PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Kaksoiskansalaisena ja ulkomaalaisena välttäisin Suomessa useita työpaikkoja

Kaksoiskansalaisena tai ulkomaalaisena en missään nimessä yrittäisi edes hakeutua Suomessa puolustusvoimiin, virkamieheksi tai muuhun sellaiseen työhön, jossa vaarantaisin oman itsenäisyyteni ja mahdollisesti vanhassa kotimaassani olevat sukulaiset ja tuttavat.

Jos minulla olisi ulkomaalaisena Suomen turvallisuuden kannalta sellainen työpaikka, jossa saisin tietooni Suomea koskevaa salassa pidettävää tietoa, niin olisi suuri vaara, että jos vanhalla kotimaallani olisi propaganda, tai jopa vakavampia, aikomuksia uutta kotimaatani kohtaan, niin silloin vanha kotimaani voisi haluta käyttää minua siinä välikappaleena. Houkuttelemalla kansallismielisyydellä tai rahalla, painostamalla, kiristämällä tai jopa uhkaamalla vanhassa kotimaassani eläviä sukulaisiani ja tuttaviani, että suostuisin toimimaan Suomea vastaan ja vanhan kotimaani eduksi. Tavallinen elämäni loppuisi silloin siihen ja alkaisi elämä pelon kanssa. Mahdollisesti vaarantaisin oman ja perheenjäsenteni hengen ja terveyden molemmissa maissa.

Ulkomaalainen Suomessa on luultavasti ladannut omaan älypuhelimeensa puhelinsovelluksia omasta maastaan ja omalla äidinkielellään, joilla voidaan seurata salaa käyttäjän liikkeitä sijaintipalvelun kautta. Sovellus voi olla tv- tai radiokanava, harmiton peli tai sähköposti. Kaikki missä hän liikkuu, viettää työpäivänsä, vapaa-aikansa ja yöpyy. Kaikki on vanhan kotimaan tiedusteluviranomaisten tiedossa realiajassa. Siinä paljastuu työpaikka, ystävät, harrastukset ja hairahdukset. Mahdollisesti puhelimen molemmat kamerat ja mikrofoni ovat vanhan kotimaan tiedustelupalvelun käytettävissä. Samoin seurataan tablettia ja tietokonetta.

Kaikki se seuranta johtaa siihen, että ulkomaalainen on jatkuvan tarkkailun ja kiristysuhan alla. Näin minä luulen ja uskon, että jo vuosikausia ovat vieraiden valtioiden tiedustelupalvelut seuranneet entisten kansalaistensa päivittäistä elämää toisissa valtioissa vastaisen varalle. Seurattava on tietenkin valittu ja luokiteltu koulutuksen ja/tai työpaikan tärkeyden mukaan. Nyt se on niin helppoa.

Valtioiden tiedusteluviranomaiset eivät kaihda mitään keinoja halutessaan tietoja toisen valtion puolustuksesta, strategisista kohteista ja muista sellaisista asioista, joilla toisen maan turvallisuutta voidaan nakertaa ja vahingoittaa. Helpointa on käyttää ja värvätä oman maan kansalaisia vieraassa maassa, kuin sen valtion omia kansalaisia.

Tämä koskee varsinkin niiden maiden kansalaisia, joissa kaksoiskansalaisuuden haltijoita pidetään "kansallispettureina" ja vanha kotimaa vaatii kaksoiskansalaisuuden rekisteröintiä rangaistuksen uhalla. Se myös helpottaa kaksoiskansalaisten valvontaa kotimaassa ja ulkomailla. Lain alkuperäinen tarkoitus lienee ollut juuri se, että kaksoiskansalaiset itse ilmoittautuvat seurattaviksi.

Ulkomaalaisena harkitseisin tarkkaan, että mille alalle kouluttaudun ja minkälaiseen työhön tähtään uudessa kotimaassasi. Sillä siitä riippuu koko perheeni turvallisuus.

Suomen virkamieskunnan ulkomaalaistumisen on aiemmin estänyt hyvin virkamiehiltä vaadittava kahden kotimaisen kielen taito, suomen ja ruotsin kielen. Nyt, jos se oleellinen este on poistumassa, niin Suomi todellakin tarvitsee uuden Kaksoiskansalaislain, jossa selkeästi määritellään ne virat ja toimet, joihin toisen maan kansalainen ei voi edes hakea. Ei ole kyse vain kaksoiskansalaisen tai ulkomaalaisen lojaliteetista uutta kotimaataan kohtaan, vaan myös häneen kohdistuvasta henkilökohtaisesta uhasta vanhan kotimaan tiedusteluviranomaisten toimesta. Kyse on Suomen valtion ja maahan muuttaneitten uusien kansalaisten turvallisuudesta.

Ps. Jos, joku kokee tämän blogini syrjintänä tai rasismina, niin sitä se ei todellakaan ole, vaan kyse on maanpuolustuksesta, joka on muuttanut nyt muotoaan. En ole rasisti ja rasistia minusta ei myöskään saa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Viisaasti kirjoitettu. Miksi muuten joku kaksoiskansallisuuden omaava haluaisi mennä töihin esimerkiksi puolustusministeriöön?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Hyvin kirjoitettu. On virkoja ja tehtäviä, joissa kaksoiskansalaisuus on ongelma, vaikka mitää todennettavaa painostustakaan ei esiintyisi. Kysymys on lojaliteettiristiriidasta. Jos maiden välillä on eturistiriitoja, kummalleko maalle minun tulisi olla lojaali? Ne jotka eivät halua kaksoiskansalaisuuden ongelmallisuutta tiedostaa, sanovat sen enempää ajattelematta, että sille maalle, joka palkan maksaa. Ei se todellisuudessa ole näin yksinkertaista.

Käytännössä kaksoiskansalaisuuden ongelma on helppo ratkaista ylimääräisistä kansalaisuuksista luopumalla. Esimerkiksi meidän historiastamme voi ottaa vaikka kenraali Kaarlo Lennart Oeschin, joka periaatteen miehenä luopui Sveitsin kansalaisuudestaan, vaikka on vaikea kuvitella mitä lojaliteettikonflikteja se hänen kohdallaan olisi aiheuttanut.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Samaan aikaan poliisihallitus havittelee maahanmuuttajia poliiseiksi. Kenelle he olisivat lojaaleja sisäisestä turvallisuudesta vastatessaan?

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Monessa maassa on ulkomaalaisia poliiseina. Se on jopa toivottavaa, kun ulkomaalaisten määrä valtiossa lisääntyy. Ulkomaalainen poliisi saataa olla hyvä yhteyshenkilö, jos kaksoiskansalainen tai ulkomaalainen tuntee itsensä uhatuksi vanhan kotimaansa tiedusteluviranomaisten toimesta.

Pekka Iiskonmaki

Suomen vetovoima suomalaisille on vahvasti vähenemään päin. Puolet tutuistani ovat muuttamassa pois Suomesta.

Käyttäjän ValluNovanto kuva
Vallu Novanto

Jos haluaa uudessa kotimaassaan ja uuden kansalaisuuden myötä toimeen tai asemaan, missä kaksoiskansalaisuutta ei hyväksytä. On vaan tehtävä valinta.
Ollako vai eikö olla. Siinäpä vasta kysymys.

Jos olet päättänyt, helppo valinta, olethan sen arvoinen.

Viitteet:
Shakespeare ja L'Oreal

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset