parin asianajotoimiston, Helsingin käräjäoikeuden, oikeusministeriön ja vakuutusyhtiön edustajat, ovatko he sen käytännön takana, ettei omaisuutensa menettäneellä yrittäjällä ole konkurssin jälkeen mitään oikeusturvaa?

Kun tarve olisi suurin, palkatuista juristeista on maksukyvyttömän, konkurssikypsän pk-firman turha edes haaveilla, firman oikeusturvavakuutukset on vakuutusyhtiö poikkaissut samasta syystä ja oikeusaputoimistosta ei apua yrittäjälle firman asioissa heru.

Yritysten innokkaimpia kaatajia ovat usein verottaja ja rahoittajat, verottajan ja Panama-Nordean edustajat näyttävät istuvan myös Konkurssiasiamiehen neuvottelukunnassa. Verottajan toimien lainmukaisuutta firmoja kaataessaan, ei yrittäjän kannalta valvo eikä tutki mikään luotettava taho nykyisessä Suomessa. Pankit ovat riistäneet omaisuuksia pk-firmoilta ja yrittäjiltä, ja tienneet etukäteen olevansa oikeussaleissa varmoja voittajia Koiviston siunauksella aina 1990-luvulta alkaen.

Työ- ja elinkeinoministeriön edustaja istuu niin ikään neuvottelukunnassa, onko hän sen käytännön takana, että työvoimatoimisto osoittaa välittömästi ovea sisään pyrkivälle konkurssiyrittäjälle? Lukuisia ihmisiä aikaisemmin työllistänyttä, firmansa ja omaisuutensa menettänyttä yrittäjää ei kelpuuteta edes työnhakijaksi, ja samalla saadaan evättyä yrittäjältä ne Kelan peruspäivärahat. Sosiaalitoimiston luukulla ei liioin innostuta yrittäjien auttamisesta, konkurssiyrittäjien ulosohjaus ilman toimeentulotukia sujuu sielläkin sukkelaan. Tämän ketjun viimeinen lenkki usein on itsemurha, joita 1990-luvulta alkaen velkojen vuoksi on tehty noin 14 500.

Konkurssiasiamiehen neuvottelukunnassa näkyy istuvan konkurssiyrittäjän kaikki pahimmat vastustajat, tämän kokoonpanon perusteella konkurssiasiamiehen nimi olisi syytä vaihtaa toimenkuvansa todellisuutta vastaavaksi Velkojien etuusasiamieheksi.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Kiitos Sari. Olipa hyvä yhteenveto ja monelle silmät avaava tilannekatsaus, mitä on oikeudenkäyttö Suomessa. Konkurssikäytäntö on osa oikeudettomuutta, joka vallitsee yhteiskunnassa. Professori Aurejärvi on elämänkokemuksensa hankkinut Suomen oikeuskäytännöistä ja antanut neuvon, että jos sinulla on siviilioikeustapaus, niin älä missään nimessä vie sitä oikeusistuimeen. Eiköhän se kuvaa tilannetta parhaiten. Ironisesti voi sanoa, että konkurssin tehnyt tai siihen ajettu yrittäjä ei siihen edes pysty.

Kyllä tämä yksityisyrittäjien kohtalo 90-luvun aikana ja sen jälkeenkin on osa sitä tausta, miksi Suomi ei nouse. Leikillisesti on sanottu, että hullut yrittäjät ovat luoneet Suomen hyvinvoinnin. Nyt kun katsoon peräpeiliin, niin siihen on tullut uusi karmea piirre.

Meille on kehittynyt karjatalouden harjoittajille sama tilanne, kuin muille yrittäjille 90-luvun alussa. Kohta korjataan satoa ja mitä tekee hallitus??

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset