PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Ehdoton minimipalkka 1.500€ kuukaudessa ja siitä ei tingitä

  • Kuvakaappaus: Uusi Suomi 3.3.2017
    Kuvakaappaus: Uusi Suomi 3.3.2017

Suurin piiloyritystuki on se, kun veronmaksajien pussista joudutaan maksamaan alipalkatuille työntekijöille asumis- ja toimeentulotukea sekä muita avustuksia KELA:sta ja Sosiaalitoimistosta.

Kaikille työntekijöille, joiden työaika kuukaudessa ylittää 40 tuntia pitää maksaa vähintään 1.500€:a kuukaudessa. Oli sitten kyseessä pätkä- tai kokopäivätyö. Se estää yrityksiä käyttämästä hyväkseen valtion ja kuntien avustuksia maksamansa pienen palkan lisänä.

Sunnuntai-, yötyö ja ylityö korvausten alentamisen, kuin myös lomapalkan ja lomaltapaluurahan poistamisen, joutuu veronmaksajat maksamaan pienipalkkaisille työntekijöille.

Mielestäni eniten tätä ”yritystukea” maksetaan S-ryhmän pätkätyöläistä, niin kaupoissa, kuin ravintoloissa ja kahviloissa työskenteleville. Seuraavana lienee K-ryhmä.

Veronmaksajien kannalta vielä pahempi on se tilanne, että ulkomaalaisiille sijoittajille maksetaan tämän yritystuen kautta osinkotukea ja osalle vielä suoraan veroparatiiseihin. Ylikansalliset yhtiöt keräävät varmaan vuosittain huomattavan määrän Suomen veronmaksajien rahoja tätä kautta.

Vihdoinkin tilastokeskus, kiitos siitä, julkaisi sellaisen tilaston pienituloisista, joka osoittaa, että Suomi ei todellakaan ole lintukoto kaikille. Viime vuonna Suomessa oli edelleen 634 000 suomalaista, joiden talouden ansiot jäivät alle 1 184 euroon kuukaudessa. Vuositasolla tämä tarkoittaa alle 14 220 euroa käteen jäävää tuloa. (Lähde Uusi Suomi) Ymmärretäänkö täällä, että näiden pienituloisten elämä ei ole välttämättä elämää, vaan kituuttamista ja nöyrtymistä eri tukiluukuilla. Epäterveellisen ravinnon saantia, nukkumattomia öitä, apatiiaa, masennusta, sairauksia ja toivottomuutta. Pienet tulot merkitsevät myös pikavippejä, velkavankeutta, luottotietojen menettämistä, kohtuuttomia ulosotto- ja perintäkuluja. 

Nyt halutaan vielä yleisitovuus poistaa ja oikeus neuvotella paikallisesti palkat, eli halutaan ohjata vielä enemmän työntekijöitä avustusluukuille.

1.500€/kk minipalkka ei aiheuta yritysten siirtymistä halvan työvoiman maihin, koska alle sen maksavat pääasiassa vain kaupan ja palvelualan yritykset. Kauppaa, kahvilaa, ravintolaa, siivousfirmaa jne. ei voi pyörittää ulkomailta käsin. Minipalkka jopa tukisi yksityisyrityksiä, joilla on pääasiassa kokopäipäiväiset työntekijät.

Ystävällisesti pyydän, jopa vaadin, Tilastokeskusta keräämään verottajalta, KELA:lta ja muilta valtion ja kunnan maksamien avustusten tilaston. Julkaisemaan yrityskohtaisesti eri yritysten työntekijöille maksamien avustusten kokonaissummat, sillä se tilasto kertoo todelliset yritystukien saajat.

ps. Minä tein elämäntyöni yrittäjänä, en ole ollut päiväkään vieraalla töissä, mutta työllistin satoja ihmisiä ja perustamani yritys työllistää tänäkin päivänä suoranaisesti 300 henkilöä ja  välillisesti vielä enemmän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Kaupan alin palkkaluokka on yli kympin tunti. Pienet palkat syntyvät osa-aikaisuuksista joita tuskin haluat kieltää. Vai haluatko myös ostaa leipää vähintään 600 kilon erissä?

Minimituntipalkan voisin jotenkin hyväksyä. Minimikuukausipalkka olisi typeryyden multihuipentuma.

Viimeksi kun vaimo teki täydet tunnit kaupan kassalla (3v kokemuslisät), bruttoliksa oli Yli 2500€ vuorolisien vuoksi - S- ryhmällä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Mistä johtuu, että kauppa haluaa teettää lähinnä osa-aikatyötä työntekijöillään?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kymmenet tuhannet tekevät töitä 9 euron päiväpalkalla ja vielä useammat ilmaiseksi ja valtio maksaa elämisen. Ei ihme että Suomen talous on kuralla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ongelma on vain siinä, että kuinka moni niistä alle 1500€ kuussa tienaavista olisi kokonaan työttömiä, ja niin muodoin yhteiskunnan tukien varassa vielä selkeämmin, jos tuo minimipaklkka tehtäisiin pakottavaksi lainsäädännöksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset