PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Miten kohtaan konkurssin tehneen yrittäjän?

Kohtaa yrittäjä samoin, kuin eilen, ennen konkurssia. Katseella, halauksella, myötätunnolla, välittämisellä ja ennen kaikkea arvostuksella hänen työtään kohtaan.

Yrittäjä, joka on ajautunut konkurssiin, ei ole rikollinen, ei ole tänään huonompi ihmisenä, kuin eilen. Hän on tänään ja tulevaisuudessa arvostettu suomalainen, joka teki kaikkensa itsensä, perheensä ja läheistensä hyväksi yrittäjänä. Hän ehti maksaa viranomaismaksuja yritystoiminnastaan, erilaisia veroja yhteiskunnalle. Hän työllisti, loi työpaikkoja ja elämisen mahdollisuuksia toisille.

Yrittäjänä hän huolehti kaikesta. Kaikesta siitä, jonka työntekijät jättivät taakseen työpäivän päättyessä. Yrittäjällä oli silloinkin mielessä yritys, työntekijät ja heidän perheensä, tavarantoimittajat, viranomaiset, verottaja, asiakkaat, alihankkijat, media, lainsäädäntö, kirjanpito, vuodenajat, mainostoimistot, SOME, asiakas palautteet, sesongit, alennusmyynnit, kunnat, kaupungit, pankkiirit, lainsäädäntö jne. Kaikki he ovat yrittäjän mielessä tehdessä työtä yrittäjänä.

Konkurssin jälkeen hänellä on mielessä läheiset ja perhe, toimeentulo, verottaja, konkurssipesänhoitaja, ulosotto, velkojat, alihankkijat, media, asiakkaat…ja valtava suru, epätoivo, luottorekisteri, seuraavan päivän ruoka, koti, asunto…

Älä koskaan käännä katsettasi, älä käännä selkääsi konkurssin tehneelle yrittäjälle.

Lähesty Häntä avoimin mielin ja kysy ”Miten voin auttaa?”

Oikeuden tuomari, älä tuomitse yrittäjää konkurssissa ja velallisena tuntematta yritystoimintaa ja tutkimatta tarkoin velkojan tuomien asiantuntijatodistajien riippumattomuutta velkojista, ettet tuomitse väärin. Epäoikeudenmukaisesti ja lain vastaisesti ottamatta huomioon ”Heikomman suojaa” ja konkurssin tehneen yrittäjän oikeussuojaa vahvempaa velkojaa vastaan. Älä tuomitse velallista, jos itse tai läheisesi on velkaa velkojalle. Älä saata konkurssin tehnyttä velkavankeuteen ja hänen läheisiään perikatoon asiantuntemattomuuttasi, vaan tutki ja punnitse sitä, mikä on oikeus ja kohtuus. Kun Sinä menet lääkärin vastaanotolle, niin lääkäri tutkii tarkkaan, että voi määrä oikean lääkkeen, sillä väärä lääke saattaisi Sinua vahingoittaa. Niin Sinun täytyy, myös antaa oikea tuomio talousriita-asioissa. Tutkia ja harkita tarkkaan velallisen ja velkojan toimet sekä asiantuntijalausunnot, etteivät ne johda väärään tuomioon, vaan oikeaan tuomioon, ettei velallista väärällä tuomiolla vahingoiteta. Velallinen on ihminen, kun pankki velkojana sitä ei ole.

Yrittäjä on Hän, joka ennen konkurssia teki työtä yötä päivää. Vuoteessakin yöllä pyörähdellen kyljeltä toiselle huolehtien perheensä elannosta, yrityksen ja työntekijöiden tulevaisuudesta, verojen maksusta… lakkaamatta murhe mielellä ajatteli kaikkien parasta.

Ole Ystävä menestyksessä, älä käännä katsettasi, kun yrittäjä kohtaa konkurssin.

Konkurssin tehneellä yrittäjällä ei ole mitään hävettävää, sillä Hän yritti läheistensä ja toisten puolesta tuoda leipää ja toimeentuloa kaikille ja verotuloja yhteiskunnalle.

Me kaikki olemme yrittäjiä, niin työntekijät, kuin yksityisyrittäjä työnantajat. Me kaikki tarvitsemme enemmän kannustusta ja apua silloin, kun elämä meitä koittelee konkurssin tai työttömyyden kautta.

Poliitikot, viranomaiset, kuntien ja kaupunkien päättäjät, toiset yrittäjät, vanhat asiakkaat, ystävät ja tuttavat älkää koskaan jättäkö yrittäjää yksin konkurssin jälkeen vaan auttakaa hänet jälleen elämässä eteenpäin. Silloin Te teette palveluksen itsellenne ja yhteiskunnalle. 

Yhteiskunnalla on myös velvollisuus auttaa ja tukea konkurssin tehnyttä yrittäjää, että yhteiskunta ei syöksy taantumaan ja työttömyydestä ei tule kansalaisten elämäntapa.

Kysy itseltäsi, että miten yrittäjältä voidaan vaatia yhteiskuntavastuuta, kun yhteiskunta ei tunne vastuuta yrittäjästä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hiukan outoa, että tuollaista ohjeistusta tarvitsee kenellekään edes antaa. Suomessa tuntuu olevan yleistä, että menestyneet konkurssin tehneet hylätään ystävien ja yhteisön taholta. Mistä ihmeestä moinen voisi johtua? Voiko joku selittää millainen psykologinen mekanismi siihen sisältyy?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset