PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Harkitse ketä äänestät, huolella

  • Muutamalla sardiinilla ei elä... Kuva. P.Lindeman
    Muutamalla sardiinilla ei elä... Kuva. P.Lindeman

Puolueet luovat jälleen ruusuista kuvaa kuntien tulevaisuudesta. Ehdokkaat lupaavat asioita, joita he eivät voi täyttää tai eivät edes halua tai eivät pysty niitä täyttämään.

Vasta viikko sitten saimme lukea, että ei edes kansanedustajilla, joita te äänestitte, ole itsenäistä valtaa Eduskunnassa, vaan puolue sanelee sen, kuinka täytyy äänestää. Ymmärsit, että ketä tahansa äänestit Eduskuntavaaleissa, hänellä ei ollut mitään Kansanedustajan valtaa, sillä puolueen johto oli sen vallan itselleen anastanut.

On hyvin harvoja kunnallisvaaliehdokkaita ja puolueita, joiden ehdokkailla saa olla oma mielipide oman elämänkokemuksen kautta kunnallishallinnossa ja eduskunnassa valtakunnan tasolla.

Hyvin harva ehdokas edustaa kuntalaisia, hyvin harva ehdokas saa siihen luvan, ja vielä harvempi saa sanoa oman mielipiteensä ja edustaa oman kuntansa ja sen asukkaiden parasta.

Puolueet markkinoivat itseään täyttämättömillä lupauksilla. Luvataan huolehtia lapsista, perheistä ja vanhuksista kuntatasolla, kun sitä ei toteuteta edes Eduskunnassa?

Miten ammatinharjoittaja tai yksityisyrittäjä voi edustaa ehdokkaana, saatikka äänestää puoluetta, joka ei aja heidän etuaan? Jo ehdokkaina heitä painostetaan ajamaan suuryritysten ja monopoliaseman saavuttaneitten yritysten etua ja vahvistaen pankkien, vakuutusyhtiöiden ja heidän myötäpuolien etuja? Siitä seuraa se, että kunnanvaltuustoon valitut ammatinharjoittajien ja yrittäjien edustajia vaaditaan äänestämään itseään vastaan, vahingoittaen heidän ja heidän kollegoittensa ammatin- tai yritystoiminnan harjoittamista.

Miten työtön, luottotiedoton tai pieneläkeläinen voi tukea omalla äänellään sellaisen puolueen ehdokasta, joka valtaan päästyään heikentää heidän elämää, etuja ja hyvinvointia?

Älä mene siihen lankaan, että äänestät samoin, kuin olet tottunut. Älä äänestä samoin, kuin vanhempasi tai isovanhempasi. Elämä on muuttunut ja puolueiden sisäpiirin tavoitteet eivät ole enää yhtenevät äänestäjien tavoitteiden kanssa, joten tutki omaa elämääsi ja lastesi tulevaisuutta, että mikä puolue tai ehdokas voi parhaiten itsenäisesti toteuttaa Sinun haaveesi paremmasta ja turvallisemmasta elämästäsi.

Jokaisen puolueen mainos kertoo vain sen, mitä puolue haluaa sinun uskovan, se on vain propagandaa, jota äänestäjille syötetään. Niiden sanojen ja lupauksien kautta markkinoidaan valheita, joilla ei ole mitään tekemistä todellisten tavoitteiden kanssa, ne ovat vain puolueiden sisäpiriin omien tavoitteiden ja niitä ohjaavien yksittäisten henkilöiden tavoitteita, joita ohjataan kaukaa puoluekonttoreista.

Tutki sitä, että mitä puolueet ja ehdokkaat lupasivat edellisissä vaaleissa. Nyt sen voit tehdä vaikka googlella. Ennen äänestäjän muisti oli lyhyt, mutta nyt se ulottuu jopa kymmenien vuosien taakse.

Äänestäjä, Sinä olet se tärkein oman elinympäristösi vaikuttaja. Jokainen ääni on tärkeä, älä pitäydy vanhassa puolueessasi ja ehdokkaassasi, vaan ole rohkea ja unohda osaamattomat, tietämättömät ja omaa etuaan ajavat ehdokkaat ja puolueet. Valitse hänet, joka mielestäsi ajaa Sinun ja kuntasi parasta. Älä äänestä heitä, jotka puhuvat ja lupaavat kaikkea hyvää, mutta eivät koskaan ole sitä aiemmin toteuttaneet.

Muutama vuosi sitten juttelin ystäväni Matin (85v) ja hänen vaimonsa Elvin (75v) kanssa, jotka olivat tottuneet äänestämään yhden puolueen ehdokkaita. Matti oli sotaveteraani ja Elvi hänen uskollinen elämänkumppaninsa. Molemmat olivat aiemmin vain äänestäneet tottumuksesta yhtä puoluetta, mutta kerrottuani, että heidän äänestämänsä puolue oli kaventanut eläkeläisten etuja jo vuosia, niin he ymmärsivät äänestäneensä väärää puoluetta.

Älä valitse sellaisen puolueen ehdokasta, jota olet tottunut äänestämään, älä valitse ehdokasta hänen asemana perustella, sillä hän on luultavasti jo ennakkoon sitoutunut ajamaan, jonkun toisen etua. Älä missään nimessä valitse ehdokasta hänen vaalijulisteessa olevan miellyttävän ulkonäön perusteella, älä koulutuksen, yhteiskunnallisen aseman tai muun sellaisen seikan perustella, jotka ovat toisarvoisia, sillä tärkeintä on valita ehdokas, jonka elämän arvot vastaavat Sinun omia arvojasi. Siksi, kuuntele ja lue hänen haastatteluja. Yritä löytää niistä ne rehelliset mielipiteet, että osaat antaa äänesi Hänelle, joka on sen arvoinen.

Olet tottunut lukemaan aamun lehden, ehkä kuuntelet tai katsot uutisia. Meille tarjotaan paikallislehtiä luettavaksi ja radiota kuunneltavaksi, ei siksi, että ne kertoisivat kuntamme tai kaupunkimme tapahtumista, vaan siksi, että niiden takana vaikutta paikallinen ja valtakunnan puoluepolitiikka. Sinulle äänestäjä tarjotaan niiden tiedotusvälineiden kautta yhdenlaista propagandaa, jolla pyritään vaikuttamaan Sinun äänestyskäyttäytymiseesi. Tiedotusvälineitten tuomista uutisista, hienosti sanottuna mediavaikuttamisen kautta, Sinua äänestäjää pyritään ohjaamaan äänestämään heitä, jotka edustavat seuraamasi uutisvälineen omistajan omia tavoitteita, ei kuntasi tai kaupunkisi etua. Valeuutisten ja todellisten uutisten raja on veteen piirretty viiva, joten ole tarkkana. Jonkun, Sinulle tärkeän asian uutisoiminen voi olla vain hämäys vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseesi. Ymmärrä se, että jokaisen uutisen taustalla on vaikutusyritys Sinun äänestyskäyttäytymiseesi. Varsinkin nyt, kun Päätoimittajien yhdistys julkilausumassaan kertoi näin ”Päätoimittajien yhdistys: Yksittäinen toimittaja ei voi julkaista työnantajansa nimissä mitä tahansa”  (Lähde. Iltasanomat 14.2.2017), eli yksittäinen ammattinsa taitava toimittaja ei voi riippumattomana ja puolueettomana kertoa kuntasi/kaupunkisi asioista avoimesti, vaikka hänellä olisi vankka ammattitaito se kertoa. Itse olin todella järkyttynyt tästä uutisesta. VALTAKUNNAN MEDIA???

Vaalit ovat salaiset, joten kukaan toinen ei tiedä, että ketä äänestät. Sinun ei tarvitse vastata kenellekään kysyjälle, että ketä äänestit. Sinä saat ihan luvan kanssa kysyjälle kertoa epämääräisesti, tai jopa valehdella kenelle äänesi annoit. Sen saat tehdä ilman häpeää tai huonoa omaatuntoa – se on äänestäjän oikeus, jota Sinulta ei voi kukaan ottaa pois, se oikeus on Suomen laissa sinulle suotu - Vaalisalaisuus.

Presidentinvaalit oli, Eduskuntavaalit meni. Seuraavat voivat tulla etuajassa tai oikeaan aikaan.

Kaikki ne päätökset, jotka nykyinen hallitus, viimeisen 638-päivän aikana on tehnyt, on koettavissa tänään ja lähitulevaisuudessa. Jokainen niistä päätöksestä on vaikuttanut Sinun elämääsi. Jos koet, että ne ovat parantaneet Sinun ja läheistesi elämää, niin tue äänelläsi Eduskunnan valtasuhteita, jos koet, että Suomen hallitus nykyisessä kokoonpanossaan ja Eduskunnan enemmistön tuella on huonontanut Sinun ja läheistesi hyvinvointia, niin äänestä silloin toisin. Sinun äänesi vaaleissa on äärimmäisen tärkeä, jokaisen kuntalaisen ääni vaikutta elinympäristösi hyvinvointiin.

Tässä ajankohtainen Sunnuntaisaarnani blogini lukijoille.

ps. älä jätä äänestämättä, sillä vain äänensä antanut saa moittia kuntansa päätöksiä. Rannalle jääneitten on turha ruikuttaa, jos ei hypännyt soutajaksi veneeseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Hyviä neuvoja, toivottavasti siitä kirjavasta ehdokkaiden joukosta löytyy kehityskelpoisia ja rakentavasti toimivia päättäjiä, toiselta pois ottamisestahan seuraa vain sotia, konflikteja ja muuta kaikenlaista pahaa.

Pekka Iiskonmaki

Suomessa ei ole väliä ketä äänestää. Kaikki jatkuu ennallaan.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Ei se ihan noinkaan ole. Muutos on aina hidasta.
Mitä voimme toivoa ja odottaa jos äänestämme aina samoin kun olemme aiemminkin tehneet? Emme mitään!
Lindeman perusteli tämän väittämäni jo perinpohjin. Siksi Pertin neuvot ovat näissä vaaleissa ja aina ajankohtaisia. Anna mahdollisuus muillekin puolueille kun sille iänikuiselle pettäjälle!

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Kumpi on järkevämpää, äänestää henkilöä joka pettää lupauksensa vaiko olla kokonaan äänestämättä? Tästähän vaaleissa oikeastaan on kyse.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei auta huolellinenkaan harkinta, sillä ihmiset haluavat eri asioita. Joku esimerkiksi haluaa kotikaupunkiinsa verovaroilla kustannetun konserttitalon. Hän voi tehdä huolellista taustatyötä ja selvittää, ketkä ehdokkaat konserttitalon rakentamista puoltavat ja ketkä ovat valmiita ja kyvykkäitä sitä aktiivisesti edistämään. Joku toinen taas on sitä mieltä, että konserttitaloon ei missään nimessä pidä käyttää verovaroja ja tehdä yhtä huolellisen taustatyön ja äänestää konserttitaloa aktiivisesti vastustavaa ehdokasta. Lopputulos on plus miinus nolla.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Valitettavan vähän voi äänestämällä saada aikaiseksi. Suurin osa kuntien tehtävistä on lakisääteisiä eikä liikkumavaraa ole paljonkaan. Mitä heikompi kunnantalous sitä pienempi on liikkumavara. Silti toimintatapojen ja ideologian merkitys ei ole olematon. Nyrkkisääntönä kai voi pitää, että puoluekartalla vasemmalle siirryttäessä yhteiskunta hoitaa ja päättää asioistasi enemmän ja oikealle mentäessä yksilön vapaus ja vastuu omasta hyvinvoinnistaan korostuu. Perinteisissä puolueissa oma ajattelu jää enemmän ryhmäkurin jalkoihin. Valitettavan pettynyt olen Perussuomalaisten viimeaikaiseen toimintaan. Radiossa tulee mainos tule ehdokkaaksi, jonka mukaan "meillä saa ajatella itsenäisesti" ja sitten huomautukset avioliittolain käsittelyssä ja potkut Terhi Kiemungille. Ei ihan pientä ristiriitaa. Päättäkää jo mitä haluatte!

Todennäköisesti äänestän näissäkin vaaleissa. Suuressa kunnassa päättäjien toiminta jää aika etäiseksi, ellei näe erityistä vaivaa selvittää asioita.

Oma ehdotukseni on: kunnallisvaaleissa tai muissakaan vaaleissa ei pidä äänestää henkilöä joka mielestään ehtii esimerkiksi ministerinä tai kansanedustajana hoitaa kaikkien muiden toimiensa ohella myös kunnallispolitiikkaa. Todennäköisimmin nämä itsestään liikaa luulevat ja joka paikkaan tunkevat eivät hoida asioitaan kunnolla vaan loistavat poissaolotilaston kärkipaikoilla. Äänestäjien pettäjiä parhaasta päästä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Demokratia on siitä raaka järjestelmä, että siinä äänestäjät saavat aina sellaiset päättäjät, jotka he ovat ansainneet.

On julma totuus, että politiikkaa tehdään kuten sitä tehdään, vain siksi että olemme äänestäneet väärin. Ennen äänen antamista on äänestäjän velvollisuus varmistaa, millaiset henkilökohtaiset ominaisuudet mahdollisella äänestettävällä ehdokkaalla on, poliittisten näkemysten lisäksi. On hirvittävä virhe antaa valtaa sellaiselle, jolla ei ole kypsyyttä eikä arvostelukykyä käyttää valtaansa vastuullisesti.

Älä ikinä äänestä toista kertaa ehdokasta, joka on pettänyt Sinut! Hän tekee sen uudelleen jatkossakin, epäröimättä. Mikään ei korruptoi niin kuin valta. Kenelle se nousee hattuun, on aina huono valinta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset