PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Löylyä Espanjaan

  • Kuva, Juho Lindeman, Kilpisjärvi joulukuu 2016
    Kuva, Juho Lindeman, Kilpisjärvi joulukuu 2016

Teillä siellä Suomessa on ”Löyly”. Sitä kaivattaisiin tänne Espanjaan, sillä Suomen brändi kaipaa tekoja. Sanat ja videot hukkuvat maailman someen.

Kävin lauantai-iltana nauttimassa Espanjassa todella hyvää lampaanpotkaa illalliseksi. Sen jälkeen piipahdin Fuengirolan Tauskin baarissa. Tupakilla ulkona tapasin innokkaan, luovan ja idearikkaan suomalaisen naisen, kauniin sellaisen.

Juteltiin niitä näitä, kunnes hän kertoi saunastaan, jota hän vuokraa. Siinä yhdessä tunnelmoitiin saunan tuoksusta ja lämmöstä.

Hänelle esitin tämä seuraavan ideani ja jopa lupasin, etten kerro muille, mutta valitettavasti elämänkokemuksen kautta olen oppinut sen, että ideani joko varastetaan tai niitä ei koskaan toteuteta, joten kerron sen nyt tässä sunnuntaisaarnassani, joka on positiivisempi, kuin edelliset.

Niin kuin kaikki maailman  parhaat ideat ovat hulvattomia, niin myös tämä. (Tietenkin minun mielestäni)

Lähtökohtana minulla oli ideassa se, että vähän käy ulkomaalaisia Suomessa ja harvat heistä saavat kokea jotain perisuomalaista. Kamerat raksuu, selfiet otetaan, kännykät käyvät kuumana, mutta ilma on syksystä kevääseen kylmä. Harmaus jää luihin ja ytimiin kesän loputtua. Talven ilot saavuttavat vielä harvemmat. Tämän idean kokemisien jälkeen he hinkuvat  Suomen vuodenajat kokemaan,

Jatketaan sitä Suomen suvea Espanjassa ja viedään Suomen kesän viileys Espanjan kuumuuden keskelle

Espanjan Aurinkorannikolla asuu kymmeniätuhansia suomalaisia talvella, mutta he eivät ole yksin. On kantaespanjalaiset, britit ja muut. Kymmenistä maista asukkaita, joista harva on käynyt Pariisia pohjoisempana.

Välimeren rannalla Suomalainen ”Löyly”, ei missään syrjäisellä rannalla vaan Costa del Solin kaupungin rannassa. Rakennettu suomalaisella tyylillä, raikkaalla ja ajattomalla. Pulahtaminen Välimereen talvella vastaa Suomen suvessa kesän viileyttä. Puuta ja Suomen kallioperästä louhittua kiveä, puun ja tervan tuoksua. Aurinko terassi, mäkäräiset lasikaapissa, Lapin Kultaa, maailman parasta Giniä, lenkin pätkiä ja koivuvihtoja. Muikunmätiä ja poronkäristystä puolukkahillolla. Lakkalikööriä (alle 20%:a alkoholia, se on espanjalaisten toive) ja juustoleipää. Hiukopalaksi tönkkösuolattuja muikkuja, maalaisvoita, ruisleipää, kalakukkoa ja joulukinkkua. Jälkkärinä Runebergin torttuja, jotka olen testannut espanjalaisilla tutuilla, rakastuivat niihin, kuin myös karjalanpiirakohin.. Lihaa kastikkeille, sillä espanjassa eivät tarjo kastiketta, mutta jokainen niitä maistanut ihastuu. Pihalla muutama koivu lasiakvaariossa, joka on kesäöinä valaistu ja talvella pakkasen puolella, että ne kasvavat. Syksyllä ruska ja lehtien roska maassa. Avanto täytyisi ehdottomasti olla, että saisi kokea sen ruumista hätkähdyttävän kokemuksen. Joulupukki voisi kurkistaa ”lumilinnan portilta”. Saunan takkatuvassa, jossa on valkoisia koivuhalkoja takkapuuna, se on ainutlaatuista luxusta täällä. olisi suomalaisen ohjelmistoyrityksen koodaajat tekemässä maailmalle lähtevää uutta peliohjelmaa. Joulupuuron juhannuksena voisi nauttia, (Tiesittekö, että suomalainen joulupuuro, riisipuuro kanelilla, on tavallinen espanjalainen jälkiruoka, mutta kylmänä.)”Luxuslaivan ravintolassa”, joka on avannon vieressä, mutta lasin takana. Elo-, syyskuussa siellä voisi olla myös yksi viileä mäntymetsä huone, jossa satasi tihuuttamalla vetta? Siihen espnanjalaiset rakastuisivat ;-)

Espanjan kansainvälinen asujamisto saa konkreettisen kosketuksen Suomeen, historiaan, luontoon ja nykyaikaan. Vastavuoroisesti espanjalainen maailma Helsinkiin. Ikuinen aurinko, lämpö, flamenco, tapakset, viini, ilo, kuuma hiekka…, ehkäpä Helsingin "Löyly" muutautuisi sellaiseksi talvisin?

Nyt vaan juttelemaan Suomessa vienninedistämisen kanssa toimivien järjestöjen, vientiyritysten, matkailun markkinoijien…kanssa. Espanjasta mukaan Suomen suurlähetystö, Fuengirolan kaupunki, suomalaiset yritykset Costa del Solilla… Onnistuakseen se vaatii ideoita, luovuutta, taitoa, osaamista, teknologiaa, hymyä ja vakaata tahtoa ja vähän euroja.

Kysykää suomalaisilta rauhanturvaajilta, jotka ovat olleet komennuksella kuumassa maassa, niin he kertovat teille sen ihanuuden, kun kuumana iltana käy saunan lauteilla, vielä kuumemmassa, niin ulkona, +40, terassilla tuntuu ihanan viileältä nauttia kylmä olut.

Kun olen näyttänyt kuvia Suomen kesästä ja talvesta espanjalaisille tuttavilleni, niin yli puolet matkustaisi heti Suomeen, toiset kesällä ja toiset talvella, kun olisi espanjankielinen opas mukana. Veljen poikani lähetti joulukuussa kuvan, Kilpisjärveltä, kuva blogissani, kun näytin kuvan espanjalaisille, niin toiset kauhistui, mutta toiset ihastuivat ja haluisivat kokea sen hetken, kun aurinko ei nouse. Pimeyden ja kylmyyden. Kun kerron Suomen ihanasta, vihreästä ja viileästä kesästä, niin elo- ja syyskuun matkat olisi jo myyty. Se kuitenkin edellyttää sitä, että sateisen kesän aikaan on varulta olemassa ohjelma sisätiloissa. Kylpylöitä, saunoja, sadevarusteissa ongella järvellä, takkatulia, tunnelmallisia ravintoloita…Espanjalaisille riittää pohjolan kesäyön valkeus, ei tarvitse olla auringonpaistetta koko yötä.

Yritä tässä sitten jotain kertoa, miten Suomea voisi myydä, kun ilmaiseksi sen teen. Jos olisin maksullisena, varsinkin kalliina, konsulttina tämän kirjoittanut, niin media siitä heti kertoisi.

Ps. Ehkä suomaisyrityksen vientineuvottelu olisikin suomalaistunnelmissa Espanjassa Välimeren rannalla?

Ps2. Itselläni ei ole ollut mahdollisuutta tutustua oikeaan "Löylyyn", kun vain kuvien ja tuttujen kautta olen saanut siitä mielikuvan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset