PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Heräsi epäilys iPhonen akun vaihdon tietoturvallisuudesta

  • Espanjalainen puhelinten ja tietokoneitten huoltoketju
    Espanjalainen puhelinten ja tietokoneitten huoltoketju
  • Näitä tomintoja voi sormejäjlellä iPhonessa tehdä
    Näitä tomintoja voi sormejäjlellä iPhonessa tehdä

Voisiko joku asiantuntija vastata ja selvittää onko aihetta huoleen?

iPhone 6:ssani akusta toimi vain osa, joten lataus kesti vain puoli päivää. Etsin Espanjassa huoltoliikkeen, joka voisi vaihtaa akun. Löysin useita ja ajattelin, että valtakunnallinen huoltoketju ”Manzana Rota” voisi olla luotettava ja nopea. Lupasi alle tunnissa akunvaihdon ja hinta oli kohtuullinen 34€:a.

Niinpä matkustin junalla puolentunnin matkan ja kävelin huoltoliikkeeseen sisään. Pikku odotuksen jälkeen annoin puhelimeni huoltovirkailijalle, joita oli kaksi tiskin  takana ja akunvaihto tapahtuisi takahuoneessa.

Virkailija otti puhelimeni ja tarkisti ensin kameran ja mikrofonin, sitä hiukan ihmettelin, kun tulin vaihdattamaan vain akun. Virkailija alkoi näpyttelemään puhelinta ja ojensi sen hetken kuluttua minulle pyytäen näppäilemään puhelimen pin-koodin. Pienen arkailun jälkeen sen näppäilin, jonka jälkeen virkailija lisäsi soremenjälkitunnistimeen oman sormenjälkensä. Selittäen, että sitä tarvitaan akunvaihdon jälkeen puhelimen palauttamiseksi.

Jätin puhelimeni akunvaihtoon, mutta sitten heräsi huoli, että miksi virkailija tallensi puhelimeeni oman sormenjälkensä, jolla on mahdollista avata minun pankkitilisovellukseni sekä käyttää muitakin puhelimeni sovelluksia? Samoin minulla jäi auki Facebook, Gmaili ja muita ohjelmia puhelimessani. Puhelinmuistiossani on pari tuhatta yhteystietoa ja sinne piilotettuja käyttäjätunnuksia ja salasanoja eri ohjelmiin. Gmailissani on kymmeniätuhansia sähköposteja.

Tunnin kuluttua hain puhelimeni, jossa oli uusi akku ja akun tilan kertova sovellus ilmoitti, että akku toimii ja latautuu moitteettomasti, kun aiempi akku latautui vain puoleksi.

Kysyin vielä virkailijoilta, joita oli nyt useampi tiskin takana, että otettiinko puhelimestani mahdollisesti kopio heille ja onko kopio tuhottu? Vastasivat, etteivät sellaista tee.

Nyt pyytäisin jotain asiantuntijaa selvittämään, että miten iPhonen omistajan tai toisen sellaisien puhelin, jossa ei voi itse akkua vaihtaa, tulisi menetellä ennen huoltoliikkeeseen menoa? Onko tavanomaista, että huoltoliikkeessä vaaditaan puhelimen pin-koodi ja tallennetaan huoltomiehen sormenjälki puhelimen tunnistamiseen. Onko se tarpeellista akun vaihdon yhteydessä? Onko mahdollista, että huoltoliike tekisi jostain syystä ”kloonin” puhelimestani tai tallentaisi itselleen siellä olevat tiedot?

Miten luotettavana pidätte puhelimenhuoltoliikkeitä ja vaaditaanko heiltä luotettavuutta?

Miksi puhelimia, tabletteja ja tietokoneita varten ei ole kehitetty huoltoa varten eri salasanaa/pin-koodia, jolla puhelimen saa auki, mutta vain rajoitetusti, jolloin puhelimessa olevia ohjelmia ei voi käyttää ja puhelimessa oleviin henkilökohtaisiin tietoihin huoltoliikkeen henkilökunta ei pääsisi käsiksi?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Jack London

Akunvaihtoon ei tarvita mitään tunnussanoja, sun pankkitili on jo tyhjennetty.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset