PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Järkyttävää, vauvat ja vanhukset eivät vaihda omia vaippojaan?

  • Tällaisia otsikoita näkee vain Suomessa. Kuvakaappaus Iltasanomat 26.8.2017
    Tällaisia otsikoita näkee vain Suomessa. Kuvakaappaus Iltasanomat 26.8.2017
  • Nautinto on katsoa ja siivota mukavan illan jäljet. Kuva P.Lindeman
    Nautinto on katsoa ja siivota mukavan illan jäljet. Kuva P.Lindeman

Hävytön asiakas! Katso nyt, ei vie astioitaan pois keräilykärryyn? Kauheta! Millaisen siivon jättivät jälkeensä vappujuhlijat? Järkyttävää! Niin hieno puistokonsertti ja millaisen sotkun jättivät jälkeensä?

Ei mene kauan, kun koti-illallisilta alkaa tulla media juttuja; ”Julkkiksella oli vieraat illallisella, jättivät sika siivon. Eivät korjanneet astioita pöydästä, saatikka pesseet niitä.” ”Kyllä oli taas vieraat, tallustelivat kengillä sisällä.”

Ei nähdä, että missä on se ongelma?

Ongelma on yleisillä alueilla se, että tapahtumien kuluessa, ja niiden jälkeen ei ole organisoitu siivousta. Ongelma on se, että Suomessa on siirretty ravintoloiden ja kahviloiden palvelu asiakkaille. Ongelma on siinä, että kodeissa ei ole enää ”vieraskoreutta”, vieraalla ei ole enää mitään vapauksia, kun tulee kylään. Ne parin sadan korkkaritkin on jätettävä eteiseen ja hipsuteltava sukkasillaan illallisilla – naurettavaa.

Ehkä olisi syytä katsoa peiliin?

Miksi järjestää tapahtumia, jos ei kiinnosta siivota jälkiä. Miksi pitää kahvila- ja ravintolapalveluita, kun sitä palvelua ei ole? On helpompi siirtyä vuokramaan vain tuoleja, pöytiä ja mikroaaltouuneja. Asiakkaat tuokoon Prismasta omat leivoksensa ja sapuskansa, jotka voi sitten kahvilassa/ravintolassa lämmittää mikrossa ja viedä roskat mukanaan. Oman potankin voisivat ottaa mukaan, niin ei tarvitse vessaa siivota. Mikroaaltouuniravintola olisi uusi ravintolaidea, siellä ei tarvita edes robottitarjoilijioita.

Herranjestas, miksi maksavat asiakkaat alistuvat tähän ja tapahtumiin osallistujat hyväksyvät seuraavan päivän mediaotsikot siivottomuudestaan? Oppivat ne sen verran, että syövät kakkunsa ja pöperönsä kotona, ettei ole henkilökunnan ja median haukuttavana seuraavana päivänä. Kotikonsertit onnistuvat mainiosti nykytekniikalla. Yhteinen virtuaali-illallinen on tosi kätevä. Samasta pikaruokapaikasta kun kaikki tilaa omaan kotiinsa, niin ihan kuin oltas raflassa.

Ja niitä lapsiakaan ei sitten tehdä virtuaalimaailmassa, jos ei netistä tilaa siemeniä. Ei ole enää pakkoavioliittoja, ei abortteja, ei iltatähtiä, ei vahinkoja...lapsiluku sen kun vähenee.​ Säästyy sekin vaipanvaihdon vaiva, kun ne pennut ei osaa itse niitä vaihtaa.

Ja kun, meille tulee vieraita, niin takit siististi naulakkoon, kengät pois. Pallilla istutaan selkä suorassa, astiat vie jokainen keittiöön, ruuan tähteet laskisankkoon, astiat laittaa astianpesukoneeseen. Vessassa sitten pyyhitään lavuaari, kun kädet on pesty. Meillä ei sitten miehet suihkuttele vessassa seisaaltaan.

Ilo viedään sieltä, jossa ilo on tärkein?

Oppikaa tavoille, eli iloitsemaan! Oppikaa palvelemaan toinen toista! Juhlien jäkeinen siivo on ilo siivota! Älkää tarjotko/myykö sitä viinaa, että sitä riittää oksennettavaksi! Asiakkaana jätä palvelematta yritystä, varsikin ylikansallista ja ketjuravintolaa/-kavilaa, niin palkkaavat enemmän väkeä töihin. Kilpailu pitää huolen siitä, että hinnat ei nouse! Itsepalvelu lisää vain voittojen maastavientiä ulkomaille ja vähentää veronmaksua Suomeen! Vaatikaa juhlien järjestäjää ja kaupunkia siivomaan ilon jätteet pois heti tapahtuman jälkeen, ettei ne jää median kuvattavaksi! Kaikesta tästä te olette maksaneet pääsylippuina ja veroina! Palvelkaa omia vieraitanne kotona ilman sääntöjä ja vaatimuksia! Lopettakaa se nenän nyrpistely! Vessaan ne kosteuspyyhkeet, jolla naiset voivat pyyhkäistä sen istumisosan puhtaaksi, jos siinä on pisaroita! Herrat voivat sen verran nostaa sitä renkulaa ylös, ihan kohteliaisuus mielessä!

Jos nämä vinkit on liiaksi, niin pysy kotona, älä kutsu vieraita, ja älä missään nimessä mene vieraisille, saatikka mihinkään yleisötapahtumaan. Se on yhtä säästöä juhlatamineitten ja meikkien ostossa. Parturissa/kampaajallakin tarttee sitten käydä vain kerran vuodessa. Ai niin, en muistanut kertoa, että ne siniset kengänsuojat on kätevät, kun tulee vieraita, niitä saa sairaaloista ja asuntoesittelyistä ilmaiseksi ;-)

ps. toivottasti luettelet ne säännöt, jos kutsut kylään, että mitä pitää noudattaa pukukoodin lisäksi, niin tiedän jättää tulematta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta.En koskaan vie kahvilassa tarjotinta kärryyn. Se on henkilökunnan työtä ei asiakkaan.
Miksi kahviloissa on vain kassa joka ottaa rahat? Siksi kun asiakas passaa itse itseään ja maksaa itse siitä.
Seuraava vaihe on kai:Jauhat ja keität itse kahvisi,leivot pullasi ja lopuksi tiskaat astiasi. Yritys perii maksun +Alv.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ajatusleikki Marja-Liisalle:

Olen kanssasi kahvittelemassa ABC:llä. Kahvihetken päättyessä pinoan (meidän molempien) astiat tarjottimelle ja vien ne keruukärryyn. Pääsenkö enää ikinä uusille treffeille kanssasi?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ehkä? Mutta mieti monen työttömän työt teit viemälläsi ne kärryyn.
Sitä varten oli ennen ns.Nisset eli tarjoilijaharjoittelijat jotka piti pöydät puhtaina.Auttoi asiakkaita .Tarjoilijat tarjoilivat pöytiin ruuat ja kahvit.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #11

Tiedän toki palvelun ja itsepalvelun eron. Mutta "jätän kahvikuppini ABC:n pöytään ja joku pääsee kortistosta" sekä "vien kuppini keräilykärryyn ja aiheutan irtisanomisen" on mutkien vetämistä aivan liian suoriksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #14

Maksoit itse omasta palvelustasi +ALV .
Menetkö lääkärinkin vastaanotolle ja mittaat itse verenpaineesi ja katsot peilistä onko kurkkusi punainen?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #15

Kiitos mielenkiinnosta! Olen mennyt vastaanotolle verenpainekirjanpitoni kanssa, eikä lääkäri kyseenalaistanut mittausteni tuloksia - teki toki itsekin mittauksen siltä istumalta.

Oletko sinä ehkä joskus vilkaissut lääkärikirjasta tai netistä, mihin sairauteen oireesi saattaisivat viitata?

Ainakaan minä en halua ulkoistaa kaikkea omaan elämääni liittyvää, siis maksaa siitä "ammattilaiselle"!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #16

En ole edes netistä etsinyt tietoja.
-Ehkä siksi kun menen lääkärin vastaanotolle vasta jos on tosiaan tarve. Mielummin vasta kun "pää" on kainalossa.
Joka kolotukseen tai aivastukseen ei tarvita lääkäriä. Kotikonstit auttaa ja ennalta ehkäisy. "Huoltaa" kehoaan kuin autoaan eikä odota että joku lääke tai lääkäri tekisi ihmeitä .
"Vuosihuolto" kerran vuodessa on riittänyt hyvin tähän asti. Saa nähdä sitten kun ikä ei enää anna mennä "katsastuksesta" läpi.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Roskaaminen ja siivoaminen taitavat olla iäisyyskysymyksiä. Minun kuitenkin on vaikea hyväksyä sitä, että roskat heitellään minne sattuu tai jätetään paikoileeen, vaikka parin metrin päässä on jätesäkki telineessä. Pikkulapset ja kyvyttömät ovat erikseen, mutta kyllä normaalin ihmisen pitää jo oman mukavuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vuoksi pystyä elämään roskaamatta ympäristöään.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Ne parin sadan korkkaritkin on jätettävä eteiseen".
Tuli mieleen, kun ystäväperheemme vietti tupaantuliaisia. Kutsuttujen joukossa oli myös korkkareita käyttävä ei aivan hentoinen vieras. Jokainen askeleensa jätti ystävien uuteen parkettilattiaan jäljen. Pienen, mutta selvästi näkyvän kuopan ja varsinkin ruokapöydän ympärille.
Olisi ollut kohteliasta jättää korkkarit eteiseen.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Kotona kävi samoin parikymmentä vuotta sitten. Oli mukavat Vappujuhlat ja naiset korkkareissan. Mulla oli vielä puulattia pehmeistä laudoista, joten iloiset muistot jäivät lattiaan ;-)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Lattialla ei saa kävellä, se kuluu!

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman Vastaus kommenttiin #22
Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Vaatikaa juhlien järjestäjää ja kaupunkia siivomaan...".
Miksi kaupungilta pitäisi vaatia ? Eiköhän se ole järjestäjän asia siivota jälkensä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Miksi kaupungille maksetaan veroja? no esim.puistotyöntekijöiden palkkaamiseksi.

Nyt kepu,kok,UV siivouttaa puistoja 9e/pv matkoihin työttömillä ja koulusta valmistuneilla nuorilla sosiaaliturvaa vastaan .
MTV3 Uutiset "työstä" saa jopa todistuksen".Kun kitkee 1,30e/t vieraslajeja,jättiputkea ja Palsamia.

Toinen hyvä esim.on miksi on työttömiä:
Hotelli jossa työskentelin -80 luvulla oli työntekijöitä 420 henkeä.
Nyt 42 henkeä.Väkeä otetaan vuokrafirmasta vasta kun on isompia tilauksia.
Busseissa matkustajat leimaa itse korttinsa,nostaa itse automaatista rahaa jne..

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Miksi kaupungille maksetaan veroja? no esim.puistotyöntekijöiden palkkaamiseksi".
Tuo on sellaista työntekijöiden vähättelyä, mistä en pidä alkuunkaan. Eivät he ole kenenkään pöljän yksityissiivoojia. Kyllä puistotyöntekijöillä hommaa riittää ilmankin.
Olin kerran aamulla päiväkodin parkkipaikalla, kun sinne tuli mies lapsen kanssa. Lapselta putosi vahingossa karkkipaperi maahan. Irrotti heti otteensa ja kääntyi poimiakseen roskan pois. Mies kielsi sanoen "Anna olla. Kyllä kaupungin siivoojat sen poimivat". Miehen asenne oli sikamainen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #18

Vähättelyä?Kunniallista työtä johon ennen kunta palkkasi erikseen työntekijöitä .

Onko vähättelyä sitten SOL-siivojat? Kenes jälkiä ne siivoo ja saa palkan siitä.

Nykyajan siivoojaksi ei kukaa vaan pääsekkään. Juuriharja ja mäntysuopa opilla ei enää pärjää.
Pääjohtaja on viikon poissa kukaan ei huomaa mitään.
-Siivoja on poissa päivän niin niin esim.tavaratalon WC-ei ilkeä mennä. Ketkähän ne sotkee?

Nythän päästiin siihen tosiasiaan .Että tuhansia eri tehtäviä ja töitä on poistunut .Joko ne tekee asiakas itse,tai yksi ihminen tekee useamman työn samalla palkalla nyt.
-Ja nyt niitä 93 000 tekee ne 9e/pv työmatkoihin 0 euron palkalla.
n.10% valtiolla,20% kunnilla ja 70% yksityisillä yrityksillä.
lähde:
TEM-elokuu-17
Nuoret koulusta valmistuneet ja ex-palkansaajat työttömät.
Tällä systeemillä verot nousee jotta edm.maksetaan Kelasta "palkka" toimeentulotukena.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Amerikkalaiseen kulttuuriin kuuluu se, että kyläpaikkaan kävellään kengät jalassa. Siitäkin huolimatta, että lattiat ovat useimmiten pehmeillä likaa sitovilla kokolattiamatoilla katettuja. Oikeastaan taloissa ei aina ole edes eteistä, tuulikaapista puhumattakaan, vaan sisään astutaan suoraan olohuoneeseen.

Euroopassa kenkien riisuminen on hiukan talokohtainen asia, mutta rapaisen tai lumisen Suomen olosuhteissa perustavaksi on muodostunut viimeisten vuosikymmenien aikana kenkien riisuminen.

Kaikkein ehdottomin kenkien riisumiskulttuuri vallitsee Japanissa, jossa kyläpaikan isäntäväki on varannut vieraille aina eteiseen tossut valmiiksi, jotka puetaan jalkaan. Tatamihuoneeseen mentäessä nekin yleensä riisutaan pois ja siellä astellaan vain sukkasillaan.

Siihen aikaan, kun muualla maailmassa yleensä vielä sai polttaa tupakkaa sisällä kyläpaikassa ja oli maita, joissa polttaminen oli enemmistön "pahe", pidettiin selvänä, että vieraita varten aseteltiin tuhkakuppeja sinne tänne. Joku maailmaa maistellut suomalainen kirjoittikin yleisönosastolla, että "ulkomailla oleskelun jälkeen ensimmäinen outous Suomessa on, että vieraat ajetaan 30 asteen pakkaseen parvekkeelle tupakoimaan sukkasiltaan".

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Tuo Iltasanomista tehty kuvankaappaus koskee ilmeisesti jotain lukion riittiä jossa ei varsinaista järjestäjää ole.

Kuvien roskaaminen on pelkästään kammottavaa idiotismia ja omaan napaan tuijottamista. Tuollaisessa tapauksessa olisi nimenomaan jokaisen osallistujan asia kantaa edes tuomiensa tarpeiden roskat lähimpään asianmukaiseen paikkaan!

Kahviloissa en juuri koskaan kanna lautasiani jne pois, koska olen käsittääkseni palvelusta maksanutkin. Roskiani sen sijaan en mätä luontoon, auton ikkunasta ulos, hylkää parkkipaikalle jne.
Miun mielestä ei voi olla kenenkään asia siivota miun jätteitä tuollasista paikoista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Kahviloissa en juuri koskaan kanna lautasiani jne pois, koska olen käsittääkseni palvelusta maksanutkin."

Jos kahvila ilmoittaa, että hintaan ei sisälly palvelua, niin siinä tapauksessa pitäisi vain valita toinen kahvila, jos ei halua kantaa astioitaan kärryyn. Yrittäjähän saa itse valita oman toimintaformaattinsa.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Tottakai saa valita.
Sen takia suosinkin paikkoja joissa palvelu kuuluu samaan hintaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Blogisti on monissa kirjoituksissaan tuonut esille synnyinmaataan kohtaan tuntemansa katkeruuden. Siinä mielessä en ihmettele tämänkertaistakaan puheenvuoroa.

Omassa keittiössäni astianpesukone on lyhyen kädenojennuksen päässä ruokapöydästä, mutta tiskipöydän teräksiselle tasolle on pari metriä. Joskus on käynyt niin, että vieras on kahvit nautittuaan "auttanut" isäntäväkeä kantamalla astiat tiskipöydälle, mikä on teknisesti ottaen ollut karhunpalvelus: tiskivuorolainen on myöhemmin joutunut hakemaan likaisia astioita pitkän matkan päästä sen sijaan, että ne olisi vain vaivattomasti siirtänyt pöydältä koneen ritilöille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vieraiden ei todellakaan kannata kantaa astioitaan pöydästä, koska isäntäväen on helpompi organisoida pöydän siivous itse. Usein astiat halutaan esipestä huuhtelemalla ne hanan alla ja on hankalaa, jos koko keittiö on kaikkine tasoineen täynnä ruoan jätettä ja kastiketta sisältäviä lautasia siellä täällä. Homma sujuu helpommin, kun yksi ihminen hoitaa sen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun minä esim.kutsun kylään vieraita juhlimaan he on kutsuvieraita.Ei palvelijoita .

Koskeemyös jälkipolveani jos olen heidät kutsunut syömään. Minun keittiööni ei ole mitään asiaa muilla kuin minulla. 70 vee kyllä hoitelee koneella tiskit itse nappia painamalla.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Ehkäpä se ei ole syy? Voi olla, että tekstissä on tahallista kevytä provosointia ja sarkasmia? Otsikon laitoin tällä kertaa iltapäivälehtien tapaan.

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Kirjoittaja ilmeisesti asuukin parhaassa mahdollisessa maailmassa, joka on Suomi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Muistaakseni jo vuonna 1959 valmistunut brasilialainen elokuva Musta Orfeus loppuu kohtaukseen, jossa vettä suihkuttavat harja-autot ajavat karnevaalin jälkeisenä päivänä pitkin Rion katuja. Ensin juhlitaan ja sitten siivotaan.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Espanjassa on se aina niin, siivousryhmä ja kalusto perässä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Aiheesi "vitsi" olikin siinä että tuo oli nuorten tekemä .
-Muistaakseni Vappu-juhlat Ullanlinnan mäellä oli saman näköistä . Ylioppilaat itse korjasi sotkut seuraavana aamuna. Samoin pullojen kerääjät.
Ai,ai kuinka aikuiset oppineet viitsivätkin sotkea.Eikö siellä ollut roskakoreja ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset