PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Kun jouluilo vaihtuu velkahelvetiksi

Elämme jälleen kotitalouksien ylivelkaantumisen aikaa, kun pankkien ja pikavippifirmojen pidennetyt maksuajat ja kauppojen tarjoamat osamaksuajat koukuttavat kuluttajia jouluostoksille.

Nyt on jälleen aika elää yli varojensa. Ostaa tonnilla joululahjoja, joista ensivuonna joutuu maksamaan viivästyskorkoina ja perintäkuluilla lisättynä tuhansia euroja.

Nyt on se aika, kun tehdään kaikenlaisia nettisopimuksia uusista tv-kanavista, nettipalveluista, peleistä jne, joiden yksittäisten sopimusten kuukausimaksut ovat vain parikymppiä kuussa, mutta yhdessä ne saattavat tyhjentää palkkatiliä jopa satasilla.

Perintäyhtiöt saavat jälleen pitkäaikaisia asiakkaita, jotka kyniä puhtaaksi. Parhaimpia asiakkaita ovat työssäkäyvien vanhempien vielä kotona asuvat täysi-ikäiset lapset, joiden vanhemmat maksavat kiltisti lapsiensa ottamat pikavipit ja osamaksurästit.

Pikkavippifirmoille ja pankeille parhaita asiakkaita eivät ole tunnollisesti riittävillä tuloillaan hoitavat asiakkaat vaan he, jotka erehtyvät elämään yli varojensa. On olemassa kohtuulliset korkokatot heille, jotka pystyvät hoitamaan ottamansa luoton, mutta todella kohtuuttomat viivästyskorot, palvelumaksut ja perintäkulut heille, jotka eivät selviä joululahjaostosten tuomasta velkakuormasta.

Toivoisin siltä ns. ”luotettavalta medialta” vastuuta, että joululahjamainosten lomassa olisi myös varoituksia siitä, että luotoksi ostaminen voi vaarantaa Joulupukin tulevaisuuden ja syöstä Korvatunturin velkojien armoille. Siinä menee sitten tontuilta koti, pukinpaja ja reki myydään vähiten tarjoavalle, porot pistetään lihoiksi ja Joulupukki mierontielle.

Tuleva joulu tulee pilaamaan vähintään 10.000 kansalaisen tulevaisuuden ja aiheuttamaan ylivelkaantumisen ja sen seurauksena luottotietojen menettämisen, josta seuraa, ettei saa enää puhelinliittymää, vakuutusta, vuokra-asuntoa jne. Jopa työpaikan saanti voi vaarantua luottotietojen menettämisen takia.

Velkahelvetissä eivät pala kuusenkynttilät ja lasten kasvoilla ei näy riemun iloa.

Parempi on kestää parinpäivän häpeä vaatimattomista joululahjoista, kuin vuosien häpeä ja kurjuus ylivelkaantuneena.

Suosittelen ennen jouluostosten tekemistä liittymään Velallisten tuki ryhmään Facebookissa. Sieltä voit lukea tulevaisuutesi kohtaloita, jos et pidä joulun aikana kukkaron nyörejä tiukalla. 

https://www.facebook.com/groups/velallistentuki/?ref=bookmarks

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Suosittelen joulun aktiivista vastustamista. Itse päivystän aina sairaalassa jouluna, jos mahdollista. Emme tarvitse kerskakulutuksen ja ylensyönnin juhlaa.

--Kun päättyy aatto ja alkaa yö, on ihminen sitä mitä hän syö.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Entisajan ihmiselle nykyinen lounasruokatarjoilu olisi jo jouluaterian veroinen.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Varokaa pikavippiyrityksiä, sillä ne ovat välittömässä kimpassa perintäyhtiöiden kanssa. Jos ostat joulun 2016 luotolla tai pikavipillä - ja jostain syystä et pystykkään maksamaan aikataulun mukaisesti- saatat pahimmassa tapauksessa olla luottotiedoton vielä vuonna 2021. Perintäyhtiöiden velanperintätavat ovat aivan käsittämättömiä ja ainoa mihin he pyrkivät, on se, että velkaa oleva ei koskaan saa maksettua velkaansa loppuun asti. Niin huikeita ovat heidän kulunsa.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Just oli uutisissa, että suomalaisilla on keskimääräistä enemmän maksuvaikeuksia EU-alueella. Meidän suomalaisten elintaso on pitkälle harhainen käsitys. Huomattavalla osalla työssäkäyvistäkin on vaikeuksia selvitä maksuistaan. Suomi on hintatasoltaan kallis maa ja lisäksi valtio ja kuntamonopoolit kuppaavat ostovoiman kaikenlaisilla maksuillaan ja ihmeveroilla (viimeisin yllätys oli mulle ajoneuvoverolappu).

Ihan sellainen protestiliike olisi paikallaan, että jätetään joku Joulu väliin viettämättä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset