Pienyrittäjät maksavat Suomen Yrittäjien toiminnan saamatta mitään. osa 2.

Tiedot koonnut PeLi

Tämä on Yrittäjien oikeusturvaa ja etuja käsitelevän blogini toinen osa, jossa käsittelen Suomen Yrittäjät ry:tä (SY). 

Lue blogini, niin selviää tämäkin asia. Jos suhteutamme Suomen Yrittäjien jäsenmäärän Suomen yritysten kokonaismäärään, niin sen mukaan, yllätys yllätys, alle 5-henkilön yritykset maksavat 78%:a, eli 22milj.euroa Suomen Yrittäjien keräämästä 29milj.euron jäsenmaksuista.

Ensimmäinen osa käsitteli Yrittäjän oikeusturvaa konkurssissa, sillä sitä ei ole. Yrittäjät kaihtavat ajatella ja tutustua konkurssin seurauksiin aivan samalla tavalla, kuin tupakoitsija keuhkosyöpään. Vasta sitten, kun konkurssi kohtaa tai keuhkosyöpä jyllää, niin seurauksiin tutustutaan omakohtaisesti. Tupakoinnin vaaroista puhutaan ja kirjoitetaan paljon, mutta Yrittäjän riskeistä ja konkurssista vaikenevat yrittäjäjärjestöt, poliitikot, viranomaiset, oikeusoppineet, media ja yrittäjät itse. Tupakoinnin riskin ottanutta keuhkosyöpäpotilasta hoidetaan, mutta konkurssin tehnyt yrittäjä jää ilman minkäänlaista apua. Päinvastoin häntä kidutetaan viimeiseen saakka vaikka juuri yrittäjä loi ja toi veroeuroja yhteiseen valtionkirstuumme.

Suomen Yrittäjät ry, joka on purrut vuosikymmenet ruokkivaa kättä

” Nykyisessään muodossaan Suomen Yrittäjät on toiminut vuodesta 1996 lähtien, jolloin yrittäjät keskittivät voimansa yhteen järjestöön. Samalla edeltävät järjestöt, vuodesta 1898 toiminut Pienteollisuuden Keskusliitto PTK ja vuodesta 1933 toiminut Suomen Yrittäjäin Keskusliitto SYKL lakkautettiin.” Lähde: SY

Eli nykyinen Suomen Yrittäjät aloitti toimintansa 90-luvun pankkikriisin jälkimainingeissa. Toimitusjohtajaksi valittiin 1996 Jussi Järventaus (KOK). Järventaus toimi myös Lipposen hallituksen oikeusministerinä 13. maaliskuuta 1998 – 15. huhtikuuta 1999. Järventauksella oli aitiopaikka vaikuttaa suotuisasti yksityisyrittäjiä koskevaan lainsäädäntöön, mm. turvata yksityisyrittäjien oikeudellinen asema, myös konkurssilanteessa, mutta sitä hän ei tehnyt?

Suomen Yrittäjät ry:n jäsenet

”Suomen Yrittäjät on suomalaisen elinkeinoelämän ylivoimaisesti suurin järjestö. Edustamme yli 115 000:tä jäsenyritystä.” Lähde: SY

Suomessa on seuraava määrä eri kokoisia yrityksiä:

Mikroyrityksistä alle 10 työntekijän on 264 435 eli 93,4 prosenttia.

Pienyrityksiä on 15 675 (5,5 %),

keskisuuria 2 592 (0,9 %)  

suuryrityksiä 588 (0,2 %). Lähde: SY Ero tässä tilastossa Tilastokeskuksen tilastoon johtuu siitä, että tässä ei ole mukana mm.Maatlousyrittäjät.

Suomen Yrittäjät ry:n jäsenmaksuista maksavat suurimman osan pienet yritykset

Tässä minun arvioni SY:n jäsenmaksujen jakaumasta. Jos suhteutamme Suomen Yrittäjien jäsenmäärän Suomen yritysten kokonaismäärään, niin sen mukaan, yllätys yllätys, alle 5-henkilön yritykset maksavat 78%:a, eli 22milj.euroa Suomen Yrittäjien keräämästä 29milj.euron jäsenmaksuista. Laskelma on karkea ja perustuu Suomen Yrittäjien julkaisemaan jäsenmäärään ja jäsenmaksuihin sekä Tilastokeskuksen tietoihin yritysten määristä ja henkilömääristä. Katso kuvat 1,2 ja 3.

Tuntevatko ne pienyrittäjät, jotka rahoittavat Suomen Yrittäjät ry:n toiminnan, saaneensa rahan edestä yrittäjäturvaa ja onko yhdistys ajanut heidän etujaan

Kuitenkin juuri pienet yksityisyrittäjät ovat kaikista Suomen yrityksistä huonoimmassa asemassa, sillä niissä on yrittäjillä kaikista suurimmat riskit menettää myös henkilökohtainen omaisuutensa konkurssitilanteessa. Suomen Yrittäjät ei ole tehnyt mitään niiden yritysten oikeussuojan parantamiseksi.

Otsikoissa on ollut viimeaikoina Anttilan konkurssi, mutta oletteko kuulleet, että sen omistajat olisivat menettäneet kaiken omaisuutensa ja kotinsa?

Suomen Yrittäjät ry:n suurimmat maksajat ovat niitä yrityksiä ja yrittäjiä, jotka joutuvat taistelemaan olemassa olostaan suurten monopoliaseman saavuttaneitten yritysten puristuksessa. Kaupan ja palvelun alaa hallitsee suvereenisesti S-ryhmä ja K-ryhmä. Kaikki Suomen hallituksen tekemät kauppaa ja palvelua koskevat päätökset ovat tukeneet niitä ja yksityisyrittäjät ovat niistä päätöksistä joutuneet kärsimään.

Kuvaava on myös Suomen Yrittäjien lausunto koskien Kilpailulain muuttamista 2013, joka mielestäni on hyvin mitään sanomaton ja ei vastaa järjestön suurimman jäsenistön ja maksajien tahtoa:

”Kilpailulain muutosesitys keskittyy päivittäistavarakaupan terveen kilpailun edellytysten parantamiseen. Suomen Yrittäjät pitää valintaa sikäli perusteltuna, että kaupan alan kilpailutilanne on poikkeuksellinen ja kyseisten markkinoiden toimivuuteen on kiinnitetty runsaasti huomiota jo aikaisemmin.

Huomautamme kuitenkin, että vaikka päivittäistavarakaupan keskittymisaste on Euroopan korkein, myös eräillä muilla toimialoilla on erittäin keskittynyt markkinarakenne. Esimerkiksi pienet kuljetus- ja logistiikkapalveluyritykset tai koneurakoitsijat tarjoavat tyypillisesti palveluitaan kansainvälisille suuryrityksille. Markkinoiden toimivuudessa on helposti ongelmia tilanteessa, jossa harvat suuryritykset tilaavat hyödykkeitä lukuisilta pienyrityksiltä. 

Jatkossa on edellä sanotun vuoksi mielestämme tarpeen analysoida ensinnäkin päivittäistavarakaupan erityisen sääntelyn vaikutuksia toimialan markkinoihin. Toiseksi on syytä miettiä, tarvitaanko vastaavia toimialakohtaisia räätälöityjä säännöksiä muillakin toimialoilla, joissa markkinat ovat huomattavan keskittyneet. Myös tällaisia ratkaisuvaihtoehtoja on omaksuttu eräissä muissa Euroopan maissa.”  Lähde SY

Suomen Yrittäjät, jos etujärjestö olisi todella ollut jäsenistön asialla, niin lausunnon olisi täytynyt olla huomattavasti tiukempi ja valvoa myös, että kilpailulakia olisi muutettu niin, että nykyinen täysin demokraattiseen markkinatalouteen ja vapaaseen kilpailuun kuulumaton monopolisoituminen olisi purettu ja tulevaisuudessa estetty.

”Esityksen tärkeänä perusteena on se lähtökohta, että Suomen päivittäistavarakaupan markkinat ovat Euroopan keskittyneimmät. K- ja S-ryhmän yhteenlaskettu markkinaosuus on yli 80 %. Markkinaosuudet ovat niin korkeat, että kaupan ostajavoima on kasvanut jatkuvasti, mikä on puolestaan ollut omiaan johtamaan keskittymisen lisääntymiseen entisestään. Markkinoiden keskittyminen on antanut kaupalle valtaa myös päättää siitä, mitä hyödykkeitä tulee markkinoille kuluttajien saataville.” Lähde SY

Mitä nämä Suomen Yrittäjien jäsenyritykset ovat?

Kävin Suomen Yrittäjien sivulta etsimässä jäsentietoja.

Siellä on eri paikkakuntien yksityisyrityksiä, mutta löysin sieltä myös valtavan määrän jäsenenä olevia Sääsöpankkeja, Osuuspankkeja, Vakuutuslaitoksia, S-ryhmän kauppoja, hotelleita ja K-ryhmän liikkeitä jne. Mutta hakutulos oli vajavainen sillä tällainen ilmoitus tulee jäsenhakua suoritettaessa ”Yrityksiä yhteensä 18. Listassa näkyvät vain ne jäsenyritykset, jotka ovat  antaneet luvan tietojen julkaisemiseen.” Soitin myös Yritysrekisteriin, mutta sieltä ilmoitettiin, että jäsenluettelot eivät ole julkisia. Lähde: SY Katso kuvat 4. ja 5.

Jo ne hakutulokset, jotka onnistuin saamaan kertovat sen, että ”Suomen Yrittäjät” on täysin harhaanjohtava yhdistyksen nimi. Minun mielestäni oikeampi olisi ”Suomen Yritykset”. Sillä merkittävä osa jäsenyrityksistä on ”virkamiesjohtoisia” yrityksiä, joten on ymmärrettävää, että ne suuret yritykset, pankit, vakuutuslaitokset ja monopoliaseman saavuttaneet yritykset käyttävät Suomen Yrittäjien toimivan johdon kautta valtaa yhdistyksessä ja ohjaavat esim. lainsäädännön kehitystä heille suotuisaan suuntaan.  Se sama tilanne on nähtävissä myös Suomen Yrittäjien tarjoamissa jäseneduissa, jotka on saatavissa Sokos Hotelleista, Vakuutusyhtiöistä ja muista ei Yksityisyrityksistä, joissa omistaja on mukana päivittäisessä liiketoiminnassa. Miettikkää itse, että kuunteleeko Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja S-ryhmän toimitusjohtajan murheita vai Utsjoen kioskinpitäjän ongelmia?

Tämän selvityksen päätän nyt tähän, mutta jatkan seuraavissa blogeissani.

Toivon, että Yksityisyrittäjät jakavat näitä blogejani, sillä yrittäjien asema Suomessa ei ylitä uutiskynnystä ns. ”Luotettavassa mediassa”, kuin konkurssissa, vaikka Yksityisyrittäjät valtavalla määrällään ovat ne jotka pitävät maksetuilla mainoksillaan yllä myös mediaa!

Lähde: https://salaxy.com/blog/tuhansien-pienyritysten-maa/

Blogia täydennetty 27.12.2019, uudella taulukolla, koska Uusi Suomi tuhosi alkuperäiset tämän blogini taulukot?

 

PeliSuomi
Sitoutumaton

email: pelisuomi@gmail.com
Nyt on ajateltava toisia, sillä heitä on enemmän -Minä olen vain Yksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu