PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Sukupuolineutraaleja on Suomessa 1.092.000 henkilöä, tilastokeskuksen mukaan

 • Kuva 1. Kuvakaappaus, Tilastokeskus
  Kuva 1. Kuvakaappaus, Tilastokeskus
 • Kuva 2. Kuvakaappaus, Helsingin Sanomat 16.3.2016
  Kuva 2. Kuvakaappaus, Helsingin Sanomat 16.3.2016
 • Kuvakaappaus, MTV
  Kuvakaappaus, MTV
 • Kuvakaappaus, Iltasanomat 3.12.2016
  Kuvakaappaus, Iltasanomat 3.12.2016
 • Kuvakaappaus, MTV 22.2.2009
  Kuvakaappaus, MTV 22.2.2009
 • Tällainen saattaa olla monen nuoren haave oman kodin rauhasta. Kuva Facebookista, tuntematon tekijä.
  Tällainen saattaa olla monen nuoren haave oman kodin rauhasta. Kuva Facebookista, tuntematon tekijä.
 • Aamiaisien valmistus onnistuu hyvin virolaisislta nuoriltamiehiltä. Kuva P.Lindeman
  Aamiaisien valmistus onnistuu hyvin virolaisislta nuoriltamiehiltä. Kuva P.Lindeman

Minä ymmärrän, että opetus "sukupuolineutraaliksi" ei tarkoita sitä, että haarojen väli vaihdettaisiin johonkin toiseen tai sinne lisättäisiin jotain.

Suomessa on todellisuudessa yli miljoona sukupuolineutraalia ihmistä, eli yksin asuvia asuntokuntia, joiden täytyy hallita miesten, kuin naisten arkiaskareet. Katso kuva 1.

” Minä rakastan olla Nainen, isolla n-kirjaimella. Rakastan sitä, että minulla on kotona mies, joka hoitaa ”miehiset” työt, joita inhoan yli kaiken. Olen kiitollinen, että joku, jolla on oikeasti enemmän fyysistä voimaa, kantaa painavat laukut ja ostoskassit puolestani. Saan hyvän mielen, kun herrasmies avaa minulle oven tai ojentuu maksamaan laskun ravintolassa. Kotona pesen mielelläni mieheni pyykit ja teen hänelle ruokaa, hän kun sitten pyytämättä vaihtaa autooni kesärenkaat.” Kirjoittaa Linda Mikander Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa 16.3.2016.

Kuka tahansa suomalainen joutuu tilanteeseen, jossa hänet pakotetaan sukupuolineutraaliin rooliin, eli avo- tai aviopuolison kuoltua joutuu hoitamaan yksin naisten ja miesten työt tai ei löydä kumppania joka hoitaisi ne ”toisen sukupuolen” arkiaskareet. Olen kuunnellut nais- ja miesystäviäni, joiden puoliso on läimäyttänyt oven kiinni. Naisilla on se ovi jäänyt korjaamatta ja miehillä koti siivoamatta ja pyykit pesemättä.

Yksinäinen mies saattaa asua siivoamattomassa kodissa. Nuoret eivät osaa edes perunoita keittää ovat niitä, jotka on opetettu määrättyyn sukupuolirooliin ja eivät selviä elämästään ilman toista, joka on opetettu oman sukupuolensa rooliin.

”Puolison kuolema yllätti.

Päivistä tuli isäntä, emäntä, isä ja äiti.

Talon viisi lasta ja iso karjatila tarvitsevat nyt häntä isäksi ja äidiksi, isännäksi ja emännäksi, karjakoksi ja maanviljelijäksi, ekonomiksi ja byrokratian pyörittäjäksi. ”Ja kodinhoitajaksi”, Päivi jatkaa.” Lähde: Maaseutumedia 30.12.2014.

Nuorien uusavuttomuuteen lienee syynä se, että heistä on kasvatettu sukupuoliavuttomia, eli eivät osaa naisten- ei miesten töitä.

Kun tyttö ei osaa naistentöitä ja poika ei osaa miestentöitä, saatikka toisten töitä, niin vaikea on aloittaa yhteistä eloa äidinhelmasta kauempana.

"– Siinä vaiheessa, kun lähdetään perustamaan perhettä, on idioottimaista olettaa, että tasapaino miehen ja naisen välillä kotitöissä säilyisi. Nainen on se, joka kantaa raskauden ja jonka on jäätävä hoitamaan lasta, Sirpa Selänne painottaa. " Sirpa Selänne laukoo MTV:n ohjelmassa. Kuva 3

Kun kodissa on saanut asua omassa huoneessaan siivoamatta sitä, niin silmä tottuu siivottomuuteen. Nuori muuttaessaan omaan kotiin ei myöskään huomaa siivottomuutta omassa kodissaan. Siivottomuus kodissa saattaa olla jopa terveysuhka ja varsinkin, kun nuoreen perheeseen syntyy lapsia.

Jälleen kerran käytän tässä itseäni esimerkkinä siitä, kuinka ihminen voi omaksua jo kotonaan molemmat roolit ja pärjätä paremmin elämässään yksikin. Eli elämänkokemuksesta kerron.

Olen kasvanut perheessä, jossa minulla oli viisi veljeä ja kotonamme asui vielä isäni vanhemmat, jotka luopuivat kotitöistä vanhuuttaan. Meitä oli kymmenen henkeä samassa taloudessa. Lisäksi vielä maatilan eläimet, kanat, siat, lehmät, hevonen, kissa ja koira. Kaikki sulassa sovussa tehden töitä itselleen ja koko perheen eteen. Vanhempani perustivat vielä matkailuyrityksen, joten töitä riitti.

Minä ja viisi veljeäni opetettiin ja kasvatettiin kotona osallistumaan kaikkiin maatilan ja kotitöihin. Auttamaan äitiämme, jolla oli kymmenen  suuta ruokittavana maatilan töiden ja eläinten hoidon lisäksi. Me pojat opimme tiskaamaan, siivoamaan, rakentamaan ja korjaamaan maatilan rakennuksia. Ajamaan traktorilla, leikkaamaan ja puimaan. Pesemään pyykkiä ja parsimaan. Kymmenen ihmistä samassa taloudessa, niin oli mahdotonta, että äitimme yksin olisi meitä ”palvellut” ja isämme olisi tehnyt ”miesten työt”.

Mitä minä olen sitten oppinut tekemään – sekä naisten ja miesten työt.

Osaan laittaa ruokaa, vaikka kymmenelle ihmiselle. Osaan tiskata astiat ja parsia paidat ja ommella napit. Osaan rakentaa vaikka terassin, korjata taloa ja latoa. Osaan ajaa traktorilla ja kylvää viljan siemenet. Osaan pestä pyykit ja silittää paidat. Osaan sisustaa kodin, jopa sen rakentaa. Osaan luoda mukavan tunnelman kotiin ja lämmittää saunan. Osaan marinoida pihvit ja grillata ne. Osaan laskea verkot veteen ja perkata kalat. Osaan huolehtia kodin taloudesta ja tehdä korjausremonttisopimukset, maksaa laskut internetissä. Asentaa tietokoneet ja huoltaa niitä tarvittaessa. Osaan ostaa naisia miellyttävät lahjat ja miehille varata jääkiekko-otteluihin liput netistä jne….

Tätä on oikea sukupuolineutraali elämä, eli pärjää yksin ja yhdessä. Silloin, kun toisesta aika jättää – ei jää avuttomaksi.

Siksi se sukupuolineutraalisuuden oppiminen  on tärkeätä jo lapsesta saakka, että pärjää opiskelijana toisella paikkakunnalla yksin, tyttönä tai poikana. Että pärjää miehenä tai naisena yksin, kun puolisoa ei löydä, puoliso kuolee tai lähtee toisen mukaan. Eli pärjää kaikissa kodin töissä, kun sitä toisen sukupuolen apua ei ole.

Sukupuolineutraalius on myös sitä, että kaikissa tilanteissa on apuna parisuhteessa ja lastenhoidossa. Kun mies vaihtaa vaippoja, niin nainen vaihtaa palaneita lamppuja.

Miten järkyttävää on kuunnella ystäviäni, joiden puoliso on kuollut ja jäljelle jäänyt ei osaa laittaa itselleen ruokaa, ei tiedä kodin vakuutuksista saatikka ei saa edes omaan sähköpostiinsa sähkö- ja puhelinlaskuja. Ei tiedä miten kodin internet toimii ja digiboxin kautta vaihdetaan kanavaa telkkarissa. Ei tiedä miten astianpesu- ja pyykinpesukone toimii. Ei osaa käyttää ruohonleikkuria ja vasaraa. 

Olen elänyt puolet elämästäni, eli kolme vuosikyymentä, yksin ja vielä kolmessa eri maassa, joten kaikki elämän- ja kodinhallinnan taidot ovat olleet tarpeen.

Jos en olisi kasvanut jo lapsesta ”sukupuolineutraaliksi” ja kaiken arkielämän asioiden taitajaksi, niin en olisi pärjännyt elämässäni.

Sunnuntaina lähtivät vieraani. Minulla oli kymmenen päivää Espanjassa kotona vieraana kolme nuorta kaveriani Viron maaseudulta. He osasivat laittaa mullekin illallisen, pestä pyykit ja siivota ja samalla teimme pienen korjausrempan. He pärjäävät elämässään yksin tai kauniitten tyttöystäviensä kanssa, jotka heitä arvostavat. Tytöille he pystyvät loihtimaan upean illallisen kynttilän valossa. Kaksi nuorista opiskelee Tarton Maa- ja Metsätieteellisessä ja yksi kavereista on tehtaan, jossa valmistetaan kuorma-autojen akseleita, vuoropäällikkö. Heillä on hyvin miehiset ammatit. Kuvassa kaverit valmistavat aamiasista keittiössäni. 

Lopettakaa jo se vouhotus naisten tai miesten töistä, sillä te ette koskaan tiedä, milloin joudutte niiden molempien töiden kanssa yksin pärjäämään. Toinen vaihtoehto on se, että munat jää keittämättä ja vessassa on ikuinen pimeys, kun lamppua ei osaa vaihtaa.

Elämä on sukupuolineutraalia, sillä se on oman elämän hallintaa.

Teette suuren vahingon lapsillenne, jos ette opeta heitä pärjäämään yksin kaikkien kodin ja arkielämän askareiden kanssa, naisten ja miesten töissä. Itse sen joudutte kokemaan, kun jäätte yksin. Vanhemilla on vastuu kasvattaa lapsensa niin, että he pärjäävät kaikissa elämän tilanteissa myös yksin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

Nykyisin on kova ihme, kun kansalainen vaihtaa itse lampun tai autonsa renkaat tai osaa keittää perunat. Ja normaalit kodin rutiinit ovat jokin ihmeellinen ponnistus. Jotensakin pateettista. Ennen niistä ei jaksettu edes mainita.

Kirjoittaja puhuu aivan asiaa. Lapsesta opitaan tekemään asioita. Pahimmat esteet oppimiselle ovat hössöttävät vanhemmat, jotka huolissaan siitä, että lapsilla on harrastuksia ja kavereita. Nekin pennut osaavat ja pitää osata hankkia ihan itse. Pakko on paras opettaja. Pakko selvitä itse.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ei ne ole sukupuolineutraaleja töitä, vaan miehet joutuvat tekemään naisten töitä, ja joskus päinvastoin, mutta harvemmin. Kerran katsoin dokumentin perinteisistä apachi-intiaaneista. Heillä naisten ja lasten työt olivat samat. Niinpä miehet oppivat kotitalouden perustaidot jo lapsena, joten esim. perunoiden keitto onnistui sotareissuilla. Ehkä tämä osaltaan auttoi Geronimoa sotimaan vuosikausia sekä Yhdysvaltojen että Meksikon armeijaa vastaan joiden ruokahuolto oli riippuvaisempaa kenttäkeittiöistä.

Olli Nurmi

Narratiivi kotitöiden jakaantumisesta miesten ja naisten töihin on silti turha.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset