PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Ravintolan ja kahvilan kohtuuttomat hinnat eivät ole yrittäjien syy

Yle uutisoi lauantaina 18.11.2017 ”Tv-kokkien luoman hohteen takaa paljastuikin rankka työ, huono palkka ja öykkäröiviä asiakkaita – ravintola-alalla valtava pula työntekijöistä”

MARA, Matkailu- ja Ravintolapalvelut, vaikuttaa olevan samanlainen yksityisyrittäjä vastainen yrittäjien etujärjestö, kuin on Suomen Yrittäjät ry. Eli Suomessa ei ole yksityisyrittäjien etuja valvovaa järjestöä vaan nykyiset ajavat kotimaisten ketjuravintoloiden ja monopoliaseman saavuttaneitten huoltoasema- ja kaupanketjujen sekä suuryitysten ja pankkien etuja.

Ylen uutisesta poimittua: ” Ravintola-alalla on valtava pula työntekijöistä. Työnantajia edustavasta Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRasta arvioidaan, että tilanne alkaa jo olla hankala. Suurin pula on kokeista, tarjoilijoista ja vuoropäälliköistä. Avoinna on tällä hetkellä tuhansia työpaikkoja. – Ongelma on kärjistynyt viime aikoina ja pahenee koko ajan. Aiemmin pulaa työntekijöistä oli lähinnä pääkaupunkiseudulla ja sesonkiaikoina Pohjois-Suomessa, mutta nyt se on levinnyt koko maahan ja alkaa muodostua osassa ravintoloita kasvun esteeksi, kertoo MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.”

Kuka hullu ammattinsa taitava ja osaava työntekijä hakeutuu ketjuravintoloiden työntekijäksi? Kehä kolmosen ulkopuolella on S-ryhmä valloittanut kylät ja kaupungit, syönyt yksilölliset yksityisyrittäjät tieltään voimalla ja rahalla sekä paikallisten kunnallispoliitikkojen tuella, jotka istuvat osuuskauppojen hallituksissa nauttien alennus- ja muita etuja henkilökohtaisesti.

Ajatelkaamme ketä tahansa nuorta ammattiinsa valmistunutta kokkia, tarjoilijaa tai muuta uraansa aloittavaa työntekijää. Hänellä on intoa, luovuutta, ystävällisyyttä ja tarmoa tarjota parasta mahdollista ruokaa, palvelua ja asiakkaiden toiveiden täyttämistä, mutta voiko se nuori toteuttaa itseään ketjuruokalassa tai monopolikaupassa, saatikka kaiken kattavalla huoltoasemalla? Ei voi, ei todellakaan voi! Niissä työntekijä on vain robotti, joka tekee niin kuin pääkonttorilta vaaditaan ja mitään irtiottoja ei saa tehdä. Ei saa käyttää omia aivojaan, ammattitaitoaan, osaamistaan, intohimoaan ammattiinsa, ei edes vaihtaa asiakkaan kanssa viittä sekuntia kuulumisia. Tällaisessa työnteossa asiakaspalvelussa ja keittiönpuolella tympääntyy alta aikayksikön ja vapaa-ajan kaljoittelu antaa enemmän elämää kuin työn tekeminen. Ymmärrän sen helvetin hyvin, mutta poliitikot, päättäjät ja ei edes virkamiehet tätä tajua, kuinka rapautetaan Suomen, ennen niin mukava, ystävällinen ja korkeatasoinen palvelukulttuuri.

Kun kävin ruokailemassa S-ryhmän ravintolassa Helsingissä maan vaihdon välissä ja tilasin ravintolassa maksapihvin, jonka mukana en saanut puolukkahilloa, niin minulle vastattiin, että tämä on espanjalainen ravintola joten puolukkahilloa ei ole keittiössä. Parin vuoden jälkeen kävin S-ryhmän ravintolassa illallisella ystävieni kanssa Kajaanissa, kun toisia vaihtoehtoja siellä ei enää ole, ja tilasin jälleen maksapihvin. En nytkään saanut kysymälläkään puolukkahilloa, kun se on espanjalainen ravintola. Pari viikkoa aiemmin olin lukenut, että Kainuussa oli tuhansia thaimaalaisia puolukan poimijoita. Veivätkö he kaikki puolukat mennessään? Kainuu on Suomen yksi marja-aitta, mutta paikallista ruokaa siellä ei saa. Ennen lähtöäni Kainuusta tapaisin sattumoisin Kainuun maakuntajohtajan ja kaupunginhallituksen puheenjohtajan ja kerroin tästä puolukkaongelmasta heille, niin he vain nauroivat, kuin olisin kertonut vitsin, he eivät ymmärtäneet asian vakavuutta ja paikallisten alkutuottajien vaikeutta myydä omia tuotteitaan, joista veroeurot jäisivät maakuntaan. Media voisi selvittää Kajaanin ravintola- ja kahvilapalveluiden markkinaosuudet, sillä vaikutta siltä, että siellä ravintola-, kahvila-, huoltoasema- ja kaupan palvelut ovat noin 70-prosenttisesti S-ryhmän hallussa? Onko tämä Suomen ja EU kilpailurajoitusten piirissä? Minusta tämä monopoliasema ylittää kaksinkertaisesti sallitut rajat. Sama on tilanne kehä kolmosen ulkopuolella koko maassa kylissä ja kaupungeissa. Monopolisoitumista pyritään rajoittamaan ympäri maailmaa, sillä se tapaa kehityksen, luovuuden ja yritystoiminnan evoluution. Onneksi saan nykyisessä kotimaassani Espanjassa maksapihvien kanssa puolukkahilloa.

Iltalehti uutisoi 17.11.2017 "Yrittäjä-Timo, 72, ei irtisano työntekijöitä vaikeinakaan aikoina - ylitöihin jääville pomo tekee eväsleivät omalla kustannuksellaan: ”Moni pitää erikoisena” Monopoli ja yksityisyrittäjällä on se valtava ero, sillä yksityisyrittäjä välittää työntekijöistään ja asiakkaistaan, jota ei yksikään virkamiesjohtoinen yritys tee!

Ja ne kahviloiden sekä ravintoloiden hinnat, laadut ja palvelutaso?

Hangosta Utsjoelle on kylissä ja pikkukaupungeissa yksi ainut vaihtoehto, S-ryhmän kahvilat ja ravintolat ja ne yksityisyrittäjien palvelut ovat supistuneet minimiin. Miksi niin? Ne on lahdattu markkinoilta kun yksi ja ainoa, jolla on varaa tunkea joka paikkaan voimalla ja tehokkuudella, jossa asiakas ei ole se tärkein, vaan tulos ja heikko laatu. Keskuskeittiö rahtaa niin salaatit, lihat, kalat, pullat ja leivät ympäri maan pakasteina. Lääkäri ystäväni totesi, että se on oikein tehokas tapa levittää esim. Noro-virus ympäri Suomen. Minä ajattelen niin, että se on vaarallinen keskittymä elintarvikejakelussa kriisiaikana, kun on vain muutama varasto koko Suomen tarpeeksi. Tilaa siinä sitten ravintolassa ruoka-annos, joka on saman makuinen kuin missä tahansa muualla Suomea. Samaa mössöä, samat maut, samat robottitarjoilijat ja keittäjät, joilta on anastettu kokin koulutus ja tarjoilijalta aika asiakkaan kanssa pois. Robotti ei tympäänny yksitoikkoisesti palvelemaan ja kokkamaan, mutta ihminen taantuu siihen hetkessä. Robotit kuuluvat tehtaisiin, tuotantoon ja muuhun sellaiseen työtehtävään, joissa ei kohdata asiakasta!

Ja ne hinnat sitten. Syyskuun lopussa käväisin Helsingissä seitsemän tuntia lentojen vaihdon välissä. Halusin nauttia vanhaa herkkuani, paistettuja muikkuja perunamuusin kera. Löysin mukavan ja viihtyisän ravintolan Helsingistä, jossa sain nauttia kauan kaipaamani makuelämyksen. Yhdeksän muikkua muusilla ja vaatimaton tilkka valkoviiniä hintaan 32,20€:a. Siis mitä? Kellä on varaa ruokailla Suomessa ravintolassa, jos hinnat ovat tätä tasoa? Vain harvat ja valitut voivat käyttää Suomessa ravintoloiden ja kahviloiden palveluita. Minä olin yksin, mutta jos mulla olisi ollut kumppani ja pari lasta mukana, niin miten olisin laskusta selvinnyt? Suomalaisten mediaanipalkka on 2.963€ kuukaudessa. Siitä kun maksat verot, vuokrat, vakuutukset, autokulut, ruoan, vaateet, puhelimen jne. niin kulutukseen jää ehkä 20€ päivää kohti. Sillä saa ravintolassa yksin kahdeksan paistettua muikkua muusilla ja ilmaisen veden. Jos sinulla on pari lasta, kun olet yksinhuoltaja, niin alle kolme muikkua jokaiselle. Kun vielä tiedämme sen, että suomalaisen tavallisin kuukausipalkka on 2.500€ ja suurelle osalle kansalaista kuukausitulot ovat lähempänä 1.000€:a kuukaudessa kuin 1.500€:a. Eli kahvila- ja ravintolapalveluiden käyttö on harvojen herkkua. Herkut jää myös kaupassa ostamatta työttömillä, yksinhuoltajilla, eläkeläisillä ja muilla vähavaraisilla.

Ravintoloiden ja kahviloiden hinnat eivät ole yrittäjien syy vaan valtiovallan ja poliitikkojen

Tiesittekö, että kahvilan, ravintolan, kaupan tai minkä tahansa yrityksen perustamisesta hyötyy 50%:a verottaja, 30%:a työntekijät, 18%:a muut ja yrittäjälle jää 2%:a? Nämä oli täydellisen mututuntuman ja oman yrittäjäkokemukseni kautta lasketut karkeat luvut, mutta kun näitä ei kukaan muu, ei edes meidän tehokas tilastokeskus julkista, niin minä sen nyt teen.

Verottaja vetää heti, kun yksityisyrittäjä ottaa ensi askeleen. Kaikki mitä hän joutuu hankkimaan yrityksen perustamista varten on verottajalle tuloa ja yrittäjälle menoa. Kaikki mihin aloittava yrittäjä koskee muuttuu verottajalle kullaksi ja yrittäjälle velaksi. Olen tästä aiemmin kirjoittanut blogissani, mutta poliitikot ja virkamiehet, jotka elävät kertyvillä verotuloilla, eivät halua niistä puhua. Media näistä vaikenee, sitä en ymmärrä?

Jokainen yrittäjä kohtaa erilaisia lupa ja tarkastusmaksuja, jotka ovat könttäsummia, riippumatta yrityksen koosta. Esimerkkinä voisin käyttää yksityisyrittäjän neljän pöydän kahvilaa, niin lupa ja tarkastusmaksut ovat samat kuin ketjuravintolan 500 asiakaspaikan kahvilalla. Kun neljän pöydän kahvilaan tulee terveystarkastaja ja yrittäjälle tulee siitä vaikkapa 300 euron lasku, niin kahvilassa täytyy myydä karkeasti ottaen 1.000 kuppia kahvia, että laskun saa maksettua. Kun kahvilan neljässä pöydässä on 20 asiakaspaikkaa ja päivässä käy 100 kahvikupin ostajaa, josta muiden kulujen jälkeen jää kahvilan pitäjälle kahden euron kahvikupin hinnasta 30senttiä, niin se tarkoittaa sitä, että kahvilayrittäjällä menee  kymmenen päivän kahvinmyyntitulo kokonaisuudessaan yhden terveystarkastajan maksun kuittaamiseen. Suuri ketjuravintola kuittaa sen laskun hetkessä. Yrittäjä maksaa kerää ALV ja muita veroja valtavasti, mutta ei saa mitään veronmaksun vastineena. En jaksa ja en näe tarpeelliseksi eritellä tässä niitä kaikkia veroja ja maksuja, joita yksityisyrittäjä joutuu maksamaan, mutta tämä tehtävä kuuluisi ns. yrittäjäjärjestöille kertoa medialle, että mistä ne veroeurot kertyvät valtion kirstuun, joista hyvinvointia maksetaan.

Yksityisyrittäjät tarvitsevat oman ja vain heidän etuaan ajavan riippumattoman ja puolueettoman järjestön, joka ei aja suurten ja monopoliaseman saavuttaneitten virkamiesjohtoisten yritysten etua, niin kuin tekevät nykyiset yrittäjäjärjestöt.

Yksityisyrittäjiltä vaaditaan yhteiskuntavastuuta, mutta yhteiskunta ei anna mitään takaisin yksityisyrittäjille, ei edes oikeutta, ei kohtuutta saatikka arvostusta hyvinvointiyhteiskunnan perustana ja tukijalkana.

Turhauttavaa on tämä kirjoittaminen ja puhuminen yksityisyrittäjien puolesta. 25-vuotta tätä olen jo tehnyt, mutta muutosta en saa aikaiseksi - tyhjille seinille kerron ja tukea yksityisyrittäjille ei heru!

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Asiaa.
50 vuotta yrittäjänä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Verottaja vetää heti, kun yksityisyrittäjä ottaa ensi askeleen. Kaikki mitä hän joutuu hankkimaan yrityksen perustamista varten on verottajalle tuloa ja yrittäjälle menoa. Kaikki mihin aloittava yrittäjä koskee muuttuu verottajalle kullaksi ja yrittäjälle velaksi. Olen tästä aiemmin kirjoittanut blogissani, mutta poliitikot ja virkamiehet, jotka elävät kertyvillä verotuloilla, eivät halua niistä puhua. Media näistä vaikenee, sitä en ymmärrä?

Hyvä tiivistys.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Aika paljon on yrittäjiä jeesattu :
Ilmaista työvoimaa työttömistä
Pätkä ja osa-aika työntekijöiden palkanerotus Kelan asumis ja toimeentulotukena,verovaroista.
Vuokratövoimaa vain tarpeen vaatiessa .
Vakinaisessa palkkatyössä vain minimi miehitys.
Kahvila-Ravintola-alalla asiakas passaa itse itseään .Hakee noutopöydästä ruokansa,palauttaa tiskit itse kärryyn.
Ottaa kahvilassaitse pullansa ja kahvinsa,vie tiskit itse kärryyn.
Kassalla kelpaa kyllä "palvelusta" maksaa kun hintoihin on lisätty myös henkilöstökulut.

(40v Ravintolassa työskennellyt.)

Kuluttajille vinkki:Vaatikaa palveluita siitähän te maksatte.

Jyrki Karvo

Mikä yrittäjä on S-ketju? K-ketju? jne... Noita on kyllä jeesattu. ei yrittäjää... Aikamonessa paikassa joka on oikeasti yrittäjä vetoinen saa sitä palvelua. Voisihan ne asiakkaat käydä yrittäjävetoisissa paikoissa s-ketjun sijaan.

Sekoitat selkeästi kaksi asiaa. Yritityksen ja yrittäjän. Yrittäjä näyttää siltä että ihan tahallisesti. Suuryritykset eiväöt ole yrittäjä vetoisia vaan ihan muuta...

Käyttäjän juhaniyt kuva
Juhani Ylä-Tulijoki

Miten nuo ovat yrittäjien "jeesaamista"?

No kai jollain työllistämisjutuilla joku saa ainakin lähes ilmaista työvoimaa mutta yleensä työtekijälle pitää palkkaa maksaa.

Asumis-ja toimeentulotukikin on nyt sitten yrittäjien jeesaamista? Nyt ne pitää kyllä välittömästi poistaa, sehän on yritystukea.

Eiköhän työpaikassa pyritä aina pitämään minimi henkilömäärä (miehitys termi on vallan väärin) millä työt tulee tehtyä. Julkisella puolellahan tämä tietysti ei läheskään aina päde, mutta yrityksen on tehtävä jonkilaista tulosta tai rahat yrittää loppuu.

Vuokratyössä käsittääkseni yritys vuokraa työntekijöitä korvausta vastaan ja tällöinhän yritys jeesaa yritystä/yrittäjää.

Itsepalvelukonsepti on kyllä yrityksen oma valinta eikä mitään jeesaamista.

Mikset ole sitten itse yrittänyt kun olisi noin paljon jeesattu?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuten sanoin olen ollut ko.alalla niin palkansaajana kuin yrittäjänä.

Otetaanpa esim. Suuri ravintola-hotelliketju. -70 luvulla työntekijöitä hotellissa 242 henkeä. Nyt 42 . Exstrat plkataan tilausten mukaan. yksi työntekijä tekee 2-3 työt mihin ennen oli palkattu työntekijät tekemään ne työt.
Salipuolelta poistettiin prosenttipalkat jotka taksivat palvelut. Miten paremmin palvelit sitä paremmat oli palkat.

Yhteiskunta kun ei toimi vain yritysten ja osakkeenomistajien voittojen maximoimisella. Palkoista tulevilla veroilla katetaan sosiaaliturva ja palvelut.

Nyt 600 000 työttömän palkoista ei niihin veroja tule. Mistä ne otetaan? Leikataan Kelan-etuuksia (indeksikorotukset eläkkeistä ja kelan etuuksista) ja korotetaan esim.terveyspalvelumaksuja 33%.

Käyttäjän juhaniyt kuva
Juhani Ylä-Tulijoki Vastaus kommenttiin #11

No sittenhän varmaan menestyit yrittäjänä kun on niin paljon jeesattu? Maksettu asumistukia, olet saanut ilmaista työvoimaa työttömistä jne. Veronmaksajat maksavat eläkkeesikin. Ei voi varmaan paremmin olla?

Ja miten suuret ravintola-hotelliketjut liittyy yksin-tai pienyrittämiseen, mikä ymmärtääkseni suurelta osin oli blogin aihe.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #13

Voi,voi ei silloin ollut kuten nyt kun olin työelämässä. Palkkaa maksettiin joka työstä ilmaistyöntekijöitä ei ollut. Palkat maksettiin työehtosopimusten mukaisesti.Kikyjä ei ollut eikä Hallitus tehnyt työehtosopimuksia yritysten hyväksi.

Suuret ravintolaketjut-Suuret K -ja S-markettien työntekijät palkataan samoilla ehdoilla. Prismat,ABC ym. Opiskelijoita ja työttömiä.
lainaus:
ja miten suuret ravintola-hotelliketjut liittyy yksin-tai pienyrittämiseen

Ei kai mitenkään jos olet sitä mieltä että suuret ketjut on samalla viivalla PK-yritysten kanssa hallitusten toimissa.

Käyttäjän juhaniyt kuva
Juhani Ylä-Tulijoki Vastaus kommenttiin #14

Sinähän tässä laitat samaan nippuun yksinyrittäjät, mikroyritykset pk-yritykset suuryritykset ja kauppaketjut. Kyllä jeesaataan.

En kyllä mitenkään saa kiinni ajatuksenjuoksuasi sen verran poukkoilevaa se on. Olen kai vaan liian yksinkertainen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Yleensähän yrittäjän hyvistä eduista puhuvat vain ne, jotka eivät ole koskaan itse yrittäneet.

Koitappa perkele ite, niin näät kuinka auvoista tämä on.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Koitin P:le.
-Mikä ammatti tai yritystoiminta on auvoista? Jokaisessa on omat haittapuolensa. Kyllä taitaa jäädä enemmän käteen yrittäjänä kuin palkansaajana?
Joka yrittäjällä on riskinsä ja ne pitäisi tiedostaa ennen kuin pistää yritystä pystyyn.
Porvaripuolueethan ajaa pörssiyritysten etuja. Sieltä tulee enemmän vaalitukea ja kestitystä.

Joka leikkaus,joka palveluiden hintojen korotus osuu tasapuolisesti niin palkansaajalle kuin PK-yritysten kotitalouksille. Ne ei koske pörssiyritysten osakkeenomistajia.
Joka leikkaus ja kiristys palkansaajille vie sosiaaliturvasta Kelan-varoja joita myös PK-yrittäjät saa.
esim.Kelamaksun poiston.890 milj/v+Työnantajien sosiaaliturvamaksuja n.870milj/v siirrettiin palkansaajien maksettavaksi.
Paljonko PK-yritykset hyöty noista? Vai menikö Pörssiyritysten hyödyksi?

Lisäksi veronmaksajat maksaa yrittäjien eläkkeitä ja johtajien lisäeläkkeet.
Poliittiset veropäätöksethän on suosinut vain suuryrityksiä ja maatilayrittäjiä.
Esim.Perheyrityksiä Kone,Pauling,Fazzer ym.

Juha Hämäläinen

Verotus tappaa Suomessa työnteon, yrittämisen ja kulutuskyvyn. Kyllä aiheesta kirjoitit. Verokiila aivan järjetön.

Poliitikot osaavat vain yhden asian: kerätä muiden tienaamat rahat ja jakaa ne uudelleen. Se ei mitään taitoa vaadi. Olisi paikallaan saada uusi poliitikkojen polvi vanhan paskaremmin tilalle, joka ymmärtää edistää tulojen ja varallisuuden kasvattamista koko kansan kannalta.

Mitä tulee Suomen ravintola-alan S-monopoliin niin siihen olisi virkamiesten pitänyt puuttua aikaa sitten. Mutta ei ole inahdustakaan kuultu. Niin hyvin on keskusliike poliitikot maasuttanut.

Ravintoloiden hintataso on pilvissä ihmisten kulutuskykyyn nähden. Olen vuosia asunut Saksassa ja äskettäin muutin takaisin. Saksassa söin usein aamulla kahvilassa juustomeetwurstisämpylän ja ison kahvin. Se maksoi 3.50€ eli sämpylä 2.30€ ja kahvi 1.20€. Näin Münchenissä aivan keskustassa asuntoni vieressä, kaupungissa joka maan kalleimpia. Suomessa sama kauppakeskuksen kahvilassa 7.50€. Saksassa sain annokseni pöytään kannettuna, Suomessa en.

Mistä tämä ero johtuu? Saksa ei juuri poikkea Suomesta peruspalkoissa eikä ansiotulon verotuksessa. Tai miksi Saksassa parturi maksaa 10-18€ ja Suomessa 25-45€?

Vielä enemmän kiinnostaa tietää miksi sääntö-Saksassa saa tuloista riippumatta 120€ sakon, jos ajaa perusmaantiellä (ei moottoritiellä) 80km/h alueella 120km/h eli 40km/h ylinopeutta. Minkä helvetin takia sakko on Suomessa jopa 1500 kertainen, mutta tavallisillakin tuloilla 20-50 kertainen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Joka verovapaus joka Kelan uusi etuus (Takuueläke) joka verohuojennus (Ruuan Alv alennus)
Korvataan uusilla veroilla,palveluiden hintojen korotuksilla tai ALV korotuksella.
Aina. Korvaava rahoitus takaisin kirstuun minkä edm.teki loven sinne.

Kelamaksun poistoa on maksettu -10-17 Alv1% korotuksella,kiinteistöveron nostolla,alkoholiveron nostolla .
Kyllä nuo etuudet aina kelpaa mutta kun tilalle pitäisi jostain saada rahaa millä ne maksetaan.

Juha Hämäläinen

Tämä on itsestään selvää. Mutta kyse ei tästä vaan siitä, ettei kansakuntaa ohjata vaurastumaan ja tuottamaan enemmän. Silloin myös jokainen prosentti veroissa on absoluuttisesti enemmän rahaa. Tätä ei hallitus kykene ymmärtämään. Talous ei toivu koskaan tällaisella verotuksella.

Olen ollut ikäni siinä päässä yhteiskunnan ravintoketjua, jossa jaettava raha tienataan ja tuotetaan. Tiedän miten jaettavaa saadaan lisää. Se ei tapahdu jakamalla lisää.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #10

Kuten asiantuntijat on todennut paras sosiaaliturva on palkkatyö.
Ei 9e/pv ilmaistyö verovaroilla. Ahon hallituksesta lähtien ei ole haluttukkaan tehdä työttömyydelle mitään. Vain karsimalla työttömien sosiaaliturvaa aina vain pienemmäksi. Köyhyydelle ja leipäjonoille ei ole tehty mitään -93 jälkeen.
Miksikö ei? Kahdet työmarkkinat.
Palkallinen työ.
Työtä sosiaaliturvaa vastaan .Työttömille ja "työvoimapulan" poistajille.

SOTE myötä kansan sosiaaliturva ajetaan alas .Maksat itse kaikesta palveluista,hankit oman eläkevakuutuksen,säästät koulutusta (opiskelu maksulliseksi) varten .
A La USA (MacKinsyn ohjeilla)
esim.osa Kela-korvauksista poistuu SOTE myötä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Poikkeuksena tuohon ketjuuntumiseen ovat ahkerien maahanmuuttajien perustamat pienet ruokabaarit, mikä on ollut hyvin tervetullutta suomalaiseen yksioikoiseen arkeen.

Käyttäjän kahkonh kuva
Heikki Kähkönen

Pienyrittäjänä palkkaan niihin töihin, joita en itse ehdi tai osaa tehdä ainoastaan pienyrittäjiä. Kokopäiväistä tai edes osa-aikaista mulla ei ole varaa ottaa töihin. Ostan siis ihmisiltä työsuorituksia, en työntekijöitä. Tarjoamme yrityksenä myös palveluita, joita asiakasfirmoissa hoitaa 1-5 ihmistä. Päivälaskutus voi olla moninkertainen duunarin tuntipalkkaan verrattuna, mutta asiakkaat saavat vastineena duunin, joka voi auttaa heitä parantamaan omaa liiketoimintaansa. Olen vanha palkkaduunari. Toisen töissä ollessani en koskaan joutunut pohtimaan, saanko liksan vai en. Nyt se on mielessä jokainen päivä, aika usein myös öisinkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset