PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Mikä on lapsen arvo Suomessa?

  • Kuva, P.Lindeman
    Kuva, P.Lindeman

Pienipalkkaiset vanhemmat ovat hätää kärsimässä lasten hyvinvoinnin takaamisessa.

Lapsia voi olla yksi, kaksi, jopa enemmän.

Todellisuus on karsea, kun yrität kasvattaa lapsista kunnon kansalaisia kaksin. Kustannukset nyky-yhteiskunnassa ovat suuret, vaikka on vauvavapaat, äitiyspakkaukset, neuvolat, koulut ja kirjat. Yksin kasvattaa lapsi ja maksaa pienestä palkasta lapsien tarvitsemat hoito-/koulutus-/harrastuskulut ovat jopa ylivoimaisia. Yksinhuoltaja joutuu luopumaan henkilökohtaisesti paljosta, että pystyy selviämään arjesta.

Uskokaa tai älkää,  mutta nykyajan hyvinvointivaltio perustuu siihen, että lapsista on pidetty aiemmin yhdessä huolta. Heistä pitivät huolta vanhemmat, isovanhemmat ja yhteiskunta.

Viimeisten vuosikymmenten aikana Suomen hallitukset onnistuivat tuhoamaan solidaarisuuden, yhteen hiileen puhaltamisen ja kotimaisuuden. Ne korvattiin ahneudella, kansainvälisyydellä, luopumalla isänmaallisesta ajattelusta, eli kotiinpäin vetämisestä. Poliitikoista tuli ahneita isänmaanpettureita. He alkoivat mielistelemään rajojemme ulkopuolelle saadakseen paremmin maksetut poliittiset virat, etuja ja rahaa.

Keskustelin yhden yksinhuoltajan kanssa, joka tekee tärkeätä päivätyötään lasten parissa vaatimattomalla palkalla, mutta maksaa siitä kahden lapsensa harrastukset, joka pitävät lapset kaidalla tiellä ja ohjaavat heidät rakentamaan Suomen tulevaisuutta. Hän ei ajattele itseään ja omaa hyvinvointiaan, vaan on omistautunut lastensa hyvinvoinnin edistämiseen. Hän jättää ystäviensä kutsut viininmaistajaisiltaan menemättä, sillä ostaa pojalleen jääkiekkomailan saamallaan 140€:n palkkiolla, jonka sai kymmenien vuosien työstään palkintona. Yhden lapsen harrastus maksaa hänelle 200€/kk, mutta siitä hän ei valita. Hän on uhrautunut omalla vaatimattomalla elämänasenteellaan lastensa takia, että heillä olisi mahdollisuus elää hyvä elämä. Hyvä elämä, jota hän tavoittelee lapsilleen on työ, koti, perhe ja taloudellinen hyvinvointi. Häneltä vietiin nyt lomaraha, jolla olisi voinut tehdä pienen kesälomaretken kotimaassa lasten kanssa. Rahat olisivat jääneet kotimaahan ja pyörittämään sisämarkkinoita. Se 500€:n lomaraha on pieni summa, kun vertaamme sitä vaikka yhden huumenuoren tai rikolliselle polulle eksyneen nuoren synnyttämiin kustannuksiin yhteiskunnalle. Laitoshoito/vankila jo yksi vuorokausi maksa kolminkertaisen summan. Nuoren menetetty työpanos yhteiskunnalle saattaa maksaa miljoonan.

Ei kansa, ei poliittiset päättäjät, saatikka virkamiehet ole katsoneet yhtä hetkeä pidemmälle. Viimeisen 25-vuoden aikana on pudotettu ja hylätty miljoona suomalaista pois rakentamasta yhteistä hyvää, eli hyvinvointivaltiota. Työttömyyteen, luottotiedottomuuten, kodittomuuteen, leipäjonoihin.. nyt vielä vaarannetaan lasten tulevaisuus, jonka seuraukset yhteiskunta joutuu kokemaan parinkymmenen vuoden kuluttua. Nyt eletään 90-luvun pankkikriisissä tuhottujen perheiden lasten vanhemmuuden aikaa.

Onneksi minulla ei ole lapsia, jotka olisivat joutuneet kokemaan, ja nyt joutuisivat kokemaan ryöstetyn isän tai isoisän yrityksen, varallisuuden ja kodin menetyksen.

Niin helppoa ja vaivatonta on irrottaa rahaa valtionkirstusta tuhottujen lasten ja nuorten elämän pelastamiseen, mutta niin vaikeata  on tukea niitä vanhempia, jotka yrittävät tulla toimeen pienentyvillä tuloillaan lastensa kasvatuksesta, ettei heidän lastensa tulevaisuus tuhoutuisi ja tulisi kalliiksi yhteiskunnalle.

Tiesittekö, että terveellisen ruokavalion hinta lapsille ja nuorille on jo ylittänyt kaiken kohtuuden rajan? Kiitos siitä hallituksille, jotka ovat tukeneet päätöksillään elintarvikekaupan keskittymistä, joka on johtanut ruoan hinna nousuun.

Päättäjät jättävät pohtimatta syitä ja niiden seuraukset, koska ne tulevat vasta parin hallituskauden jälkeen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän LeoPatrikainen kuva
Leo Patrikainen

Pertti Lindeman. Kerroit päättäjille totuuden Suomen kansan tilasta ja tulevaisuudesta alenevalla syntyvyydellä.
Konklaavin perhepolitiikka oli ja on edelleen sivistyneen maailman julminta.
Julmuuden vaikutukset osuvat nyt laajemmalti kansaan ja sen tulevaisuuteen.
Pertti, olet laajakatseinen ja valistunut ihminen. Itse olin huolissani kolmesta lapsestamme, mutta kuin varjeluksesta he selvisivät hyvään elämään.
Kiitos opettajille, he eivät ryhtyneet " Ihmissyöjiksi " jollaisiksi suuri osa kylän väestä ryhtyi. Heille vahingonilo tuotti suurinta iloa ja nautintoa.
Paikkakunnan pappi tervehti minua kirjeellä ja kertoi; leo olet itse turmellut jumalan antaman mahdollisuuden elää ja menestyä maan päällä.
Kuitenkin eräs kepulainen kerskui, että olemme oikeuden päätöksellä tuominneet sinut menettämään omaisuutesi, leo et sinä meille mitään voi. Voi kamala näitä julmia ihmisiä joilla ei ole jumaluutta, vaan kepu silmässä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset