PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Kulutusluotto yhtä kuin Kuolemanloukku

  • Kuvakaappaus, YLE.fi, 7.8.2017
    Kuvakaappaus, YLE.fi, 7.8.2017

YLE uutisoi 7.8.2017 Kalliin keittiön mukana tuli yllätyksenä kulutusluotto – "Olisi pitänyt lukea sopimus kunnolla"

Näin niitä ylivelkaisia tekemällä tehdään. Eläkeläisellä oli rahat säästetty keittiöremonttiin, mutta käteisosto muuttuikin salakavalasti lainaksi, kun käteislaskun sijaan asiakas saikin pankilta lainaerän maksulapun. Houkutus olisi ollut suuri käyttää keittiöremonttirahat vaikka uuden auton ostoon tai etelänmatkoihin, mutta myöhemmin eläkkeestä ei olisi saanut maksettua lainanlyhennyksiä. Sen jälkeen olisi tullut viivästyskorot ja perintäkulut... 

Kulutusluottoon huijattu asiakas kertoo YLE:n jutussa näin

”– Kuulemma tapana on tehdä niin, että siirretään laskut suoraan rahoitusyhtiölle. Jos olisin ymmärtänyt asian silloin kun kauppaa tehtiin, olisin kyllä puuttunut siihen, eläkeläismies sanoo.

Luottoyhtiön lähettämän laskun ensimmäinen erä oli noin 300 euroa. Esimerkiksi vuoden maksuajalla korko olisi ollut 9 prosenttia ja jokaisesta tulevasta laskusta olisi peritty seitsemän euron laskutuspalkkio.”

Eläkeläisasiakkaalla oli keittiörahat pankkitilillä, josta ei saa mitään korkoa, nyt eläkeläinen, olisi joutunut maksamaan pankille korkoja ja kuluja joka kuukausi.

 

Näin kertoilee sitten keittiön toimittaneen yrityksen johto

"Vahingossa sitä ei voi tehdä"

Puustellin myyntijohtaja Timo Leskisen mukaan myyjät on ohjeistettu kertomaan asiakkaalle tarkasti mahdollisen rahoituksen luonne.

– Kun asiakas tavataan ensimmäistä kertaa ja käydään koko konsepti läpi, kuuluu siinä tilanteessa käydä läpi myös se, miten maksaminen voidaan hoitaa. Eli käteismaksuna tai Puustelli-tilimaksuna, jolloin kerrotaan myös sen ominaisuudet, kertoo Leskinen.

– Olen sitä mieltä, että vahingossa sitä ei voi tehdä.”

Minä olen sitä mieltä, että eläkeläinen johdettiin vilpillisessä mielessä tekemään luottosopimus, kun hän kirjoitti keittiön ostosopimuksen alle. Hän oli keittiökaupassa, ei luottoyhtiön konttorissa.

Eläkeläisellä oli vaara joutua Kuolemanloukkuun

Kun kulutusluottoa ei pystykään maksamaan, niin seurauksena on valtavat perintäkulut, jotka saattavat hetkessä ylittää jopa lainapääoman määrän. Silloin saattaa mennä se asunto, jonne keittiön osti, myyntiin joko omasta tai pankin lähettämän ulosottomiehen toimesta. Keittiön arvo hipoo loppupeleissä koko asunnon arvoa, kun siihen lasketaan keittiön ostohinta, kaikki laina- ja perintäkulut sekä oikeudenkäyntikulut. Eläkeläinen olisi saattanut vielä sairastua vakavasti tällaisen keittiökaupan seurausten jälkeen, jolloin olisi tullut vielä sairaudenhoitokulut. Luottotietojen menetys, jolloin ei olisi saanut vuokrattua asunto, kun oma-asunto meni keittiönlainan maksuun. Leipäjonon asiakkaksi olisi eläkeläinen joutunut, sinne toisten jatkoksi. Samalla olisi romahtanut ansaittujen eläkepäivien ilo ja rauha, elämä olisi saattanut loppua ennen aikaisesti. Nämä ovat niitä todellisia kulutusluoton seurauksia, joita meidän päättäjämme eivät ymmärrä.

Kuolemanloukkuun saatu veallinen on kaikista tuottavin asiakas luotonantajalle, sillä silloin ei ole olemassa mitään rajaa niissä viivästyskoroissa, perintä- ja oikeudenkäyntikuluissa, jotka luotonottajalta voidaan periä.

Keittiöostoksilla, ei lainaa hakemassa

Kun menet ostamaan keittiötä, niin menet todellakin keittiökauppaan, et pankkiin. Kun kirjoitat keittiön ostosopimuksen alle, niin kirjoitat keittiön toimitussopimuksen alle, sillä et ole pankissa kirjoittamassa luottosopimusta alle. Onko tulevaisuudessa vaarana, että tehdessäsi pankissa luottosopimusta, niin samalla tulet tilanneeksi uuden keittiön?

Moniko teistä lukee luottosopimuksen kunnolla, kun se on ovelasti sisällytetty keittiön ostosopimuksen osaksi ja myyjä ei siitä sanallisesti mainitse saatikka kysy, että tarvitsetteko luottoa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset