PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Tänä pyhäpäivänä ajattelen vain Yksityisyrittäjiä, jotka ovat nyt työn touhussa

 

Toiset yrittäjät paistavat leipää ja pullaa, toiset keittävät kahvia, jotkut heistä rassaavat tukkeutuneita viemäreitä, myyvät kauppakeskuksissa kynttilöitä, hiusharjoja ja muita tuotteitaan. Toiset yrittäjät saattavat kesävieraita matkaan ja illalla ottavat uudet vastaan. Osa teistä on pois yrityksen toimipisteestä, mutta ajatuksenne siellä ovat. Minulla on mahdotonta luetella niitä kaikkia palveluita, joita sadattuhannet yrittäjät tarjoavat viikon jokaisena päivänä – vapaapäivä on heille tuntematon käsite. Perheen kanssa vietetyt viikon tunnit on laskettavissa yhden käden sormin. Heidän työntekijänsä nauttivat läheistensä kanssa kesälomaa, mutta heidän työnantajalleen sellainen ylellisyys on tuntematon käsite.

Toiset yrittäjät on pakotettu yrittäjiksi poliittisten päätösten seurauksena, toiset ovat valinneet yrittäjän uransa tietoisesti, mutta yllättyneet siitä työmäärästä. Velvollisuuksista yhteiskuntaa, henkilökuntaa ja verottajaa kohtaan, jossa omantunnon velvollisuudet perhettään, läheisiään ja itseään kohtaan joutuu sivuuttamaan, sillä aika ei yksinkertaisesti riitä.

Usean yrittäjän työntekijä ansaitsee enemmän, kuin yrittäjä itse rajattoman ajan työntuloksena saatua yrittäjätuloa. Yksityisyrittäjä hankkii loppumattomalla työmäärällään yhteiskunnalle veroja ja toisille hyvinvointia omalla riskillään. Laittaen oman henkilökohtaisen omaisuutensa ja perintönsä alttiiksi kaiken menettämiselle. Kymmenet tuhannet yrittäjät taistelevat joka päivä omasta toimeentulostaan, kotinsa sekä omaisuutensa menettämien pelon varjossa.

Yrittäjä on hän, joka hymyilee aina, sillä ilman hymyä ja mielistelyä hän saattaa menettää asiakkaansa, josta hänen elinkeinonsa ja leipänsä on riippuvainen.

Suurin osa yksityisyrittäjistä hankkii työllään moninkertaisesti enemmän tuloja valtionkirstuun, kuin itselleen saa.

Kun yksityisyrittäjän omat voimat ehtyvät, monopoliasemassa olevat yritykset riistävät häneltä asiakkaat tai poliittiset päättäjät epäonnistuneella talouspolitiikallaan vievät yrityksen ahdinkoon, niin yrittäjän loputon työ saavuttaa päätepisteen. Edessä on konkurssi. Yrityksen, kodin ja aiemmin hankitun omaisuuden menettäminen pankeille alihintaan. Vain velkavankeus jää jäljelle, ilman oikeusturvaa, ilman sosiaaliturvaa, ilman työttömyyskorvasta, jota saavat nauttia vain konkurssipesän irtisanomat työntekijät. Pankit jakavat maksamanne korot johtajien tulospalkkioina ja sijoittajille. Perintäyhtiöt ansaitsevat hyvin konkurssin tehneellä yrittäjällä - ja pitkään. Yksityisyrittäjä, joka aiemmin paistoi leipää kansalle, joutuu jonottamaan leipää jonossa.

Ei ymmärrä poliitikot, ei yrittäjien etujärjestöt, ei verottaja, ei tuomarit, ei työntekijät, ei tuttavat eikä läheiset….ei kukaan sitä ahdinkoa ymmärrä, ei kukaan apua tarjoa – yksin yrittäjä jää – perhe hajoaa ja edessä on mierontie. Tuttavat kääntävät päänsä kadulla kohdatessa. Kukaan ei muista sitä hyvintointia, jota Yksityisyrittäjä oli luomassa ja turvaamassa, saamatta itse siitä nauttia.

Kiitos Teille Yksityisyrittäjät, jotka jaksatte rakentaa Suomen hyvinvointia. Kiitokset Teille ja Kunnioitus työstänne, jotka menetitte kaiken, kun rakensitte Suomen hyvinvointia. Loitte työtä ja maksoitte valtavasti veroja hyvinvointivaltion ylläpitämiseksi ja annoitte poliitikoille mahdollisuuden saada itselleen kunniaa ja arvostusta, kun he jakoivat hankkimanne veroeurot edelleen toisille jättämättä teille euroakaan.

Te, jotka menestytte Yksitysyrittäjän ammatissa, niin Teille toivotan mitä parhainta työnne jatkoa ja menestystä myös tulevaisuudessa.

Harvalla Yksityisyrittäjällä on aikaa näitä blogeja lukea, sillä he tekevät töitä meidän kaikkien eteen. 

Sinä Yksitysyrittäjä Hangon ja Utsjoen välillä, Sinun työtäsi Minä arvostan. Se ei ole paljon, että minä ex-yrittäjä Sinua arvostan, mutta tiedätte, että  yksi ihminen ajatteli teitä tänä pyhäpäivänä. Sillä minä ymmärrän, että ilman teidän uurastustanne ja uhrautumista valtionkirstu olisi tyhjä tai ainakin pohja siitä näkyisi. Antakaa yhdeksi päiväksi omat murheenne mielessänne minun kannettavaksi ja nauttikaa Te siitä päivästä.

 

Tässä lyhyt Sunnuntaisaarnani teille uskolliset blogieni lukijat.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Eero Mattila

Hieno kirjoitus, ikävä kyllä tuo velvollisuuksien laiminlyönti omia läheisiä ja perhettä kohtaan on liiankin totta. Se nyt vaan on ainoa asia, josta oikeastaan voidaan joustaa, vaikka se sitten lopulta tulee hyvin kalliiksi kun menetetään ihmissuhteet ja jäädään yksin siihen kiireen keskelle.. täytyy miettiä mitä voisi tehdä toisin.

Kiitos saarnasta!

Käyttäjän KimFloor kuva
Kim Floor

Kiitos Pertti kirjoituksistasi. Kyllä se tietenkin vähän lohduttaa, että joku, edes entinen yrittäjä, tajuaa yrittäjän arkea. Pyhiä kun ei ole, eikä paljon sohvalla loikomista työpäivän jälkeen - siinä kun mennään suoraan sänkyyn kun työt hetkeksi taukoaa. Olisikohan sittenkin ollut helpompaa jäädä köyhäksi laulajaksi ja pummiksi Espanjaan. Ha haa. En kylläkään tarkoittanut sinua Pertti, sinähän otat kantaa ja kirjoitat meidänkin puolesta. Tuskin monikaan muu edes tietää tai välitä siitä mistä puhut. Jaksaa jaksaa...

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kiitos Kim kommentistasi!

Muuten, miksi kuvasi on vain profiilissa, eikä kirjoituksen yhteydessä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset