Keskustapuolue, lestadiolaiset, maakuntauudistus, sote

Lestadiolaisuus on vahva valtarakenne Keskustapuolueen sisällä, jonka vaikutus tuntuu Pohjois-Suomessa enemmän kuin puolueitten valta. Lestadiolaisuus on myös vahvasti edustettuna valtakunnan politiikassa sekä julkista valtaa käyttävissä järjestöissä, joka vaikuttaa kansan jakautumiseen ja vääristyneeseen kilpailuun yritystoiminnassa.

Kahdessa aiemmassa blogissani käsittelin uskonlahkoja ja lestadiolaisuutta, joista toinen blogini poistettiin. Sain tällaisen tärkeän huomautuksen palautteena: "Hei! Voisitteko oikaista bologikirjoitteluissanne ja sen kommentoinneissa esiintyvän karkean asiavirheen; vaikkapa seuraavassa blogissanne. Lestadiolaisuudessa ei ole kyse lahkolaisuudesta! Lestadiolaiset eri haaroineen ovat Suomen evankelisluterilaiseen valtiokirkkoon kuuluvia herätysliikkeitä."

Todellakin suomalaiset eivät ole tietoisia siitä, että lestadiolaiset saavat rahoituksensa kirkollisverosta, eli jokainen kirkollisveronmaksaja, yhteisöt ja yksityiset henkilöt, antavat samalla kymmenyksensä lestadiolaisille.

Näin ollen jokainen toisen puolueen kannattaja, niin demari, kokoomuslainen, vihreä, vasemmistolainen jne. sekä "ei lestadiolaiset" yrittäjät ovat yhteisöveron muodossa pakotettu antamaan roponsa kilpailijoille, maksaessaan kirkollisveroa ja samalla tukea Keskustapuolueelle. Soitin muutamille yrittäjälle ja he eivät olleet tästä tietoisia ja tulivat vihaisiksi. Minäkään aikoinaan yrittäjänä, en tätä tiennyt. Ehkäpä Suomen Yrittäjät ry kertoo tästä jäsenistölleen tiedotteella?

Minä itse näen asian niin, että Keskustapuolue saa puoluetuen lisäksi taloudellista tukea myös kirkollisverosta. Olisi mielenkiintoista nähdä, että minkälaisen osuuden lestadiolaiset saavat kirkollisverosta ja mihin ne rahat käytetään?

Lestadiolaiset, Keskusta ja maakuntauudistus 

Jos nyt muut puolueet hyväksyvät esitetyn maakuntauudistuksen, niin se saattaa tietää maakunnissa nälkää ja kurjuutta heille, jotka eivät kuulu lestadiolaisiin. Sain paljon Facebookin ja blogini sähköpostin kautta jo esimakua siitä, että mikä on tilanne maakunnissa jo tänä päivänä, eli ”ei lestadiolaisperheet” tuntevat elävänsä ”muukalaisten piirittämänä” maaseudulla, sanaton ympäristön painostus ahdistaa.  Eli "ei lestadiolaisilla" yrittäjille on vaikeata tai lähes mahdotonta saada rakennus- ja laajennuslupia yritystoimintaansa. Paikallispankit eivät suostu rahoittamaan ”ei lestadiolaisten” yritystoimintaa jne. Yksityishenkilöt ja perheet tuntevat itsensä syrjityiksi, jos eivät kuulu lestadiolaisiin.

Näin kirjoitti yksi lukija minulle: "Asun itse maaseudulla, jossa ERITTÄIN voimakas uskonlahkon toiminta niin politiikassa, kuin bisneksissä ja kas kummaa kun ne käyvät käsi kädessä molemmat. Täällä on ollut jo vuosikymmenet olemassa todellinen hyvä veli järjestelmä."  

Pääministeri Sipilä totesi näin Kalevan haastattelussa 20.5.2012 "Sipilä kertoo, että jos on Pohjois-Suomesta lähtöisin, ”niin siellä kaikki on jollakin tavalla tekemisissä lestadiolaisuuden kanssa”. Tästä herää kysymys, entä ne jotka eivät ole tekemissä lestadiolaisuuden kanssa?

Onko nyt niin, että vaaditaan maakuntiin autonomiaa ja parinkymmenen vuoden kuluttua itsenäisyyttä! 

Lestadiolaiset, Keskusta ja SOTE

Yhdessä Facebook ryhmässä yksi epäili lestadiolaisten ylläpitämästä hoitokodista, ”että heidän vanhempiensa hoitoa sivuutetaan, koska he eivät ole lestadiolaisia”. Jos SOTE Keskustan esitetyllä tavalla toteutetaan, niin mikä on sairaanhoidon tulevaisuus ”ei lestadiolaisten” osalta maakunnissa? Miten suhtautuu lestadiolaislääkäri ja lääkäriasema "ei lestadiolaispotilaisiin”? Ratkaiseeko raha vai uskonto hoidon? 

Täytyy palauttaa mieleenne, että mitä Esko Aho, joka vaatii SOTE:a ja maakuntauudistusta, sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa syksyllä 2005:     

"Yliasiamies Aho antaisi terveesti eläville alennusta sairaanhoitokuluista. Terveydenhuoltoa ja sen eettisiä kysymyksiä pohtivat asiantuntijat tyrmäävät Sitran yliasiamiehen Esko Ahon esityksen vaatia suurempia hoitomaksuja potilailta, jotka eivät huolehdi terveydestään vaan harrastavat epäterveellisiä elintapoja. Terveellisesti elävät saisivat sairaanhoitonsa halvemmalla." 

Syntyvyyden aleneminen ja muuttotappiot maakunnissa

Suomessa syntyvyys on alentunut todella paljon ”ei lestadiolaisten” perheissä, mutta esim. Kainuussa lestadiolaisperheissä on jopa 15 lasta. Nyt vaikuttaa siltä, että tiukasti lestadiolaisten otteessa olevat perheet kasvattavat maakuntiin äänestäjiä ja Keskusta valtaa parinkymmenen vuoden kuluessa jokaisen kaupungin ja kylän. Maakunnat tyhjenevät "ei lestadiolaisista", koska heitä ei oteta töihin lestadiolaisten yrityksiin ja "ei lestadiolaisten" yrittäjien toimintaa vaikeutetaan. Tämän kaltaisia viestejä olen nyt maakunnista saanut. Kuntien rahoja voidaan myös ohjata ja korvamerkitä. 

Keskustapuolueen äänestäjät

Kaikki äänestäjät eivät näytä olevan tietoisia siitä, että antavat äänensä lestadiolaisten sisäpiirille äänestäessään Keskustaa? ”Ei lestadiolaismaanviljelijät” ovat vasta viimeisen vuoden aikana heränneet tilanteeseen, että heidän etujaan aiemmin ajanut puolue ajaa nyt uskontoryhmän etua, heidän vahingokseen. Ensin vietiin maanviljelijöitä tuet, paikallispankit rahoituksen, konkurssien kautta maatilat alihintaan Hyvä Veli ryhmän jäsenille. Kun tilat on saatu haltuun, niin hallitus lisää maanviljelijöiden tukia.

Näin kirjoitti minulle yksi yrittäjä "Kepulais-lestadiolainen mafia on pitänyt minut sivussa Pohjois-Suomessa ja estänyt myös rahoituksen.”

Toistaako historia nyt itseään, sillä samoin toimi Esko Ahon hallitus 1991-95 ja otti valtiolle puolet tämän päivän valtionvelasta, eli 50miljardia euroa, josta media on pitänyt suunsa kiinni. Samalla siirrettiin yksityisten ja yritysten omaisuudet pakkohuutokauppojen kautta alihintaan pienelle piirille.

Lestadiolaiset yrittäjinä pohjoisen maakunnissa ja Suomessa

Yksi tuttavani teki asunnossaan suuren remontin Pohjois-Suomessa. Jälkeenpäin juteltuani selvisi, että melkein kaikki kaupat, josta oli uudet kalusteet ostanut ja remontit tilannut, olivat lestadiolaisten omistuksessa ja työmiehet olivat lestadiolaisia. Hyvin olivat työnsä tehneet, mutta huoli heräsi siitä, että miten he ovat saavuttaneet lähes monopoliaseman kotien remonteissa, joista saa tehdä kotitalousvähennyksen, jota on nyt entisestään korotettu?

Lestadiolaiset ja taloyhtiöt

Minulle on kerrottu, että ne taloyhtiöt, joissa lestadiolaisilla on enemmistö, niin taloyhtiön hoidossa ja remonteissa sivuutetaan vapaakilpailu ja tarjoukset pyydetään vain lestadiolaisilta yrityksiltä.

Valtakunnan poliittisella tasolla vaikuttaminen saattaa olla vielä tuhoisempaa. Iltalehti 13.10.2017 "Viime vuonna valtionyhtiö Fortum käytännössä pelasti Juha Sipilän lasten osaomistaman Chempoliksen konkurssilta."

Lestadiolaiset ja valtionkirkko

Ikävällä tavalla ovat pohjois-suomalaiset saaneet havaita, että muualla kirkossa vallitseva suvaitsevaisuus ei koske niitä seurakuntia, joissa on lestadiolainen Kirkkoherra ja lestadiolaisten enemmistö päättämässä seurakunnan tavoista ja uskonnollisesta suunnasta. Se on aiheuttanut ahdistusta ja uskonnon hylkäämistä niiden seurakuntien jäsenissä, jotka eivät koe lestadiolaisuutta omakseen. Useat vaativat kirkon erottamista valtiosta, ehkä täytyisi myös vaatia uskonryhmien erottamista kirkosta ja puolueista?

Tavalliset lestadiolaiset ihmisinä

Tunnen lestadiolaisia, he ovat mukavia ja miellyttäviä, sekä erittäin tunnollisia työntekijöitä, niin kuin tuntemani muslimit ja muita uskontokuntia edustavat ihmiset. Eli tässäkään blogissani esitetyt asiat eivät ole hyökkäys uskovaisia ihmisiä kohtaan, vaan tuon esille ne asiat, joita uskontoryhmän johtohenkilöt ajavat lisätäkseen omaa poliittista ja henkilökohtaista valtaansa tukeutuen tiukassa ohjauksessa olevan jäsenistön määrään. Toivoisin, että lestadiolaiset eivät eristäsi itseään ympäröivästä yhteiskunnasta ja eivät kokisi uhkana "ei lestadiolaisia" naapureitaan, työkavereitaan ja yrittäjiä.

Pari vuosikymmentä sitten tyttöystäväni oli hammaslääkärinä lestadiolaiskunnassa. Käytyäni hakemassa hänet kotoaan, niin ennen viikonloppureissun lähtöä ja juomien hakua paikallisesta Alkosta, hänen täytyi piiloutua autossa, ettei kukaan näe, että tähän autoon haetaan alkoholia ja hammaslääkäri istuu autossa. Tyttöystäväni sanoi suoraan, että jos asia paljastuisi, niin hänellä ei olisi enää potilaita. Jotenkin pisti silmääni ne Alkon oven ja parkkipaikan läheisyydessä seisoskelevat toimettomat ihmiset?

Viestini lestadiolaisnuorille

Pitäkää aina mielessänne, että Te olette yksilöitä, vanhempien kuuluu huolehtia teistä, ruokkia, vaatettaa ja kouluttaa omaa elämäänne ja tulevaisuutta varten.

Vanhempienne ei kuulu käyttää teitä synnytyskoneina ja suurperheen kasvattajina ilman omaa tahtoanne. Teitä ei saa käyttää poliittisina pelinappuloina, jotka äänestävät vaaleissa vanhempien tai muiden tahdon mukaan. Suomessa on vapaat ja salaiset vaalit, ja se todellakin tarkoittaa sitä, että teillä on oikeus äänestää vaaleissa sitä henkilöä ja puoluetta, joka edustaa Teidän henkilökohtaisia arvojanne ja elämän katsomustanne. Äänestyksen jälkeen Te saatte oikein luvan kanssa valehdella, että ketä äänestitte, tuntematta pelkoa, syyllisyyttä tai häpeää.

Hyvät lestadiolaisnuoret, Te voitte muuttaa maailmaan omilla paikkakunnillanne olemalla avoimia toisia ”ei lestadiolaisia” kohtaan. Te voitte muuttaa oman ja ympäristön suhtautumisen eriarvoistumisen estämiseksi eri ryhmien välillä. Teillä on avaimet käsissänne tehdä elämästänne ainutkertainen, hyvä ja onnellinen, Teidän omia mieltymyksiä ja arvoja kunnioittava.

Tiedän, että minkälaisen koti- ja ympäristöpaineen alla Te saatatte elää, mutta Te jokainen olette yhteiskunnan erityisessä suojeluksessa ja apua tarvittaessa on saatavilla. 

Toivomukseni toimittajille, jotka kirjoittavat maakuntauudistuksesta tai sotesta, niin voisivat merkitä nimen perään ”lestadiolainen” tai ”ei lestadiolainen” sillä on todella merkitystä ja mediatalot voisivat omalta osaltaan julkaista saman tiedon. Tämä olisi erittäin tärkeä tieto varsinkin maakunnissa.

JOURNALISTIN OHJEET, Lähde: Julkisen Sanan Neuvosto

6. Käsitellessään omalle tiedotusvälineelle, konsernille tai sen omistajille merkittäviä asioita journalistin on hyvä tehdä asiayhteys lukijalle, kuulijalle ja katsojalle selväksi.

Uskontoja on iät ajat käytetty pienen piirin vallan välineenä ja tiedämme historiasta sekä nykyisyydestä sen järkyttävät seuraukset. Siitä samasta asiasta on tässä blogissani kyse. Uskonnon harjoittamiseen en puutu ja sitä en arvostele.

ps. kiitos kaikille minulle lisäinfoa lähettäneille ja lähdesuoja on pysyvä. Ei ole normaalia, että omien kokemuksien ja mielipiteiden esittämistä täytyy pelätä Suomessa?

PeliSuomi
Sitoutumaton

email: pelisuomi@gmail.com
Nyt on ajateltava toisia, sillä heitä on enemmän -Minä olen vain Yksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu